OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• bl
    odpowiedział(a)
    kup te https://www.oponeo.pl/dane-opony/deb...91-h#212149666 i nie oszczedzaj 80zl/komplecie na oponach zimowych.

Zostaw komentarz:

• Kedzior122
    odpowiedział(a)
    No to czas odgrzać kotleta. Zima idzie więc i opony trza kupić. Szukam wstępnie opon r15. Przeglądając natrafiłem na takie cuś:

Kup opony Nexen Winguard Snow'G WH2 195/65 R15 91 T w Oponeo. Sprawdź parametry, etykietę UE i aktualną ofertę.

i o dziwo ciekawe skąd:

Ktoś może coś polecić z doświadczenia?

Zostaw komentarz:

• samtech84
    odpowiedział(a)
    195/65r15

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    jaki rozmiar?

Zostaw komentarz:

• samtech84
    odpowiedział(a)
    Dębica Frigo HP2 zakupiona, zobaczymy co potrafi

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    kto na forum sprzedaje opony oprocz leszka bo ten nie odp

Zostaw komentarz:

• slagier
    odpowiedział(a)
    Ja zakupiłem Kleber Krisalp HP3 tylko że w wersji XL 195/65/15, mam nadzieję że będę zadowolony

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    Na mokrym jest bardzo przewidywalna i nie uślizguje się tak mocno jak np. Vredestein Snowtrac 3 i Yokohama v905. Bliżej im do UG7+. W Leonie miałem HP2 225/45/17 i byłem bardzo zadowolony. Obecnie do Golfa kupiłem 205/55/16 i po zimie postaram się napisać krótkie porównanie. Produkcja made in Germany. Wyważyły się idealnie 10-15g na koło.
    Ostatnio edytowany przez mirek_p11; 11283.

Zostaw komentarz:

• xtremesystems
    odpowiedział(a)
    nie takie blizniaki bo maja inny indeks hamowania na mokro [gorszy]

mam pytanie wlasnie o hamowanie / przyspieszanie na mokro tych dębic frigo hp2. ale pytam wzgledem opon premium. bo właśnie premium najbardziej zyskuja na mokrym

Zostaw komentarz:

• slawko80rr
    odpowiedział(a)
    Sava to bliźniaki Frigo Hp2 wiec nie ma sensu kupować Savy. Na allegro w dobrych cenach sa d ebice ale kupilem najtaniej w sierpniu. nie ma pewnych opon w cenie debicy kupilem komplet z przesylka za 844. Jak sie dolozy to owszem i nie mylić frigo hp2 z frigo 2 bo to inna opona. a kazdy i tak kupi co chce....

Zostaw komentarz:

• Rudy65
    odpowiedział(a)
    Koledzy i koleżanki! Pytanko o Save http://www.abmoto.pl/sava-eskimo-hp2...r16-91h-p89866 Poza tym, że głośna to chyba niezła ta etykieta nie? Warto? Opony i tak dla siostry a ona raczej spokojnie jeździ...

Zostaw komentarz:

• Salaamon
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Tedd Zobacz wpis
    Dębica to klasa budżetowa i moim zdaniem idealizowanie jej jest błędem. Poza tym w podobnej cenie można dostać lepsze opony...
    Chętnie zobaczę jakie. Bo do tej pory nic lepszego nie znalazłem w tej cenie o tych parametrach.

Zostaw komentarz:

• Tedd
    odpowiedział(a)
    Dębica to klasa budżetowa i moim zdaniem idealizowanie jej jest błędem. Poza tym w podobnej cenie można dostać lepsze opony...

Zostaw komentarz:

• jareckib
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mati8201 Zobacz wpis
    Idzie zima czas na nowe buty co doradzicie do max 750 zł
    moje propozycje
    1. 195/65/15 FULDA KRISTALL MONTERO 3 91T

2. Dębica Frigo 2 195/65R15 91T

3. 195/65R15 KLEBER KRISALP HP3

4. 195/65R15 91T KORMORAN SNOWPRO B2

Cenowo wszystko podobnie

Też szedłbym w kierunku Dębica Frigo Hp2. Całkiem przyzwoite opony w tej cenie. Poza tym dobrze sprawują się na zaśnieżonych drogach. Nie gorzej niż opony średniej klasy.
    Wyjazd z parkingu, podjazd pod jakieś wzniesienie czy inne tego typu historie nie powinny być problematyczne.
    Jak patrzę na ich specyfikację: https://www.oponeo.pl/model-opony/debica-frigo-hp2 to indeks prędkości w zupełności wystarczy. Bo gdzie na polskich drogach pojedziesz zimą więcej niż 210 km/h ?

Zostaw komentarz:

• hhm
    odpowiedział(a)
    Wczoraj pojawiły się nowe testy opon zimowych w rozmiarze 195/65R15 i 215/65R16 robione wspólnie przez ADAC i OEAMTC.
    W rozmiarze 195/65R15 opona Kleber Krisalp HP 3 jest w pierwszej trójce.
    Poniżej linki do testów:
    Test ADAC i Test OEAMTC

Zostaw komentarz:

• octavian83
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mati8201 Zobacz wpis
    Idzie zima czas na nowe buty co doradzicie do max 750 zł
    moje propozycje
    1. 195/65/15 FULDA KRISTALL MONTERO 3 91T

2. Dębica Frigo 2 195/65R15 91T

3. 195/65R15 KLEBER KRISALP HP3

4. 195/65R15 91T KORMORAN SNOWPRO B2

Cenowo wszystko podobnie

Z tej czwórki najlepszy deal zrobisz kupując klebera Krisalpa hp3. Zresztą co tu dużo pisać, zajrzyj tutaj na blog gdzie masz filmik fajny prezentujący oponę. Fulda i Debica po jednych "piniądzach" a kormorana sobie odpuść.

Test zimówek 2017 195/65/15

Zostaw komentarz:

• Klima
    odpowiedział(a)
    Miałem okazję jeździć Golfem IV na Krisalp HP2 i owszem nie były to opony, które bym chciał. Kupiłem w tamtym roku w ciemno (żadnych testów do dziś nie ma) HP3 do Octavii i tak jak już wspominałem jestem bardzo zadowolony z nowej wersji. Mora, sucha nawierzchnia, błoto- super. W mojej opinii przeciętnie wypadają pod względem uciągu na śniegu, ale tu z kolei bezpośrednio porównuję do Pirelli Carving, które na śniegu są niesamowite! Prowadzenie i hamowanie na śniegu Klebera oceniam bardzo dobrze.

Zostaw komentarz:

• slawko80rr
    odpowiedział(a)
    ja również zakupiłem 205/55/16 Dębica Frigo HP2 po chłodnej kalkulacji, czekają na zimę i jestem przekonany że do normalnej jazdy wystarczą i będę zadowolony

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Na poprzednich. Dlatego się zraziłem. Chyba że 3 zrobili dużo lepsze....

Zostaw komentarz:

• Klima
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ruwado Zobacz wpis
    Ja miałem Klebery i były to opony średnie. I na mokrym i mokrych łukach np. Na rondach trzeba było bardzo zwolnić. Może dlatego że przesiadłem się przez przypadek z Michelinów Pilot Alpin. Te były idealne.
    Mowa byłą konkretnie o Krisalp HP3. Czy na takich jeździłeś?

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    mati8201 Klebery HP3 lub Dębice HP2

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Ja miałem Klebery i były to opony średnie. I na mokrym i mokrych łukach np. Na rondach trzeba było bardzo zwolnić. Może dlatego że przesiadłem się przez przypadek z Michelinów Pilot Alpin. Te były idealne.

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Jeżdżę na Dębica Frigo HP2 - https://www.oponeo.pl/model-opony/debica-frigo-hp2
    Ciche, dobre opony w bardzo rozsądnej cenie. Co ciekawe są made in Germany ...Opony dobrej jakości za rozsądne pieniądze.
    mati8201 - jak już to kup Frigo HP2 a nie Frigo 2.

.
    Ostatnio edytowany przez PAOLO ESCO; 5404.

Zostaw komentarz:

• dragster
    odpowiedział(a)
    Jeździłem na Kleberach zimowych w kilku autach segmentu A i B, i były całkiem przyzwoite.

Zostaw komentarz:

• Klima
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ruwado Zobacz wpis
    Na pewno od kleberów wybralbym debice jak ma być budżetowo. Pozostałych nie znam.
    Skąd taka opinia o Kleberach HP3? Jeździłeś na tych oponach?

Zakupiłem je w zeszłym roku. Nie jest to typowa śniegówka do przekopywania się przez zaspy, chociaż ani raz się nie zakopałem. Opona jest świetna na mokrej nawierzchni (co w tej kwestii ma do zaoferowania Frigo 2? Chyba wszyscy wiedzą), bardzo cicha, zapewnia dobre prowadzenie przy prędkościach autostradowych.
    Ja zdecydowanie polecam.

Zostaw komentarz:

Pracuję...