OPONY zimowe - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Musamp
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpis
    Smród z fabryki opon regularnie wącham na swoim osiedlu, które jest tuż za płotem.
    Osiedle masz za płotem? czy fabryke ? -MAMY CIE ))
    Ostatnio edytowany przez Musamp; 46603.

Zostaw komentarz:

• modoc007
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpis

Jeśli to stara opona co przeleżała zgnieciona w słońcu całe lato to powinna być bardzo tania.
    Nope u gościa zmieniamy gumki ja i moi znajomi wszystko trzyma w magazynie. Nic na kupie na dworzu.

Zostaw komentarz:

• mmor
    odpowiedział(a)
    Porownanie rozmiarow opon zimowych:

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez modoc007 Zobacz wpis
    Dużo dobrego o tych słyszałem więc się chyba na te zdecyduje.

195/65R15 DĘBICA FRIGO HP2 2017r WA-WA
    Jeśli to stara opona co przeleżała zgnieciona w słońcu całe lato to powinna być bardzo tania.

Zostaw komentarz:

• modoc007
    odpowiedział(a)
    Dużo dobrego o tych słyszałem więc się chyba na te zdecyduje.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Do premium robią nowe bieżniki, a do tańszych kopiują stare z premium. Taki system działa. A mieszanki (w danym okresie czasu) są do wszystkich te same, bo innych nie opłaca się robić. Koszt produkcji każdej opony jest identyczny (trzy lata temu to było około 70 zł). Mieszkam w mieście oponiarskim, moja rodzina tam pracowała długimi latami, i ja też (krótko i nie przy produkcji). Smród z fabryki opon regularnie wącham na swoim osiedlu, które jest tuż za płotem.
    Ostatnio edytowany przez Gość; 44763.

Zostaw komentarz:

• kabi_007
    odpowiedział(a)
    Zależy kto gdzie mieszka, u mnie śniegu jest zawsze pod dostatkiem i drogi o niskim standardzie utrzymania zimowego
    Dębica frigo 2 to też zwalony wzór z innych opon:
    1 seria to wzór z GY UG5
    obecna seria to wzór z Savy Eskimo, jednak moim zdaniem mieszanka Debicy jest bardziej miękka.

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Zwalanie bieżnika tanich opon ze starych opon drogich to powszechna praktyka wewnątrzkoncernowa. Ale żeby michelin od goodyeara zwalił to nietypowe.

Ta "legendarna" śniegowa dębica to raczej nie frigo 2, tylko frigo 1/directional, taka:

Tylko kopny śnieg a tragedia na mokrym, wiem bo mam.

A z budżetowych aktualna frigo 2 nie jest zła ale jeśli jest w rozmiarze to lepiej wybrać Debice HP2 i najlepiej z odlewni w rajchu

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Tylko śnieg rzadko bywa, tak ze 2 tygodnie na cały okres używania "zimówek"...

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    te też kiedyś miałem w Corsie, ale chodzi mi właśnie o 2, mam takie i super w śniegu idą też (poglądowo link, to nie reklama, żeby nie było):

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Zwalanie bieżnika tanich opon ze starych opon drogich to powszechna praktyka wewnątrzkoncernowa. Ale żeby michelin od goodyeara zwalił to nietypowe.

Ta "legendarna" śniegowa dębica to raczej nie frigo 2, tylko frigo 1/directional, taka:

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    ten alpin 5 zwalił bieżnik z UG mam wrażenie. jakiś wczesniejszych. kiedyś miałem chyba 3 lub 4, to był identyczny bieżnik....
    jak są nowe to ok, ale potem na tego typu bieżniku wyłazi zużycie szybko w śniegu, bo jest dość drobny.....

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    a ja polecam dębicę, może za ciche nie są, ale w śniegu dają bardzo dobrze sobie radę przez budowę bieżnika.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Zamieszczone przez bo86bo Zobacz wpis
    A mnie interesuje na czym jeździ unicestwiacz to nie tamto nie. Jak Kleber HP3 słabo wygląda to ciekaw jestem fajniejszego wzoru
    Nie pisałem o tych oponach - czytaj dokładnie!

Tydzień temu założyłem quatrac 5. To będzie ich trzeci sezon.

Zostaw komentarz:

• Musamp
    odpowiedział(a)
    na sankach

Zostaw komentarz:

• bo86bo
    odpowiedział(a)
    A mnie interesuje na czym jeździ unicestwiacz to nie tamto nie. Jak Kleber HP3 słabo wygląda to ciekaw jestem fajniejszego wzoru

Swoją drogą chwalić Alpiny a hejtować Klebera to trochę śmieszne jak mówi się o wzorach bo są prawie identyczne

Ostatnio edytowany przez bo86bo; 39487.

Zostaw komentarz:

• rodro
    odpowiedział(a)
    Jakoś nikt nie pisze o oponach Goodyear ultra grup, sam jeżdżę na UG8, przedtem na wcześniejszych generacjach tych opon i zawsze byłem zadowolony z zimówek tej firmy. Czy ktoś użytkuje najnowszy model i jak ocenia zimowe Goodyear'y?

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Alpin 5 mają dobre opinie.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Pirelli albo Michelin bo to polka premium, ja te pirelki wyrwalem za 784zl u ziomka w hurtowni.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Z tego wziąłbym alpiny.

Zostaw komentarz:

• modoc007
    odpowiedział(a)
    Lol myślałem że to wątek o oponach

Mam do wyboru takie modele które z nich polecacie ??

195/65R15 FULDA MONTERO 3 2018r.

195/65R15 SEMPERIT SPEED-GRIP

195/65R15 BRIDGESTONE LM001 EVO 91T

195/65R15 PIRELLI CINTURATO WINTER 2018r

195/65R15 MICHELIN ALPIN 5

Zostaw komentarz:

• Musamp
    odpowiedział(a)
    Nie kumasz czaczy (czyli kontraktowości regionalnych).

Zresztą, idealnie pasuje taka postawa do twoich wyborów auta, opon i pewnie całokształtu wyborów.
    Mieszanie opon auta piwa i całokształtu wyborów to już za dużo. <CMOK>

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    nie macie większych problemów?
    myślałem, że to temat o oponach.....

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Zamieszczone przez Musamp Zobacz wpis

P.s. teraz "regionalne czy rodzinne browary często są częścią "dużych" browarów.
    Nie kumasz czaczy (czyli kontraktowości regionalnych).

Zresztą, idealnie pasuje taka postawa do twoich wyborów auta, opon i pewnie całokształtu wyborów.
    Ostatnio edytowany przez Gość; 44763.

Zostaw komentarz:

• Musamp
    odpowiedział(a)
    Nie gniewaj się - nie ma dobrych sklepów z piwem - są sklepy które mają dobry asortyment piwa - co też jest względne ) Jak to z gustami -jeden zbiera znaczki inny lubi jak mu nogi śmierdzą

A na poważnie- tak - na Paderewskiego był wypas z asortymentem piwa. Nie wiem jak teraz bo mimo, iż mam tam ok 7km to...nie mam kiedy sprawdzić co ta słychać (od 2 lat) ..i czy słychać.

P.s. teraz "regionalne czy rodzinne browary często są częścią "dużych" browarów. Lub piwa z tych regionalnych można kupić w dyskontach...wiec craftu trzeba szukać.
    Ostatnio edytowany przez Musamp; 46603.

Zostaw komentarz:

Pracuję...