a ja szukam takich co mają podwójne pióra z przodu ..i nie moge namierzyć
Jakie wycieraczki?
Zwiń
X
-
Sigma_74
-
też stoję przed tym dylematem co kupić - ale mam jeszcze większy - jakie długości tych wycieraczek - będę zmieniał pierwszy raz i nie orjętyję się jakie dlugie kupić.
pomocySilnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Kenwood KDC-BT92SD
Hertz HSK 165
Hertz DBX 250
KICX Kap 45
KICKER ZX 200.2
Kable - Dietz, Caliber
Kondzio 1F
wygłuszenie drzwi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nosferatusjakie długości tych wycieraczekA6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
a dlaczego taka cisza o motgumach. dużo tu o nich wcześniej bylo więc jak byłem w PL to poszedłem je kupić. jak zobaczyłem opakowanie to myślałem, że to w kazachstanie robią, ale i tak wziąłem, bo na forum polecane - i nie miałem lepszych, a przerobiłem i bosh'a i valeo. w ogóle ich nie słyszę i pięknie sciągają nawet przy 150km/h. tu u mnie cały miesiąc były ostre burze więc są dobrzez przetestowane - polecam!Every man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
Ja w sumie też chwalę Motgumy, ale niestety u mnie nie jest tak różowo z pracą przy dużych prędkościach. Od powiedzmy 100 km/h (tak orientacyjnie, bo nie obserwowałem tego za bardzo) przy niewielkiej (ale znaczącej) ilości wody na szybie pióra zaczynają przeskakiwać po niej i wydawać "miły dla ucha" hurgot. Czy to jest może objaw zacierającego się mechanizmu? A może wpływ ma na to spoilerk na wycieraczce? Bo problem dotyczy tylko lewego pióra, a na nim jest spoiler. I wydaje mi się, że zależy też od wiatru (siły i kierunku). :roll: To samo mam w drugim samochodzie i też tylko z piórem ze spoilerem. Może coś w tym jest :?:
I jeszcze jedno, czy jak wycieraczki wracają na dół, to czy normalne jest, że lewa syfi resztkami wody prawą część szyby? Nie przypominam sobie żeby w jakimkolwiek samochodzie jakim jeździłem (choć nie był to reprezentatywny przekrój rynku motoryzacyjnego) działo się coś takiego. Może to długość wycieraczki odpowiada za to, że z powodu zbyt dużej prędkości woda jest z niej wyrzucana na prawą stronę przez siłę odśrodkową. Rozumiem jeszcze, że zostaje łuczek z wody "narysowany" końcem piórka, ale żeby chlapało na prawą stronę? Kiedyś jak szukałem na Allegro piór, to doczytałem się czegoś o wygiętej wycieraczce ("tak jak fabryczna"), czy to może mieć jakiś związek i o co z tym wygięciem chodzi?
Komentarz
-
-
nie mam z motgumami opisywanych problemów. no prawie. ja wstawiłem sobie bez spojlerka i o dziwo są super - może jakis b.dobry egzemplarz mi się trafił. i są niemiłosiernie ciche. właściwie to gdyby nie mechanizm nic bym nie słyszał. natomiast problem mam jeden - rzeczywiście lewa zarzuca mi wodę na prawą stronę - ale nie za bardzo mi to przeszkadza, bo nie ma tego duzo. gdyby nie to, to przyznałbym im 10 na 10. no ale... niech będzie 9.Every man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aldamPrzejrzałem allegro i ich nie znalazłem.
Ciekawie cenowo przedstawiają się natomiast wycieraczki ALCA grafitowane , o których pisze -Piotr- na poprzedniej stronie. Cena ok 7-8 PLN za sztukę.
Tak na marginesie, orientuje się ktoś z forumowiczy gdzie można tanio nabyć
wycieraczki Boscha AeroTwin, jakiś sieci czy może
u jakiegoś przedstawiciela Bosch'a ??Seat Leon TS
Skoda Octavia 1.6 LX
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Grisza'MenTak na marginesie, orientuje się ktoś z forumowiczy gdzie można tanio nabyć
wycieraczki Boscha AeroTwin, jakiś sieci czy może
u jakiegoś przedstawiciela Bosch'a ??saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Sam używam Motguma, ma niewątpliwą zaletę : CENA !. Wymieniam same gumki, koszt poniżej 10 zł za 2 szt. , kupuję ostatnio w Praktikerze.
Jedno co mi się nie podoba to w miarę szybkie twardnienie gumy, co owocuje tym, że gumka się nie odwraca przy zmianie kierunku ruchu wycieraczki i mam efekt przeskakiwania połączonego z upierdliwym hałasem.
Twardnienie gumy zachodzi niezależnie od tego, czy wycieraczka pracowała, czy nie. Ostatnio założyłem nowe gumki, które uprzednio jeździły 2-3 miesiące w bagażniku. Efekt taki, że od razu zaczęły przeskakiwać.
Zjawisko zanika przy dużych prędkościach (wycieraczka ze spoilerem), widocznie wtedy siła docisku jest na tyle duża, że zmusza gumkę do odwracania się :-)
Żeby było śmieszniej to powodem wymiany gumek jest w zasadzie najczęściej to przeskakiwanie wycieraczek (często związane z trwałym przegięciem gumki w jedną stronę) a nie rozmazywanie czy złe wycieranie szyby.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Wczoraj "przesiadłem" się z Valeo XTRM na Bosch AeroTwin A533S, czyli 530 / 475 mm.
Zakup w polecanym przez djczas'a GEMMA Sp.J. - taka rzucająca się w oczy zmienialnia olejów wszelkich w Krakowie na końcu Zakopianki, a formalnie to jest Liberów, ul. Góra Libertowska 16, tel. 270-32-76.
Koszt zakupu 141,- zł co jest odpowiedzią na Twoje pytanie:
Zamieszczone przez Grisza'MenTak na marginesie, orientuje się ktoś z forumowiczy gdzie można tanio nabyć
wycieraczki Boscha AeroTwin
Dziś rano padał deszcz, więc w drodze do pracy (20km, padało non stop) miałem okazję się przekonać, że dziają jak należy - zobaczymy jak długo.
Naciąłem się jednak na tylnej wycieraczce (mam kombi)
Sprzedawca w ww. firmie nie mając nic innego polecił mi i kupiłem ALCA 330...
tragedia! w położeniu pionowym ok. 5 cm konie wycieraczki nie dotyka tylnej szyby i zamiast pozostawiać po sobie pólkole, "odwodniona" powierzchnia ma kształ rombu z zapadającą się górną podstawą :-/
Nie kosztowało to duzo - 10,- zł, ale wyrzucona kasa...
I tu mam pytanko:
macie jakiś sprawdzony patent na tył oprócz oryginalnej z ASO?Maciek - AHF'02 Combi 133@312, B6, EBC TG/GS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mwisniakI tu mam pytanko:
macie jakiś sprawdzony patent na tył oprócz oryginalnej z ASO?O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
Podepne sie do dyskusji. Wycieraczki, ktore dostalem z autem sa... do niczego. Chcialem kupic nowe, ale okazalo sie, ze uchwyty w mojej O1 maja dosyc spore "ucho" i do tego ucha pasuja idealnie te oryginalne wycieraczki, ale np. Valeo juz nie - nie zatrzaskuje sie, uchwytu z oryginalnych nie moge wpiac do Valeo bo maja za cienki ten precik, na ktorym sie uchwyt zatrzaskuje... bledne kolo. Czy Bosch Aero Twin (widzialem komplet za 150zl) maja to "ucho" spore czy takie znormalizowane ?
[ Dodano: Sro 15 Lis, 06 12:50 ]
Zamieszczone przez UrkoWitam
A czy płyn do spryskiwaczy ma wpływ na trwałość wycieraczek? Już mi przyszło do głowy że płyny z hipermarketów (5-7 zł za 5l) mogą niszczyć pióra tym samym wycieraczka po 3-4 m-cach szarpie.
Jakie / w jakiej cenie kupujecie płyny do spryskiwaczy?
Komentarz
-
-
Po wielu próbach i kupowaniu wycieraczek różnych firm w tym i valeo,wreście zakupiłem na allegro u użytkownika foneq , takie wycieraczki
po kilku dniach eksploatacji zauważyłem następujące rzeczy:
* zbierają b.dobrze
* duża prędkość nawet rzędu 160-170 nie powoduje złej pracy wycieraczek, nadal zbierają dobrze, co było nie możliwe do uzyskania przy innych
* dodatek grafitu
* przystępna cena 35zł / kpl.+6zł wysyłka
* spojler dla wycieraczki kierowcy
* szybka przesyłka (wpłaciłem kase w czwartek po południu w piątek miałem wycieraczki :shock: )
Mam je kilka dni i nie wiem jak z trwałością, ale wszystkie inne , które do tej pory kupowałem (a miałem kilka zestawów, bo ciągle coś źle było :evil: ) od początku a to słabo zbierały a to już przy 120-140km/h nie zbierały jak trzeba.
Narazie śmiało mogę je polecić wszystkim tym, którzy naszukali się róznych modeli i nawydawali sporo kaski celem przeprowadzenia prób co lepsze
Komentarz
-
-
Używam ALCA tych grafitowychnapoczątku mialem problem bowiem system montazu był troche przekombinowany i mi się przemieszczały:/ Ale obecnie juz to poprawiono
Moja opinia:
- w zimie najlepiej kupic kilka bo potrafia szybko padać [kilka tygodni] nawet jezeli bedziemy o nie dbać
- potrafia po pewnym czasie nieprzyjemnie skakac zwlaszcza brzy slabym deszczu i malych predkościach... co ciekawe jak wrzuci sie wieksze obroty to ładnie zbieraja i nie hałasuja :/
- cenasa warte tych pieniedzy
- polecam by wozic je jako zapas
Miałem Championy ale długo się nimi nie nacieszyłem bo mi jakiś cham ukradł :evil:
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piotr_TCzy Bosch Aero Twin (widzialem komplet za 150zl) maja to "ucho" spore czy takie znormalizowane ?Moze nie wygladaja, ale dzialaja i raczej nikt nie ukradnie
Komentarz
-
Komentarz