Zamieszczone przez jlupino
Ostatecznie-wymieniac olej w automacie,czy nie?
Zwiń
X
-
bezduszny
-
bezduszny
Zamieszczone przez eR_to dla jasnosci w manulanych skrzyniach biegow oleju nie wymienia sie? tylko ewentualnie dolewa gdy ubylo?
Na zdrowy rozsądek... oleje nie są wieczne i też tracą swoje właściwości. W manualu co 100k nie zaszkodzi wymienić oliwki. Oczywiście syntetyk 75/90
Komentarz
-
Zamieszczone przez jlupinoZrobiłem to w ASO za raptem 120zl z ich materiałem w pół godziny.A przy okazji przeglądneli cały samochod.
A olej w skrzyni automatycznej trzeba wymieniać.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
No i juz w koncu chce wymienic,tylko ze teraz okazuje sie ze nie za bardzo jest gdzie.Tu w rejonie mojego miejsca zamieszkania i promieniu 50km praktycznie nie znalazłem do tej pory zadnego warsztatu specjalizujacego sie w asb.Najblizsze specjalistyczne zakłady sa w czestochowie i krakowie.Nawet dzisiaj z ciekawosci zapytałem sie w norauto,ale sie tego nie podejmą.Mam jeden tutejszy warsztat(mechaniczny,taki od wszystkiego) na oku ktory niby mi wymieni za 500zl ze materiałami,ale chciałbym wiedziec czy istnieje jakis stricte od automatow.Moze ktos cos wie?Jaro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jlupinoNo i juz w koncu chce wymienic,tylko ze teraz okazuje sie ze nie za bardzo jest gdzie.
Poza tym sprawdź dobrze aby Ci wlali odpowiednią ilość oleju. Zawsze wiemy, że za mało to źle, ale w przypadku automatu za dużo też źle. Sprawdza się tę ilość też w określonych warunkach. W przypadku skrzyń automatycznych "normalnych" VW było to o ile pamietam przy pracującym silniku w położeniu N lub P. Zorientuj się jak jest w przypadku Twojej skrzyni.
Piszę to bo kiedyś po wymianie odsysałem dobre 0,5 litra.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
zrób to koniecznie u kogoś kto ma pojęcie o automatach. wiesz , generalnie odkręcić pokrywkę filtra, zlać stary olej, to , za przeproszeniem i małpę nauczysz. przy automatach cała zabawa rozpoczyna się od , nazwę to "higieny" pracy. to jest naprawdę pieroństwo wrażliwe na jakikolwiek syfek, paproszek - niech ci mechanior wytrze obrzeże starym wyciorem, z którego jakiś paproch zostanie i podejdzie prościutko pod kuleczkę na płycie sterującej - i potem dziw się, dlaczego nie działa tak jak przed wymianą. to raz. drugie : tak jak Romans pisze: bardzo ważna rzecz : ilość oleju . za dużo źle , za mało też nie dobrze. nie sugeruj się pojemnością podawaną książkach obsługi: tam jest mowa generalnie o całej pojemności, razem ze zmiennikiem momentu. a przy wymianie nigdy taka ilość nie zejdzie. więc jak robisz , to odżałuj nawet tą kasę na te 50 km w jedną stronę, ale ile za to możesz zaoszczędzić sobie późniejszych nerwów i kłopotów.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
to w jaki sposób Ci pomóc. Porad masz tutaj od licha i trochęZamieszczone przez RomanSjlupino napisał/a:
No i juz w koncu chce wymienic,tylko ze teraz okazuje sie ze nie za bardzo jest gdzie.Zamieszczone przez RomanSSzukaj znających się na tym. Nie tylko chodzi tu o samą wymianę ale również i o to, że zawodowcy potrafią na podstawie wyglądu oleju, ilości opiłków na magnesach i filtrze powiedzieć coś o stanie samej skrzyni.
może tutaj coś znajdziesz, a i możesz tam zadźwonić i zapytaćO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Ok.Dzieki serdeczne z wszystkie porady.Oczywiscie jak tylko znajde odpowiedni warsztat to udam sie tam wymienic ten nieszczęsny olej i filtr.Teraz juz pozostało wybrac "tylko" odpowiedni warsztat.
[ Dodano: Pon 08 Sty, 07 13:07 ]
Ludzie nie uwierzycie!
Ponizej przedstawiam moje pytanie do Skoda Auto Polska i ich odpowiedź.Szczerze mówiąc jestem w szoku.A tak na marginesie to właśnie wróciłem z wymiany oleju i oczywiscie filtra.Byłem przy tym osobiscie.
05-01-2007 22:58-pytanie do SKODA AUTO POLSKA.
Witam
Zwracam sie do Panstwa z dość nietypową sprawą,która powinna być rozwiązana na poziomie każdego serwisu.Jednak że zdania między nimi są podzielone,ośmieliłem sie do Państwa napisać w nadzieji na właściwą odpowiedź.Jestem posiadaczem Octavii z roku 2000,po liftingu z silnikiem 1.8 turbo z automatyczną 4-biegowa skrzynią biegow,przebieg107tys. Pytanie,czy należy wymieniać olej w automatycznej skrzyni biegów,oraz czy jest w niej filtr oleju.Serwis mówi-nie,mechanicy nieautoryzowani-tak,znawcy z internetowego fan clubu tego modelu-tak,i na koniec 350-cio stronicowa książka-poradnik obsługowo-naprawczy Wdawnictwa Komunikacji i Łączności napisana przez M.R.Cedrycha i J.Schwarza strona 197,ze olej podczas eksploatacji nie musi być wymieniany.Gdzie jak gdzie,ale tutaj chyba uzyskam prawidłową odpowiedź,za którą będę bardzo wdzięczny,a przy okazji rozwiąże prawdziwą burzę mózgów w internecie.
Pozdrawiam
2007-01-08 12:37:56-odpowiedź SKODA AUTO POLSKA.
Szanowny Panie. Informujemy, że olej jest wlany na stałe i nie wymaga wymiany. Nie występuje też filtr oleju. Z wyrazami szacunku Zespół INFOJaro
Komentarz
-
-
Szanowny Panie. Informujemy, że olej jest wlany na stałe i nie wymaga wymiany. Nie występuje też filtr oleju. Z wyrazami szacunku Zespół INFO
to gdzie sobie zainstalowałeś ten filtr ? skoro ma go nie być. Może opatentuj to, bo chyba warto.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuto gdzie sobie zainstalowałeś ten filtr ?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jlupino2007-01-08 12:37:56-odpowiedź SKODA AUTO POLSKA.
Szanowny Panie. Informujemy, że olej jest wlany na stałe i nie wymaga wymiany. Nie występuje też filtr oleju. Z wyrazami szacunku Zespół INFO
To jest oczywiscie odpowiedz n/t manuala.
DebileO2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
bezduszny
jlupino, nie trać czasu tylko zrób to i będziesz miał z głowy i święty spokój...
Zamieszczone przez tomekjlupino napisał/a:
poprawna i precyzyjna odpowiedz, szkoda tylko ze nie do tego pytania.
To jest oczywiscie odpowiedz n/t manuala.
Debile
Pogratulować tylko super technologii
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyjlupino, nie trać czasu tylko zrób to i będziesz miał z głowy i święty spokój...Zamieszczone przez jlupinoA tak na marginesie to właśnie wróciłem z wymiany oleju i oczywiscie filtra.Byłem przy tym osobiscie.
Szkoda czasu i nerwów na jakiekolwiek rozmowy z ASO i Skoda Auto Polska-idioci do potęgi n-tej i tyle.Warto wiedziec na przyszłość.Jaro
Komentarz
-
-
Czy podczas zalewania skrzyni olejem był uruchamiany silnik i czy zmieniałeś położenie dźwigni zmiany biegów na każdą pozycję na kilka sekund - oczywiście z nogą na hamulcu
po takiej operacji wchodzi jeszcze do skrzyni ok 1l oleju
zmiana oleju i filtra co 60 kkm
i żeby nigdy nie przyszło Ci do głowy w razie wycieku z układu chłodzenia wlewać jakiś cudeniek do uszczelnienia.Były posiadacz 1.8 Turbo
Nikt nie tańczy na trzeźwo, chyba że oszalał..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cookCzy podczas zalewania skrzyni olejem był uruchamiany silnik i czy zmieniałeś położenie dźwigni zmiany biegów na każdą pozycję na kilka sekund - oczywiście z nogą na hamulcu
[ Dodano: Sro 10 Sty, 07 11:22 ]
Nie wytrzymałem i napisałem do SAP jeszcze raz,ze chyba sie pomylili,albo swiadomie wprowadzają mnie w błąd.
Podaję ich odpowiedź,moze innym pomoże.Chociaz widać ,ze 4-biegowych automatow nie będą ruszać do konca swiata.
Szanowny Panie.
Pozwalamy sobie odpowiedzieć na pytanie w dwóch wariantach: 1. co 48 miesięcy lub 60 tys km dla skrzyni ATF sprawdzamy poziom oleju i w razie potrzeby uzupełniamy (6 stopniowa) 2. co 48 miesięcy lub 60 tys km dla skrzyni DSG wymienić olej i filtr oleju (tylko co 60 tys km). Z wyrazami szacunku Zespół INFOJaro
Komentarz
-
-
jlupino, dopiero teraz przeczytałem ten temat po naszym dzisiejszym spotkanku.
Ręce opadają :x
Co za porażka :|
A gdzie wymieniałeś, bo po naszej rozmowie w knajpce rozmawiałem z szwgaierkiem i on też gdzies wymienia, więc jak chcesz to mogę Ci na jutro zalatwić namiary na przyszłość.
pozdrawiam
TymekŻycie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
Komentarz