Ostatecznie-wymieniac olej w automacie,czy nie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Zamieszczone przez jlupino
    Każdy producent skrzyń automatycznych dla każdego typu i modelu skrzyni określa przebieg kilometrów, przy jakim powinna być przeprowadzona wymiana filtra oleju i oleju. Przebiegi te uzależnione są od modelu skrzyni i wahają się w zakresie od 30.000 km do 100.000 km. Przebiegi do wymiany oleju są zawsze uśrednione i dotyczą normalnych warunków pracy. Przy intensywnej eksploatacji w mieście i stosowaniu agresywnej techniki jazdy wymianę filtra i oleju, w danym modelu skrzyni należy przeprowadzić jeszcze częściej niż zaleca to producent.
    Amen.

Komentarz

• eR_
      Rider
      • 2005
      • 411

to dla jasnosci w manulanych skrzyniach biegow oleju nie wymienia sie? tylko ewentualnie dolewa gdy ubylo?
      Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
      Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Jak ubylo to najlepiej zmienic caly, a jak juz jest i nic go nie ubywa to nie ma co kombinowac. Czasem chcac polepszyć działanie skrzyni, efekt będzie odwrotny :|
        Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez eR_
          to dla jasnosci w manulanych skrzyniach biegow oleju nie wymienia sie? tylko ewentualnie dolewa gdy ubylo?
          Wg danych z serwisowej książki nie... i jak chcesz zrobić to na gwarancji ASO chcą mieć to na piśmie.

Na zdrowy rozsądek... oleje nie są wieczne i też tracą swoje właściwości. W manualu co 100k nie zaszkodzi wymienić oliwki. Oczywiście syntetyk 75/90

Komentarz

• eR_
            Rider
            • 2005
            • 411

bezduszny, takiej odpowiedzi oczekiwalem, thx
            Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
            Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• jlupino
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 362

W poprzednim wozie (honda accord) miałem napisane w ksiazce obslugi,ze co 100kkm nalezy olej w skrzyni wymienic.Zrobiłem to w ASO za raptem 120zl z ich materiałem w pół godziny.A przy okazji przeglądneli cały samochod.
              Jaro

Komentarz

• RomanS
                Elegance
                • 2004
                • 804

Zrobiłem to w ASO za raptem 120zl z ich materiałem w pół godziny.A przy okazji przeglądneli cały samochod.
                Tak OT : jeśli wymiana oleju i "przeglądnięcie" trwało łącznie pół godziny to wypadałoby to chyba nazwać "oglądnięciem". Mam na mysli, że może udało im się zauważyć jaka marka auta i może kolor też... :lol:

A olej w skrzyni automatycznej trzeba wymieniać.
                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• jlupino
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 362

No i juz w koncu chce wymienic,tylko ze teraz okazuje sie ze nie za bardzo jest gdzie.Tu w rejonie mojego miejsca zamieszkania i promieniu 50km praktycznie nie znalazłem do tej pory zadnego warsztatu specjalizujacego sie w asb.Najblizsze specjalistyczne zakłady sa w czestochowie i krakowie.Nawet dzisiaj z ciekawosci zapytałem sie w norauto,ale sie tego nie podejmą.Mam jeden tutejszy warsztat(mechaniczny,taki od wszystkiego) na oku ktory niby mi wymieni za 500zl ze materiałami,ale chciałbym wiedziec czy istnieje jakis stricte od automatow.Moze ktos cos wie?
                  Jaro

Komentarz

• RomanS
                    Elegance
                    • 2004
                    • 804

No i juz w koncu chce wymienic,tylko ze teraz okazuje sie ze nie za bardzo jest gdzie.
                    Szukaj znających się na tym. Nie tylko chodzi tu o samą wymianę ale również i o to, że zawodowcy potrafią na podstawie wyglądu oleju, ilości opiłków na magnesach i filtrze powiedzieć coś o stanie samej skrzyni.
                    Poza tym sprawdź dobrze aby Ci wlali odpowiednią ilość oleju. Zawsze wiemy, że za mało to źle, ale w przypadku automatu za dużo też źle. Sprawdza się tę ilość też w określonych warunkach. W przypadku skrzyń automatycznych "normalnych" VW było to o ile pamietam przy pracującym silniku w położeniu N lub P. Zorientuj się jak jest w przypadku Twojej skrzyni.
                    Piszę to bo kiedyś po wymianie odsysałem dobre 0,5 litra.
                    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• endryu
                      RS
                      • 2006
                      • 3775
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

skontaktuj się z warsztatem naprawiającym automaty, tam powinieneś także wymienić oliwę :idea:
                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                      =================================================

Komentarz

• jlupino
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 362

Zamieszczone przez endryu
                        skontaktuj się z warsztatem naprawiającym automaty, tam powinieneś także wymienić oliwę
                        Dzieki.Toś mi teraz pomógł.
                        Jaro

Komentarz

• huwe
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 976

zrób to koniecznie u kogoś kto ma pojęcie o automatach. wiesz , generalnie odkręcić pokrywkę filtra, zlać stary olej, to , za przeproszeniem i małpę nauczysz. przy automatach cała zabawa rozpoczyna się od , nazwę to "higieny" pracy. to jest naprawdę pieroństwo wrażliwe na jakikolwiek syfek, paproszek - niech ci mechanior wytrze obrzeże starym wyciorem, z którego jakiś paproch zostanie i podejdzie prościutko pod kuleczkę na płycie sterującej - i potem dziw się, dlaczego nie działa tak jak przed wymianą. to raz. drugie : tak jak Romans pisze: bardzo ważna rzecz : ilość oleju . za dużo źle , za mało też nie dobrze. nie sugeruj się pojemnością podawaną książkach obsługi: tam jest mowa generalnie o całej pojemności, razem ze zmiennikiem momentu. a przy wymianie nigdy taka ilość nie zejdzie. więc jak robisz , to odżałuj nawet tą kasę na te 50 km w jedną stronę, ale ile za to możesz zaoszczędzić sobie późniejszych nerwów i kłopotów.
                          Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• endryu
                            RS
                            • 2006
                            • 3775
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

to w jaki sposób Ci pomóc. Porad masz tutaj od licha i trochę
                            Zamieszczone przez RomanS
                            jlupino napisał/a:
                            No i juz w koncu chce wymienic,tylko ze teraz okazuje sie ze nie za bardzo jest gdzie.
                            Zamieszczone przez RomanS
                            Szukaj znających się na tym. Nie tylko chodzi tu o samą wymianę ale również i o to, że zawodowcy potrafią na podstawie wyglądu oleju, ilości opiłków na magnesach i filtrze powiedzieć coś o stanie samej skrzyni.
                            a decyzja i tak będzie Twoja. Przejrzyj net-a, znajdź warsztaty od automatów i podźwoń, popytaj. Nikt tobie źle nie rzyczy. Pozdro. http://www.automat.pl/pdf/statidyn.pdf

może tutaj coś znajdziesz, a i możesz tam zadźwonić i zapytać

Komentarz

• jlupino
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 362

Ok.Dzieki serdeczne z wszystkie porady.Oczywiscie jak tylko znajde odpowiedni warsztat to udam sie tam wymienic ten nieszczęsny olej i filtr.Teraz juz pozostało wybrac "tylko" odpowiedni warsztat.

[ Dodano: Pon 08 Sty, 07 13:07 ]
                              Ludzie nie uwierzycie!
                              Ponizej przedstawiam moje pytanie do Skoda Auto Polska i ich odpowiedź.Szczerze mówiąc jestem w szoku.A tak na marginesie to właśnie wróciłem z wymiany oleju i oczywiscie filtra.Byłem przy tym osobiscie.

05-01-2007 22:58-pytanie do SKODA AUTO POLSKA.
                              Witam
                              Zwracam sie do Panstwa z dość nietypową sprawą,która powinna być rozwiązana na poziomie każdego serwisu.Jednak że zdania między nimi są podzielone,ośmieliłem sie do Państwa napisać w nadzieji na właściwą odpowiedź.Jestem posiadaczem Octavii z roku 2000,po liftingu z silnikiem 1.8 turbo z automatyczną 4-biegowa skrzynią biegow,przebieg107tys. Pytanie,czy należy wymieniać olej w automatycznej skrzyni biegów,oraz czy jest w niej filtr oleju.Serwis mówi-nie,mechanicy nieautoryzowani-tak,znawcy z internetowego fan clubu tego modelu-tak,i na koniec 350-cio stronicowa książka-poradnik obsługowo-naprawczy Wdawnictwa Komunikacji i Łączności napisana przez M.R.Cedrycha i J.Schwarza strona 197,ze olej podczas eksploatacji nie musi być wymieniany.Gdzie jak gdzie,ale tutaj chyba uzyskam prawidłową odpowiedź,za którą będę bardzo wdzięczny,a przy okazji rozwiąże prawdziwą burzę mózgów w internecie.
                              Pozdrawiam

2007-01-08 12:37:56-odpowiedź SKODA AUTO POLSKA.
                              Szanowny Panie. Informujemy, że olej jest wlany na stałe i nie wymaga wymiany. Nie występuje też filtr oleju. Z wyrazami szacunku Zespół INFO
                              Jaro

Komentarz

• endryu
                                RS
                                • 2006
                                • 3775
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Szanowny Panie. Informujemy, że olej jest wlany na stałe i nie wymaga wymiany. Nie występuje też filtr oleju. Z wyrazami szacunku Zespół INFO
                                to gdzie sobie zainstalowałeś ten filtr ? skoro ma go nie być. Może opatentuj to, bo chyba warto.

Komentarz

• jlupino
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 362

Chyba by należało przeprowadzić jakis instruktaż dla pracowników SAP,bo wychodzi na to że jesteśmy mądrzejsi od nich.Nawet nie chce mi sie juz do nich pisać ponownie,bo na pewno by powiedzieli,ze mam jakiegos "przeszczepa",albo ze jak wiedziałem to po co do nich pisałem.
                                  Jaro

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

Zamieszczone przez endryu
                                    to gdzie sobie zainstalowałeś ten filtr ?
                                    no wlasnie filtr jest chyba widoczny?
                                    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• tomek
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1078

poprawna i precyzyjna odpowiedz, szkoda tylko ze nie do tego pytania.
                                      To jest oczywiscie odpowiedz n/t manuala.
                                      Debile
                                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

jlupino, nie trać czasu tylko zrób to i będziesz miał z głowy i święty spokój...

Zamieszczone przez tomek
                                        jlupino napisał/a:

poprawna i precyzyjna odpowiedz, szkoda tylko ze nie do tego pytania.
                                        To jest oczywiscie odpowiedz n/t manuala.
                                        Debile
                                        Znaczy, że ten w manulau jest odprorny na temperaturę, wilgość, zanieczyszczenia itp... i jest niezniszcalny .... :twisted:
                                        Pogratulować tylko super technologii

Komentarz

• jlupino
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 362

Zamieszczone przez bezduszny
                                          jlupino, nie trać czasu tylko zrób to i będziesz miał z głowy i święty spokój...
                                          A tak na marginesie to właśnie wróciłem z wymiany oleju i oczywiscie filtra.Byłem przy tym osobiscie.
                                          Tak wiec panowie wniosek jest tylko jeden.
                                          Szkoda czasu i nerwów na jakiekolwiek rozmowy z ASO i Skoda Auto Polska-idioci do potęgi n-tej i tyle.Warto wiedziec na przyszłość.
                                          Jaro

Komentarz

• cook
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 181

Czy podczas zalewania skrzyni olejem był uruchamiany silnik i czy zmieniałeś położenie dźwigni zmiany biegów na każdą pozycję na kilka sekund - oczywiście z nogą na hamulcu

po takiej operacji wchodzi jeszcze do skrzyni ok 1l oleju

zmiana oleju i filtra co 60 kkm

i żeby nigdy nie przyszło Ci do głowy w razie wycieku z układu chłodzenia wlewać jakiś cudeniek do uszczelnienia.
                                            Były posiadacz 1.8 Turbo

Nikt nie tańczy na trzeźwo, chyba że oszalał..

Komentarz

• tomek
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1078

Zamieszczone przez bezduszny
                                              Znaczy, że ten w manulau jest odprorny na temperaturę, wilgość, zanieczyszczenia itp... i jest niezniszcalny .... :twisted:
                                              Pogratulować tylko super technologii
                                              taka jest wersja oficjalna SAP.
                                              Ja oczywiscie wymienialem :szeroki_usmiech
                                              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• jlupino
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 362

Zamieszczone przez cook
                                                Czy podczas zalewania skrzyni olejem był uruchamiany silnik i czy zmieniałeś położenie dźwigni zmiany biegów na każdą pozycję na kilka sekund - oczywiście z nogą na hamulcu
                                                Dokładnie tak to było zrobione.W sumie weszło mi ok4,8litra.Tak wiec chyba jest dobrze.A w sobote jeszcze mam podjechac na kontrole.

[ Dodano: Sro 10 Sty, 07 11:22 ]
                                                Nie wytrzymałem i napisałem do SAP jeszcze raz,ze chyba sie pomylili,albo swiadomie wprowadzają mnie w błąd.
                                                Podaję ich odpowiedź,moze innym pomoże.Chociaz widać ,ze 4-biegowych automatow nie będą ruszać do konca swiata.

Szanowny Panie.
                                                Pozwalamy sobie odpowiedzieć na pytanie w dwóch wariantach: 1. co 48 miesięcy lub 60 tys km dla skrzyni ATF sprawdzamy poziom oleju i w razie potrzeby uzupełniamy (6 stopniowa) 2. co 48 miesięcy lub 60 tys km dla skrzyni DSG wymienić olej i filtr oleju (tylko co 60 tys km). Z wyrazami szacunku Zespół INFO
                                                Jaro

Komentarz

• Tymon
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2970

jlupino, dopiero teraz przeczytałem ten temat po naszym dzisiejszym spotkanku.
                                                  Ręce opadają :x
                                                  Co za porażka :|

A gdzie wymieniałeś, bo po naszej rozmowie w knajpce rozmawiałem z szwgaierkiem i on też gdzies wymienia, więc jak chcesz to mogę Ci na jutro zalatwić namiary na przyszłość.

pozdrawiam
                                                  Tymek
                                                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• jlupino
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 362

Wymieniałem w Tarnowskich Gorach w prywatnym warsztacie.Chłopaki dosyc kumate i widac było ,ze sie na tym znają.Tak,ze jestem z nich zadowolony.Ale jak mozesz to podaj te namiary.Przydadzą sie i mnie i moze innym uzytkownikom.
                                                    Jaro

Komentarz

Pracuję...