Ostatecznie-wymieniac olej w automacie,czy nie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matej1115
    Classic
    • 2012
    • 9

Odnowie trochę temat...

Posiadam O1 1,6 mpi w automacie. Przy przebiegu 74k km wymieniłem olej w skrzyni W ASO. W ASO wymianę nie zrobili dobrze bo ze skrzyni są drobne wycieki oleju. W ASO twierdzą, że to wina uszkodzenia mechanicznego i po temacie (bzdura, ale nie mam nerwów się z nimi procesować). teraz mam przejechane 102k km i nie chcę od nowa wymieniać oleju w skrzyni biegów bo to trochę za wcześnie i tu mam do Was pytanie - czy można jakoś sprawdzić stan oleju w skrzyni i ewentualnie dolać trochę oleju?? będę wdzięczny za porady. Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A co tam za skrzynia siedzi, tiptronik, czy jakis zwykly 4 biegowy ASB?? Sprawdzic da sie zawsze, jak to skrzynia ZF bo takie czesto VAG montowal, to mozna nawet manuala odszukac z kazda srubeczka i podkladeczka do takiej skrzynii.

Daj jakis kod skrzyni z naklejki serwisowej
      Spritmonitor.de

Komentarz

• matej1115
        Classic
        • 2012
        • 9

Maicroft, nie mam przy sobie książki serwisowej, ale skrzynie mam zwykłą 4 biegową. Autko jest z roku 2005. Jeśli konieczne jest podanie tego kodu to dopiero w weekend będę w domu i zaglądnę do książki, ale jeśli wiedział byś gdzie mogę taki manual odszukać to bedę Ci baardzo wdzięczny... Tak wogólę to proszę Cie też o radę, czy taka dolewka oleju nie jest bardzo skomplikowaną operacją? bo nie wiem czy konieczne by było jakiś profi serwis odwiedzić czy można się zmierzyć z tym samemu.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Na naklejce pod dywanikiem w bagazniku tez powinno byc to samo

Zaczac trzeba od tego jaki typ oleju byl tam wlany. W skrocie mozna uznac ze dwa: czerwony (starszy mineralny) oraz zolty (syntetyczny). Z oleju ktory juz ma jakis przebieg ciezko wywnioskowac jaki moze miec kolor, ale obstawiam ze bedzie ten nowszy zolty.

A sama operacja, najczesciej z kanalu, chyba ze gdzies jest miarka do sprawdzenia oleju, to mozna wlewac miarka.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• matej1115
            Classic
            • 2012
            • 9

Odpisałem sobie kiedyś symbol tego oleju z książki serwisowej - G052162A2, taki olej mi wlali w ASO. Mój mechanik który mi serwisuje moją octavke pewnie się tym zajmie tylko musze mu znaleść ten manual i wtedy bedziemy działać Maicroft, dzięki za wskazówkę, postaram sie dzisiaj znaleść ten symbol tej skrzyni Pozdrawiam

Komentarz

• jlupino
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 362

Można sprawdzić stan i oczywiście dolać.
              O ile dobrze pamiętam kontrola odbywa sie przez wykręcenie śruby od wlewu oleju do skrzyni.Jeżeli sie olej z otworu przelewa tzn że jest stan.W każdym warsztacie obsługującym ASB ci to sprawdzą i ew uzupełnią.
              Jaro

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Tylko to sie sprawdza na zimny oleju (30-40'C) a nie na takim w czasie jazdy
                Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...