Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez Zorr
    "my" chcemy, aby drogi były jak na zachodzie (duże, szybkie, szerokie, dobrze oznakowane)
    a już na pewno nie chcemy mandatów w wysokości "zachodniej"
    ale jednocześnie niektórzy chcą, aby można było wyprzedzać na powierzchniach wyłączonych z ruchu, nadal nie stwać przed przejsciem dla pieszych gdy dochodzi do niego pieszy, nie nosić kamizelek odblaskowych, gdy w nocy idzie się poboczem drogi itd.
    To może trochę konsekwencji ! Bo jak narazie, to my chcemy tylko tych przywilejów z zachodu, ale ich obowiązków już nie widzimy i nie chcemy

P.S.
    Dobrych dróg jest w Poslce coraz więcej i co z tego skoro polacy nie potrafią z nich korzytać ??
    Jak wjeżdza się na ekspresówkę po której można zgodnie z przepisami jechac 120 km/h (a właściwie jest to 130 km/h), to nadal widzi sie oszołomów którzy muszą wszystkich wyprzedzić i jechać po 170-200 km/h. Co z tego że jest ładna i europejska droga skoro niewyedukowani polscy kierowcy nie potrafią korzystać z pasów włączeniowych, oraz nie wiedzą, że w ich własnym kraju obowiązuje ruch prawo, a nie lewo stronny i że powinno sie jechac prawym, a nie lewym pasem.
    Czarny Elegance

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez eaglemirek
      ruwado, sam dużo jeżdżę na rowerze ale w takich syt. spryski reflektorów skutecznie schładzają :diabelski_usmiech
      najpierw to trzeba te spryski mieć :P potem można myśleć o "schładzaniu" :diabelski_usmiech
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Zorr
        RS
        • 2011
        • 2110

Zamieszczone przez hubert78
        Zamieszczone przez Prekompilator
        Ograniczenia ustawia przeważnie urzędnik zza biurka. Jeżeli to się zmieni i zacznie to być ustanawiane przez fachowców, to będzie można podnosić mieć pretensje o nieprzestrzeganie przepisów.
        Idąc Twoim tokiem rozumowania każdy może stwierdzić "że jakiś urzędnik ustalił max 0,3 promila" co się tyczy jakiś leszczy a nie mnie bo jestem fachowcem w tej dziedzinie i mogę spokojnie po 5 browarach jechać !!
        Taki sposób myślenia moim skromnym zdaniem daleko nas nie zaprowadzi.
        i tak i nie ...
        gdyby była możliwość jasnego zbadania na miejscu wypływu promili na kierowce to można by to wdrożyć (miałem kolegę, który po jednym piwie był kompletnie pijany, wg przepisów może prowadzić)

ktoś kiedyś na tym forum napisał, iż znaki ustawia się pod kątem TIRów dla deszczowej pogody,
        czy osobówka w słoneczny dzień nie mogłaby trochę szybciej przejechać?
        czy nie można by wprowadzić znaków jak w Austrii dotyczących tylko złych warunków atmosferycznych?
        PS Ja w przeciwieństwie do Prekompilator'a nie zrzucam winy za swoją jazdę na znaki czy też stan dróg.

Big, popieram, u nas kultura jazdy jest jeszcze daleko za zachodem i na szczęście daleko z przodu przed wschodem. Problem w tym, iż nie jest to tylko wiedza o przepisach tylko uwarunkowania kulturowe ... a te ciężko się zmienia.
        Typowe zachowanie ot tak jak w moim sarkastycznym podpisie ...
        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

O "sprytnych" kierowcach: http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...am,1949558,415
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Prekompilator
            Rider
            • 2013
            • 420

Zamieszczone przez Big
            Wg mnie kierowcy nie łamią przepisów - po prostu je olewają
            A to, między jednyn, a drugim, jest jakaś róznica??
            Jest pewien niuans. Łamanie przepisów wiąże się ze świadomością czynienia czegoś źle, poczuciem, że jest się nie w porządku. Olewanie to podejście na zasadzie "to jest głupie, ja wiem lepiej, ale o co chodzi przecież nic złego nie robię".
            I to olewanie jest w pełni uzasadnione ze względu na brak logiki i generalny chaos, a wręcz burdel w oznakowaniu.

Zamieszczone przez Big
            No to zacznijmy od samych siebie i od przestrzegania prawa ! Zgadzam się, że nie które ciągłe linie są na wyrost, ale na Boga po to one są, aby ich nie przekraczać !!!
            Tak bym nie demonizował - niech prawo zacznie od siebie. A nawet nie - niech urzędasy zaczną przestrzegać prawa ustawiając znaki. Zdawałeś sobie kiedyś sprawę, że istnieje rozporządzenie ministra dot. zasad ustanawiania obszaru zabudowanego? To rozporządzenie jest notorycznie łamane. Zacznijmy od przestrzegania prawa ... ale dlaczego od razu kierujesz ten apel do kierowców?
            Parafrazując:
            Toż tablica D-42 jest na Boga po to, żeby były tam zabudowania?

Zamieszczone przez Big
            Przecież takie zachowanie jak na tym filmiku ....
            Tak, to on jest problemem. A kogo łapie policja? Tych bezpiecznych, przekraczających bezsensowne linie, tudzież jadących 70 wśród lasów - które wg urzędnika ustanawiającego oznakowanie są "zabudowane".

Dlaczego nikt o tym nie pisze, tylko pokazuje się idiotów, usprawiedliwiając tym łapanki na normalnych kierowców, nie przestrzegających faktycznie głupiego oznakowania?

[ Dodano: Wto 17 Wrz, 13 12:08 ]
            Zamieszczone przez hubert78
            Idąc Twoim tokiem rozumowania każdy może stwierdzić "że jakiś urzędnik ustalił max 0,3 promila"
            To nie jest mój tok rozumowania - co innego odgórne ustalenia, a co innego lokalne, zależne od lokalnego urzędnika.

Komentarz

• hubert78
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1576

Zamieszczone przez Zorr
              PS Ja w przeciwieństwie do Prekompilator'a nie zrzucam winy za swoją jazdę na znaki czy też stan dróg.
              O to mi chodziło mniej więcej

A osłabił mnie wczoraj dróżnik na przejeździe kolejowym. Zamkną szlabany po jakiejś niecałej minucie dojechał Ambulans z włączonymi kogutami, por torach nie przejechał żaden ekspres czy inny pociąg tylko przetaczali jakiś skład i mimo że takie manewry odbywają się "na radio" (czyli dróżnik daje znak że może pociąg jechać) to karetka czekała około 5 minut :shock:

Komentarz

• damian1975
                RS
                • 2012
                • 4107
                • Superb III (3V3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Mnie przed chwilą osłabił cymbał z rejestracją SD :twisted: wjechał pod prąd na skrzyżowanie (znak zakaz wjazdu że oczy mógłby wybić),dobrze że akurat nic nie jechało z naprzeciwka,spytałem się go czy w Zagłębiu tak się jezdzi,odpowiedział że on tylko na chwilę do apteki i bardzo mu się śpieszy :twisted: nic tylko przypier...ć w tępy baniak :zastrzelic

TAXI 2153 KATOWICE CHYBIE

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Jest pewien niuans. Łamanie przepisów wiąże się ze świadomością czynienia czegoś źle, poczuciem, że jest się nie w porządku. Olewanie to podejście na zasadzie "to jest głupie, ja wiem lepiej, ale o co chodzi przecież nic złego nie robię".
                  Z prawnego punktu widzenia jedno i drugie to to samo.
                  Tak bym nie demonizował - niech prawo zacznie od siebie. A nawet nie - niech urzędasy zaczną przestrzegać prawa ustawiając znaki.
                  Oj chyba nie ten kierunek.
                  Zacznijmy od przestrzegania prawa ... ale dlaczego od razu kierujesz ten apel do kierowców?
                  Tak samo do kierowców jak i do innych. Kierowca który nie ma szacunku do prawa na drodze, nie będzie go miał do prawa poza ta drogą. Inaczej mówiąc wyjdzie z auta i wyrzuci papier czy niedopałek peta na ulicę, lub przebiegnie na czerwonym świetle, bo .... prawo ustanawiają głupi urzędnicy, więc nie będzie go przestrzegał.
                  Jeśli tak zaczniemy rozumować, to moge cie zapewnieć, że nawe za 100 lat nic sie nie zmieni.
                  Zacznijmy sami przestrzegać tego prawa, które jest i wtedy wskazujmy na bezsensownosć niektórych jego uregulowań. Na pewno nie może byc tak, ze wyprzedzam na ciągłej, bo MOIM ZDANIEM jest ona w tym miejscu bezsensowna. Czy w takim razie mogę ukraść batonik ze sklepu bo JA uważam, że przywłaszczenie rzeczy za mniej niz 10 zł nie jest kradzieżą

usprawiedliwiając tym łapanki na normalnych kierowców
                  NIkt nie usprawiedliwia łapanek na normalnych kierowców !! Sam nie raz pisałem, że policja umie tylko łapać za przekroczenia prędkosci, a inne rzeczy ich nie interesują.
                  Tych bezpiecznych, przekraczających bezsensowne
                  A kto ustali czy ta linia jest bezsensowna czy nie ?? Dla tego który jedzie autem linia moze być bezsensowna. Dla tego, który mieszka obok tej linii już niekoniecznie.
                  Prekompilator, znasz takie powiedzenie "Dura lex, sed Lex", po polsku "Twarde prawo, ale prawo". Własnie sens tego powiedzenia stosuje się na zachód od naszej granicy. Tam każdy przestrzega danych reguł i norm, a jeśli są one złe, to walczy o ich zmianę przed sądami, czy urzędami, ale jednosczenie póki nie zostaną zmienione ich przestrzega !
                  Własnie dlatego więksozść z nas pisze, że 1000 km za kółkiem przejechanych po zachodzie Europy nie meczy tak, jak 100 km w Polsce.
                  Tam praktycznie nie występują kierowcy którzy interpretują przepisy po swojemu i wydają wyroki co jest głupie a co nie. Bo droga, to nie miejsce na własne interpretacje kolego.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• dominik9420
                    L&K
                    • 2012
                    • 1136

Zamieszczone przez Big
                    Co z tego że jest ładna i europejska droga skoro niewyedukowani polscy kierowcy nie potrafią korzystać z pasów włączeniowych, oraz nie wiedzą, że w ich własnym kraju obowiązuje ruch prawo, a nie lewo stronny i że powinno sie jechac prawym, a nie lewym pasem.
                    Nie tylko tyczy się pasów włączeniowych, ale i tych, którzy już ten swój pas zajmują, o ile ja nie mam problemów z włączeniem się do ruchu na ekspresówce (zawsze robię to dynamicznie i to ile spali mi auto jest mało ważne) to niektórzy chyba wychodzą z założenie, że to nie oni są na pasie włączeniowym i ich to nie obchodzi jak on to zrobi, żeby wjechać, bo przecież jak mają pusty lewy pas, to nie zjadą na niego, nie ustąpią, bo po co :?:
                    Co do jazdy lewym pasem, to jest także taki przepis, który zaleca jazdę jak najdłużej jednym i tym samym pasem. o ile ja jadę 130-140 na ekspresówce, to nie widzę większego sensu jazdy slalomem, zmieniając pasy co kilka sekund, zjeżdżam, z lewego jak tylko widzę większą lukę na prawym, bądź kogoś szybszego ode mnie w lusterku

[ Dodano: Wto 17 Wrz, 13 15:51 ]
                    ruwado,
                    0:44 Coś w deseń "Panowie kończy nam się pierwszeństwo, spie*****my na przejście"
                    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f0bXu60J_fY&feature=youtu.be[/youtube]
                    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                    Pozdrawiam i Szerokości!
                    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Prekompilator
                      Rider
                      • 2013
                      • 420

Zamieszczone przez Big
                      Tak bym nie demonizował - niech prawo zacznie od siebie. A nawet nie - niech urzędasy zaczną przestrzegać prawa ustawiając znaki.
                      Oj chyba nie ten kierunek.
                      Ależ to DOKŁADNIE ten kierunek. Olewactwo oznakowania nie bierze się wyłącznie z przekornej natury - ma swoje źródło w niekompetencji urzędników.
                      Poczytaj sobie jak to wygląda od kuchni

Jest po prostu taki poziom absurdalności decyzji urzędniczych, że normalny, zdrowy umysł się przeciwko temu buntuje. Mało to miejsc, gdzie ktoś jadący szybciej był piratem, a teraz jest praworządnym obywatelem, bo podwyższono limit prędkości (bez jakichkolwiek innych zmian w infrastrukturze drogi)?
                      Dziwnym trafem, akurat w tym miejscu kierowcy najczęściej przekraczali prędkość i tam też były policyjne kontrole.

Zamieszczone przez Big
                      Kierowca który nie ma szacunku do prawa na drodze, nie będzie go miał do prawa poza ta drogą. Inaczej mówiąc wyjdzie z auta i wyrzuci papier czy niedopałek peta na ulicę, lub przebiegnie na czerwonym świetle, bo .... prawo ustanawiają głupi urzędnicy, więc nie będzie go przestrzegał.
                      Prymitywnie upraszczasz i ekstrapolujesz. To tak jak gadanie "lepiej nie próbować piwa, bo zostanie się alkoholikiem", albo słynne "A gdyby tak każdy wracał do kraju ze stratą paru kilo? Byłoby nas mniej coraz – Polaków!".
                      Ja nie mam szacunku do przepisów, a jednak nie śmiecę na ulicy, spłacam kredyty (A7 w BIK-u) i nawet po psie sprzątam. To, że się czegoś nie przestrzega, nie oznacza absolutnie że owo nieprzestrzeganie będzie ewoluować.

Jeżeli chcesz, żeby ludzie przestrzegali przepisów, to przede wszystkim nie należy z nich (ludzi, nie przepisów) robić idiotów w majestacie prawa. Okazuje się, że przemyślany przepis jest paradoksalnie przestrzegany przez tych, co to niby postanowili już niemal "kraść bułki ze sklepu".

Zamieszczone przez Big
                      Własnie dlatego więksozść z nas pisze, że 1000 km za kółkiem przejechanych po zachodzie Europy nie meczy tak, jak 100 km w Polsce.
                      Z pewnością - tak samo jak Polsce - jechali drogami jednojezdniowymi w kilometrowym sznurze aut za kopcącą ciężarówką przez jeden wielki "obszar zabudowany" z niewielkimi przerwami. A jednak się nie zmęczyli.

Zamieszczone przez Big
                      Bo droga, to nie miejsce na własne interpretacje kolego.
                      Naprawdę się łudzisz, że ktoś oznakowanie drogi w każdym przypadku przemyślał?
                      Może ćwiczenie praktyczne: jak się zachowasz w sytuacji niżej? Pamiętaj co przed chwilą sam napisałeś.

I na deser: ja jednak wolę interpretować, bo na fachowców od oznakowania bym nie liczył.

Komentarz

• bzyq_74
                        RS
                        • 2008
                        • 3467
                        • Volkswagen
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez damian1975
                        ...spytałem się go czy w Zagłębiu tak się jezdzi,...
                        +1 - ten tekst powinien być w dziale humor :szeroki_usmiech :wink:
                        MARCIN
                        Mój szkodnik

Komentarz

• dominik9420
                          L&K
                          • 2012
                          • 1136

Big napisał/a:
                          Akurat z Big-em muszę się zgodzić w tej kwestii.
                          Bo jakoś nie wydaje mi się, żeby wymiary pojazdu osobowego uniemożliwiały wykonanie manewru skrętu w prawo z prawego pasa ruchu na rondzie, a w moim mieście 95% kierowców jedzie na wprost z lewego pasa (wiem, ze jest dozwolone takie zachowanie) ale później kontynuuję jazdę, i opuszczając rondo wykonuje ten manewr z pasa wewnętrznego mając w pojazdy znajdujące się na prawym pasie...
                          Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                          Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                          Pozdrawiam i Szerokości!
                          Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                          http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• georgg
                            RS
                            • 2013
                            • 17103
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
                            To uważajcie szczególnie na samochody z rejestracją SBE. :szeroki_usmiech Tu się nieraz możecie ciężko zdziwić. :diabelski_usmiech
                            SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
                            ​​​
                            Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9935
                              • Ford

Zamieszczone przez georgg
                              To uważajcie szczególnie na samochody z rejestracją SBE. :szeroki_usmiech Tu się nieraz możecie ciężko zdziwić. :diabelski_usmiech
                              Eee tam... Ci z SBE są zaprawieni w boju, bo potrafią bezstresowo objechać całą "nerkę".
                              Adam... Używam:

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Jeżeli chcesz, żeby ludzie przestrzegali przepisów, to przede wszystkim nie należy z nich (ludzi, nie przepisów) robić idiotów w majestacie prawa.
                                Dalsza dyskusja robi się powoli bezcelowa. Na jej podsumowanie mam tylko do ciebie taką oto prośbę: powiedz matce, żonie czy córce kierowcy który zginął w wypadku, bo inny kierowca po swojemu interpretował przepisu, które jego zdaniem były idiotyczne i przez to spowodował wypadek ze skutkiem śmiertelnym, że sprawca tego wypadku miał rację i dobrze robił, bo właśnie w ten oto sposób trzeba tępić głupie pomysły urzędników. Chwilę przed wypadkiem temu kierowcy też wydawało się, że linia ciągła w tym miejscu jest wymysłem urzędnika, bo długa prosta, bo dobrze widać, bo przecież niby nic nie jedzie. Pójdź do rodziny kierowcy, który zginął przez takiego cymbała i powiedz im swoje teorie o nie przestrzeganiu przepisów prawa, które według ciebie są nieżyciowe i bezsensowne.
                                P.S.
                                Mogę ci taka rodzinę wskazać. Co prawda było to sporo lat temu, ale wujek, ciotka i siostra mojej koleżanki zginęli w takim wypadku, bo jednemu cymbałowi zachciało się wyprzedzać na ciągłej. Przeżył tylko malutki wtedy brat cioteczny mojej koleżanki , który podczas wypadku miał 2 latka. Przeszedł zabieg trepanacji czaszki. Jeśli chcesz, to zasponsoruję ci przyjazd do Lublina i zaprowadzę na rozmowę z nim i moją koleżanką. Powiesz im, że linia ciągła na długiej prostej stanowiącej podjazd do wiaduktu, na której doszło do tego wypadku, była wymysłem głupiego urzędnika, bo przecież to była... długa prosta :evil:
                                Czarny Elegance

Komentarz

• Jark7
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 777

Zamieszczone przez Agamek12
                                  Ci z SBE są zaprawieni w boju, bo potrafią bezstresowo objechać całą "nerkę"
                                  dla objaśnienia powinieneś dodać, że "nerka" to takie dziwaczne skrzyżowanie w Będzinie/u, na którym 3 razy można wpaść pod ten sam tramwaj :diabelski_usmiech
                                  Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                  Jark7
                                  było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

Zamieszczone przez Jark7
                                    Zamieszczone przez Agamek12
                                    Ci z SBE są zaprawieni w boju, bo potrafią bezstresowo objechać całą "nerkę"
                                    dla objaśnienia powinieneś dodać, że "nerka" to takie dziwaczne skrzyżowanie w Będzinie/u, na którym 3 razy można wpaść pod ten sam tramwaj :diabelski_usmiech
                                    No i zgubić się będąc co chwila ustępującym pierwszeństwa lub będąc na drodze z pierwszeństwem :szeroki_usmiech
                                    A'propos ciężarówek: http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informac...ach,99194.html
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• damian1975
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 4107
                                      • Superb III (3V3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

SBE=Śląskie Betlejem :lol: :diabelski_usmiech

TAXI 2153 KATOWICE CHYBIE

Komentarz

• Mickul
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2847

To jeszcze nic. 3h temu na DTŚce cofało audi z rejestracją SO. Obtrąbiłem barana to jeszcze mi bi-xenonami pomrugał...

Komentarz

• knefel
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 231
                                          • Roomster (5J)
                                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Mickul
                                          To jeszcze nic. 3h temu na DTŚce cofało audi z rejestracją SO. Obtrąbiłem barana to jeszcze mi bi-xenonami pomrugał...
                                          SO = Somalia :diabelski_usmiech :lol:
                                          ...MOC jest bogiem, PRĘDKOŚĆ nałogiem, NITRO podstawą, a JAZDA zabawą...

Albo SKODA, albo nic...

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

dominik9420, rowerzystom z filmiku nie kończyło sie pierwszeństwo, byli na głównej :wink:

Dzisiaj mnie osłabiła Straż Wiejska przelatując na czerwonym przez skrzyżowanie :roll: a następnie sam siebie osłabiłem jak ledwo wyhamowałem przed rondem z prędkości nie dostosowanej do warunków drogowych ops:
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• słoń
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 777

cymbał z rejestracją SD :twisted: wjechał pod prąd na skrzyżowanie (znak zakaz wjazdu że oczy mógłby wybić),dobrze że akurat nic nie jechało z naprzeciwka,spytałem się go czy w Zagłębiu
                                              ech ta wasza "miłość" :diabelski_usmiech

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9935
                                                • Ford

słoń, to nie "miłość"...
                                                Oni poprostu co chwila jeżdzą "zagranicę" :szeroki_usmiech
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• słoń
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 777

Agamek12, i to bez paszportów :diabelski_usmiech

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9935
                                                    • Ford

Kurczę, w 2008 roku wiedziałem... W którym miejscu jest ta granica?
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...