Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bishop
    L&K
    • 2012
    • 1430

Dojeżdżam do o2fl, na światłach po zmroku , ...i coś mi w oczy świeci , ... to navi tego dziadka przede mną /za kółkiem facet i zakładam że niemłody bo ogarnął by temat/ wyglądało to na min navi 5'' i jasność dzień na100%, przecież on q.. nawet bocznej drogi w nocy nie zobaczy w takich warunkach .

Kijanka nowa leci za mną w dzień , dojeżdżamy do wahadełka i świateł, zebrali asfalt, zjeżdżamy niżej 2 progi, po 100 m koniec , rozum podpowiada że będzie próg lub 2 wyżej, nie dla tej kobity z tyłu, ruszyła późno ,bo to trzeba sprzęgło wcisnąć , potem 1 i ruszyć...jej światła błysnęły mi w lusterkach / a była blisko/ tak ją doopnęło , aż okulary na nosie musiała poprawić.
    Śmieszne ... ale kto chciałby być w pobliżu takich kierowców :twisted:

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Zamieszczone przez Prekompilator
      Jak mocno zatem hamujesz, żeby jak najszybciej ten odstęp uzyskać?
      a czemu jak najszybciej? dlaczego zahamuje? może w ogóle nie zahamuje bo odjedzie...
      nie wiem o co chodzi... :niewiem

A może to uczynić orientując się, że jest zaraz fotoradar pilnujący durnego ograniczenia.
      Ty przecież już widziałeś znak że jest "fotoradar pilnujący durnego ograniczenia" więc powinieneś jechać zgodnie z przepisami więc o wiele wolniej, niż ten co to go ma to niby zaskoczyć i zahamaować gwałtownie przed Toba, czyż nie?

Komentarz

• Prekompilator
        Rider
        • 2013
        • 420

Zamieszczone przez westwi78
        a czemu jak najszybciej? dlaczego zahamuje? może w ogóle nie zahamuje bo odjedzie...
        Jest za blisko ciebie - nie ma odpowiedniego odstępu. Gdy poczekasz trochę, to odjedzie, ale póki co jest za blisko - więc należałoby ten odstęp zwiększyć. Co robisz w tym celu?

Ty przecież już widziałeś znak że jest "fotoradar pilnujący durnego ograniczenia"
        Może być przenośny śmietnik, którego tu zazwyczaj nie ma.
        Ale pomijając fotoradary: koleś wyprzedza innego, wjeżdża mu przed maskę, po czym widzi ustawiony w szczerym polu "obszar zabudowany" i daje po heblach wyhamowując do 50. Ten wyprzedzony nie miał zamiaru zwalniać (przynajmniej na razie), podobnie jak 99.9% innych kierowców.
        Jest to od razu przykład na pytanie z początku postu.

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

"obszar zabudowany" i daje po heblach wyhamowując do 50.
          to co byś chciał? Znak "UWAGA ZA 500 metrów TEREN ZABUDOWANY"?

Nie wymyślaj sytuacji z dupy wziętych. A jeśli Ci się takie zdarzają to rada - zwiększ odstęp wcześniej.

Komentarz

• Prekompilator
            Rider
            • 2013
            • 420

to co byś chciał? Znak "UWAGA ZA 500 metrów TEREN ZABUDOWANY"?

Nie wymyślaj sytuacji z dupy wziętych. A jeśli Ci się takie zdarzają to rada - zwiększ odstęp wcześniej.
            Widzę, że problemy z kontekstem się objawiają :roll: .
            Jak mam zwiększyć odstęp, skoro on mnie dopiero wyprzedził i wjechał przede mnie? Ciebie o to właśnie dopytuję i do tej pory nie odpowiedziałeś, ale radę masz: "zwiększ odstęp".

Ktoś chciał, żebym podał przykład sytuacji, gdzie przestrzeganie przepisów jest niebezpieczne. Otóż takie hamowanie z uwagi na ustawiony niezgodnie z przepisami znak jest niebezpieczne - zwłaszcza gdy ktoś z tyłu blisko jedzie i ta bliska jazda nie jest winą tego z tyłu.

Mnie zdarza się niekiedy coś podobnego na 2-pasmówce, gdzie ktoś wtarabania się na lewy pas, po czym hamuje do 70. Zapewne nie przewidziałem tego wcześniej i "nie zwiększyłem odstępu".

Komentarz

• westwi78
              RS
              • 2008
              • 2940

zwłaszcza gdy ktoś z tyłu blisko jedzie i ta bliska jazda nie jest winą tego z tyłu.
              to czyją jest?

Komentarz

• mkz
                Ambiente
                • 2008
                • 138

Jest za blisko ciebie - nie ma odpowiedniego odstępu. Gdy poczekasz trochę, to odjedzie, ale póki co jest za blisko - więc należałoby ten odstęp zwiększyć. Co robisz w tym celu?

Ty przecież już widziałeś znak że jest "fotoradar pilnujący durnego ograniczenia"
                Może być przenośny śmietnik, którego tu zazwyczaj nie ma.
                Ale pomijając fotoradary: koleś wyprzedza innego, wjeżdża mu przed maskę, po czym widzi ustawiony w szczerym polu "obszar zabudowany" i daje po heblach wyhamowując do 50. Ten wyprzedzony nie miał zamiaru zwalniać (przynajmniej na razie), podobnie jak 99.9% innych kierowców.
                Jest to od razu przykład na pytanie z początku postu.
                Się dołączę do tego wątku. A co tam. Szczerze powiedziawszy, jak już tu padło, to dla mnie przykłady też są "z dupy wzięte". A dopowiadam swoje trzy grosze, bo akurat nalezę do tego "mniej niż %" odsetka, który stara się przestrzegać tego co na znakach. Bo wracając do przykładów. - jak wpieprza się ktoś w czasie wyprzedzania na żyletkę przed Ciebie - to znaczy że wyprzedza z niewiele wyższą prędkością (bo nie może już więcej, albo się boi, albo nie wiem co) - to po prostu widząc to reaguję już w trakcie i lekko odpuszczam zanim mnie wyprzedzi. I już mam jakiś zapas - a w końcu jest przepis o nie utrudnianiu wyprzedzania. A i hamowanie bo zobaczył znak teren zabudowany - no cóż, będąc wyprzedzanym przed tym znakiem, sam powinieneś go widzieć i przynajmniej zacząć zwalniać. I tak mogę po trochu odwrócić kota ogonem, że winny zagrożenia będzie bardziej ten co jest wyprzedzany, a nie stosuje się do przepisów, a nie ten co wyprzedza...

Komentarz

• Prekompilator
                  Rider
                  • 2013
                  • 420

zwłaszcza gdy ktoś z tyłu blisko jedzie i ta bliska jazda nie jest winą tego z tyłu.
                  to czyją jest?
                  A o czymże trąbię do znudzenia?
                  Tego co go wyprzedził wjeżdżając przed maską albo zajechał drogę z pasa obok.

Komentarz

• Zorr
                    RS
                    • 2011
                    • 2110

z innej beczki,
                    ostatnio parę razy przyłapałem się na "mocniejszym" hamowaniu w sytuacjach niby jasnych prostych. Chodzi o sytuacje kiedy auto jadące przede mną skręca w prawo z głównej ulicy. Wydawałoby się, iż auto mające pierwszeństwo dokona manewr skrętu w prawo szybko i gładko, więc nawet nie zdejmuję nogi z gazu, bo przecież skręci. Tymczasem zamiast skręcić auto zatrzymuje się do zera na głównej drodze i wpuszcza auta z podporządkowanej.
                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Prekompilator
                      Rider
                      • 2013
                      • 420

Zamieszczone przez mkz
                      Bo wracając do przykładów. - jak wpieprza się ktoś w czasie wyprzedzania na żyletkę przed Ciebie - to znaczy że wyprzedza z niewiele wyższą prędkością (bo nie może już więcej, albo się boi, albo nie wiem co) - to po prostu widząc to reaguję już w trakcie i lekko odpuszczam zanim mnie wyprzedzi.
                      Zwalnia, bo już widzi "obszar zabudowany" albo "70". Tylko po co się wtrynia przed innych? I nie są to przykłady "z dupy wzięte" - nie powiem że często się to zdarza, ale się zdarza.

Zamieszczone przez mkz
                      będąc wyprzedzanym przed tym znakiem, sam powinieneś go widzieć i przynajmniej zacząć zwalniać.
                      Jak już pisałem, te znaki nagminnie są ustawiane w sprzeczności z obowiązującym prawem (bo o logice nie ma sensu tu dyskutować). Kierowcy takie znaki nagminnie więc olewają. Dziwnym trafem jednak, zarządcy dróg za łamanie prawa nie są pociągani do odpowiedzialności, natomiast kierowcy - za łamanie prawa niezgodnego z prawem, czyli za łamanie bezprawia - już tak.

BTW. Jeżeli tak przestrzegasz przepisów, to może odpowiesz, jak zachowałbyś się w sytuacji którą przedstawiłem wcześniej? Bo jeden z moralizatorów przy tym konkretnym pytaniu stwierdził że "nie ma sensu dyskutować":

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Bo jeden z moralizatorów przy tym konkretnym pytaniu stwierdził że "nie ma sensu dyskutować":
                        Oczywiście, że nie ma sensu na takim poziomie dyskutować.
                        O czym dyskutować z kimś, kto rości sobie prawo do indywidualnej interpretacji przepisów na drodze ??
                        A powyższe zdjecia są bardzo łatwe do interpretacji. Trzeba tylko znać przepisy kolego.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• tomekb1
                          Rider
                          • 2013
                          • 352

Zdjęcia są bardzo trudne do interpretacji, bo niewidoczny jest napis pod zakazem ruchu.
                          Chyba się jednak doczytałem...
                          Pozdrawiam
                          Tomek

Komentarz

• dominik9420
                            L&K
                            • 2012
                            • 1136

Nie wiem o co Ci chodzi... logiczne jest, że chcesz sobie zwiększyć odstęp żeby mieć czas na reakcję, nie raz już miałem doczynienia z tym, że ktoś mi siedział na zderzaku, bo mu się nie podobał mój styl jazdy (czasami jeżdżę z przepisową prędkością).
                            Po to są hamulce żeby ich używać.
                            Mało tego, odnoszę wrażenie, że podajesz przykłady samochodów ciężarowych na drogach ekspresowych które usilnie (jeden drugiego) wyprzedza na tempomacie z różnicą 1-2km/h .
                            Jeżeli ktoś Cię wyprzedza, to robi to z taką prędkością, że nie może zjechać 0,5 przed Tobą.
                            koleś wyprzedza innego, wjeżdża mu przed maskę, po czym widzi ustawiony w szczerym polu "obszar zabudowany" i daje po heblach wyhamowując do 50.
                            Jeżeli nie potrafisz dostrzec znaku "Teren zabudowany" co najmniej 100m przed sobą, to udaj się do okulisty.
                            Ktoś dobrze napisał, że stosujesz KRD wybiórczo- i miał rację.
                            Jeżeli chcesz się trzymać KRD to przekraczając znak "teren zabudowany" powinieneś mieć już 50km/h a nie zacząć hamować dopiero po przekroczeniu znaku.
                            I nie teoretyzuj, bo to się ma nijak do sytuacjach na drodze.

:haha: :haha:
                            Nawet jak będzie kolizja/ wypadek przed Tobą i nie wyhamujesz, to NADAL jest Twoja wina.

[ Dodano: Pon 23 Wrz, 13 15:18 ]
                            Nie myl pojęć, bo jedno to jest nie zachowanie bezpiecznego odstępu, a drugie to zmiana pasa ruchu.
                            Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                            Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                            Pozdrawiam i Szerokości!
                            Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                            http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Prekompilator
                              Rider
                              • 2013
                              • 420

Zamieszczone przez Big
                              A powyższe zdjecia są bardzo łatwe do interpretacji. Trzeba tylko znać przepisy kolego.
                              Więc je zinterpretuj. Na tabliczkach jest coś w stylu "nie dotyczy pojazdów budowy".

[ Dodano: Pon 23 Wrz, 13 15:25 ]
                              Zamieszczone przez dominik9420
                              Nie wiem o co Ci chodzi...
                              Więc napisz, co robisz w takim przypadku.

Jeżeli nie potrafisz dostrzec znaku "Teren zabudowany" co najmniej 100m przed sobą, to udaj się do okulisty.
                              Ktoś dobrze napisał, że stosujesz KRD wybiórczo- i miał rację.
                              Jeżeli chcesz się trzymać KRD to przekraczając znak "teren zabudowany" powinieneś mieć już 50km/h a nie zacząć hamować dopiero po przekroczeniu znaku.
                              A skąd teza że nie widzę znaku? Przecież piszę, że olewam go, podobnie jak 99.9% pozostałych kierowców. Mało spodziewane jest dla mnie, że ktoś, kto mnie dopiero wyprzedził, da ostro po heblach, bo właśnie zauważył - niezgodnie z prawem postawiony - znak.

Nie myl pojęć, bo jedno to jest nie zachowanie bezpiecznego odstępu, a drugie to zmiana pasa ruchu.
                              Czyli jeżeli ktoś mnie wyprzedzi i zmieni pas ruchu na mój blisko przede mną (jak to często po wyprzedzeniu bywa), to będzie to niezachowanie odstępu przeze mnie? Upewniam się, żebym nie mylił pojęć.

Komentarz

• dominik9420
                                L&K
                                • 2012
                                • 1136

Prekompilator, W czym Ty widzisz tu problem :idea:
                                Taki znak, który jak widać jet przesuwany dotyczy zapewne jakiejś drogi w bok, który został odstawiony, bo przyjechał piach, koparka etc. jakoś wjechać musi :?:
                                2 zdjęcie.
                                Pomyśl po co "drogowcy" namalowali żółte pasy ruchu, żeby potem postawić tam znak zakaz ruchu?
                                Jeżeli byłby faktyczny zakaz na drodze, to stajał by on na najbliższym skrzyżowaniu.
                                Skoro jesteś z warszawy, to udaj się na most śląsko-dąbrowski i zobacz jak on jest oznakowany (bo ruch na nim jest "zamknięty")
                                Pozdrawiam i Szerokości!
                                Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• Prekompilator
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 420

dominik9420, OK, to co piszesz jest wg mnie słuszne. Jest jednak jedno ALE.
                                  Właśnie zinterpretowałeś po swojemu oznakowanie, zamiast ślepo się do niego stosować.

Wybrałem przypadki ewidentne, gdzie nie da się twojej (ani mojej zresztą też) interpretacji podważyć. Skąd jednak założenie, że skoro w takich przypadkach jest mnóstwo błędów (a to nie jedyne źle ustawione i nagminnie nieprzestrzegane w związku z tym "zakazy ruchu"), to pozostałe oznakowanie jest super przemyślane i w ogóle ustawione po symulacji ruchu z uwzględnieniem kilkudziesięciu czynników dokonanego przez grupę ekspertów od ruchu drogowego?

Moralisto Big, proszę o konstruktywną krytykę kolejnego niepoprawnego interpretatora, może być z dyżurną historyjką o żonach i córkach - niech go sumienie ruszy.

Komentarz

• tomekb1
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 352

Prekompilator wg mnie od samego początku podałeś zły przykład. Przypomnij sobie o co jest spór. O to czy przepisowa jazda stwarza zagrożenie !!! Czy nie rozumiesz, że jako przykład "przepisowej" jazdy , ktora stwarza zagrozenie podajesz kierowcę wymuszajacego pierwszeństwo (zmuszajacego wyprzedzone auto do gwałtownej zmiany sposobu jazdy)?
                                    Pozdrawiam
                                    Tomek

Komentarz

• westwi78
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2940

Właśnie zinterpretowałeś po swojemu oznakowanie, zamiast ślepo się do niego stosować.
                                      a kto mówi że "ślepo" ???

to pozostałe oznakowanie jest super przemyślane i w ogóle ustawione po symulacji ruchu z uwzględnieniem kilkudziesięciu czynników dokonanego przez grupę ekspertów od ruchu drogowego?
                                      nikt nie mówi że wszystkie, ale od ty jesteś od przestrzegania a nie od interpretowania jak Ci wygodnie...

naprawdę nie widzisz różnicy między tablicą D-42 a znakiem zakazu ruchu, przestawionym przez robotników na budowie prawdopodobnie na czas pracy???

zastanów się jakie przykłady porównujesz, bo są absurdalne.

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

A'propos żółtych linii (tymczasowa organizacja ruchu).
                                        W miejscowości Marki jakiś miesiąc temu naklejono takie pasy na czas pracy na jednym z pasów. Po skończeniu prac pasy te nie zostału odklejone, tylko na każdym z nich naklejono ledwo widoczny krzyżyk (mający chyba "unieważnić" te tymczasówki).
                                        Tak się zastanawiam: nie byłoby łatwiej zerwać te pasy? Te krzyżyki są tak mało widoczne, że osoby nieznające tej trasy zmieniają nieświadomie i niepotrzebnie pas ruchu, przez co dochodzi do sytuacji niebezpiecznych...
                                        Adam... Używam:
                                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• dominik9420
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1136

Prekompilator, Przecież Ci już wytłumaczyłem jak jest oznakowany zamknięty odcinek drogi, czyż nie :idea:
                                          W moim mieście jest remon jednej z ulict i stoją żółte tablice z każdej strony skrzyżowania jak tą droge objechać. mało tego, na samym początku stoi znak " zakaz wjazdu- nie dotyczy pojazdów budowy"
                                          podałeś przykład którego usilnie chciałeś dostać interpretację- dostałeś.
                                          dominik9420 napisał/a:
                                          Prekompilator napisał/a:

Nie wiem o co Ci chodzi...

Więc napisz, co robisz w takim przypadku.
                                          To co każdy normalny robi hamuję, unikam "siadania" komuś na zderzaku.
                                          Przecież piszę, że olewam go, podobnie jak 99.9%
                                          To musisz mieć na prawdę niefart żeby trafić na te 0,1%
                                          Chociaż... jak ktoś ma pecha, to i palec w złamie :twisted:

Jest taki program:
                                          "Stop drogówka" możesz sobie pooglądać :lol:
                                          Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• rafiki
                                            RS
                                            • 2012
                                            • 15975
                                            • Superb III (3V3)

Jest taki program:
                                            "Stop drogówka" możesz sobie pooglądać :lol:
                                            Ewentualnie jeszcze "Uwaga! Pirat!" :lol:
                                            رافال
                                            Spoty
                                            Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• PieTrzaK
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1323
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                              W miejscowości Marki jakiś miesiąc temu naklejono takie pasy na czas pracy na jednym z pasów. Po skończeniu prac pasy te nie zostału odklejone, tylko na każdym z nich naklejono ledwo widoczny krzyżyk (mający chyba "unieważnić" te tymczasówki).
                                              Ja chciałem wywijać, ale zobaczyłem że przede mną mają te pasy w dupie więc uczyniłem tak samo :lol: Ale faktycznie, nie ma to jak naklejać oznaczenia na tymczasowe oznaczenia zamiast je po prostu zdjąć.....

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9935
                                                • Ford

PieTrzaK, bo teraz trzeba przez nie przejeżdzać prosto... I przyznasz, że te krzyżyki są zupełnie niewidoczne i szczególnie w deszczu ktoś może pojechać zgodnie z żółtymi liniami i narobić niezłego bałąganu, bo prędkości osiągane w tym miejscu są conajmniej nieniskie...
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• kabanos
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 4544
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Chopy! Przez was już nie mam ochoty czytać tego wątku. Osłabiacie mnie :lol:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9935
                                                    • Ford

Zamieszczone przez kabanos
                                                    Chopy! Przez was już nie mam ochoty czytać tego wątku. Osłabiacie mnie :lol:
                                                    Dodam coś, czego nie lubię...
                                                    +1 k
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...