Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zorr
    RS
    • 2011
    • 2110

taka ciekawostka mnie spotkała w weekend...

Wracałem do Wrocka pustą drogą dwupasmową, kiedy to w lusterku pojawiła się karetka na sygnale. Nie zatrzymywałem się, tylko jechałem dalej ze swoją szybkością (~100km/h),
    w efekcie przez ładnych parę kilometrów, jechałem cały czas 200m z przodu przed karetką na sygnale, gdyż ona też jechała 100km/h.
    Dziwne wrażenie, ale to nic. "Przepuściłem" w końcu karetkę i jak się okazało wjechaliśmy razem na Autostradową Obwodnicę Wrocka (AOW). Tam limit to 140km/h a karetka jechała 120km/h. Zgłupiałem, bo nie wiedziałem czy mogę ją wyprzedzić skoro jedzie wolniej niż obowiązujący limit (raczej nie), czy mogę w ogóle jechać za karetką (też raczej nie)...

Ktoś przypomni jak w/w sprawie wyglądają przepisy RD?
    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• piori
      Ambiente
      • 2010
      • 116

W zabudowanym nie można wyprzedzać uprzywilejowanego (czyli na kogutach i syrenach jednocześnie). Na S7 sam nie raz strażaków jadących na akcję wyprzedzałem, z resztą jak większość osobówek

Komentarz

• Jark7
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2008
        • 777

Zorr,
        Z tego co wiem, to w terenie zabudowanym nie można, poza terenem zabudowanym już można.
        I takie małe OT - wnerwia mnie zawsze sznureczek kierowców, jadących jak cielęta 50 km/h na niezabudowanym, bo z przodu jedzie radiowóz (nie na sygnale) :evil:
        Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
        Jark7
        było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

Zorr,

art 24 PROD:
          ...
          11. Zabrania się wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym.

Zamieszczone przez Zorr
          mogę ją wyprzedzić skoro jedzie wolniej niż obowiązujący limit (raczej nie)
          możesz, poza terenem zabudowanym.

Zamieszczone przez Zorr
          czy mogę w ogóle jechać za karetką (też raczej nie)...
          możesz...a skąd Ci przyszło na myśl, że nie?

Komentarz

• Zorr
            RS
            • 2011
            • 2110

westwi78, Jark7, piori,
            dzięki za przypomnienie...faktycznie zapomniałem o aspekcie "teren zabudowany"

co do "czy mogę w ogóle jechać za karetką (też raczej nie)... "
            w sumie głupio zapytałem, chodziło mi o to, aby nie wyglądało to, że pruję za karetką korzystając z jej uprzywilejowania, ale skoro w sumie mogą ją wyprzedzić to nie ma pytania.
            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• no_fear
              Rider
              • 2010
              • 502
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Jark7
              ...wnerwia mnie zawsze sznureczek kierowców, jadących jak cielęta 50 km/h na niezabudowanym, bo z przodu jedzie radiowóz (nie na sygnale) :evil:
              OK a co zrobisz jak radiowóz jedzie sobie licznikowe 65km/h na dopuszczalnej 70-tce ? :wink:
              linia przerywana, z na przeciwka ruch nie wielki...to są dopiero dylematy czy wyprzedzać czy nie :wink:
              teoretycznie nie ma możliwości (bezpiecznie=dynamicznie) wyprzedzić bez złamania przepisów 8)

Miałem taką sytuację nie dawno - nie odważyłem się ryzykować :P
              www.SPAmobile.pl

Komentarz

• piori
                Ambiente
                • 2010
                • 116

No ja właśnie wczoraj wieczorem wyprzedzałem kolumnę 4 aut jadącą licznikowe 80 km/h w niezabudowanym (widoczność na kilometr, przerywana linia, w około pola). Gdy zacząłem manewr, zorientowałem się, że drugi w tej kolumnie jedzie oznakowany radiowóz i manewr wykonałem z setką na liczniku (bo tak zapewne wyprzedzanie wykonałbym "sprawniej" :diabelski_usmiech ). I tu pytanie, czy te popularne kijanki mają videoradar i mogą nagrać takie przekroczenie?

Komentarz

• PieTrzaK
                  L&K
                  • 2009
                  • 1323
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

piori, oznakowane kijanki wideorejestratorów z reguły nie posiadają, ale np w Białymstoku jedna sztuka ma :wink:

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez westwi78
                    Zamieszczone przez Zorr
                    czy mogę w ogóle jechać za karetką (też raczej nie)...
                    możesz...a skąd Ci przyszło na myśl, że nie?
                    Może kolega zasugerował się wyczynami posła Kurskiego :lol:
                    رافال
                    Spoty
                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Prekompilator
                      Rider
                      • 2013
                      • 420

Zamieszczone przez piori
                      I tu pytanie, czy te popularne kijanki mają videoradar i mogą nagrać takie przekroczenie?
                      Nie jest to regułą, ale niektóre mają. Nawet w "Uwaga pirat" pokazywali taki przypadek z komentarzem, że kierowcy nie spodziewają się, że oznakowany może mieć wideorejestrator.
                      Nie sądzę jednak, żeby za +10 się fatygowali, tym bardziej że 100 licznikowe to ok. 95 albo mniej w rzeczywistości. No i przede wszystkim muszą jechać 100m w stałej odległości za delikwentem.
                      Powyższe nie dotyczy alf, które mają aktywny radar i mierzą prędkość też tych mijanych z naprzeciwka. No i alfy są oznakowane.

Komentarz

• dominik9420
                        L&K
                        • 2012
                        • 1136

Wczoraj, osłabiła mnie BABA, od której dzieliły mnie centymetry żeby nie rozwalić sobie całego przodu i przetrzec połowę prawego boku.
                        Ale od początku, jechałem sobie lewym pasem, przede mną ktoś jechał, więc przeskoczyłem na prawy, ten z przodu, oczywiście chyba na złość zmienił pas też na prawy... a że jego prędkość oscylowała w granicy 30 km/h spowrotem wróciłem na lewy, wyprzedziłem go po czym zauważyłem złotego passata B5 FL, na rejestracjach WSK... który wyjechał z drogi podpożądkowanej na prawy pas, i za chwilę zaczął zjeżdżać na mój, jak wiadomo auto rozpędzone do około 60-70km/h nie zatrzyma się w miejscu. Hamulec do oporu, widzę, że nie wyhamuję to zacząłem uciekać na krawężnik lewymi kołami, i trąbiłem, wiedząc, że nie mam gdzie uciekać (po lewej stronie barierki) po prawej nacierający passat już widziałam "załatwiony" samochód, ale na szczęście w ostatnim momencie zaczęła uciekać z lewego pasa, ja się zatrzymałem swoim przodem na wysokości drzwi kierowcy. Z jednej strony dzieliło mnie kilka centymetrów od barierek, a z drugiej kilka centymetrów od passata.
                        Co najlepsze, głupia cipa nawet się nie zatrzymała sprawdzić, czy nic sobie nie uszkodziłem, tylko wyglądało to tak jakby próbowała uciec :shock:
                        Gościu, który mnie zablokował, widziałem, że się zatrzymywał, ale jak już po chwili się otrząsnełem ze wszystkiego ruszyłem za passatem, żeby powiedzieć co myślę.
                        Jedyna osoba, która się zachowała w porządku, to jej pasażer, który przeprosił, za całe zajście, bo ona nawet nie raczyła się odezwać...
                        Przyznam szczerze, że mówiłem co myślę, wypalając taki tekst "jak ci te lusterka nie są potrzebne to zaraz ci je upier***e"
                        Normalnie ręce opadają... jak się jeździć nie potrafi, to z kuchni się nie wychodzi... :roll:
                        Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                        Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                        Pozdrawiam i Szerokości!
                        Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                        http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Mnie dziś też koleś puntem z przyczepą wyjechał z podporządkowanej, na szczęście wystartowałem wcześniej z pole position i miałem jeszcze pozostałe 2 pasy wolne miejsca na ucieczkę.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

*) aby uniknąć słuchania niecenzuralnych zwrotów - wyłącz dźwięk
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9935
                            • Ford

A tak się zastanawiam...
                            Jeśli przed wjazdem w pewną ulicę jest znak "zakazu wjazdu" ale z dopiskiem "nie dotyczy pojazdów budowy", a ja mam tylko i wyłącznie firmową przepustkę parkingową na tą budowę, to mogę na nią wjechać bez narażania sie na mandat?
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• dato
                              L&K
                              • 2012
                              • 1431

Zamieszczone przez Enriquez
                              Mnie dziś też koleś puntem z przyczepą wyjechał z podporządkowanej, na szczęście wystartowałem wcześniej z pole position i miałem jeszcze pozostałe 2 pasy wolne miejsca na ucieczkę.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

*) aby uniknąć słuchania niecenzuralnych zwrotów - wyłącz dźwięk
                              Ale zapier%lasz... Dostaniesz mandat i od ch&ja punktów
                              "Kurfa idioto" nie jest niecenzuralne. Jest równie popularne jak "dzień dobry, dziękuję, przepraszam, pocałuj mnie w doopę".

Howgh.

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Agamek12, a masz coś wspólnego z "budową"? Swoja drogą na podstawie 99% takich znaków żaden policjant nie wystawi mandatu, ale to inna bajka.

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9935
                                  • Ford

westwi78, tak - pracuję na tej budowie.
                                  Adam... Używam:
                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• westwi78
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2940

Agamek12, to sobie odpowiedzaleś

Komentarz

• Jark7
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 777

Enriquez, nisko latasz
                                      Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                      Jark7
                                      było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• westwi78
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2940

Enriquez, a co Cie tak ciagnie na ten lewy pas?

Komentarz

• mani0
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 643

Enriquez, ale od 2:27 akcja niesamowicie wciąga... :szeroki_usmiech

Komentarz

• ketivv
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1155

niedziela rano, młodzieńcza fantazja chłopaka z ochrony staranowała mi bramę jednocześnie wbijając zaparkowane za nią auto w budynek

Komentarz

• dominik9420
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1136

ketivv, "patrol interwencyjny"- śpieszył do wezwania aly
                                              :diabelski_usmiech
                                              Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                                              Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                                              Pozdrawiam i Szerokości!
                                              Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                                              http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• ketivv
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1155

nic to nie miało wspólnego z interwencją,
                                                nawet gdyby to nie ma prawa "się śpieszyć" jest takim samym użytkownikiem drogi jak inni

młodość, służbowe auto, sucho i pusta droga z rana

w zimie to o krawężnik często tu z soboty na niedziele w nocy ludzie felgi tłuką
                                                ale ten - skądinąd miły chłopak - jest rekordzistą

Komentarz

• rafiki
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 15975
                                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez ketivv
                                                  nawet gdyby to nie ma prawa "się śpieszyć" jest takim samym użytkownikiem drogi jak inni
                                                  masz rację, nie ma prawa, nie jedzie pojazdem uprzywilejowanym, ale uwierz mi, że na GI na alarm jedzie się zdecydowanie nie w zgodzie z przepisami (robię w tej branży to wiem :wink: ) u mnie w firmie to chłopaki przy jeździe alarmowej nie schodzą poniżej 100 w mieście chyba, że korek jest :diabelski_usmiech
                                                  رافال
                                                  Spoty
                                                  Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Arkeno
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 27

Dobra Dobra wjechal w brame no coz bywa :roll:
                                                    Ale niech mi ktos wytlumaczy czemu on ma przod taki jakby... niekompletny?? :|

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...164627#1164627

Komentarz

Pracuję...