Ile czasu trzeba jechać z Warszawy do Lublina w poniedziałek rano tak, aby w Lublinie być około 7.30-8.00?
Od Zakrętu do Lublina 2-2,5 godz. wystarczy.
Zamieszczone przez Agamek12
a to jest "bezpieczna" trasa, czy trasa pełna wariatów?
Jak to w Polsce. Plusem jest to że na tej trasie jak ktoś jedzie szybciej to wiekszośc ludzi momentalnie robi mu "marginesik".
Od Kurowa do Lublina (30 km) będziesz miał troche utrudnień bo budują S17 więc miejscami są zwężenia i objazdy.
Nie lubię tej drogi. W dzień powszedni jedzie się kiepsko i jest niestety z tych niebezpiecznych. Główne zagrożenia to idioci cisnący ponad miarę bez opamiętania oraz drudzy idioci, którzy nie wiedzą jak zachować się na jezdni (wyjeżdżanie z bocznych od razu do osi jezdni, nieużywanie kierunków, niepatrzenie w lusterka i zajeżdzanie drogi).
Nie wiem jak obecnie, ale jesienią 2012 stałem w poniedziałek rano prawie godzinę na wahadłach przed Lublinem z powodu budowy drogi. Wyjedź z WAW o 04:30, teraz o poranku może być zdradliwie ślisko, do tego przez pół drogi będzie ciemno/szaro, więc na pewno gnać nie będziesz. Lepiej przyjechać 30 min wcześniej, wybrać wolne miejsce postojowe, rozłożyć siedzenie i chwilę odpocząć po jeździe, zamiast gnać na ostatnią chwilę z wqrwem że się nie zdąży 8)
niestety wg statystyk UE DK 17 jest najniebezpieczniejsza trasą w Polsce.
Takie są efekty gdy większość pieniędzy idzie na zachód i północ kraju, a wschód, we wszystkich inwestycjach, jest pomijany jak trendowaty. Wschód jest zaniedbany i musi sam sobie wszystko wywalczyć. Całe szczęście do końca tego roku zakończona będzie budowa trasy S17 na odcinku Kurów - Piaski wraz z obwodnicą Lublina (68 km drogi ekspresowej. Pierwszej ekspresówki na wschód od Wisły !!). Miejmy nadzieję ze zamiast na budowę kolejnej S-ki na zachodzie kraju znajdą się pieniądze na przebudowę całej 17-stki do standardów S.
Big, z całego serca sobie tego życzę, bo odkąd zacząłem tamtędy regularnie jeździć jest coraz gorzej, a lat będzie to już 15 jak co najmniej raz w miesiącu jadę do Zamościa.
W przeciwieństwie do odcinka Zakręt-Lublin, trasa S17 Piaski-Zamość należy do moich ulubionych, szczególnie po modyfikacjach "2 pasy pod górę - 1 w dół". I w ogóle, mówiąc z perspektywy gdańszczanina, moje "podzamojskie" urlopy urzeczywistniają się z chwilą minięcia ronda w Piaskach i masztu TV
Trzeba będzie, to się rozklad PKP pozna...
Albo Polskiego Busa, nowoczesny autokar jeździ 5x dziennie i kosztuje bardzo niewiele (im wcześniej kupisz, tym taniej). Od czasu jak się pojawił, a ja 2-3 razy w miesiącu jadę do pracy z GDN do WAW, w ogólne nie biorę Skody, ani PKP, tylko zasuwam Polskim Busem (oferuje 15 kursów na dobę na mojej linii) oglądając drogę krajową S7 z "loży". Do tego nieco szybciej PB+metro niż PKP na takim samym odcinku. Średni koszt 1 biletu kształtuje się u mnie za ostatni rok na poziomie 3 zł, bo mogę rezerwować z wyprzedzeniem i najwyżej nie wykorzystać. Nawet podwójne sobie kupuję, żeby jechać bez sąsiada Po prostu śmiech na sali, ale radosny, a i jeszcze drobny catering jest na tej linii. W cenie biletu :twisted:
Panowie, bez przesady, tak źle to nie jest. 17-stka to typowa, polska droga krajowa i nie ma tam dziur i wybojów. Są za to szerokie pobocza, na które, jak pisałem wcześniej większość zjeżdża, gdy widzi za sobą szybciej jadace auto, aby umożliwić bezstresowe wyprzedzanie. Tak wiec da się jechać. Niestety jest to droga prowadzaca, ze stolicy kraju, do najwiekszego miasta Polski po prawej stronie Wisły, czyli Lublina, oraz przejść granicznych z Ukrainą (Dorohusk, Zosin) co sprawia, że ruch na tej trasie jest naprawdę bardzo duży i głównie to powoduje utrudnienia w poruszaniu sie ta trasą.
P.S.
Prawdopodobnie pod koniec marca lub na pocz. kwietnia zostanie otwarty odcinek ekspresówki S 17 od Kurowa do Bogucina (pod samiutkim Lublinem) więc już będzie trochę łatwiej. Jesli ktoś jedzie dalej na wschód za Lublin, to informuję że odcinek S 17 Lublin- Piaski jest już otwarty.
Reszta ekspresówki S 17, wraz z obwodnica Lublina, ma zostac otwarta do końca 2013 r.
Zamieszczone przez avocado
musisz auto sobie zmienic jak chcesz tam jezdzic bo tym 1.6 to zginiesz w tłumie... kup jakies 200-250KM i dasz rade....
Bez przesady. Jak sie umie jeździć i zna sie swoje auto to mała moc silnika nie stanowi żadnego problemu.
I właśnie dlatego niezwłocznie powinny się znaleźć fundusze na przebudowę siedemnastki na całej swej długości, a przynajmniej na odcinku Warszawa - Lublin do standardów drogi ekspresowej.
Agamek12, jeszcze opcja 801 nad Wisłą przez Dęblin, Puławy. Musisz spróbować obydwu, zobaczysz co Ci bardziej pasuje. Ja nie jeżdżę 801 bo jakość nawierzchni fatalna.
I właśnie dlatego niezwłocznie powinny się znaleźć fundusze na przebudowę siedemnastki na całej swej długości, a przynajmniej na odcinku Warszawa - Lublin do standardów drogi ekspresowej.
Podobno do 2017 roku cały odcinek Lublin - Warszawa ma być już eSką.
No ale ta trasa 801 jest szybsza, czy bezpieczniejsza? Jest na niej mniej policji?
I tak sobie myślę: szybciej będę w Lublinie chcąc być tam na 8.00, czy szybciej dojadę ruszając z domu o 8.00? Gugle mówi, mi, że muszę na dojazd tak czy inaczej zarezerwować niemal 3h...
Dla mnie szybciej "17" - można miejscami depnąć, Jest tylko kilka miejsc z foto - oznaczonych, no i trzeba patrzeć na obwodnicy Garwolina - bo tan często jeździ "uwaga pirat"
No ale ta trasa 801 jest szybsza, czy bezpieczniejsza? Jest na niej mniej policji?
nie wiem czy szybsza, ale generalnie jadąc normalnie dojeżdżasz szybciej, na pewno jest bezpieczniej i jest mnie policji, chyba w ogóle nie ma foto.
minusem jest gorsza nawierzchnia, ale mi to nie przeszkadzało bo jechałem naprawdę wolno.
każdy mówi co innego, więc przejdź raz tędy raz owędy i będziesz wiedział.
[ Dodano: Wto 05 Mar, 13 19:19 ]
ruwado, ale bedzie szybciej...?
tak jak mówiłem, nadwiślanką wychodziło mi zawsze 2h jadąc naprawdę wolno, w normalnym ruchu na 17 trzeba się starać, żeby zrobić to w 2h, musisz nadrabiać każde foto, ciężarówkę i pizdę drogową = miejscami lecisz 160+, nadwiślanką można sunąć ciągle około 100 i to wystarczy.
co kto lubi, ja wolę boczne drogi nawet jak są gorszej jakości, do pewnego stopnia oczywiście, tu jeszcze daję radę, subiektywna sprawa.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz