Stan polskich dróg

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JanuszSz
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 2835
    • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez utek
    Czy ktoś podzieli moje zdanie, że zamiast budować kilka kilometrów autostrady, należałoby wybudować kilkaset kilometrów dwupasmowych drug ekspresowych?
    Teoretycznie masz rację.Sęk w tym,że drogi ekspresowe póki co są bezpłatne,operatorem nie jest jakaś szemrana spółka,która czesze z tego kasę i w której kierownicze stanowiska mogą mieć zaklepane osoby,które dzisiaj decydują o budowie tych autostrad.A z tego,co widać są to ostatnie chwile,kiedy mogą o czymś decydować,bo raczej nie widzę ich na obecnych stanowiskach po najbliższych wyborach.
    Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• utek
      Elegance
      • 2007
      • 867
      • Superb II combi (3T5)
      • APK 2.0 MPI 115 KM

Czyli generalnie znów chodzi o cwaniactwo i złodziejstwo.

Bo jeżeli chodzi o komfort jazdy, to jest porównywalny. Dla przestrzegających przepisów różnica w prędkości dopuszczalnej 30km/h, dla pozostałych bez różnicy :wink:

Komentarz

• ahmed799
        RS
        • 2009
        • 6910
        • Ford

Mnie zastanawia jedno mamy XXI wiek a w PL nadal żyją jacyś porąbani ludzie. Nie wiem czy kojarzycie trasę nr 22 Malbork-Czarlin. Droga tranzytowa na wschód, gdzie przewija się masa TIRów. Jest na niej odcinek kocich łbów ok 4 kmów, nie położą tam asfaltu ponieważ zabrania tego konserwator zabytków, tylko zastanawia mnie jedna rzecz jaki to zabytek skoro już kilka razy w przeciągu 4ech lat kamienie w niektórych miejscach były układane na nowo (kamienie powinni wywieźć na zamek do muzeum skoro zabytek to jest). Dobrze że chociaż rok temu położyli nowy dywanik na płytach betonowych (niby poniemiecka droga startowa), które były tak wybite, że z zębów plomby wylatywały. Teraz idąc dalej do Malborka, małe miasteczko i nie ma obwodnicy w sezonie letnim wjazd od strony Nowego Dworu Gd. czy Tczewa graniczy z cudem ponieważ korki mają po 4 kilometry.Do tego most na wlocie do miasta jest dopuszczony warunkowo do ruchu. Jak go zamkną to wtedy zrobi się problem.

филип
        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• aniol
          RS
          • 2012
          • 5228
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

WITAM! Zgadzam sie z kolegom na temat dróg ekspresowych. Lepiej te drogi ekspresowe budować niż nie budować autostrad. Tylko rząd nie bedzie miał kasy i tu jest pies pogrzebany. A co do prędkości to głupek i po mieście będzie szalał. Pozdrawiam wszystkich.
          http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
          Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• utek
            Elegance
            • 2007
            • 867
            • Superb II combi (3T5)
            • APK 2.0 MPI 115 KM

ahmed, to już chyba ten kamień lepszy :wink:

Komentarz

• Zorr
              RS
              • 2011
              • 2110

Zamieszczone przez utek
              Czy ktoś podzieli moje zdanie, że zamiast budować kilka kilometrów autostrady, należałoby wybudować kilkaset kilometrów dwupasmowych drug ekspresowych?
              o jakich ekspresowych drug'ach piszesz? ;-)

a tak poważniej ...
              to jakie kilkaset km ekspresówek za parę km autostrad, coś chyba nie taki przelicznik jest

w temacie, mnie rozwalają nowe drogi, na których ktoś stawia losowo studzienki, po góra 3 latach studzienki zamieniają się w dziury.
              Ja wiem, że droga za studzienkami na środku jest tańsza niż prowadzenie kanalizacji pod chodnikiem z kratkami na brzegach jezdni, ale czy w naszym kraju nie można zrobić czegoś raz a dobrze.
              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• utek
                Elegance
                • 2007
                • 867
                • Superb II combi (3T5)
                • APK 2.0 MPI 115 KM

Z tymi setkami kilometrów to przesada, ale zdaje się ze koszt budowy 1km ekspresówki to 1/2 lub 1/3 1km autostrady.

Komentarz

• yogi_at_pozen
                  Rider
                  • 2011
                  • 418

Zamieszczone przez Zorr
                  Zamieszczone przez utek
                  o jakich ekspresowych drug'ach piszesz? ;-)

a tak poważniej ...
                  to jakie kilkaset km ekspresówek za parę km autostrad, coś chyba nie taki przelicznik jest

w temacie, mnie rozwalają nowe drogi, na których ktoś stawia losowo studzienki, po góra 3 latach studzienki zamieniają się w dziury.
                  Ja wiem, że droga za studzienkami na środku jest tańsza niż prowadzenie kanalizacji pod chodnikiem z kratkami na brzegach jezdni, ale czy w naszym kraju nie można zrobić czegoś raz a dobrze.
                  niestety tak dlugo jak:
                  - spoleczenstwo nie bedzie moglo odwolac idioty ze stanowiska publicznego
                  - lub idiota nie bedzie odpowiadal prawnie za swoje decyzje, na wniosek spoleczenstwa

tak dlugo w tym kraju bedzie syf. Ja wiem i Ty wiesz, ze budowanie drogi wg Twojego pomyslu jest jedynym racjonalnym pomyslem, tylko na budowaniu drog wg "ich" pomyslow zarabia sie wiecej, bo najpierw trzeba ja wybudowac, a potem naprawiac, a kasa laduje u kolesi... Ameryki nie odkryje: jak cos jest publiczne to jest niczyje, i taki idiota za biurkiem jest wstanie wydac kazdą sume pieniedzy bo przeciez nie wydaje swoich tylko "nasze" a wiec niczyje...

Komentarz

• hubert78
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1576

Moim skromnym zdaniem cały problem polega na burdelu i kolesiostwie ale na najniższych szczeblach urzędniczych i tam trzeba zrobić porządek (czyli na własnym podwórku) i nie ważne jaka opcja trzyma "kierownicę"
                    Najlepiej to sprawdzić idąc do urzędu / wydziału który jest związany z branżą / zawodem w którym pracujecie / znacie się na tym / jesteście w tym dobrzy.
                    Wnioski wyciągnijcie sami.

Podam prosty przykład napisaliśmy ze znajomym maila do urzędu że za 80% ceny jaką ludzie w naszej gminie płacą za śmieci jesteśmy wstanie "obrobić" wszystkich mieszkańców , zgodnie z eko modą (czyli segregacja odpadów itd.). Historia się toczy problemów coraz więcej ze strony urzędu ba zaczynają wymagać coraz dziwniejszych dokumentów (tylko po to żebyśmy ewentualnie mogli zostać dopuszczeni do przetargu który ito nie wiadomo czy się w ogóle odbędzie)
                    Cała sprawa którą zaczęliśmy ma oczywiście charakter prowokacji, ponieważ robiąc naprawdę niewiele pokazaliśmy urzędnikom że można podpisać umowy z firmami które same odbiorą wszystko poza odpadami organicznymi czyli jedna firma odbiera wszystko co z metali, druga papier i papiero podobne (sprawdzone da się), trzecia folię (reklamówki jednorazówki itp.) czwarta tzw. opkaowania pet.
                    Pozostają jedynie odpady organiczne (tu nie ma problemu bo Niemcy by kupili bo zaraz za naszą granicą - 40 km mają elektrownie na tzw "gnijące gówno" i paliwa im brakuję) i medyczne i tu jest problem bo co zrobić z pieluchą itp.
                    I co się okzauje można siedzieć na dupie firmy załatwią wszystko za ciebie , kwestia tylko tego żeby zmusić ludzi do segregacji śmieci - czyli powiedzieć im że :
                    Jak będzieci segregować do osobnych kubłów które wam dostarczymy to obniżymy wam rachunek za śmieci o 60% i tyle
                    - za papier firma która odbiera - zapłaci (jest w cenie)
                    - za metale - inna też zapłaci (i to jeszcze więcej)
                    - za folię- nie zapłacą ale odbiorą
                    - za pet - zapłaci (firmie zbierającej)unia bo na to kupe kasy jest

Pozostaje utzrymanie kilku śmieciarek i wysypiska na którym będzie jakieś 30% tego co dotychczas i na dodatek szybko rozkładające się czyli nie będzie się piętrzyć

Ale w urzędzie dalej ściana nikt nawet nie chciał skopiować pomysłu ( bo oto nam chodziło żeby zajął się tym urząd i oddelegował parę osób do tego)

A skończy się jak zawsze - rachunek /(podatek) x 2,5 i stworzenie wydziłu ds. śmieci z kierownikiem naczelnikiem 2 zastępcami i jeszcze 10 ludźmi na przyczepkę

Z drogami jest tak samo na poziomie gminnym już jest gnój (bo nie jeden myślący wyremontował by dziesiątki kilometrów dużo taniej i szybciej ) ale "sie nieda"
                    A na etapie wojewódzkim i krajowym to dopiero polka , przeraża mnie z jaką ilością urzędników i innych darmozjadów trzeba się dogadać.

Przykre ale prawdziwe , zacznijmy od porządków u Siebie a stolica zobaczy że można

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Panowie, jak pisałem wczęsniej idealnie nie jest, ale jednak cos sie nalepsze zmienia i to coraz szybciej
                      Popatrzcie, ten kraj był systematycznie przez 44 lata niszczony. Jak teraz mamy przez nawet te 23 lata nadgonić te 44 ?? Potrzeba na to czasu i madrych ludzi u władzy. Ten pierwszy mamy, tego drugiego niestety brakuje, ale coś zacyna się dziać na plus
                      Niestety jak pisąłem wczęsnie problemem jest mentalnośc polaków. U nas trzeba kombinowac i kraść, bo jest na to społeczne przyzwolenie, a ktos kto chce żyć uczciwie i normalnie jest traktowany jak odszczepieniec.
                      Także drogi sie buduje i to coraz wiecej, tylko żeby jeszcze jakość i uczciwośc je budujących nadążała za kilometrami.
                      Ja jednak jestem optymistą i wirzę, że damy radę i z uczciwościa i z ilością kilometrów nowych dróg.
                      Zamieszczone przez utek
                      Bo jeżeli chodzi o komfort jazdy, to jest porównywalny. Dla przestrzegających przepisów różnica w prędkości dopuszczalnej 30km/h, dla pozostałych bez różnicy
                      Oj chyba błąd w działaniach matermatycznych Na ekpresówce dwypasmowej mamy V-max 120 km/h. Na autostradzie 140 km/h, wiec róznica to nie 30, tylko 20 km/h.

[ Dodano: Pią 11 Sty, 13 13:56 ]
                      Zamieszczone przez hubert78
                      Historia się toczy problemów coraz więcej ze strony urzędu ba zaczynają wymagać coraz dziwniejszych dokumentów (tylko po to żebyśmy ewentualnie mogli zostać dopuszczeni do przetargu który ito nie wiadomo czy się w ogóle odbędzie)
                      Jesli ma sie odbyć faktycznie przetarg (czyli postepowanie w trybie przetargu ograniczonegi lub nieograniczonego), to możecie w nim wystratować, tak jak kazdy, spełniając odpowiednie wymagania zawarte w SIWZ lub zaproszeniu do składanie wniosków o dopuszczeniu do udziału w postępowaniu. Wymaganie te z pewnościa są takie same dla wszystkich i nikt nie moze być tu wyrózniony.
                      W jakim trybie jest przeprowadzane to postępowanie ? czy jest to tryn otwarty, czy też prceduura zamknieta?
                      Czarny Elegance

Komentarz

• kmink
                        L&K
                        • 2007
                        • 1360
                        • Superb III (3V3)

Big...to co się teraz zmienia to w moim odczuciu tylko prowizorka...nic nie jest robione na lata tylko na teraz...za 2-3lata inne firma innego kolesia będzie robiła remont albo budowała od nowa...
                        Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                        https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                        www.dpfserwis.pl

Komentarz

• hubert78
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1576

Zamieszczone przez Big
                          Jesli ma sie odbyć faktycznie przetarg (czyli postepowanie w trybie przetargu ograniczonegi lub nieograniczonego), to możecie w nim wystratować, tak jak kazdy, spełniając odpowiednie wymagania zawarte w SIWZ lub zaproszeniu do składanie wniosków o dopuszczeniu do udziału w postępowaniu. Wymaganie te z pewnościa są takie same dla wszystkich i nikt nie moze być tu wyrózniony.
                          W jakim trybie jest przeprowadzane to postępowanie ? czy jest to tryn otwarty, czy też prceduura zamknieta?
                          Słuchaj to jak się ustawia przetargi to ja bardzo dobrze wiem, niezależnie po której stronie jesteś i co chcesz ugrać , tylko kuwa po co skoro można sprawę załatwić w obrębie urzędu ?

Gówno zawsze leży na dole i trzeba to posprzątać bo się mogą Twoi bliscy na nim wyp....ić . o to mi chodzi

Komentarz

• michal46
                            Classic
                            • 2013
                            • 11

GDDKiA opublikowała raport o stanie dróg krajowych, tak się prezentują w województwach i w skali kraju, nadal jest fatalnie, tylko 63% dróg krajowych w dobrym stanie, reszta do remontu :|

Komentarz

• bzyq_74
                              RS
                              • 2008
                              • 3467
                              • Volkswagen
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez utek
                              .... ale zdaje się ze koszt budowy 1km ekspresówki to 1/2 lub 1/3 1km autostrady.
                              Raczej 3/4 lub 4/5
                              Różnice są naprawdę kosmetyczne.

[ Dodano: Czw 06 Cze, 13 12:36 ]
                              michal46, proporcję na kółkach raczej będą bez zmian bo tyle samo będą naprawiać co ulegać dewastacji.
                              MARCIN
                              Mój szkodnik

Komentarz

• michal46
                                Classic
                                • 2013
                                • 11

Zamieszczone przez bzyq_74
                                Zamieszczone przez utek
                                .... ale zdaje się ze koszt budowy 1km ekspresówki to 1/2 lub 1/3 1km autostrady.
                                Raczej 3/4 lub 4/5
                                Różnice są naprawdę kosmetyczne.

[ Dodano: Czw 06 Cze, 13 12:36 ]
                                michal46, proporcję na kółkach raczej będą bez zmian bo tyle samo będą naprawiać co ulegać dewastacji.
                                Czyli na znaczną poprawę nie ma w najbliższych latach szans. Jesteśmy skazani na koleiny i dziurska :diabelski_usmiech

Komentarz

• kmink
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1360
                                  • Superb III (3V3)

Chwile temu asy z policji urwały koło zaraz obok naszej firmy...dziura jak studnia...ale jedzie się tu 30km/h... :lol:
                                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

Pracuję...