Ukradli mi Columbusa i s(z)koda całkowita!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chrzanek
    Ambiente
    • 2014
    • 234
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Jeżeli nie jest zatrzymany dowód rej. nie trzeba robić przegladu , chyba że się skończy
    akurat????

Komentarz

• zadariusz1
      Rider
      • 2011
      • 545
      • Octavia III (5E3)
      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ubezpieczyciele po każdej naprawie powyżej tak jak pisze Agamek12 2,5 tys. wymagają badania technicznego i to nie zależnie,czy dowód został zabrany,czy nie,jeśli tego się nie zrobi,przy następnej kolizji można się srogo zdziwić,gdyż ubezpieczalnia nie wypłaci odszkodowania

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9943
        • Ford

Z innego forum:

To nie jest zależne od kwoty a rodzaju zdarzenia i wynika z prawa o ruchu drogowym:
        Art. 81. pkt. 11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3—5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:

5) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupach 3 i 10 działu II załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego;
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Leniwiec
          Rider
          • 2009
          • 624
          • Octavia IV (NX3)
          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

wokan, wcześniej pisałeś, że wycena szkody była robiona w oparciu o Info-Experta. A w oparciu o co była robiona wycena auta do polisy? Pytam, bo przynajmniej z moich kontaktów z firmą na A wynika, że wyceny do polis robią wg Eurotaxu, a wg tego samego katalogu powinna być wycena szkody. A oba katalogi trochę różnią się wycenami.
          A w polisie AC masz wariant Warsztat czy Kosztorys? Części nowe czy zamienniki?

Wg mnie ubezpieczyciel po prostu cwaniakowato wykorzystał to pęknięcie w desce rozdzielczej, by wykpić się ze sprawy - wycena naprawy to jedno, a to co faktycznie wypłacą po szkodzie całkowitej zależy od ich wyceny "pozostałości" Twojego auta. I do kompletu musisz wykupić nowe ubezpieczenie przecież :twisted:

Sprawdź dokładnie wycenę auta przed szkodą, uwzględnione wyposażenie, itd. Duże prawdopodobieństwo w tej sprawie, że zaniżyli wartość auta.

Ja bym próbował dwóch rzeczy.
          Po pierwsze wyłączyć ze szkody deskę rozdzielczą nawet nie na zasadzie dociekań, czy ona ma związek z kradzieżą czy nie, ale po prostu na zasadzie nadmiernych kosztów naprawy w porównaniu do szkody, które tu próbuje wykorzystać ubezpieczyciel. Myślę, że rzecznik ubezpieczonych w tym będzie pomocny, zanim "sprzedasz" komuś sprawę.
          A z drugiej strony, jeśli miałeś wcześniej do czynienia z naprawami z AC, to pewnie zauważyłeś, że każdy ubezpieczyciel próbuje wciskać amortyzację części gdzie tylko się da. A czy przy tej wycenie uwzględnili amortyzację? W polisie masz wyłączoną amortyzację części?

Tylko nie próbuj obu na raz, bo jeszcze Ci wyłączą deskę z kosztorysu a na Columbusie policzą amortyzację :szeroki_usmiech

A tak poważnie, to próbowałeś im przedstawić własny kosztorys naprawy i wycenę auta? Jedź do ASO czy gdzie chcesz mieć to zrobione i niech Ci przygotują, a rzeczoznawca niech wyceni Ci auto. Może się okazać, że ich wycena jest zupełnie inna niż ubezpieczyciela.
          Swoją drogą z AC nie ma chyba żadnego obowiązku przywracania auta do stanu dokładnie przed szkodą, jeśli zapisy OWU na to wyraźnie nie wskazują.

Tak czy siak, po interwencji rzecznika ubezpieczonych na bank zmieni się jak nie kwalifikacja szkody, to na pewno jej wycena.
          Pozdro

Komentarz

• chrzanek
            Ambiente
            • 2014
            • 234
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez zadariusz1
            Ubezpieczyciele po każdej naprawie powyżej tak jak pisze Agamek12 2,5 tys. wymagają badania technicznego i to nie zależnie,czy dowód został zabrany,czy nie,jeśli tego się nie zrobi,przy następnej kolizji można się srogo zdziwić,gdyż ubezpieczalnia nie wypłaci odszkodowania
            Po zlikwidowaniu szkody polisa automtycznie wygasa a przy zawieraniu nowej
            ubezpieczyciel i tak wymaga oględzin pojazdu .

[ Dodano: Wto 02 Gru, 14 21:52 ]
            Zamieszczone przez Agamek12
            Z innego forum:

To nie jest zależne od kwoty a rodzaju zdarzenia i wynika z prawa o ruchu drogowym:
            Art. 81. pkt. 11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3—5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:

5) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupach 3 i 10 działu II załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego;
            Czy nowe radio, wiązka i deska rozdzielcza kwalifikuja sie do w/w elementów?

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

Zamieszczone przez chrzanek
              Zamieszczone przez Agamek12
              Z innego forum:

Czy nowe radio, wiązka i deska rozdzielcza kwalifikuja sie do w/w elementów?
              A skąd ja mam to wiedzieć?
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• rafiki
                RS
                • 2012
                • 15976
                • Superb III (3V3)

chrzanek, radio i wiązka raczej nie, ale deska może być, bo tam jest poducha pasażera. Ale to tylko takie próby logicznego myślenia a wiadomo jak jest u nas w kraju...
                رافال
                Spoty
                Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• sew1981
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2009
                  • 10986
                  • Fiat

jak dr nie zabiera policja to nie ma żadnego badania technicznego. Ja miałem policje, dr mi nie zabrali, miałem całkę, i żadnego badania nie musiałęm robić. To jakaś bujda :P

Komentarz

• wokan
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 210

Przekazałem sprawę firmie zajmującej się takimi przypadkami. Na razie zapoznają się z dokumentacją.
                    W polisie AC mam wykupioną opcję Warsztat, ale faktycznie amortyzacji nie policzyli, a tak skwapliwie przecież z niej korzystają na każdym kroku. :evil:
                    Wartość auta przed szkodą wg ich wyceny 31.300, próg 70% to zatem 21.900 zł. Wartość naprawy to 22.189 zł. Zatem udało im się osiągnąć całkę dzięki niecałym 300 zł. :evil: :evil: :evil:
                    Octavia II RS TDI 200/441
                    "Wojtek jak ostatnio depnął to buda dotarła do domu 10 minut po podwoziu" :twisted: :diabelski_usmiech

Komentarz

• chrzanek
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 234
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez sew1981
                      jak dr nie zabiera policja to nie ma żadnego badania technicznego. Ja miałem policje, dr mi nie zabrali, miałem całkę, i żadnego badania nie musiałęm robić. To jakaś bujda :P
                      Amen

[ Dodano: Sro 03 Gru, 14 07:48 ]
                      Zamieszczone przez wokan
                      Przekazałem sprawę firmie zajmującej się takimi przypadkami. Na razie zapoznają się z dokumentacją.
                      W polisie AC mam wykupioną opcję Warsztat, ale faktycznie amortyzacji nie policzyli, a tak skwapliwie przecież z niej korzystają na każdym kroku. :evil:
                      Wartość auta przed szkodą wg ich wyceny 31.300, próg 70% to zatem 21.900 zł. Wartość naprawy to 22.189 zł. Zatem udało im się osiągnąć całkę dzięki niecałym 300 zł. :evil: :evil: :evil:
                      Miałem identyczny przypadek , przekroczoną kwotę o 200 pare pln.
                      Po dwóch miesiącach przepychania papierów wyszło na moje.

Komentarz

• Leniwiec
                        Rider
                        • 2009
                        • 624
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

chrzanek i reszta,
                        bo policja nie jest od tego, by zabierać DR tylko z powodu wypadku.
                        Wymóg badań technicznych wynika z przepisów i jest jak najbardziej sensowny. Tylko że u nas wszystko musi stać na głowie i był przez lata ustalony próg kwotowy, co do którego nawet diagności pukali się w czoło. Mi kiedyś zakosili lusterka, a po wymianie diagnosta nie miał pojęcia co ma sprawdzić.
                        Od 2009 zmieniło się w tym zakresie prawo (Dz.U. Nr 97 poz. 802 z dnia 23 czerwca 2009 r., konkretnie art.81 pkt. 11 ust. 5) i prawo kierowania na badania przez ubezpieczyciela jest w określonych przypadkach zasadne. Druga sprawa, to nie mylić tego badania z badaniami okresowymi oraz koszt tego badania jest w całości pokrywany przez ubezpieczyciela.

wokan, więc uderzaj w temacie amortyzacji części, choć ja bym w pierwszej kolejności sprawdził wartość auta. Te 300 zł czy więcej pewnie bez problemu znajdzie niezależny rzeczoznawca.
                        Pozdro

Komentarz

• chrzanek
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 234
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Leniwiec policja jest od tego żeby w razie sytuacji kiedy samochód jest nie zdolny
                          do dalszego bezpiecznego użytkowania na drogach publicznych do zabrania DR.
                          Robią to w momencie nawet małych kolizji kiedy występują np ostre krawędzie
                          czy pęknieta przednia szyba.
                          Co do badań samochodu po dzwonie to mam rozumieć ze sam mam je zrobić na koszt TWU??
                          Jeżeli jest to przez nich wymagane to raczej oni wystepują o takie badanie więc nie może
                          być raczej później problemów z ich brakiem.Więc chyba nie jest stosowane przy wszystkich
                          szkodach komunikacyjnych.

Komentarz

• Leniwiec
                            Rider
                            • 2009
                            • 624
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Leniwiec policja jest od tego żeby w razie sytuacji kiedy samochód jest nie zdolny
                            Ale wg mnie mylisz dwie rzeczy - jasne, że policja może i ma prawo zabrać DR np. po kolizji czy innym zdarzeniu, którego wynikiem jest np. uszkodzona przednia szyba czy oświetlenie pojazdu, ale nie zabierze DR tylko dla zasady, że była kolizja/wypadek.
                            Co do badań samochodu po dzwonie to mam rozumieć ze sam mam je zrobić na koszt TWU??
                            Jeżeli jest to przez nich wymagane to raczej oni wystepują o takie badanie więc nie może
                            być raczej później problemów z ich brakiem.Więc chyba nie jest stosowane przy wszystkich
                            Z doświadczenia nie wiem, bo po 2009 nie miałem na szczęście tego typu przygód, ale na logikę to TU kieruje na badania i określa ich zakres w związku ze szkodą.
                            Pozdro

Komentarz

• chrzanek
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 234
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Paradoksalnie sytuacja wygląda tak że jesli samochód jest po dobrym dzwonie
                              czyli bez lawety ani rusz nie zabiorą DR.Natomiast urwany/połamany zderzak,
                              zbita lampa, szyba oraz cala reszta zwana "ostrymi krawędziami" z automatu
                              odbierasz dowód z WK.
                              Co do badania po likwidacji szkody z AC miałem wątpliwą przyjemność spotkać
                              się z tramwajem, w dodatku samochodem teściowej???? oczywiście jak w głównym temacie
                              próba szkody całkowitej.Po 2 msc papierologi samochód naprawiony z AC i uwaga
                              ubezpieczony w tym samym TU????Zero badań samochodu.
                              Pzdr.

Komentarz

• rafiki
                                RS
                                • 2012
                                • 15976
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Leniwiec
                                Ale wg mnie mylisz dwie rzeczy - jasne, że policja może i ma prawo zabrać DR np. po kolizji czy innym zdarzeniu, którego wynikiem jest np. uszkodzona przednia szyba czy oświetlenie pojazdu, ale nie zabierze DR tylko dla zasady, że była kolizja/wypadek.
                                Z doświadczenia nie wiem, bo po 2009 nie miałem na szczęście tego typu przygód, ale na logikę to TU kieruje na badania i określa ich zakres w związku ze szkodą.
                                ja miałem stłuczkę w lutym 2012. Dostałem w prawe przednie koło. Nie dość, że TU nie skierowało mnie na badania (tylko patrol mi powiedział, że muszę - jakbym nie wiedział ), to jeszcze Compensa była zdziwiona, że chcę od nich zwrotu kosztów lawety i badania - bagatela 450 zł. Chyba z 2 miesiące wymieniałem się z nimi pisemkami i poskutkowało dopiero jak rzuciłem kilkoma paragrafami, które nakładają na nich taki obowiązek. O dziwo, wtedy kasę miałem w 3 dni na koncie :twisted:
                                Paradoksalnie sytuacja wygląda tak że jesli samochód jest po dobrym dzwonie
                                czyli bez lawety ani rusz nie zabiorą DR.
                                Patrz wyżej. Koło miałem prawie urwane a DR mi zabrali :P Zderzak, błotnik, itd. - wszystko było na swoim miejscu.
                                رافال
                                Spoty

Komentarz

• Leniwiec
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 624
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

chrzanek, trochę odbiegamy od tematu autora, ale z policją do końca nigdy nie wiadomo, kiedy zabiorą DR przy szkodzie :? Z Octavią na szczęście nie, ale przy poprzednich autach miałem kilkukrotnie wizytę w moim bagażniku i ani razu policja nie robiła mi problemów z DR, mimo że szkody bywały poważne, ale nie na tyle by auto nie jeździło.
                                  Kiedy indziej miałem kontakt z policją przy delikatnej szkodzie parkingowej, której sprawca (baba :twisted: ) uciekła. Wezwany policjant zamiast skupić się na namierzeniu sprawcy chciał mi zabrać DR, bo przyczepił się do 2cm pęknięcia tylnej lampy, które wynikło ze zdarzenia :evil:

A co do badań, to nie ma znaczenia kwalifikacja szkody, tylko jej zakres. Kolega Agamek12 zacytował przepis wyraźnie: [..]w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego[...]
                                  A to czy faktycznie TU skieruje na badania (to w końcu ich koszt) to już inna para kaloszy.
                                  Pozdro

Komentarz

• xcracer
                                    Elegance
                                    • 2014
                                    • 851
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie ja mam inne pytanie związane z tym tematem...Załóżmy, że ktoś doposaża auto w Columbusa. Fabrycznie np. był Swing lub Bolero. W jaki sposób udowodnić ubezpieczycielowi, że był tam Columbus?
                                    Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• rafiki
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 15976
                                      • Superb III (3V3)

xcracer, jak dla mnie najbardziej logicznym się wydaje pokazać rachunek/fakturę + foto z auta i prosić o przeliczenie wartości auta
                                      رافال
                                      Spoty

Komentarz

• Leniwiec
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 624
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

xcracer i rafiki, doposażenie auta, jak chce się mieć uwzględnione w polisie, trzeba zgłosić w TU np. na podstawie faktury. Ale na 99% "zgłoszenie" po szkodzie oleją, takie rzeczy robi się na bieżąco i wtedy nie ma problemu.
                                        Pozdro

Komentarz

• piotrek_gdy
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 7723
                                          • Volkswagen
                                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

xcracer, jedziesz do TU i prosisz o oględziny auta( w przypadku jak nie masz faktury)- dodaje się aneks do umowy
                                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• xcracer
                                            Elegance
                                            • 2014
                                            • 851
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez rafiki
                                            xcracer, jak dla mnie najbardziej logicznym się wydaje pokazać rachunek/fakturę + foto z auta i prosić o przeliczenie wartości auta
                                            To może nie być dobry pomysł . Kolumb poza ASO kosztuje duuużo mnie tym samym byłby to strzał w kolano

[ Dodano: Sro 10 Gru, 14 08:07 ]
                                            Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                            xcracer, jedziesz do TU i prosisz o oględziny auta( w przypadku jak nie masz faktury)- dodaje się aneks do umowy
                                            Dzięki za info. Rozumiem, że jeśli nie posiadamy fv Columbus zostanie wyceniony po cenach z ASO?
                                            Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• kazek103
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 351

Po montażu Columbusa zgłaszałem to ubezpieczycielowi przy okazji wykupu kolejnej polisy z prośbą o uwzględnienie tego w nowej umowie. Gość z TU odradził mi to jako nieopłacalne i dał do zrozumienia ,że nie stosuje się takich praktyk.

Komentarz

• Deo
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1729
                                                • Volkswagen
                                                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

xcracer, źle rozumiesz.
                                                Jeśli kupiłeś Columbusa i nie masz na niego FV to zapomnij o jego "dodatkowym" ubezpieczeniu. Będziesz mógł je ubezpieczyć dopiero przy zawieraniu nowej polisy i od tego momentu Columbus będzie widniał u ubezpieczyciela jako "wyposażenie standardowe".

Natomiast jeśli masz FV na zakupione radio to udajesz się do agenta ubezpieczeniowego sporządzasz aneks do umowy i płacisz 10% wartości fakturowej radia - w razie kradzieży TU zwraca Ci wartość fakturową.

W kolejnym roku możesz zgłosić agentowi ubezpieczeniowemu, że samochód jest doposażony o Columbusa.

kazek103, zmień T.U.
                                                Moja agentka nie robiła problemów, gdy zgłaszałem przy polisie dołożone wyposażenie a koszt ubezpieczenia nie był znacząco wyższy.
                                                Pozdrawiam,
                                                Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                                Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• MACIEJ55555
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 482
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Po zamontowaniu trzeba sie udać do swojego agenta i dopisać Columbusa do auta jako wyposażenie dodatkowe plus do tego kilka fotek. W moim przypadku za aneks do końca istniejącej polisy to nie był zaden problem
                                                  była: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...127400#1127400
                                                  jest: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...626122#1626122

Komentarz

• siemi1
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1287
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Ja jak zmienialem zderzak i przyciemnilem szyby to podjechalem do TU zeby zaaktualizowali zdjecia i tyle.
                                                    Spalanie - Motostat.pl
                                                    Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
                                                    Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
                                                    Sprzedam na OLX!!

Komentarz

Pracuję...