Jak się czyta ten temat to można dojść do wniosku, że producent celowo zawyża spalanie w publikowanych oficjalnie materiałach.
Spalanie naszych aut - benzyna
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez czesio73Jak się czyta ten temat to można dojść do wniosku, że producent celowo zawyża spalanie w publikowanych oficjalnie materiałach.
Redaktor najpierw seryjnym autem jechał równo 70km/h na autostradzie i uzyskał spalanie bodajże 2.8 l/100km (wg producenta 3.7 na trasie) a później dopompował koła, zasłonił wlot powietrza do chłodnicy, zasłonił felgi, wlał ulepszacz do paliwa oraz do oleju, zdemontował antenę no i najważniejsze jechał 2m za TIRem (podstawionym specjalnie do programu). Efekt spalanie z 10km średnie 1.1 l/100km bodajże.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czepawna trasie max 100km/h. Plan: 5.0L!
[ Dodano: Pią 13 Kwi, 12 07:14 ]
Zamieszczone przez Wojtas_Poznańczepaw napisał/a:
na trasie max 100km/h. Plan: 5.0L!
uważaj, bo Cie kiedyś wywalą z roboty za spóźnienia :diabelski_usmiech :lol:
Komentarz
-
-
Dzisiaj ostro deptalem - musiałem. A1 pusta droga odcinek Gdańsk-Toruń spalanie 11 l przy w wieksxosci 180 km/h. Potem bardzo ostra jazda Włocławek-Wroclaw, spalanie 8,5 l.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Autostrada A4/A1 Wrocław - Żory i powrót, tempomat 140km/h 2+2+bagażnik, spalanie ~7.5l/100km w jednym i drugim kierunku. Ogólnie miałem wrażenie, że ciut więcej pali niż zeszłym latem. (mam inny olej silnikowy oraz opony przód z tyłem niedawno zamienione)
[ Dodano: Pon 23 Kwi, 12 08:15 ]
w sobotę wracałem od teściów z córką (Krotoszyn - Wrocław ~90km)
jechałem wolno, ponieważ żonka "sprzątała" w domu i nie chciałem "przeszkadzać" swoją obecnością.
Wolno oznacza 90 poza terenem i 60 w zabudowanym.
Spalanie z licznika przy tablicy "Wrocław" wyniosło 5.3 l/100km.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Troszkę się pobawiłem ostatnio na bezdrożach plus krótka trasa ok. 100km, a pozostały dystans (450km) standartowo Wa-wa i okolice. Wynik 9,3l (wg. kompa 8,5l), śr. pr 37km/h. Pomiar być może trochę niedokładny, bo przy poprzednim tankowaniu pistolet jakoś wcześniej odbił i wskazówka poziomu paliwa ledwo dosięgała 1/1, przeważnie jest lekko ponad :wink:O2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
Witam.
Nawiązanie do mojego postu z 52 strony.
Od nowości, tj 10 m-cy:
- przejechane 6891km (40/60 trasa-miasto)
- spalone 480 litrów paliwa
- czas spędzony za kierownicą - 200h (2x100) wg Maxi-Dot'a
Średnie spalanie po:
- pierwszych 100 godzinach jazdy 6,7 l/100km (50/50 trasa-miasto).
- drugich 100 godzinach jazdy 7,1 l/100km (30/70 trasa-miasto, okres zimowy).
Sumarycznie po 200 godzinach jazdy 6,9 l/100km (40/60 trasa-miasto).
Pozdrawiam.1.2 Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez ZorrSpalanie z licznika przy tablicy "Wrocław" wyniosło 5.3 l/100km
Mihau we Wrocku też mam takie spalanie w mieście na krótkim i dość wolnym odcinku.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
To i ja wypowiem się w tym temacie
Samochód ma obecnie nieco ponad 8tyś km...
Na razie moje statystyki na Motostat są ubogie bo mam tam raportowane zaledwie 2100km ale spalanie średnie wychodzi 6.7. Większość tego dystansu to dojazdy do pracy które wyglądają tak:
1. 2 x 2km w każdą stronę po terenie małego miasta...
2. Jazda do pracy ~38km z czego 30% to miasto, reszta to tereny podmiejskie ze średnim/większym natężeniem raczej ślamazarnego i nierównego ruchu...
3. 4 Odwrócenie punktów 1,2...
Ostatnio natomiast w piątek 4 maja jechałem do pracy i było pusto. Zgodnie ze wskazaniami z komputera spalanie wyszło 5.8.
I jeszcze jedna "fajna" sprawa... jak jadę do pracy i mam spalanie na poziomie 6.4 (tak było dzisiaj) i wjeżdżam na obwodnicę, i mam już dosyć tego wleczenia się, to przepalam trochę gary :P i po mniej więcej 3km mam już 6.8
Generalnie spalanie na poziomie 6.3 - 6.5 jest możliwe ale trzeba przyznać wymaga przyzwyczajenia i pilnowania się...
Na pocieszenie wcześniej miałem Audi A3 1.6 i tam jak jechałem spokojnie było 7.5 jak jechałem mniej spokojnie było 8.5 a jak cisnąłem to hm... więcej :P ale generalnie nie jechało to a paliło więcej (mimo samochodu sporo lżejszego).
Komentarz
-
-
słoń, aż ciężko uwierzyć, nie w to że osiągnąłeś 4,8 l/100km ale że przejechałeś tak 700km.
W weekend też wybyłem na trasę i po powrocie i zatankowaniu pojawił się zasięg 860km z czego byłem/jestem bardzo dumny.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zorrsłoń, aż ciężko uwierzyć, nie w to że osiągnąłeś 4,8 l/100km ale że przejechałeś tak 700km.
Zabudowany 55-60, niezabudowany 95 (nawet na dwupasmówkach :szeroki_usmiech ).
Klima 70% trasy, wyszło 5,3l/100km w jedną stronę.
W drugą brakło cierpliwości, ale i tak średnie wyszło coś ok. 5,7l chyba, dystans 978km na jednym zbiorniku, ale już mało co było w zbiorniku :wink:
[ Dodano: Pon 07 Maj, 12 20:38 ]
Zamieszczone przez eaglemirekA spalanie przy 200 jakie masz
Żródło
Komentarz
-
-
Zorr, Liczniki (1 i 2) zawsze kasuję przy tankowaniu do pełna. 1 więc mam z ostatniej traski a 2 z baku. Zasięg 890 plus zrobione 150 to daje ponad 1kkm a spalanie 6,5 :szeroki_usmiech . By zobaczyć taki zasięg to musiałbym mieć spalanie nr.1 na poziomie 5.0 a takich śr. spalań to ja u siebie nigdy nie widziałem Jeśli mnie przy oponach 225 udało by się osiągnąć taki wynik to na 195 pewnie by zeszli do 4 :szeroki_usmiech
Tak czy inaczej traktuję to z przymrużeniem oka i na wesoło (zastanawiałem się czy dać to w tym dziale czy humor ) Śr. spalanie z baku pokrywa mi się z motostatem.
Komentarz
-
Komentarz