Koledzy, przepraszam za mały Off Topic, ale musiałem to wstawić i każdy użytkownik w wieku 30+ na pewno mnie zrozumie i wybaczy.
Fajne były to programy, szkoda że teraz ich nie ma...
Polecam obejrzeć:
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Na jednym z tych filmikow jest Fiat 125 pickup w wersji na prad. I co ciekawe w 40 lat temu ogniwa wazyly okolo 600kg i auto przejezdzalo ~80km. Obecnie ogniwa waza polowe tego auto przejezdza raptem 50% wiecej - widac jak marny postep jest w tej dziedzinie techniki. Tak uwazam, ze to marny postep, bo baterie w telefonach zostaly zminimalizowane w przeciagu 20lat z kilku kg do kilkunastu gram.
Patrzac na to inaczej, ktos to wynajdzie inny bardziej optymalny i efektywny sposob gromadzenia energii elektrycznej przyczyni sie bardzo do rozwoju wielu dziedzin techniki i jest murowanym kandydatem do nagrody Nobla
Ja mam za sobą 2 tankowania pierwsze średnie spalanie wyszło 5,25l na 100km drugie 5,12l na 100 km jazda rożna głownie dojazdy do pracy 26km tam i z powrotem max prekosc to 110km/h minimum 45km/h, 2 wypady nad morze po 145km w jedna stronę predkosc miedzy 45km/h do 120km/h, na razie jestem bardzo zadowolony z silnika (jak i auta )chociaż słabszy od poprzednika ale daje rade
Tankowane po 650km.
Dodam tylko - od prawie 2k km na zimówkach Semperit 205/50/16 (wcześniej Firestone Winterhawk 195/65/15).
Na usprawiedliwienie - 230km w warunkach typowo zimowych z Vmax 100km/h.
Chyba dobrze nie :?:
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
Ja mam 1.9 tdi 66 kw i w trasie okolo 200 km w jedna strone chciałem jak najniżej zejsc i jadąc tak okolo 90-100 km/h pokazał mi 4.4 litra, po miescie w tą pogode którą teraz mamy od 5-7 zalezy od mojej jazdy.
Nabyłem mojego dziesięciolatka (ALH 90 KM) dwa tygodnie temu z nastawieniem na dane fabryczne 6-średnio 9-miasto a tu jakże pozytywne zaskoczenie Autostrada Niemcy-Polska podczas przyprowadzania 5,7 l/100 miasto około 8l/100 ale uwaga spokojna trasa 50 km po mazurskich drogach i komp pokazał 4,6 l/100 Uważam, że to rewelacja bo używany do tej pory Hyundai I 30 1,6 CRDI 90 KM z 6 biegowym manualem na tej samej trasie pali dokładnie to samo
O2 4x4 BXE 2006r. - z ostatnich 5 tankowań średnia 6,7l/100km. 70% trasa. Poza miastami prędkość w granicach 110-130km/h przez większość czasu. Jak na 4x4 cięższe niż ośka to niezły wynik. W trasie minimalnie co pokazywało to 6,2. W jeździe po miejscu i krótkich przebiegach 7,5 - 7,8. Nie uprawiam PSJ ale też nie cisnę do oporu przy każdej okazji 8)
Piter tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
KM i Nm dołożył gregor10
No dobra, w tym tygodniu pojezdzilem i takie oto obserwacje. Jak bylo +3 - +10 to po miescie jezdzac drogami, gdzie nie ma ruchu, da sie wykorzystac uksztaltowanie terenu to z calego dnia jazd wyszlo mi 7l :diabelski_usmiech Przyszedl mroz jest wiecej jazd krotkich 9-10l :diabelski_usmiech
No dobra, w tym tygodniu pojezdzilem i takie oto obserwacje. Jak bylo +3 - +10 to po miescie jezdzac drogami, gdzie nie ma ruchu, da sie wykorzystac uksztaltowanie terenu to z calego dnia jazd wyszlo mi 7l :diabelski_usmiech Przyszedl mroz jest wiecej jazd krotkich 9-10l :diabelski_usmiech
Maicroft, to chyba faktycznie coś z autem :P
Ja z ostatniego tankowania 5,4 l/100 km. Przy średniej 50 parę km/h. Tym razem komputer pomylił się o 0,1 l.
u mnie miniony tydzień na zimówkach 7,47l
Ogólnie od kilku tygodni schemat przebiegu jest prawie w 100% ten sam, więc jest okazja do bardzo dokładnego sprawdzenia spalania w różnych warunkach
najmniej miałem 7,08 max 7,58
średnia prędkość cały czas granicach 28-30km/h
Dziś na trasie około 120 km Miechów-Gliwice spalanie 4,6 l prędkość średnia zdaje się 63 km/h. Zimówki Dębica Frigo 2 R15 195x65. Bez szaleństw, bardzo spokojna jazda do około max 100 km/h.
Komentarz