Witam,
mi auto pali jakies 6,5L/100KM na trasce (żonie kilka razy udalo sie 4,5L mi nie ) natomiast miasto 7,5 zawsze bo w zimie, zimno a w lecie klima caly czas
Pozdrawiam
Wałbrzych - Wrocław w tym 1/2 po autostradzie 4,4 L/100 na odcinku 97 km. Przyznaję, że było ciepło i nie spieszyło się mi. Średnia chyba coś ok. 90 a na autostradzie 110-120. Fakt jechałem jak p.......da, ale zmuszałem się zobaczyć jak wyjdzie. Normalna jazda po naszych drogach Wałbrzych - Gorzów tak ok 6,5 -6,8 L a bywa, że i 7,4.
Wczoraj na odcinku 250km przy jeździe na tempomacie 100km/h, czasem delikatnym depnięciu do mniej więcej 120 - 130 na autostradzie, wyszło jakieś 5,4l/100
pisanie o spalaniu z jakiejś trasy po kilkadziesiąt albo kilkaset km nie ma za dużo sensu, bo nie jest to miarodajne spalanie. Ja w wieczorem w niedzielę jadąc z Podlesia do siebie(30km) z rodzinką na pokładzie spalanie z tej trasy mam 5.4L, ale ma się ono do spalania śreniego z 10tys.km jak pięść do oka. Ot takie moje zdanie
Ambiente + pakiet na bezdroża
było 153,4KM / 349,4Nm jest 176,1KM / 386,7Nm
To prawda, ale na podstawie tych postów można dokładnie zobaczyć jaki wpływ na spalanie naszych klekotów ma technika jazdy.
Jeźdżąc latem przez dwa tygodnie trasę Gdańsk - Elbląg, bez większego pośpiechu, zrobiłem na baku dokładnie 1006km i jest to mój rekord - mam nawet zdjęcie licznika dla potomnych.
Średnia wychodzi 5,67 l/100km.
Natomiast wracając z Włoch po niemieckiej autobanie, już tylko 652km, a spalanie wyszło 8,76 l/100km. I to jest rekord z drugiej strony skali :diabelski_usmiech
Średnia grubo ponad 150 km/h, miejscami 200km/h utrzymywane przez dłuższy czas. Ale zrobić 650 km w nieco ponad 4h bezcenne :lol:
Jak ktos ma ochote sprwadzić ile najmniej pali jego auto polecam wycieczke do skandynawi lub na N-E krańce europy, na Litwie, Łotiwe nie ma autostrad (ruchu tez za wielkiego) i robiąc sobie wycieczkę np. Rygi (polecam fajne miasto) można bić rekordy w jezdzie o kropelce.
[ Dodano: Pon 18 Lut, 13 17:48 ]
MOJE ŚREDNIE SPALANIE TO 5.2 W SEZONIE LETNIM I 5.5 W ZIMIE. NAJNIŻEJ CO MI SIE UDALO OSIĄGNĄĆ TO 4.0 NA DYSTANSIE 100 KM ALE ZERO PRZYSPIESZANIA I OBCIĄŻĘNIA-CAŁY CZAS RÓWNA JAZDA. SILNIK 1.9 TDI 90 KM
WITAM! Ile waszym zdaniem może najwięcej przekłamywać komp do rzeczywistego średniego spalania mojej octy. Z góry dziękuje.
spokojnie do 0,8 może przekłamywać.
u mnie to było najczęściej 0,2.
WITAM! Zadałem takie pytanie ponieważ niedawno miałem małe spięcie na forum odnośnie spalania mojej octavii. Ale po kolei. 04.01.2013r. wracałem z Holandii na Śląsk (około 1180km).Większa część Holandii i prawie całe Niemcy przejechałem ze średnią prędkościom 140-160km|h. W Polsce na A4 było trochę mniej 110-120km|h.(padał trochę deszcz).Średnie spalanie z tej trasy według kompa wyszło 5,1l\100km.Gdy to napisałem wywołałem burze.Niektórzy pisali że w moim wypadku przy tych prędkościach powinna spalać 6,5-7litra a nawet i 7,5l\100km.Biorąc pod uwagę tolerancję 1litra wychodzi 6,1l\100km. I teraz pytanie: czy mój komp jest do du...,(wszystkie parametry pokazuje dokładnie) czy jest większa tolerancja spalania między kompem a faktycznym spalaniem albo niektórzy naprawdę nie potrafią dokładnie wyliczyć średniej i biorą je nie wiadomo skąd. Sorry ale się rozpędziłem.
aniol, nastepnym razem poprostu wlej do odbicia pierwszego zobacz ile litrow i sobie policz, wtedy zobaczysz o ile komp przeklamuje i ile octavia na prawde pali. Hmm Twoj wynik raczej mozliwy nie jest, ale takie 6 litrow jest bardzo mozliwe. Sam raz w miesiacu w jedna i druga strone po 560 km i lecac 150 - 170 pali mi 7, a przy 110 to ponizej 5 schodzi.
To ja dzisiaj poprawilem swoj rekord. Wynik 3,4 średnia prędkość 66. Spalanie lekko naciągane bo było z górki (trasa Zakopane-Kraków). Jutro podam wyniki z całej wycieczki (Warszawa-Zakopane-Warszawa)
Wczoraj 125 km z tego 100 km autostrada 4,9l przy średniej 78 km/h.
Przed powrotem komp wskazywał 90 km do przejechania na pozostałym paliwie. Na autostradzie tempomat na 85 km. Spalanie 4,2l przy średniej 71 km/h. Wskazanie kompa o pozostałym dystansie wyzerowało się pod domem. :P
Na baku zrobione ponad 1000 km :szeroki_usmiech
Już mam wyniki z całego weekendu. W związku z tym że komputer pokładowy nie odważyłby się mnie oszukać to podam sprawdzone rezultaty z trasy Warszawa-Zakopane-Warszawa:
średnie spalanie 4,5L/100km
średnia prędkość 61km/h
dystans 927km
pozostały zasięg 300km
Komentarz