no to moze teraz w drugą strone, komu więcej pali :szeroki_usmiech
Spalanie naszych aut - diesel
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
-
-
Zamieszczone przez abstinentPanie i Panowie,ustanowiłem swój nowy rekord, nie wiem jak to zrobiłem ale udało mi się zejść do 3,4l/100 :diabelski_usmiech
Tradycyjnie był to odcinek od ślimaka w Skoczowie do Bielska
piramida, 12 l to Pan Pikuś, mi czasem jak przycisnę przy ruszaniu to i pod 50 l potrafi pokazać
Komentarz
-
-
szachu, klimatronic off, radio nie pamiętam, CB off, but w podłodze off, tempomat off
:szeroki_usmiech gumy 205/55/16
prędkość to ok 80/h, z tym że jak jest z górki to przyśpieszam do 110-120 ale powoli, pod górkę powoli zwalniam, ot cała filozofia, jeszcze fajnie się za kimś uczepić
no i trzeba wziąć pod uwagę że to odcinek ekspresowej :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentszachu, klimatronic off, radio nie pamiętam, CB off, but w podłodze off, tempomat off
:szeroki_usmiech gumy 205/55/16
prędkość to ok 80/h, z tym że jak jest z górki to przyśpieszam do 110-120 ale powoli, pod górkę powoli zwalniam, ot cała filozofia, jeszcze fajnie się za kimś uczepić
no i trzeba wziąć pod uwagę że to odcinek ekspresowej :wink:Gumy masz takie jak ja, tylko ja nie jeżdżę 80 km/h z zapiętą piątką po ekspresówce (bo pewnie jechałeś na "5"?) :diabelski_usmiech . Jakie miałeś obroty? Pewnie tak w okolicach 1,5k? Ja staram się nie schodzić poniżej 2k, a na trasie to też czasem przyciskam, co by turbinka trochę popracowała i łopatki się nie zapiekły
Wg. mnie szkoda samochodu i nerwów na taką jazdę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szachuNo i wszystko jasneGumy masz takie jak ja, tylko ja nie jeżdżę 80 km/h z zapiętą piątką po ekspresówce (bo pewnie jechałeś na "5"?) :diabelski_usmiech . Jakie miałeś obroty? Pewnie tak w okolicach 1,5k? Ja staram się nie schodzić poniżej 2k, a na trasie to też czasem przyciskam, co by turbinka trochę popracowała i łopatki się nie zapiekły
Wg. mnie szkoda samochodu i nerwów na taką jazdę.
a o przedmuchanie bebechów to dość często dbam :twisted: ważne co by nie cisnąć na chama z takich niskich obrotów :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentmasz bxe no to chyba wiesz jakie są obroty przy 80/h, cały czas 5-ka, poniżej 80 4biegWg. szkoda silnika, oczywiście na ekspresówce jedzie się inaczej, nie ma takiego wachlowania obrotami jak przy jeździe tradycyjną "Polską drogą"
Komentarz
-
-
Małe podsumowanie po Chorwacji (podróż tam i z powrotem + wypad do dubrownika i splitu i na miejscu troszkę) 3980 km, średnie spalanie z tankowań 4.81939....(komputer pokazał 4.7), a średnia prędkość w granicach 70km/h. Samochód - 2 dorosłe + dziecko i prawie pełen bagażnik
Co do trasy to:
Toruń-Bielsko-Biała-Żywiec-Zylina-(trasa nr 1,69 12) -Bratysława(autostrada)-przez Węgry nr86- nstępnie Chorwacja (od granicy przez Zagrzeb Split aż do Makarskiej autostrada, a potem nadmorska 8 ) - odległość 1602 czas 20,5 h
Drvenik-Makarska ( 8 ) potem autostrada aż pod granice ze Słowenia - następnie przez Słowenię bocznymi drogami- Austria od Mureck poprzez Graz Wiedeń Bratysławę aż do Zyliny autostrada - potem już jak w tamtą stronę (Żywiec -BB- Łódź-Toruń)>Niestey ten ostatni etap w dzień to porażka :evil: (do okolic Zyliny 1150km w 13h, a potem przez Polskę 520 km w prawie 9 h :evil: )
Komentarz
-
-
Poprzednio miałem OI 1.9 TDI 90 KM i w porównaniu z tamtym samochodem trochę zawiodłem się na spalaniu 1.9 BXE. Wychodzi mi, że spala ok 1 litra więcej niż poprzedniczka, szczególnie w mieście. Jeśli chodzi o spalanie to wygląda to następująco (wg komputera)
Miasto (Gdańsk, 10 km od pracy do domu):
- godziny szczytu, korki: 8-9 l
- wieczór/weekend, światła co kawałek, jazda płynna choć co kawałek wlokę się w sznurku samochodów - 7 l
Trasa:
- 5.0 (rekord) - jadąc przez sporą część trasy 80-90 km/h
- 5.9 - autostrada z prędkością 140 km/h
- 6.5 - autostrada z prędkośćią 160 km/h
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mati76Poprzednio miałem OI 1.9 TDI 90 KM i w porównaniu z tamtym samochodem trochę zawiodłem się na spalaniu 1.9 BXE. Wychodzi mi, że spala ok 1 litra więcej niż poprzedniczka, szczególnie w mieście.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBmati76, chciałbyś aby 105KM paliło mniej niż 90KM? :roll:szczególnie, że wg producenta spalanie powinno być zbliżone do mojej poprzedniej octavii i pojemność ta sama... Generalnie nie ma z tym większego zmartwienia, po prostu spodziewałem się mniejszego spalania i tyle
Komentarz
-
-
mati76, ladne podsumowanko, pozwol ze wkleje swoje wartosci to sobie porownarz, ze wcale nie masz tak zle
Miasto (Gdynia, 8 km z domu do pracy i do domu):
- godziny szczytu, korki: 9.5-10.5 l
- wieczór/weekend, światła co kawałek, jazda płynna choć co kawałek wlokę się w sznurku samochodów - 8.3 l
Trasa:
- 6.2 (rekord) - jadąc przez sporą część trasy 80-90 km/h, ale nie bede tak jezdzil
- 7.0 - autostrada z prędkością 140 km/h
- 7.5 - autostrada z prędkośćią 160 km/h
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodanieeeeeeeeeeeeeeee :!: :!: :!: :!: :!: :szeroki_usmiech
O1 1.9 TDI - 1270
O2 1.9 TDI - 1295
:diabelski_usmiech
a dobra to temacik o spalani to ostatnio jakaś sierota jestem bo mi wyszło 6.08 l/100kmO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
ja juz przestałem liczyc, podjezdzam pod dystrybutor i zawsze płace około 200 :szeroki_usmiech a na liczniku mam przebieg pomiedzy 500-600km :Psuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaja juz przestałem liczyc, podjezdzam pod dystrybutor i zawsze płace około 200 a na liczniku mam przebieg pomiedzy 500-600km:kciukgora :szeroki_usmiech
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz