Witam forumowiczów!
Ostatnio przejechałem trasę do chorwacji z Gdańska. Do było przez niemcy a powrót przez Budapeszt. Średnia 5.9l na komputerze. 2 osoby dorosłe + 1 dziecko
Wczoraj do Częstochowy przed południem i powrót w korkach wieczorem po 20tej. Spalanie według kompa 4,6/100. A że mi zaniża o około 0,4-0,5 to wyszło około 5/100 :wink: Średnia prędkość wyszła 70km/h. Korek w Siewierzu około 30 minut 6km.
wyjazd na wakacje po Polsce a dokładnie Mazury plus Hel zrobione prawie 2tys km spalanie sr. 5,8l, nie gnałem bo na pokładzie cztery osoby ze mną full bagaż i dwa rowery na dachu, a tak wogóle dokładnie widać ostatnie dwa tankowania na moim motostat, a jak narazie najwięcej pod korek zmieściło się 56.2l 8)
Spot Graniczny Małopolska - Podkarpacie, piątek 23.11.2012r. godz. 18.00, Pogórska Wola, Zajazd u Kazika, 521 km DK4 Tarnów - Dębica
najmniejsze na trasie 300 km (sam) - 4,8
tegoroczne wakacje - cztery osoby na pokładzie plus cały bagażnik na trasie Kudowa Zdrój / Sierpc - 5,7
Inne długie trasy - 5,5
Średnia miesięczna (60% krótkie trasy) - 6,2 / 6,6
nie sprawdziłem samego miasta
pozdrawiam
Powiem tylko, że to jest mój 1 diesel i już chyba nie zamienię tego typu silnika na nic innego. Spalanie wg. kompa 4,2, trasa 3,8, miasto 5,1. Tylko, że odkąd urodziło mi się dziecko jeżdżę jak emeryt 90 do 110. Pozdrawiam.
Witam.
Pół roku jeżdżę skodą, to moja pierwsza skoda, pierwszy diesel i pierwszy komputer na pokładzie i spalanie rzeczywiste do wskazań komputera ma się tak jak "piernik do wiatraka" czyli nijak. przykład: miałem wskazanie średniego spalania na komputerze (duża trasa) 3,8 - auto spaliło 4,8, wskazanie komputerowe 4,4 - rzeczywiste 5,5; komputer 6,1 -rzeczywiste 7 i tak dalej. Co do diesla - jest na prawdę fajny.
Pozdrawiam
proszę mnie w nic nie mieszać :diabelski_usmiech
A tak na serio coś duże te różnice między kompem a rzeczywistością. W mojej 01 różnica to max 0,3 - 0,4 litra na 100km.
Codzienna eksploatacja, dojazdy do pracy, zakupy etc - spalanie rzeczywiste 5,7.
Spalenie wg komputera .........5,7 :roll:
Jak do tej pory komp łgał jak najęty. Różnice dochodziły do 0,6 l. A tu proszę - wynik zgodny.
Dodam, że tankuję na tej samej stacji, na tym samym dystrybutorze.
Razem 3800 km
Wiekszosc jak widac po autostradach , troche landowek i miasta.
W niemczech i polsce na autostradzie licznikowe 160 na tempomacie (z wylączeniem ograniczen itp)
We Francji, Holandii, Belgii i Luksemburgu licnzikowe 130
Auto z 5 osobami, i bagażem pod korek spalilo w sumie 6,6l/100
Bielsko-Szczytno 5,6/100km prędkość 110-130, na 7-ce 140-160 :diabelski_usmiech :P
Szczytno-Bielsko 5,8 i 86km/h(93km/h gps) czas 6 godz z groszami, w tym korek za Warszawą(wypadek)
prędkość 140-160 na 7-ce, reszta 130-140 a i 90 bywało jak lało
Trasa: Warszawa ---> Niemcy--->Holandia---> Belgia----> Francja ----> Anglia i z powrotem no i kręcenie się po Anglii. Generalnie 4140 km. Średnie spalanie 5,4 :diabelski_usmiech
Martino
125 KM /272 Nm - to już było....
teraz jest duży "+" dgw.esite.pl
Trasa Trogir - Wiedeń - Brno - Cieszyn - Warszawa
Bagażnik na full, 4 osoby na pokładzie, średnia prędkośc na całej trasie to 107 km/h (z GPS), właczony automat w climatronicu i spalanie średnie 6,2
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
Mam auto bez kompa i teraz wiem, że b dobrze. Info o spalaniu chwilowym są zbędne a średnie są przekłamane. Sprawdzam przy dystrybutorze ile pali na 100 km (auto oczywiście). No i jedno urządzenie mniej do zepsucia!
co do kompa to mi przekłamuje ale w drugą stronę :szeroki_usmiech np spalanie rzeczywiste 7.0 - na kompie 7.2
ostatnia trasa Świętoszów -Ga Pa- Niemcy - w sumie jakieś 720 km w jedną stronę
w "pierwszą stronę"
średnia prędkość 117 (myślę że wpływ na to miały postoje - 3 w każdą stronę pierwsze 5 minut bez wyłączania silnika dla schłodzenia turbiny nie wyłączałem autka) duuuże odcinki między 180 a 200 km/h - (taka średnia z "obserwacji" to między 160 a 180)
7.6l/100km
W drugą średnia prędkość 112 (choć wydawało mi się że jechałem dużo szybciej) ale znów postoje i korki w okolicach Monachium
dużo dłuższe odcinki powyżej 180 ale chwilami większy ruch (piątek) 7.3l/100km
do tego wszystkiego musiałem dolać 0.5 l oleju- rzadko jeżdżę w okolicach 200 km/h i normalnie problem "brania oleju" mnie nie dotyczy no ale tu musiałem dolać sporo.
Auto dość mocno obciążone 3 facetów = 270-300 kg + bagaże na 3 tyg. Cały czas włączony climatronic, CB radio, Navi. Przyjemność z jazdy bezcenna- jakby spaliła 10 też bym jej to wybaczył bo naprawdę "zapierda....lem" Aha i z powrotem jeszcze 4 skrzynki lokalnego piwa. :twisted:
różnica być może wynika stąd że w "pierwszą stronę" troszkę więcej wspinania pod górę.
Male podsumowanie, do Paryza i z powrotem, cały czas autostrada średnia około 110km/h, dwie osoby na pokładzie, przez Luxemburg (tam tankowanie 2x cena 3.8pln),
spalanie zaskakująco małe około 4,2 tak samo pokazał komputer.
Komentarz