Spalanie naszych aut - diesel

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • abstinent
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4842
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tytus_ocp, dal mnie to czarna magia
    sam miałem rekord 3,8 chyba jak dobrze pamiętam, ale to krótki odcinek i jazdą tego nie można nazwać... :lol:

Komentarz

• Tytus_ocp
      Drive
      • 2008
      • 61

Zamieszczone przez abstinent
      Tytus_ocp, dal mnie to czarna magia
      sam miałem rekord 3,8 chyba jak dobrze pamiętam, ale to krótki odcinek i jazdą tego nie można nazwać... :lol:
      Jaki masz silnik?
      BXE ?

Dlaczego wiele osób nie ma tego w podpisie ?
      Octavia II Elegance.

Komentarz

• blind_walker
        RS
        • 2010
        • 4533
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Tytus_ocp
        Dlaczego wiele osób nie ma tego w podpisie ?
        Chyba jakieś problemy z Forum były.

Tak mi się wydaje, że BJB mniej palą od BXE, a BKC jest po środku.

Mój rekord to 4,7, albo 4,9 jakoś tak i nie można nazwać tego jazdą. Fakt opony 225 stawiają większy opór od 195, ale znowu bez przesady. Klima oczywiście OFF.
        mkII 20VT (600h worked)
        Roooooomster

Komentarz

• miq
          Classic
          • 2011
          • 31

Moja niezmiennie oszczędna, około 4,2 l/100km.
          80% W-wa, 20% przedmieścia.
          To ja takiego spalania moge tylko pozazdroscic, Sam mam silnik BXE i u mnie spalanie srednio po miescie to 6.5-7 bez klimy i z 7.5-8 z klima.
          jaka masz technike jazdy tzn przy jakich obrotach zmieniasz biegi, czy hamujesz czesto tylko silnikiem itp?
          pozdrawiam
          miq!

Komentarz

• dwaoka
            Elegance
            • 2010
            • 927

ja po roku jazdy nigdy nie zszedłem poniżej 5, chyba 5.3 najmniej było z tego co pamiętam, ale to jest dsg
            bkc+dsg

Komentarz

• Tytus_ocp
              Drive
              • 2008
              • 61

Zamieszczone przez miq
              Moja niezmiennie oszczędna, około 4,2 l/100km.
              80% W-wa, 20% przedmieścia.
              To ja takiego spalania moge tylko pozazdroscic, Sam mam silnik BXE i u mnie spalanie srednio po miescie to 6.5-7 bez klimy i z 7.5-8 z klima.
              jaka masz technike jazdy tzn przy jakich obrotach zmieniasz biegi, czy hamujesz czesto tylko silnikiem itp?
              Startuję bardzo szybko, naciskając pedał na 2/3 skoku (szybciej niż inni).
              Staram się nie przekraczać 2500 obr/mim po mieście.
              Zawsze hamuję biegami, oszczędzam tarcze, klocki.
              Opony mam Michelin Energy Saver rozmiar 195/65 R15,
              podobno daje do 0.6 l/100 km oszczędności, zwłaszcza do 100 km/h.
              Było na ten temat ostatnio chyba w AutoSwiecie.
              Pompuje w nie 0,2 bara więcej niż na tabliczce.
              Włączam myślenie i przewiduję kiedy się światło zmieni, ile aut czeka na zielone.
              Opanowałem to do perfekcji, wiem dokładnie ile metrów przejadę hamując tylko silnikiem
              przy każdej prędkości i na każdym biegu.
              Oto cała tajemnica.

Stosując się do tego w mieście nie przekroczyłem jeszcze 4.5 l/100km.
              Tylko, że stojąc w korku mój silnik spala 0.4 l/h (nie wiem jak jest u Ciebie ?)
              pozdrawiam.

[ Dodano: Pią 06 Maj, 11 23:06 ]
              Zamieszczone przez dwaoka
              ja po roku jazdy nigdy nie zszedłem poniżej 5, chyba 5.3 najmniej było z tego co pamiętam, ale to jest dsg
              Ale Twój jest chyba 2.0 TDI ? to i tak dobrze.
              Miałem już 2 auta ze skrzynia automatyczna, pierwszy się rozleciał po 100km (w Passacie),
              drugi wytrzymał rok. Nigdy więcej nie kupię.

pozdrawiam
              Octavia II Elegance.

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tytus_ocp, silnik BXE, chyba rzeczywiście coś z forum było bo zawsze opisane miałem
                Proponuje sprawdzić kąt wtrysku
                Mi też kapkę mniej palił przed wymianą rozrządu(zresztą okaże się latem jaka różnica), i miałem chyba 0,4 na luzie
                teraz 0,6 bywa 0,5

Ciekawe jak u Ciebie z osiągami :?
                Technikę jazdy mam podobną, z tym że czasami lubię przedmuchać flaki, i staram się nie lądować poniżej 1600 i nie wyżej niż 2500-3000 w zależności od terenu :P

Komentarz

• Tytus_ocp
                  Drive
                  • 2008
                  • 61

Ciekawe jak u Ciebie z osiągami :?
                  Technikę jazdy mam podobną, z tym że czasami lubię przedmuchać flaki, i staram się nie lądować poniżej 1600 i nie wyżej niż 2500-3000 w zależności od terenu :P
                  Dokładnie tak samo, turbawkę trzeba przeczyścić, najlepiej koło 3000 obr/min.
                  Co z osiągami...hm, u nas nie ma dróg, ale cofnij się w tym poście na stronę 46.
                  Tam są moje opisy.
                  W zeszłym roku sprawdziłem na autobanie u sąsiadów, jest OK.
                  Octavia II Elegance.

Komentarz

• miq
                    Classic
                    • 2011
                    • 31

Stosując się do tego w mieście nie przekroczyłem jeszcze 4.5 l/100km.
                    Tylko, że stojąc w korku mój silnik spala 0.4 l/h (nie wiem jak jest u Ciebie ?)
                    u mnie stojac w korku silnik BXE pali 0.5l/h bez klimy i z klima 0.7h/100. Czyli wynika z tego ze BXE pala troche wiecej niz BJB...
                    pozdrawiam
                    miq!

Komentarz

• barteq
                      Rider
                      • 2011
                      • 309
                      • Opel

W moim BXE pokazuje 0.4l/h

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• miq
                        Classic
                        • 2011
                        • 31

Zamieszczone przez barteq
                        W moim BXE pokazuje 0.4l/h
                        znaczy z moim cos nie tak? z tego co kojarze to na forum juz ktos sie wypowiadal o takim spalaniu w czasie postoju i tez pisa ze ma 0.5 oraz 0.7 z klima. Teraz nie wiem czy mam cos z tym robic w takim razie...
                        pozdrawiam
                        miq!

Komentarz

• Tytus_ocp
                          Drive
                          • 2008
                          • 61

Zamieszczone przez miq
                          u mnie stojac w korku silnik BXE pali 0.5l/h bez klimy i z klima 0.7h/100. Czyli wynika z tego ze BXE pala troche wiecej niz BJB...
                          Być może wynika to z tego, że BXE jest nowsze technologicznie, przybyło tutaj już
                          skomplikowane wodne chłodzenie spalin i chyba elektrycznie
                          sterowany EGR (w BJB jest pneumatyczny).

Co ciekawe, jak mechanik wymieniał mnie olej ostatnio,
                          to przypadkowo ściągnął wężyk idący do EGR,
                          już myślałem, że nowy olej jest tak cudowny,
                          spalanie na postoju spadło z 0.4 do 0.3 l/h.
                          Ale po 15 km wywalił mnie błąd i musiałem wrócić do niego,
                          znaleźć problem, założyć ponownie wężyk, a błąd skasować.
                          Może w tym EGR tkwią jakieś rezerwy oszczędności potencjalne.
                          Zwłaszcza, że włączenie świateł nie podnosi mnie spalania na postoju.
                          A wiadomo, że jazda na światłach w dzień nie jest za darmo.
                          To ta ekologia.
                          Octavia II Elegance.

Komentarz

• laurin
                            Rider
                            • 2009
                            • 727

A mi na postoju pali 0,7 bez klimy z klimą 0,9 l/h ale ja mam 130tke. Spalanie wołomin - warszawa centrum oscyluje w okolicach 6,9 do 7,3 l/100 km zależy ile klimy używam i jak pocisnę. Z klimą cały czas włączoną skoczy do 7,5 zapewne. Styl jazdy zależy od dnia ale zawalidroga nie jestem. Czasami pocisnę mocniej a czasami na luzaka...

Komentarz

• Tytus_ocp
                              Drive
                              • 2008
                              • 61

Zamieszczone przez laurin
                              A mi na postoju pali 0,7 bez klimy z klimą 0,9 l/h ale ja mam 130tke. Spalanie wołomin - warszawa centrum oscyluje w okolicach 6,9 do 7,3 l/100 km zależy ile klimy używam i jak pocisnę. Z klimą cały czas włączoną skoczy do 7,5 zapewne. Styl jazdy zależy od dnia ale zawalidroga nie jestem. Czasami pocisnę mocniej a czasami na luzaka...
                              Ja w tym roku tylko konserwacyjnie włączam klimę, nie ma pogody.
                              Jest zimno.
                              Octavia II Elegance.

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Jakbym jezdzil bez klimy i po ekspresowce codziennie za tirem, to srednie dla mojego auta mialbym 5l, ale nie jezdze, jezdze z klima, duzo krotkich odcinkow i pali prawie 2x tyle.

Wczoraj z nudow przejechalem Skoczow- Bielsko - srednia 90km/h spalanie 4,7 na tempomacie Pewnie jakbym jechal za ciezarowka i bez tempo to bym 3 zobaczyl z przodu.

W druga strona - srednia o 55km/h wyzsza i i 4l wiecej :twisted:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• kabanos
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 4544
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Oszczędność oszczędnością, bicie rekordów w spalaniu, biciem rekordów, ale jak ostatnio zrobiłem trasę 250 km, dla sprawdzenia spalania jazda jak emeryt, wlokąc się 80 poza do 120 na autostradzie, bez grubszych wyprzedzeń, to mnie mało szlag nie trafił. Fakt, średnia 4,7, ale to był "przedostatni" raz. :diabelski_usmiech

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• szachu
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 639
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

abstinent, to masz prawie takie spalanie jak ja
                                    Co do Twojej teorii, że po zmianie rozrządy jakby więcej palił, to coś w tym chyba jest. Mam wrażenie, że zanim zmieniłem rozrząd mniej palił (ale był to niecały miesiąc jazdy i nie miałem pewności). Trzeba by popytać fachowców. Niby w PD coś się ustawia po wymianie rozrządu (nie są to kąty wtrysku, tyle pamiętam z forum), może to zostało źle u nas zrobione?
                                    Co do spalania na luzie, to 0,5 l gdy klima nie chłodzi (bo włączoną mam 365 dni w roku ) do ok. 06-07 l przy schładzaniu (zależnie od obciążenia).

PS. Faktycznie, zniknęło z opisu co mam za silnik :roll:

Komentarz

• loru
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4286
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie,
                                      spalanie na postoju w głównej mierze zależy od ustawienia rozrządu, na moim przykładzie :
                                      fabrycznie - 0,5l/h na postoju, 0,7l/h przy włączonej klimie, auto w miarę jeździło
                                      po wymianie rolki w ASO ustawili tak, że na postoju 0,3l/h a 0,5l/h przy włączonej klimie, auto kompletnie nie jeździło, niestety problem jaki zgłaszałem w ASO powrócił i tym razem pojechałem do ASO Seata na Wrocławskiej, tam problem usunęli a na wzmiankę, że auto nie jeździ ustawili rozrząd tak, że autko jeździ jak trzeba przy czym obecnie spalanie na postoju mam 0,7l/h a przy włączonej klimie 0,9l/h
                                      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Tytus_ocp
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 61

Zamieszczone przez Maicroft
                                        Jakbym jezdzil bez klimy i po ekspresowce codziennie za tirem, to srednie dla mojego auta mialbym 5l, ale nie jezdze, jezdze z klima, duzo krotkich odcinkow i pali prawie 2x tyle.

Wczoraj z nudow przejechalem Skoczow- Bielsko - srednia 90km/h spalanie 4,7 na tempomacie Pewnie jakbym jechal za ciezarowka i bez tempo to bym 3 zobaczyl z przodu.

W druga strona - srednia o 55km/h wyzsza i i 4l wiecej :twisted:
                                        A jaki masz silnik, dlaczego podpisy poznikały ?
                                        Octavia II Elegance.

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

To co w podpisie. BKD z DSG, wiec hamuje sobie to praktycznie zawsze samo biegami

Powiedzmy ze zrobilem 110kkm na jednym komplecie klockow hamulcowych, a tarcze od biedy na kolejne 50kkm by wystarczyly, ale zmienilem wszystko
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Tytus_ocp
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 61

Właśnie jeździłem cały dzień alfą silnik 1.9 115 KM, sam prowadziłem,
                                            Biała Podlaska-W-wa w 2 strony ponad 300 km, średnia z całości
                                            6,9 l/100 km, jechałem identycznie jak moją Octavią.
                                            Głownie trasa, starałem się jechać przepisowo.
                                            Trochę dużo pali ten Fiatowski silnik ?
                                            Octavia II Elegance.

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tytus_ocp, myślę że normalnie :lol:

[ Dodano: Sob 07 Maj, 11 22:44 ]
                                              szachu, myślę że u nas jest dobrze
                                              Możliwe że z czasem coś się przestawia i mniej pali, ale jak jeździ to nie wiem
                                              Prawdopodobnie też jest słabszy :|

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Jak to ten sam silnik co w Astrze, to tam tez duzo pali. Praktycznie tyle samo co BKD, a jest duzo slabszy :roll:
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Tytus_ocp
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 61

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  Jak to ten sam silnik co w Astrze, to tam tez duzo pali. Praktycznie tyle samo co BKD, a jest duzo slabszy :roll:
                                                  Zgadza się, wiem, że był stosowany w Fiat, Opel, Lancia, Alfa, Saab itp.
                                                  Zbiera się ładnie, są kawałki, gdzie chwilowo pali mało, ale w mieście
                                                  to masakra, przez Mińsk Maż. to pobierał ponad 10 l/100(dane z kompa).
                                                  Nie jest taki oszczędny ja te którymi jeździłem.
                                                  Ale podobno lepszy i mniej awaryjny od Renault, PSA-Ford.
                                                  Zwłaszcza Renault 1.5 dci 105 KM, mało pali, ale co z tego jak znajomemu
                                                  skończył się po 90kkm (panewka się przekręciła), a przy 55 wtryski wymieniał.
                                                  Octavia II Elegance.

Komentarz

• szachu
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 639
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tytus_ocp, myślę że normalnie :lol:

[ Dodano: Sob 07 Maj, 11 22:44 ]
                                                    szachu, myślę że u nas jest dobrze
                                                    Możliwe że z czasem coś się przestawia i mniej pali, ale jak jeździ to nie wiem
                                                    Prawdopodobnie też jest słabszy :|

A widzisz, dobrze jednak kombinowałem, że ustawienie rozrządu wpływa na spalanie Z dwojga złego wolę, żeby palił trochę więcej, ale dało się nim jeździć.

Komentarz

Pracuję...