W trasie i to jadac tak bardzo spokojnie
Spalanie naszych aut - LPG (benzyna)
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Wiatr to potęga i mocno fałszuje wyniki spalania :lol:
150km po autostradzie /130-140,ale najczęściej 140/ średnie spalanie na tym odcinku, na kompie 6,8l pb , 3osoby i z mocnym wiatrem./w plecy/
Powrót dokładnie tym samym odcinkiem /pod mocny wiatr/ minus 50kg bagażu ,średnie spalanie na kompie 8,1lpb :twisted:
Oczywiście leciałem na lpg , czyli +2l realnie spalałem i mi to...loto, ale trzeba zwracać uwagę przy wpisach min i max wyników spalania, bo nieświadomie są nieco zafałszowane.
Edit
Poprawiłem czytelność.
Komentarz
-
-
Trasa z dziś: w mojej czarnej na baracudach.
Tank do pełna w Jedrzychowicach na A4 kier. Katowice. (max 40-41 litrów w butli)
Średnia prędkość z calej trasy ~125 kmh
Dystans przejechany na butli 295 km.
Jazda z klimą w 2 osoby i trochę bagażu.
Lewy pas i do przodu. Nawet beema nie miała szans :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
3 tygodnie temu wróciłem z Włoch. Autko zapakowane, ale bez przesady, 2+2, Jazda spokojna, tzn bez przekraczania prędkości dozwolonych. Łącznie 3261 km. ok. 80% to autostrady. Na trasie 2951 km spaliło 281,56 LPG a na 310 km 23,5 l PB. Benzynka w 90% autostrada. Klima włączona non stop. Pełny koszt paliwa 905 zł, przy czym ostatnie tankowanie gazu oraz benzyny po przyjeździe w Polsce, Cena przejazdu 100 km wyszła niecałe 28 zł.
Dodatkowo doszedł litr oleju :evil:
Komentarz
-
-
dzięki, od lipca jak kupiłem auto to przejechałem ok 10 tys km, mam zamiar trzymać ten samochód pewnie jeszcze 4-5 lat ( mam priorytet mieszkaniowy po mieście jeżdżę bardzo mało większość to trasy drogami krajowymi. Zastanawiam się nad LPG ale nie wiem czy jest sens według kalkulatora gazeo mogę zaoszczędzić przez 4 lata ok 4 tys. co szału nie robi jak pomyślę że mam mieć mniejszy bagażnik i przerobiony samochód czy założylibyście gaz jeszcze raz?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marcin_medZastanawiam się nad LPG ale nie wiem czy jest sens
Zamieszczone przez Marcin_medczy założylibyście gaz jeszcze raz
Jak już to w tym temacie lepiej kontynuować ten wątek, coby nie robić bałaganu na forum.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Instalacja sensowna zalozona w sesnowym miejscu 2200-2700zl na AC STAG Q-Box Plus + reduktor czarny AC + wtryski AC W02 lub barracuda + butla 650/250 + wielozawor + wlew we wlewie + filtr Alex ultra 360.
Spalanie benzyny przy takiej jezdzie jak podajesz 0,5l/100km usredniajac zima/lat.
Spalanie gazu, to co masz benzyny +20%
Robisz 20kkm rocznie
Auto pewnie spala 7l Pb w tej chwili. Bedzie spalac 8,5-9l LPG
Wiec licze 9l*2zl+0,5l*4,2zl=20,1zl
W tej chwili 29,4zl
90zl na 1000km, czyli 900zl na 10kkm. Czyli 30kkm na zwrot.
Stety lub niestety, im mniej auto pali tym dluzej trwa zwrot z inwestycji.
Komentarz
-
-
zaraz po zakupie jeździłem na pb - przy delikatnej jeździe wychodziło ok 6,0l pb nie przekraczałem 100km/h
po założeniu gazu jazda do 80 km/h Ustrzyki Dln - Rzeszów LPG 7,2l
Przemyśl - Ustrzyki do 90km/h 7,6-8,0 l LPG,
Rzeszów - Kraków - Rzeszów prędkość 160-180km/h spalanie pod wiatr 13 l LPG z groszami, z wiatrem ok 12 - komputer pokazywał 11,5 l/100km.
Trzeba doliczyć jeszcze olej, bo mój silnik żłopie jak ja piwo. na 5k km przepalił ok 1,5 l oleju 5W40 :shock: - będę zmieniał na 10W40.
Założyłem LPG za 2400 zł - (sterownik STAG 4Qbox.) Przeliczyłem że przy mojej jeździe po 11-12 m-cach powinno się zwrócić. 8)
Komentarz
-
Komentarz