Słuchałem jakiegoś ekonomistę w TV i mówił że popyt na paliwa spadł o ok 17%, wydaje mi się że spadek był ale nie aż tak duży.
Patrząc po sobie to muszę przyznać że w tym roku 2011 jeżdżę mniej niż w latach poprzednich i systematycznie spadają moje przebiegi: 2011 - 22543 km (tu dodatkowo średnie spalanie na baku spadło ze względu na inną długość pokonywanych odcinków), 2010-24163 km, 2009-29932km, 2008 - 26335km.
Dziś na neste w rudzie śl ON po 5,46 pb95 5,43zł. Póki co ceny nie poszły w górę może i nawet lekko w dół, to pewnie cisza przed burzą :lol: .
A co najlepsze pierwszy raz zdarzyło mi się stać w kolejce po paliwo na neste :shock:
Wczoraj tankowałem Octavię w okolicach Gyor na Węgrzech ( stacja MOL, odpowiednik naszego Orlenu), po przeliczeniu ponad 6 zł za litr. Ale u Madziarów, akurat się VAT zwiększył z 25% na 27% :shock:
Evil, conanowi chodzi chyba o ST1 na Bielszowicach. Pamiętam jak myłem obok samochód na bezdotykowej i Pb zeszło do 4,99- samochody tarasowały drogę, tylu było chętnych...
Dziś na neste w rudzie śl ON po 5,46 pb95 5,43zł. Póki co ceny nie poszły w górę może i nawet lekko w dół, to pewnie cisza przed burzą :lol: .
A co najlepsze pierwszy raz zdarzyło mi się stać w kolejce po paliwo na neste :shock:
A w mijanych dziś przeze mnie stacjach zauważyłem wzrost ceny ON o około 8-10gr w stosunku do cen z poprzedniego czwartku. Więc albo te 10gr już wcześniej wrzucili w cenę detaliczną, albo dołożą tą kwote do ceny detalicznej w ciągu kilku najbliższych dni...
Cena Pb stoi w miejscu...
A w mijanych dziś przeze mnie stacjach zauważyłem wzrost ceny ON o około 8-10gr w stosunku do cen z poprzedniego czwartku. Więc albo te 10gr już wcześniej wrzucili w cenę detaliczną, albo dołożą tą kwote do ceny detalicznej w ciągu kilku najbliższych dni...
Cena Pb stoi w miejscu...
To by się zgadzało.
Przed nowym rokiem ceny hurtowe:
Pb95 - 5,34 zł/litr
Pb98 - 5,51 zł/litr
ON - 5,33 zł/litr
parasite, mi chodzi o te 18gr akcyzy.
Ale patrzac na podane przez Ciebie ceny - czy stacje paliw te 18gr wkalkulowały w ceny już wcześniej?
Tylko, że akcyza jest już chyba w cenach hurtowych więc stacje paliw nie mają nic do tego i sam Orlen już chyba część akcyzy wkalkulował w cenę. Tak by wynikało z powyższego. Różnica pomiędzy powyższą ceną, a ceną na stacji to już tylko marża stacji paliw, ale mogę się mylić :P
Evil racja pomyliło mi się :lol: Chodziło mi o neste w Świętochłowicach koło lidla, jakoś mi się tak granice miast przesunęły to tak jest po sylwestrze :roll:
Podniosa teraz po 10, za kilka dni kolejne 10, i do konca stycznia wyjdzie 50gr.
od x czasu straszyli, ze po nowym roku bedzie wyższa akcyza na ON ale nic nie mowili, ze po wyborach ON pierdyknie odrazu o 50 gr - wiec akcyza to pikus
Komentarz