Mam nadzieję, że mi wybaczycie - Shell Kraków Zakopiańska - LPG - 2,05 :wink:
Ceny paliw
Zwiń
X
-
swiatelko w tunelu?
Na polskich stacjach pojawi się pierwsze biopaliwo do aut benzynowych. Będzie tańsze nawet o złotówkę od tradycyjnych b…
Nowe ekopaliwo będzie tańsze nawet o złotówkę od tradycyjnych benzyn 07:19 26.03.2008
środa
Na polskich stacjach pojawi się pierwsze biopaliwo do aut benzynowych. Będzie tańsze nawet o złotówkę od tradycyjnych benzyn. W Niemczech dostępne jest na 500 stacjach - pisze "Rzeczpospolita".
Ministerstwo Gospodarki ogłosiło projekt rozporządzenia regulującego normy nowej ekobenzyny E85. Ma to rozruszać produkcję ekologicznego paliwa do aut benzynowych. Benzyna ta w 70 – 85 proc. produkowana będzie z etanolu pochodzenia roślinnego, czyli zbóż, trzciny cukrowej i buraków cukrowych.
Obecnie przepisy pozwalają na sprzedaż na stacjach paliwowych w kraju dwóch rodzajów biopaliw: oleju napędowego z dodatkiem 20 proc. biokomponentów i biodiesla w 100 proc. wyprodukowanego z biomasy. Nie ma natomiast ekologicznych paliw dla pojazdów z silnikiem benzynowym. E85 świetnie sprzedaje się już w Niemczech, Czechach czy Szwecji, gdzie jest dostępna na ponad pół tysiąca stacji. By ją wprowadzić w Polsce, trzeba ten zamiar notyfikować Komisji Europejskiej. Resort gospodarki ocenia, że procedura ta zajmie sześć, siedem miesięcy. Nowe paliwo ma więc szansę pojawić się na stacjach (są na to gotowe) przed końcem roku.
Więcej na ten temat w "Rzeczpospolitej".
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osco sądzisz o tym bio..... można go laćIt doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Jedyne co teraz robie, to czesto dotankowywuje auto Nie czekam na ksiegowego, tylko leje jak widze ze pol baku zeszlo ... to jedyny sposob na oszczedzanie, gdy litr drozeje 10 groszy jak nic tygodniowoByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Maicroft, hasło dnia
Ostatnio tankowałem ON na Orlenie, w swojej okolicy na Podkarpaciu po 4.19 pln/l, ale na trasie do Wa-wy skoki cen już były - do góry niestety....nie ma to jak Octavia :drive:
>>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<
Komentarz
-
-
Nie wiem czy biopaliwa mają jakiś sens. Żeby wyprodukować biopaliwo trzeba najpierw wyprodukować nawozy sztuczne, zasiać pole, pryskać, zebrać plony, przetworzyć nasiona przez ekstrakcję czy coś innego. Do wszystkich tych procesów potrzebna jest energia. Żeby uzyskać 1 jednostkę energii w biopaliwie potrzeba 1.6 jednostki energii konwencjonalnej. Czyli zamiast w Polsce importować 20 mln ton ropy rocznie trzeba 36 mln ton żeby uzyskać BIO na zaspokojenie potrzeb. Ja tu sensu nie widzę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pete2Żeby uzyskać 1 jednostkę energii w biopaliwie potrzeba 1.6 jednostki energii konwencjonalnejTDI ASV 140KM 300Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pete2Do wyprodukowania biopaliwa potrzebna jest energia węgla, gazu, ropy więc ekologia to raczej nie jest
Ceny surowców i podatki są tak wysokie, że biopaliwo po prostu zaczyna się opłacać. Jeśli chodzi o lobby rolnicze to największy biznes robią nie rolnicy, którzy dostają niewiele więcej za swoje produkty, a oczywiści pośrednicy i przetwórcyTDI ASV 140KM 300Nm
Komentarz
-
-
Biopaliwa to dosc grzaski temat
Potrzeba ziemii rolnej, pracy ludzkiej, ropy w postaci paliwa i w postaci nawozow
Efekty jak narazie sa malo przekonywujace - biopaliwa sa drozsze niz ropa i przyczyniaja sie do wzrostu cen zywnosci
Jest taki wskaznik jak EROEI - Energy returned on energy invested
Im wiekszy od 1 tym lepiej
Popatrzcie na ta liste
IMHO biopaliwa to slepa uliczka w ktora brniemy ze wzgledu na to, ze nie rozni sie radykalnie w korzystaniu od paliw kopalnych i naciskow roznych lobby
IMHO powinnismy sie powoli zaczac przyzwyczajac do samochodow elektrycznych i do oszczedzania energii
Pozdrawiam
Zibi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Paweł TCeny surowców i podatki są tak wysokie, że biopaliwo po prostu zaczyna się opłacać. Jeśli chodzi o lobby rolnicze to największy biznes robią nie rolnicy, którzy dostają niewiele więcej za swoje produkty, a oczywiści pośrednicy i przetwórcy
Komentarz
-
-
Średnie ceny paliw w Polsce - aktualizowane:
...nie ma to jak Octavia :drive:
>>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<
Komentarz
-
Komentarz