20.05. Nowy Jork (PAP/Bloomberg) - Ropa naftowa powróciła do wzrostów na giełdzie paliw w Nowym Jorku w reakcji na oceny inwestorów, że ostatnie spadki jej cen poniżej 70 USD za baryłkę to dobra okazja do zakupów - podają maklerzy.
Baryłka lekkiej słodkiej ropy West Texas Intermediate, w dostawach na czerwiec, zwyżkuje rano czasu europejskiego na giełdzie paliw NYMEX w Nowym Jorku o 1,42 USD, czyli 2,0 proc., do 71,29 USD.
W środę surowiec staniał w trakcie handlu do 67,90 USD/b z powodu obaw, że zaostrzenie reguł działania na rynkach finansowych spowoduje przyhamowanie wzrostu gospodarczego.
Jeszcze na początku maja surowiec był wyceniany na 87,15 USD za baryłkę, najwyżej od 19 miesięcy.(PAP)
-------------------------
baryłka jak kosztowała ponad 140 USD to PB95 u nas było tańsze niż obecnie
tankowałem dzisiaj rano za........... 4.74 za 1 litr PB95 !!!!
CZY TO JEST NORMALNE ???
żeby choć 50 procent podatków ale gdzie tam już tą barierę pobito w MinFin
baryłka jak kosztowała ponad 140 USD to PB95 u nas było tańsze niż obecnie
wtedy cen broniła mocna złotówka, dolara miałeś grubo poniżej 3 zł, teraz jest ok1zł droższy.
A oczywiście haracze ściągane przez nasze kochane państwo są bandyckie, cosa nostra by się nie powstydziła.
Żeby te pieniądze jeszcze było widać w inwestycjach drogowych, ale zdecydowana większość jest przeżerana przez biurokracje
[ Dodano: Czw 20 Maj, 10 21:19 ] Maicroft, szybciej latał na Vervie :lol: ? szkoda kasy na to :P potwierdzone tyloma badaniami że to nic nie daje ale kiedyś zatankowałem verve i miałem to w świadomości i lepiej się zbierał :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kowal_ldz, Mnie to dynda, jak cena ta sama to biale MJ moze jezdzic na czym chce, do tego placi czerwona Flota Normalnie leje zwykly ON bo i tak zbiornik mi starcza w nim na 3 dni max
Na giełdzie w Londynie ropa w ciągu ostatnich kilku tygodni zeszła z poziomu prawie 90 USD za baryłkę do poniżej 70 USD. Słabnący polski złoty przestał być już, wobec takiej skali obniżek, "hamulcem" dla zmian też w Polsce.
ktoś może zanotował spadek cen paliw na naszych stacjach podobny to tego co na giełdzie w londynie? czyli ok 25%?!!!! :twisted:
ktoś może zanotował spadek cen paliw na naszych stacjach podobny to tego co na giełdzie w londynie? czyli ok 25%?!!!! :twisted:
Tylko że w ostanich kilku tygodniach baks poszedł do góry o 20% z (2,8 na 3,35) więc z jakiej racji ma tanieć ?
Prędzej powinno tanieć w strefie euro bo ropa spadła więcej niż dolar zyskał do euro.
Ja dzisiaj doznałem szoku w małej miejscowości Budziszewice jak się leci na Tomaszów na stacji BLISKA ropa kosztowała 4,10 to aż prawie 30 groszy taniej niż w Łodzi...nawet nie pytałem dlaczego taka tania bo może się pomylili zaszalałem i do pełna zalałem
no, u mnie też szok, na przydomowym shellu on - 4.45 ( -4 gr ), 95 - 4,69 ( -10gr!!! :shock: )
tylko ostatnimi czasy groszowe obniżki zwiastowały kilkunastu groszowe podwyżki
[ Dodano: Wto 22 Cze, 10 10:55 ]
no i wykrakałem w poście wyżej
shell było 4,52 dziś wystrzeliło do 4,65 oczywiście olej :evil:
Komentarz