Witam
Proszę o poradę czy warto zainwestować w skórzane fotele do Octavii I?
Trafił mi się komplet z Octavii RS i tak sie zastanawiam czy warto.
Proszę o wszystkie za i przeciw.
yunior81, Fajnie taki komplet wygląda jak też są boczki w drzwiach zmienione.Skóra ładnie wygląda choć wydaje mi się że jest trudniej ją utrzymać w czystości,przeważnie jest jasna.No i w upały się bardzo nagrzewa.Ale to jest moje zdanie a o gustach się nie dyskutuje.
yunior81, ja sam chętnie bym fotele z RSa do siebie wrzucił tylko ciężko o komplet z poduszkami bocznymi a nie chcę "ujmować" wyposażenia jeden kolega z forum sprzedaje, ale właśnie bez poduszek. Na tym samym koncie na allegro ma wystawione boczki, ale z anglika ewentualnie do siebie wziąłbym fotele z L&K w czarnej skórze, ale tu znowu ciężko o boczki (fotele są na allegro) :evil: aniol, ale w fotelach z RSa tylko boki fotela się tak nagrzewają, bo środkowy pas jest jasny więc w nie parzy jak usiądziesz :szeroki_usmiech
Zależy jaki kolor. Czarna (czyli taka jaką mam) straszliwie się nagrzewa, conajmniej 5min chłodzenia auta zanim się do niego wsiądzie, jeżeli samochód stał dłuższy czas na słońcu. W zimę za to, cholernie zimna, jeżeli niepodgrzewane fotele, to dyskomfort straszny. Za to nie ma mowy o jakichś widocznych zabrudzeniach, odkurzasz i już, czyściutko, nawet jak coś się rozleje, to nie ma całego majdanu z praniem tapicerki, przetrzesz mokrą chusteczką i po problemie. Jednakże jeśli kupowałbym drugi raz O1, wziąłbym skórzaną tapicerkę tak czy siak. Przede wszystkim wygląda bogaciej, bo O1 w środku wyglądają w sumie całkiem biednie, ale może bez skórzanych boczków, kiery, gałki biegów i podłokietnika w komplecie wcale nie będzie jakoś o wiele lepiej wyglądać. Dodając do tego problemy z poduchami bocznymi, chyba olałbym temat.
podepnę się pod temat - mam Elegance '01, wnętrze ma 354 tys km i jest już strasznie zużyte, szczególnie fotel kierowcy. Jakie sa mniej więcej ceny półskory z RS i półskory z L&K i jak ciężka jest wymiana? Skóry nie chcę, ponieważ się nagrzewa (a w zimie z kolei zimno), ale półskóra byłaby fajna.
Zgaduję, że najcięższym tematem do dostania są boczki, więc te chyba zostaną z Elegance raczej... przynajmniej dopóki nie trafią się z L&K/RS
Tylko te laczone skory z "alcantara" czesto wygladaja jak zuzyte szmaty, trzeba trafic ladne a pozniej dbac, bo srodek fotela lubi sie brudzic, barwic od dzinsow naprzyklad i mechacic. Ja mialem czarna i owszem nagrzewa sie niezle jak postoi do slonca, ale zebym chlodzil auto :roll:, w zimie niezbyt przyjemna, ale odrazu wlaczalem podgrzewanie, jak skora to z reguly jest podgrzewanie. Utrzymanie w czystosci dla mnie super sprawa, w tym skora jest najlatwiejsza nawet bez odkurzacza sie obejdzie, tylko czasem chwile trzeba poswiecic dobrze wyczyscic i nasmarowac trzeba. Mialem taka wersje wiec nie bylo problemu z boczkami..aha i zadbana "skora" przejezdzi ze 2 komplety zwyklych foteli, u mnie bylo 280kkm i wygladala bardzo dobrze.
U mnie jest ori czarna skóra + boczki. Fakt, jak inni piszą latem jest goooorąco, zimą podgrzewanie i nie ma problemu. Z utrzymaniem czystości super. Raz, dwa i czysto. Na razie u mnie jest 200.000km i wygląda bardzo dobrze.
Jak już koledzy piszą o przebiegu, to dodam od siebie, że u mnie lewy bok siedziska kierowcy trochę się zeszmacił (zrobił się miękki) po około 300 000 km, ale od tamtej pory wygląda tak samo, teraz jest 417 000km.
Dobre pokrowce rozwiążą problem "ładnych" siedzeń w sposób tani i skuteczny, a na dodatek takie "nowe" siedzenia można sobie fundnąć co jakiś czas, gdy stare się znudzą.
Warto popytać w salonach Skody. Ja zakupiłem pokrowce w tym samym salonie co kupowałem samochód, kilka miesięcy póżniej, a było to w 2000r. Pokrowce trzymają się do tej pory! Trzeba było tylko po około 12 latach zamienić miejscami przednie, bo oparcie kierowcy przetarło się od ciągłego wsiadania i wysiadania.
Moja rada taka, że materiał pokrowców powinien być jak najgrubszy, wtedy nie fałdują się i nie zagniatają.
Powiem więcej, nawet do tej pory tych pokrowców nie prałem, ale już coraz częściej myślę o wymianie (po prawie 15 latach), tylko ze względu na przednie, bo na tylnych nie widać najmniejszego śladu zużycia.
Na Allegro jest mnóstwo propozycji.
Komentarz