osłona

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • boris
    Classic
    • 2018
    • 0

osłona

Zamieszczone przez ROBAL_26
    W1SN14, a może jest luz na ladze amortyzatora albo sam amor krzywy ,próbowałeś je zamienić stronami ?? chodzi mi o zamianę stronami czyli amor+sprężyna+poduszka z łożyskiem , spróbuj jeszcze tego.ok
    Też to brałem pod uwagę ale amor nie wygląda na zgiety. Autko musi codziennie jeździć a przekladka amorkow to ostatecznosc. Może upoluje całą zwrotnice z amorem i podłoże.

A co do kół 17 to dla mnie było kiepsko z komfortem. To jest na jednym wahaczu więc szału nie będzie. Na 16 było najlepiej ale teraz postawilem na komfort a osiągi się nie zmieniały bo opony były wyliczone aby nie przeklamywalo
  • boris
    Classic
    • 2014
    • 32

osłona

ktoś kojarzy gdzie można w okolicach wrocławia kupić taką osłone silnika dolną ?chodzi o cała pokrywę na przednią część podwozia zeby ciszej było slychac silnik i ew zeby troszkę szybciej się nagrzewał
    octavia I
    99 rok
    sedan

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

boris, w ASO, na allegro, olx, itp., w sklepach specjalizujących się w grupie VW, na pewno coś znajdziesz
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• boris
        Classic
        • 2014
        • 32

da tylko kwestia jak rozpoznać cała obudowe a nie 1 część.. wklikałem osłone i wyskoczyło np to

a jak czytam googla to piszą ludzie o jakiejś lewej prawej i środkowej częsci osłony i nie za bardzo się mogę połapać bo nie widziałem takiej całej osłony

Komentarz

• utek
          Elegance
          • 2007
          • 867
          • Superb II combi (3T5)
          • APK 2.0 MPI 115 KM

To na foto, to osłona dolna. Są jeszcze boczne, mocowane do podłużnic.

Tak wygląda to w całości:

Komentarz

• aniol
            RS
            • 2012
            • 5228
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

boris, Jest jedna ważna rzecz.Oryginalne osłony są elastyczne i w kontakcie z jakąś przeszkodą poddają się nie pękając.Mam na myśli tą dużą,środkową.Większość zamienników już nie jest tak elastyczna i mają tendencje do pękania przy uderzeniu.Zwróć na to uwage przy kupnie.
            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
            Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

podobno oni robia z przyzwoitych materialow

Generalnie ta oslona w OI to niezle gowno z tymi blaszkami i wkrecikami w dodatku z 3 czesci, swoja naprawialem 2 razy, musialem docinac kawalek blachy nitowac i nawiercac nowe otwory, dopiero wtedy trzymala sie kupy jak nalezy bo niestety ale przez niskie zawieszenie latwo ja poszarpac np. zjezdzajac z kraweznika.

Komentarz

• rafiki
                RS
                • 2012
                • 15975
                • Superb III (3V3)

Golas27, materiał może i ok, ale rozmieszczenie otworów na wkręty jest totalnie z może 2 z przodu auta pasują, a resztę trzeba było kombinować.
                رافال
                Spoty

Komentarz

ja osobiscie w oryginale tez co nieco dowiercilem bo mnie wkurzalo ze co jakis czas pierdzielona popuszczala sie i zwisala. Tak jak pisalem dla mnie ta oslona jest lichutka.

Komentarz

• zsolpyw
                    Elegance
                    • 2012
                    • 897

Ja mam Rezaw Plast i jest OK. Rozmieszczenie wkretow pasuje. @ szony zimowe przejezdzilem i sie trzyma!
                    Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• ulysse
                      Rider
                      • 2010
                      • 496

Zamieszczone przez zsolpyw
                      Ja mam Rezaw Plast i jest OK. Rozmieszczenie wkretow pasuje. @ szony zimowe przejezdzilem i sie trzyma!
                      Mam taką samą ! i faktycznie wszystkie otwory pasują idealnie, a co do sezonu zimowego to nie wypowiem się bo czekam na śnieg

Także polecam !

Komentarz

• MichalGSX-R
                        Classic
                        • 2012
                        • 2

W kwestii osłony szczególnie do TDI ( ze względu na miskę olejową ) dobrą alternatywą jest metalowa osłona

Można ją dostać w DEKO Wrocław, ul. Wilcza ( jest tam zniżka dla OCP ). Ja ją tutaj kupiłem za 160 zł i nie raz uratowała miskę przed uszkodzeniem.

Komentarz

• zsolpyw
                          Elegance
                          • 2012
                          • 897

Kurde, jakie wy macie te zawiasy ze o miske sie po kudlatej drapiecie :P
                          Ja mam nowe springi Lesjoforsa, przod siedzi na 39,5 cm os srodku kola do rantu blotnika i latam nad dziurami.
                          Jechalem OII ten sam odcinek i trze o wszytsko. Albo OII jest niskie, albo siadniete zawiasy macie :twisted:
                          Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• boris
                            Classic
                            • 2014
                            • 32

troche nie kumam ale ok.. ale jak osłona silnika chroni mise olejową ? przecie to jest gdzie indziej panie...faktycznie slyszalem ze metalowa jest najlepsza... ale kwintesencja zeby mi się silnik lepiej grzał i mniej dźwięków wydawał o po to założyłem posta panowie
                            czekam dalej na pomysły
                            i dziękuje za te teraz równiez

[ Dodano: Pią 07 Lis, 14 09:18 ]
                            zsolpyw,
                            to jakieś badziewie co szuka ktokolwiek... na google sam to znalazłem gówniany zamiennik i nic więcej przyda mi sie chyba tylko po to zeby pokazac kolegom ze kupiłem "coś "

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

boris, tdi ma nisko miskę olejową, osłona chroni przed rozwaleniem jej o jakieś kamienie itp.
                              رافال
                              Spoty

Komentarz

Zamieszczone przez boris
                                ale jak osłona silnika chroni mise olejową ? przecie to jest gdzie indziej panie...
                                co najmniej dziwne pytanie i dziwne stwierdzenie, to gdzie u Ciebie jest misa olejowa?!w bagazniku?!
                                Jakby co to masz widok i wyobraz sobie oslone, czy faktycznie nie chroni? Tu z benzynowej wersji, nie pelna co prawda, ale jak sobie wobrazisz to moze zalapiesz.

Co do grzania, to raczej ciezko zauwazyc roznice, ale zawsze lepiej miec oslone niz nie miec, a terkotu TDI (w sumie nie napisales nawet czy masz diesla czy benzyne) raczej nie zagluszy.
                                Co do uwagi dla kolegi zsolpyw z Twojej strony, to ja nie bardzo wiem w takim razie jaka oslone chcesz zalozyc, bo nie ma innych (poza metalowa). To co zaproponowal to zamiennik, jak chcesz kup ori najlepiej w salonie, albo kupuj metalowa

Komentarz

• SkySzyja
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 158
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                  • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zainwestuj w metalową, za jakiś czas jak przytrzesz podwoziem to jeszcze będziesz dziękował.
                                  Ja mam auto podniesione a przytarłem kilka razy, takie drogi cudowne, szczególnie przed skrzyżowaniami na garby po środku trzeba uważać.

Tylko koniecznie obspawaj te trzy tulejki w sankach, jak tu polecają
                                  Mój Zygzak McQueen
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75675

Komentarz

Octavia ma dosc niski jednak przod i to nie odkrycie (nawet podniesiona, do tego nurkuje mocno), metalowa oslona pewnie najlepsza, ale kolega szuka oslony cudownej ktora wytlumi i jeszcze sprawi ze auto bedzie grzalo sie szybciej, a jak koledzy podrzucaja to wybrzydza ze zlom, ech...a tak serio to predzej zainwestuj w wygluszenie maski jesli nie masz, bo chyba bardziej przyniesie efekt niz oslona pod silnikiem, chociaz oczywiscie taka do kompletu tez dobrze bylo by miec.

Komentarz

• boris
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 32

panowie bez nerwów nie wybrzydzam.. staram się doprowadzić autko do dobrego stanu..
                                      to mój pierwszy diesel więc proszę się nie gniewać bo w poprzednich benzyniakach nie miałem tak misy.. stąd ten temat tutaj.. nie znam się na osłonach silnikowych więc sięgam tutaj informacji jeśli kogoś w czymś uraziłem to sorry.. cięzko znależć kogos do pomocy aby podreperować autko a wie ze pare rzeczy jest do roboty.. trafiłem na ujowego mechanika i że tak powiem troszkę ujowo się ....bałem bo z...bał pare rzeczy a rękojmy nie dał także proszę o wyrozumiałość
                                      thx boris

Komentarz

• aniol
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 5228
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

boris, Dobra rada,nie przeklinaj bo dostaniesz owocka od szefostwa.
                                        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                                        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• rafiki
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 15975
                                          • Superb III (3V3)

boris, co to znaczy nie dał rękojmy? To nie gwarancja, rękojmia jest zapisana w KC... EOT
                                          رافال
                                          Spoty

Komentarz

• boris
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 32

potwierdzenia na piśmie o wymianie częsci... byłem u kolegi germana który jest serwisantem
                                            i stwierdził np ze przy wymianie rozrządu nie została wymieniona jedna z rolek nie ma papierka nie mozna zalozyc sprawy

Komentarz

boris, no wiec jedyne co mozesz zrobic to zalozyc, ta niezbyt udana oslone plastikowa lub metalowa ktora lepiej ochroni od uszkodzenia, niespecjalnie obie wplyna na grzanie silnika. Plastikowa choc gorsza to ma ta zalete ze boki masz zabudowane. Druga sprawa wygluszenie maski, jak pisalem wczesniej ono bardziej wytlumi dzwiek i wydaje mi sie ze lepiej utrzyma temperature po zgaszeniu silnika, nie wiem czy pomoze zagrzac szybciej silnik. Dobrze jest miec tez oslone gorna na silniku, a na zime do kompletu spraw sobie oslone na grilla np. z Heko i zaslon dolne oslony, koniec koncow mialem wszystko i powiem szczerze ze chyba szybciej niz bez tych rzeczy auto sie nie grzalo bo zajmowalo mu to do 5 km w ruchu miejskim i spokojnie jadac w temperaturach typowo zimowych.

Komentarz

• tomus7
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 1896
                                                • Peugeot

Zamieszczone przez Golas27
                                                Plastikowa choc gorsza to ma ta zalete ze boki masz zabudowane.
                                                plastikowe boki przy montażu metalowej zostają na 100% bo ja już z 5 lat mam metalową i już nie raz miska została uratowana
                                                ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                                                http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                                                a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                                                http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                                                Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

tomus7, a to dobfrze ze zostaja, plastikowa, przynajmniej oryginalna z wytloczkami tez nie jest najgorsza w razie uderzen lub raczej obcierek, ale co metalowa to metalowa. Jednak ze wzgledu na mocowanie i konstrukcje jest dla mnie kiepska (plastikowa), za duzo musialem pod autem siedziec zeby ja nareperowac

Komentarz

Pracuję...