Webasto w Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac_ek
    RS
    • 2009
    • 1733

Golas27, może akumulator słaby i nie dopuszcza do rozładowania?
    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• rogoz
      Rider
      • 2006
      • 397

Ja bym zaczął od diagnostyki - podłączenia pieca do kompa i ustalenia rzeczywistej przyczyny.

Nie wiem jak jest zbudowany piec Ebera, w moim przypadku procedura czyszczenia komory spalania pieca Webasto Thermo Top E wyglądała następująco:
      - zdejmujemy przedni zderzak
      - spuszczamy płyn chłodzący
      - zdejmujemy piec
      - otwieramy piec i demontujemy komorę spalania
      - czyścimy komorę spalania
      - montujemy w odwrotnej kolejności

Komentarz

• elvis696
        Drive
        • 2010
        • 42

Zamieszczone przez rogoz
        Webasto Thermo Top E wyglądała następująco:
        - zdejmujemy piec
        a jakies nowe uszczelki są potrzebne czy cuś
        Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• rogoz
          Rider
          • 2006
          • 397

Mogą być przydatne. U mnie piec się rozpołowił bez uszkodzenia uszczelek, więc zostawiłem stare.

Komentarz

• Zamieszczone przez Jac_ek
            Golas27, może akumulator słaby i nie dopuszcza do rozładowania?
            nowy, mocna varta, innym razem odpala ogrzewanie chodzi z 30 minut i z odpaleniem auta nie ma najmniejszych problemow

[ Dodano: Czw 02 Gru, 10 16:07 ]
            Zamieszczone przez rogoz
            Ja bym zaczął od diagnostyki - podłączenia pieca do kompa i ustalenia rzeczywistej przyczyny.

Nie wiem jak jest zbudowany piec Ebera, w moim przypadku procedura czyszczenia komory spalania pieca Webasto Thermo Top E wyglądała następująco:
            - zdejmujemy piec
            dzieki za odpowiedz, tylko cholera to chyba za duzo na moje mozliwosci, a co do kompa to najblizszy serwis ogrzewan postojowych mam chyba w krakowie i nie bardzo kiedy jechac.
            A czy mozliwe ze moze nie odpalac bo jakas chwile wczesniej dzialalo i nagrzalo do jakiegos stopnia silnik, bo tak jak wczoraj, dzialalo 20 - 30 minut, pojechalem na zakupy zostawilem auto z zalaczonym ogrzewaniem zeby auto nie ostyglo (bo poruszalem sie na krotkich odcinkach), ale sie nie zalaczylo, a zegar odliczal. jeszcze jedno co dzis dopiero w garazu zauwazylem. kiedy pomyslnie sie wlaczy to slychac ciagle "syczenie", a po nim takie cykliczne jakby wstrzykiwalo paliwo dawkami i piecyk pali, ale kiedy niepomyslnie sie wlaczy to nie ma zdaje sie tego cyk cyk cyk.
            Ogolnie nie jest to narazie nasilajacy sie problem, ale chcialem za wczasu sie zorientowac.

Komentarz

• elvis696
              Drive
              • 2010
              • 42

kurde mam też teraz z tym problem i się zastanawiam czy nie leży wina po stronie paliwa że gęste się zrobiło i pompka nie do maga bo paliwko które ja mam to na pewno nie jest zimowe chociaż autko normalnie odpala
              Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• no wlasnie bo nie wystepowalo to u mnie zanim nie przyszly mrozy.

Komentarz

• elvis696
                  Drive
                  • 2010
                  • 42

i teraz pytanie czy niska temperatura dużo po niżej zera może mieć wpływ na to że komora spalania jest za syfiona czy paliwo ale autko pali normalnie :?:

stawiam na komorę :wink: a co inni doświadczeni w tym temacie myślą :?:
                  Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

Golas27, no to pewnie bez kompa się nie obejdzie, bo tak to trochę wróżenie z fusów, to co możesz zrobić sam to listę już masz, ewentualnie spróbuj dolać "świeżego" paliwa może to wina paliwa?
                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• rogoz
                      Rider
                      • 2006
                      • 397

U mnie skutkiem zasyfienia komory było samoczynne wyłączanie się pieca w temperaturze poniżej 0, połączone z generowaniem zasłony dymnej.
                      Problem ustąpił po czyszczeniu komory spalania i przepaleniu pieca.

Co do przyczyny to mogę się jedynie domyślać, że poprzedni właściciel
                      - uruchamiał piec na krótki czas
                      - nie włączał pieca raz w miesiącu w porze letniej (tak zaleca producent)

Można próbować przepalić nagar w komorze spalania włączając piec na dłuży czas (na zegarze można ustawić max 60min)

Komentarz

• Zamieszczone przez rogoz
                        Co do przyczyny to mogę się jedynie domyślać, że poprzedni właściciel
                        - uruchamiał piec na krótki czas
                        piecyk chodzil bez zarzutu, raczej mi sie zdarzylo uruchamiac na krotki czas, wiec moze faktycznie to troche moja wina. A wiec jesli wlaczac to min na ile?
                        Sproboje przepalic go, u mnie sam startuje od 60 minut nigdy tego nie zmieniam, jedynie wylaczam gdy wchodze do auta, ale nigdy nie palil 60 minut.
                        A nic nie stoi na przeszkodzie zebym przepalal np podczas jazdy, zeby akumulatora nie katowac?!

Komentarz

• rogoz
                          Rider
                          • 2006
                          • 397

Zamieszczone przez Golas27
                          A nic nie stoi na przeszkodzie zebym przepalal np podczas jazdy, zeby akumulatora nie katowac?!
                          Raczej nic nie stoi na przeszkodzie. Jak się płyn nagrzeje to piec powinien się wtedy przestawić na pracę ze zmniejszoną mocą.

Komentarz

• elvis696
                            Drive
                            • 2010
                            • 42

a więc tak; robę w tej chwili doświadczenie z moim webasto, pod pompkę paliwa postawiłem farelkę ponieważ sprawdziłem paliwko i wytrąciła się w nim parafina która zapychała filtr który znajduje się w tej pompce jak na razie webasto działa już 40 minut i nic złego się nie dzieję, temp. na zewnątrz -10 i wiem też że paliwko w moim autku na pewno nie jest zimowe :roll:

[ Dodano: Czw 02 Gru, 10 19:20 ]
                            w instrukcji producent radzi aby agregat pracował minimum 20 minut
                            Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• dziekuje koledzy za odpowiedz!

Komentarz

• hubi2000
                                Rider
                                • 2010
                                • 601

Mam pytanie czy w octavi II 2.0 BKD rocznik 2004 wystepuje podgrzewacz silnika ?
                                Cupra 2.0 TFSI 305KM/420Nm

https://www.youtube.com/watch?v=_SAtv9muPcE

Komentarz

• gebek
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1214

Zamieszczone przez hubi2000
                                  Mam pytanie czy w octavi II 2.0 BKD rocznik 2004 wystepuje podgrzewacz silnika ?
                                  Jesli myslisz o podgrzewaczu spalinowym...to nie wystepuje.
                                  Ale wystepuje w Superbie II...jakby co :szeroki_usmiech
                                  Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                  Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                  Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• hubi2000
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 601

Mam zamiar kupic i zamontowac tanim kosztem analogowy hydronik D5WZ
                                    odpalane po podaniu napiecia 12V
                                    czy nie bedzie problemu z miejscem zamontowania w O 2
                                    oraz podlaczenie sie trojnikiem przed filtrem paliwa,czy trzeba moze poprowadzic przewod od baku ...

[/list]

Komentarz

• gebek
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1214

hubi2000, montuj pod lewa lampa,jest duzo miejsca.
                                      Paliwo ciagnij bezposrednio ze zbiornika.Mialem podlaczone wczesniej z trojnika przy
                                      filtrze paliwa...i gasl czesto piec jak odpalilem silnik.
                                      PD pobieraja wiecej paliwa i brakowalo dla pieca.
                                      Z pompa wtryskowa taki uklad funkcjonuje...testowalem.
                                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• xckrzysin
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 41

Pamiętaj, że d5wz to dogrzewacz a nie ogrzewanie postojowe. Na pewno można go przerobić jako postojowe. Trzeba zrobić zasilanie do pompki obiegowej z opóźnionym wyłączeniem i układ z czujnikiem temperatury do włączania zasilania na wentylator dmuchawy. Zasilanie w przypadku PD z baku.

Komentarz

• hubi2000
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 601

Zamieszczone przez xckrzysin
                                          Pamiętaj, że d5wz to dogrzewacz a nie ogrzewanie postojowe. Na pewno można go przerobić jako postojowe. Trzeba zrobić zasilanie do pompki obiegowej z opóźnionym wyłączeniem i układ z czujnikiem temperatury do włączania zasilania na wentylator dmuchawy. Zasilanie w przypadku PD z baku.
                                          Rozmawialem z gosciem i to co sprzedaje to w kpl to piec wydech pompa wody pompa paliwa wiec wszystko jest zeby dzialalo jako postojowe... 650zl

układ z czujnikiem temperatury do włączania zasilania na wentylator dmuchawy ?
                                          po co robic taki uklad zastosuje przekaznik z opoznionym zadzialaniem do zalaczania
                                          climatronica

[ Dodano: Sob 04 Gru, 10 12:16 ]
                                          Zamieszczone przez gebek
                                          hubi2000, montuj pod lewa lampa,jest duzo miejsca.
                                          Paliwo ciagnij bezposrednio ze zbiornika.Mialem podlaczone wczesniej z trojnika przy
                                          filtrze paliwa...i gasl czesto piec jak odpalilem silnik.
                                          PD pobieraja wiecej paliwa i brakowalo dla pieca.
                                          Z pompa wtryskowa taki uklad funkcjonuje...testowalem.
                                          jak sie zasilales pod zbiornik paliwa potrzebny jest ssak paliwa czy mozna jakos innym tanim sposobem zrobic

Komentarz

• xckrzysin
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 41

W przypadku ogrzewania postojowego po wyłączeniu pieca pompa obiegowa jeszcze chwile pracuje aby wychłodzić piec. Jeśli jest to dogrzewacz obieg wody wymusza pracujący silnik. Jeśli chodzi o włączenie wentylatora dmuchawy po określonym czasie to może się okazać, że czas będzie dobrze dobrany przy temperaturze powiedzmy -5, a przy -15 już będzie za mały. Prosty termostat załatwia sprawę.

Komentarz

• hubi2000
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 601

dzieki za info

Komentarz

• rogoz
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 397

Jeśli chodzi o włączenie wentylatora dmuchawy po określonym czasie to może się okazać, że czas będzie dobrze dobrany przy temperaturze powiedzmy -5, a przy -15 już będzie za mały. Prosty termostat załatwia sprawę.
                                                A po kiego diabła stosować termostat czy opóźnienie czasowe włączenia?
                                                Piec Webasto Thermo Top po osiągnięciu określonej temperatury płynu podaje na na pin 4 z łącza X1 sygnał do załączenia dmuchawy. W standardowej wiązce jest nawet przekaźnik, który podaje +12V. Podejrzewam, że Hydronic działa na podobnej zasadzie

potrzebny jest ssak paliwa czy mozna jakos innym tanim sposobem zrobic
                                                Ssak paliwa jest potrzebny, Przy odpowiednich umiejętnościach można go zrobić niskim kosztem.
                                                W tym celu:
                                                - otwieramy pokrywę fabrycznego ssaka (w O1 jest pod tylnym siedzeniem, po prawej stronie)
                                                - wiercimy otwór w pokrywie
                                                - wpuszczamy rurkę metalową i odpowiednio ją profilujemy aby nie wchodziła w kolizję w pływakiem
                                                - stosujemy jakiś patent na osadzenie rurki w wywierconym otworze i połączenie jej z wężem elastycznym paliwa

Komentarz

• xckrzysin
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 41

Zamieszczone przez rogoz
                                                  Jeśli chodzi o włączenie wentylatora dmuchawy po określonym czasie to może się okazać, że czas będzie dobrze dobrany przy temperaturze powiedzmy -5, a przy -15 już będzie za mały. Prosty termostat załatwia sprawę.
                                                  A po kiego diabła stosować termostat czy opóźnienie czasowe włączenia?
                                                  Piec Webasto Thermo Top po osiągnięcie określonej temperatury płynu podaje na jednym z pinów sygnał do załączenia dmuchawy. W standardowej wiązce jest nawet przekaźnik, który podaje +12V. Podejrzewam, że Hydronic działa na podobnej zasadzie
                                                  Jakbyś czytał uważnie to byś wiedział, że chodzi o dogrzewacz a nie ogrzewanie postojowe a to różnica.

Zamieszczone przez rogoz
                                                  potrzebny jest ssak paliwa czy mozna jakos innym tanim sposobem zrobic
                                                  Ssak paliwa jest potrzebny, Przy odpowiednich umiejętnościach można go zrobić niskim kosztem.
                                                  W tym celu:
                                                  - otwieramy pokrywę fabrycznego ssaka (w O1 jest pod tylnym siedzeniem, po prawej stronie)
                                                  - wiercimy otwór w pokrywie
                                                  - wpuszczamy rurkę metalową i odpowiednio ją profilujemy aby nie wchodziła w kolizję w pływakiem
                                                  - stosujemy jakiś paten na połączenie metalowej rurki z wężem elastycznym paliwa
                                                  Nie radze tak robić,

Aby to zrobić dobrze trzeba:
                                                  1) ściągnąć siedzenie
                                                  2) odkręcić pokrywę w podłodze
                                                  3) odpiąć przewody paliwowe i elektryczne od zespołu pompy paliwa
                                                  4) odkręcić dużą plastikową nakrętkę mocującą zespół pompy paliwa
                                                  W moim wypadku łatwiej było ja przeciąć i założyć nową
                                                  5) Wyjąć zespół pompy z pływakiem
                                                  6) wywiercić otwór pod specjalna szczelna sondę.
                                                  Sonda w module pompy musi być zamontowana szczelnie. Ja swoja zrobiłem z rurki miedzianej fi 4mm, śruby mosiężnej fi 8. W śrubie wiercimy otwór fi4 w który wkładamy przewód miedziany. Rurkę miedziana lutujemy ze śrubą. W łebku śruby robimy fazkę pod oring uszczelniający. Fazka jest konieczna żeby oring nie został wypchany bokiem. Można też zrobić pierścionek zewnętrzny który będzie trzymać oring.
                                                  7) Sondę wsadzamy od środka, gwint śruby wystaje górą (łeb śruby z oringiem na dole)
                                                  8) Od góry na wystający gwint nakręcamy mosiężna nakrętkę i dokręcamy z wyczuciem.
                                                  9) Nakrętkę w okolicy gwintu malujemy lakierem co zabezpiecza przed odkręceniem
                                                  10) na miedzianą rurkę od spodu nasuwamy przewód gumowy, skręcamy opaską i prowadzimy do dołu modułu pompowego. Nie można do dołu poprowadzić rurki miedzianej ponieważ moduł pompowy podczas skręcania zmniejsza swoją wysokość wiec rurka musi być elastyczna (jak pozostałe które tam się znajdują)
                                                  11) Skręcamy w odwrotnej kolejności
                                                  12) Górny odcinek rurki profilujemy i podpinamy do niego przewód od webasto

Rozwiązanie w stylu wiercimy dziurkę i wpuszczamy rurkę metalowa to straszne druciarstwo.

krzysin

Komentarz

• rogoz
                                                    Rider
                                                    • 2006
                                                    • 397

Jakbyś czytał uważnie to byś wiedział, że chodzi o dogrzewacz a nie ogrzewanie postojowe a to różnica.
                                                    No tak, mea culpa

Rozwiązanie w stylu wiercimy dziurkę i wpuszczamy rurkę metalowa to straszne druciarstwo.
                                                    Było pytanie o tani sposób więc taki podałem.

Komentarz

Pracuję...