Golas27, może akumulator słaby i nie dopuszcza do rozładowania?
Webasto w Octavii
Zwiń
X
-
Ja bym zaczął od diagnostyki - podłączenia pieca do kompa i ustalenia rzeczywistej przyczyny.
Nie wiem jak jest zbudowany piec Ebera, w moim przypadku procedura czyszczenia komory spalania pieca Webasto Thermo Top E wyglądała następująco:
- zdejmujemy przedni zderzak
- spuszczamy płyn chłodzący
- zdejmujemy piec
- otwieramy piec i demontujemy komorę spalania
- czyścimy komorę spalania
- montujemy w odwrotnej kolejności
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rogozWebasto Thermo Top E wyglądała następująco:
- zdejmujemy piec
- montujemy w odwrotnej kolejnościNa chłodne dni WEBASTO
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez Jac_ekGolas27, może akumulator słaby i nie dopuszcza do rozładowania?
[ Dodano: Czw 02 Gru, 10 16:07 ]
Zamieszczone przez rogozJa bym zaczął od diagnostyki - podłączenia pieca do kompa i ustalenia rzeczywistej przyczyny.
Nie wiem jak jest zbudowany piec Ebera, w moim przypadku procedura czyszczenia komory spalania pieca Webasto Thermo Top E wyglądała następująco:
- zdejmujemy piec
- montujemy w odwrotnej kolejności
A czy mozliwe ze moze nie odpalac bo jakas chwile wczesniej dzialalo i nagrzalo do jakiegos stopnia silnik, bo tak jak wczoraj, dzialalo 20 - 30 minut, pojechalem na zakupy zostawilem auto z zalaczonym ogrzewaniem zeby auto nie ostyglo (bo poruszalem sie na krotkich odcinkach), ale sie nie zalaczylo, a zegar odliczal. jeszcze jedno co dzis dopiero w garazu zauwazylem. kiedy pomyslnie sie wlaczy to slychac ciagle "syczenie", a po nim takie cykliczne jakby wstrzykiwalo paliwo dawkami i piecyk pali, ale kiedy niepomyslnie sie wlaczy to nie ma zdaje sie tego cyk cyk cyk.
Ogolnie nie jest to narazie nasilajacy sie problem, ale chcialem za wczasu sie zorientowac.
Komentarz
-
Gość
-
Golas27, no to pewnie bez kompa się nie obejdzie, bo tak to trochę wróżenie z fusów, to co możesz zrobić sam to listę już masz, ewentualnie spróbuj dolać "świeżego" paliwa może to wina paliwa?- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
U mnie skutkiem zasyfienia komory było samoczynne wyłączanie się pieca w temperaturze poniżej 0, połączone z generowaniem zasłony dymnej.
Problem ustąpił po czyszczeniu komory spalania i przepaleniu pieca.
Co do przyczyny to mogę się jedynie domyślać, że poprzedni właściciel
- uruchamiał piec na krótki czas
- nie włączał pieca raz w miesiącu w porze letniej (tak zaleca producent)
Można próbować przepalić nagar w komorze spalania włączając piec na dłuży czas (na zegarze można ustawić max 60min)
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez rogozCo do przyczyny to mogę się jedynie domyślać, że poprzedni właściciel
- uruchamiał piec na krótki czas
Sproboje przepalic go, u mnie sam startuje od 60 minut nigdy tego nie zmieniam, jedynie wylaczam gdy wchodze do auta, ale nigdy nie palil 60 minut.
A nic nie stoi na przeszkodzie zebym przepalal np podczas jazdy, zeby akumulatora nie katowac?!
Komentarz
-
a więc tak; robę w tej chwili doświadczenie z moim webasto, pod pompkę paliwa postawiłem farelkę ponieważ sprawdziłem paliwko i wytrąciła się w nim parafina która zapychała filtr który znajduje się w tej pompce jak na razie webasto działa już 40 minut i nic złego się nie dzieję, temp. na zewnątrz -10 i wiem też że paliwko w moim autku na pewno nie jest zimowe :roll:
[ Dodano: Czw 02 Gru, 10 19:20 ]
w instrukcji producent radzi aby agregat pracował minimum 20 minutNa chłodne dni WEBASTO
Komentarz
-
-
Gość
-
Zamieszczone przez hubi2000Mam pytanie czy w octavi II 2.0 BKD rocznik 2004 wystepuje podgrzewacz silnika ?
Ale wystepuje w Superbie II...jakby co :szeroki_usmiechTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
hubi2000, montuj pod lewa lampa,jest duzo miejsca.
Paliwo ciagnij bezposrednio ze zbiornika.Mialem podlaczone wczesniej z trojnika przy
filtrze paliwa...i gasl czesto piec jak odpalilem silnik.
PD pobieraja wiecej paliwa i brakowalo dla pieca.
Z pompa wtryskowa taki uklad funkcjonuje...testowalem.Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xckrzysinPamiętaj, że d5wz to dogrzewacz a nie ogrzewanie postojowe. Na pewno można go przerobić jako postojowe. Trzeba zrobić zasilanie do pompki obiegowej z opóźnionym wyłączeniem i układ z czujnikiem temperatury do włączania zasilania na wentylator dmuchawy. Zasilanie w przypadku PD z baku.
układ z czujnikiem temperatury do włączania zasilania na wentylator dmuchawy ?
po co robic taki uklad zastosuje przekaznik z opoznionym zadzialaniem do zalaczania
climatronica
[ Dodano: Sob 04 Gru, 10 12:16 ]
Zamieszczone przez gebekhubi2000, montuj pod lewa lampa,jest duzo miejsca.
Paliwo ciagnij bezposrednio ze zbiornika.Mialem podlaczone wczesniej z trojnika przy
filtrze paliwa...i gasl czesto piec jak odpalilem silnik.
PD pobieraja wiecej paliwa i brakowalo dla pieca.
Z pompa wtryskowa taki uklad funkcjonuje...testowalem.
Komentarz
-
-
W przypadku ogrzewania postojowego po wyłączeniu pieca pompa obiegowa jeszcze chwile pracuje aby wychłodzić piec. Jeśli jest to dogrzewacz obieg wody wymusza pracujący silnik. Jeśli chodzi o włączenie wentylatora dmuchawy po określonym czasie to może się okazać, że czas będzie dobrze dobrany przy temperaturze powiedzmy -5, a przy -15 już będzie za mały. Prosty termostat załatwia sprawę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xckrzysinJeśli chodzi o włączenie wentylatora dmuchawy po określonym czasie to może się okazać, że czas będzie dobrze dobrany przy temperaturze powiedzmy -5, a przy -15 już będzie za mały. Prosty termostat załatwia sprawę.
Piec Webasto Thermo Top po osiągnięciu określonej temperatury płynu podaje na na pin 4 z łącza X1 sygnał do załączenia dmuchawy. W standardowej wiązce jest nawet przekaźnik, który podaje +12V. Podejrzewam, że Hydronic działa na podobnej zasadzie
Zamieszczone przez hubi2000potrzebny jest ssak paliwa czy mozna jakos innym tanim sposobem zrobic
W tym celu:
- otwieramy pokrywę fabrycznego ssaka (w O1 jest pod tylnym siedzeniem, po prawej stronie)
- wiercimy otwór w pokrywie
- wpuszczamy rurkę metalową i odpowiednio ją profilujemy aby nie wchodziła w kolizję w pływakiem
- stosujemy jakiś patent na osadzenie rurki w wywierconym otworze i połączenie jej z wężem elastycznym paliwa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rogozZamieszczone przez xckrzysinJeśli chodzi o włączenie wentylatora dmuchawy po określonym czasie to może się okazać, że czas będzie dobrze dobrany przy temperaturze powiedzmy -5, a przy -15 już będzie za mały. Prosty termostat załatwia sprawę.
Piec Webasto Thermo Top po osiągnięcie określonej temperatury płynu podaje na jednym z pinów sygnał do załączenia dmuchawy. W standardowej wiązce jest nawet przekaźnik, który podaje +12V. Podejrzewam, że Hydronic działa na podobnej zasadzie
Zamieszczone przez rogozZamieszczone przez hubi2000potrzebny jest ssak paliwa czy mozna jakos innym tanim sposobem zrobic
W tym celu:
- otwieramy pokrywę fabrycznego ssaka (w O1 jest pod tylnym siedzeniem, po prawej stronie)
- wiercimy otwór w pokrywie
- wpuszczamy rurkę metalową i odpowiednio ją profilujemy aby nie wchodziła w kolizję w pływakiem
- stosujemy jakiś paten na połączenie metalowej rurki z wężem elastycznym paliwa
Aby to zrobić dobrze trzeba:
1) ściągnąć siedzenie
2) odkręcić pokrywę w podłodze
3) odpiąć przewody paliwowe i elektryczne od zespołu pompy paliwa
4) odkręcić dużą plastikową nakrętkę mocującą zespół pompy paliwa
W moim wypadku łatwiej było ja przeciąć i założyć nową
5) Wyjąć zespół pompy z pływakiem
6) wywiercić otwór pod specjalna szczelna sondę.
Sonda w module pompy musi być zamontowana szczelnie. Ja swoja zrobiłem z rurki miedzianej fi 4mm, śruby mosiężnej fi 8. W śrubie wiercimy otwór fi4 w który wkładamy przewód miedziany. Rurkę miedziana lutujemy ze śrubą. W łebku śruby robimy fazkę pod oring uszczelniający. Fazka jest konieczna żeby oring nie został wypchany bokiem. Można też zrobić pierścionek zewnętrzny który będzie trzymać oring.
7) Sondę wsadzamy od środka, gwint śruby wystaje górą (łeb śruby z oringiem na dole)
8) Od góry na wystający gwint nakręcamy mosiężna nakrętkę i dokręcamy z wyczuciem.
9) Nakrętkę w okolicy gwintu malujemy lakierem co zabezpiecza przed odkręceniem
10) na miedzianą rurkę od spodu nasuwamy przewód gumowy, skręcamy opaską i prowadzimy do dołu modułu pompowego. Nie można do dołu poprowadzić rurki miedzianej ponieważ moduł pompowy podczas skręcania zmniejsza swoją wysokość wiec rurka musi być elastyczna (jak pozostałe które tam się znajdują)
11) Skręcamy w odwrotnej kolejności
12) Górny odcinek rurki profilujemy i podpinamy do niego przewód od webasto
Rozwiązanie w stylu wiercimy dziurkę i wpuszczamy rurkę metalowa to straszne druciarstwo.
krzysin
Komentarz
-
Komentarz