Webasto w Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rogoz
    Rider
    • 2006
    • 397

Zamieszczone przez kmink
    jest jakies prawdopodobieństwo że ten piecyk był podłączony po CANie?
    Na podstawie danych które podałeś nie można tego jednoznacznie potwierdzić. Nalepiej będzie jak rozkręcisz plastikową pokrywę i dostaniesz się do elektroniki. Ustal typ elektroniki na podstawie lektury wątku:

Komentarz

• kmink
      L&K
      • 2007
      • 1360
      • Superb III (3V3)

na ..elektrodzie'' ktos mi właśnie napisał że to co mam nie chodzi na CANie...

widziałem ten temat co link podałeś - niestety nie mam mnie w PL i nie mam jek tego spradzić(teraz zdobywam info - jak wróce to tylko zainstalowanie mi zostanie)
      Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
      https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
      www.dpfserwis.pl

Komentarz

• rogoz
        Rider
        • 2006
        • 397

Mam pytanie do posiadaczy O1 z Webasto. Konkretniej rozchodzi mi się o nagrzewanie kabiny. U mnie wygląda to tak, że po po osiągnięciu przez piec (Thermo Top E) zadanej temperatury rozpoczyna się nagrzewanie wnętrza. Widzę wtedy na wyświetlaczu Climatronica napis "HE" a wentylator pracuje z max. wydajnością.

Moje więc pytanie - czy istnieje możliwość zmniejszenia prędkości wentylatora? Ręczna zmiana prędkości nie działa w tym trybie, a solidny szum w kabinie jest wtedy nieco uciążliwy.

Komentarz

• gebek
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1214

rogoz,z tego co sie orientuje,to klimatyzacje automatyczne potrzebuja modul
          wysterowujacy miedzy innymi sile nadmuchu.
          Jesli taki modul posiadasz,to moim zdaniem powinien ustawic nadmuch na min.a nie
          max.aby zmniejszyc pobor pradu z aku.
          pozdrawiam
          Tato,tato...czy to auto jest chore?
          Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
          Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Hanz2k
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 522

Prędkość wiatraka ustawia się przed wyłączeniem silnika samochodu. Po włączeniu nagrzewnicy używane są ostatnie nastawy z Climatronica np.: nadmuch na szybę.
            Hanz2k
            1,8 T by MT
            :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• rogoz
              Rider
              • 2006
              • 397

Prawie dokładnie jest tak u mnie, tj pamiętane są ostanie nastawy ale z wyjątkiem prędkości wentylatora.

Hanz2k, Czy u ciebie pamięta także ustawione obroty wentylatora?

Komentarz

• Hanz2k
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 522

Tak, pamięta kompletne nastawy z przed wyłączenia silnika łącznie z wentylatorem. Tyle, że u mnie jest Hydronic. Może Webasto ma inaczej.
                Hanz2k
                1,8 T by MT

Komentarz

• rogoz
                  Rider
                  • 2006
                  • 397

Hanz2k, dzięki za info
                  Analiza podłączeń elektryki wykazała, że mam zrobione obejście powodujące pracę wentylatora z maksymalną mocą. Prawdopodobnie intencją montażysty było przyśpieszanie nagrzewania się wnętrza.
                  Przy okazji rozbebeszania elektryki Webasto podłączyłem sterowanie po GSM. Rano, przed wyjściem z domu wysyłam SMS i wsiadam do nagrzanego do samochodu z bananem na twarzy :-)

Komentarz

• sabakuto
                    Drive
                    • 2009
                    • 49

ogrzewanie postojowe

Chciałbym przymierzyć się do zamontowania ogrzewania postojowego do O1, 110 KM tdi 99r. może ktoś ma zdemontowane.Znalazłem w archiwum dość konkretny post od Piotrus , który oferował przesłanie dokumentacji , pisałem do niego, ale post chyba zbyt stary. Chodzi o wyłożenie szczegółów .W katalogu skody octavii widziałem, że było montowanewebasto i miało symbol: trzy litery z przodu BHE? 300 001 z zegarem sterującym. Przydałoby się aby była możliwość zegar+ pilot lub sms, czyli chyba dodatkowo sterownik.Jednak webasto oryginalnie wymontowane w całości + instrukcja montażu wielce by pomogły.Ma ktoś jakieś konkretne doświadczenia lub zamontowane oryginalnie/ dokładane/fotostory żeby coś podpowiedzieć od podstaw?
                    sabakuto

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

sabakuto, on ostanio sie logował Czw 14 Sie, 08 10:15 - wiec nie licz na odp
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• rogoz
                        Rider
                        • 2006
                        • 397

sabakuto,
                        Po co dublujesz posty? W dziale giełda napisałeś posta o tej samej treści.

Na temat montażu ogrzewań postojowych w Octavii jest już założony wątek, gdzie znajdziesz info o sposobach montażu, łącznie ze schematami montażowymi.
                        Tam powinieneś kierować pytania: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2303

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

połączyłem
                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                          http://www.disi-tune.pl
                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• sabakuto
                            Drive
                            • 2009
                            • 49

bo chodziło mi a) o jakąś poradę, najlepiej foto, wcześniej czytałem te posty zanim napisałem ale część info jest już w archiwum lub są kłopoty z ich ściągnięciem, konkretną dokumentację oferował kiedyś piotrus ale już się nie loguje
                            b)dałem drugi w kupno sprzedaż licząc, że ktoś będzie miał zdemontowaną kompletną używkę do sprzedania

Zamieszczone przez rogoz
                            sabakuto,
                            Po co dublujesz posty? W dziale giełda napisałeś posta o tej samej treści.

Na temat montażu ogrzewań postojowych w Octavii jest już założony wątek, gdzie znajdziesz info o sposobach montażu, łącznie ze schematami montażowymi.
                            Tam powinieneś kierować pytania: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2303
                            sabakuto

Komentarz

• rogoz
                              Rider
                              • 2006
                              • 397

Zamieszczone przez obiboki
                              bo chodziło mi a) o jakąś poradę, najlepiej foto, wcześniej czytałem te posty zanim napisałem ale część info jest już w archiwum lub są kłopoty z ich ściągnięciem,
                              Rzeczywiście, serwer ww2.webasto.de nie działa. Wystawiam zatem instrukcję z mojego archiwum: http://www.tech2.republika.pl/webasto/1301402A.pdf
                              W między czasie odsyłam do forum elektrody, m.in do tej dyskusji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=383619

Zamieszczone przez sabakuto
                              dałem drugi w kupno sprzedaż licząc, że ktoś będzie miał zdemontowaną kompletną używkę do sprzedania
                              Prędzej znajdziesz na Allegro.

Komentarz

• PiterNZ
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 389

Mam pytanie czy wiecie gdzie w Warszawie można założyć (kupić) webasto?
                                Mam Skodę Octavię II 1,9 TDI.

Komentarz

• rogoz
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 397

Wg wyszukiwarki ze strony Webasto w Wawie i okolicach masz następujące autoryzowane serwisy:
                                  BRZYSZCZ SERWIS
                                  Dobry Warsztat
                                  TRANS-SERWIS BIS Spółka z o.o.
                                  Autozam
                                  SKYLARK POLSKA Dariusz Kowieski
                                  Webasto Petemar Sp. z o.o.
                                  COOLMAR

Komentarz

• kotfili
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 22

witam, ja moze wypowiem się jak to jest z fabrycznie zamontowanymogrzewanie, poniewaz zakupiłem autko od razu z nagrzewnicą, według mnie jest ona zainstalowana po stronie pasażera, wszystko ustawia sie na MAXI DOT-cie, temperature na climatronicu, mozna wybrac ogrzewanie lub przewietrzanie auta, wiatrak sam dopasowuje siłe , mozemy ustawic 3 albo 4 programy juz nie pamietam taraz oraz godzine właczenia date , czas jak długo ma działać, ,lub sekwencje ze np. każdego dnia o okreśłonej godzinie , działa tak długo dopoki nie właczy sie rezerwa paliwa , wtedy komputer wyłacza ustrojstwo, to samo kiedy akumulator bedzie słaby

Komentarz

• PiterNZ
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 389

Dzięki za podanie firm montujących webasto ale chodziło mi o to, którą ktoś może polecić?

Komentarz

• gebek
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1214

Zamieszczone przez PiterNZ
                                        Mam pytanie czy wiecie gdzie w Warszawie można założyć (kupić) webasto?
                                        Mam Skodę Octavię II 1,9 TDI.
                                        Jesli nie musi byc Webasto,a moze byc Eberspaecher...to polece serwis w ktorym montowalem i kupowalem juz drugie ogrzewanie postojowe.Jestem bardzo zadowolony.
                                        pozdrawiam

Komentarz

• rogoz
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 397

Dzięki za podanie firm montujących webasto ale chodziło mi o to, którą ktoś może polecić?
                                          Auto Zam przy okazji serwisowania pieca zmasakrował mnie cenowo i brakiem kompetencji. Miałem problem z wyłączającym się piecem. Najpierw stwierdzili, że układ się zapowietrza i naciągnęli mnie na zmianę sposobu zasilania paliwem (ssakiem do zbiornika zamiast bezpośrednio z przed filtra paliwa). Ponieważ problem nadal występował zasugerowali wymianę komory spalania (ok. 1000zł z robocizną). W akcie determinacji rozebrałem piec i okazało się, że przyczyną jest zwęglony osad w komorze spalania. Wystarczyło wyczyścić i od tej pory jest spokój.

Bardziej pozytywnie oceniam serwis Skylark. Jeden z jego pracowników wypowiada się bardzo kompetentnie w temacie ogrzewać postojowych na forum elektrody (nick: Skylark).

Komentarz

• Hanz2k
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 522

Montowałem w Skylarku. Polecam.
                                            Hanz2k
                                            1,8 T by MT

Komentarz

• PiterNZ
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 389

Nie musi być webasto
                                              Zamieszczone przez gebek
                                              Jesli nie musi byc Webasto,a moze byc Eberspaecher...to polece serwis w ktorym montowalem i kupowalem juz drugie ogrzewanie postojowe.Jestem bardzo zadowolony.pozdrawiam
                                              Znalazłem link:
                                              Od samochodów osobowych do samochodów specjalnych: Eberspächer to Twój partner w zakresie rozwiązań klimatyzacji, instalacji klimatyzacyjnych oraz nagrzewnic – jako oryginalne wyposażenie lub doposażenie.

Ale jako komplety laik mam pytanie jaka jest różnica między Webasto a Eberspaecher?
                                              To co znalazłem to, że Eberspaecher można wykorzystać latem. Czyli wygląda na ciekawszą opcję.

Komentarz

• rogoz
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 397

le jako komplety laik mam pytanie jaka jest różnica między Webasto a Eberspaecher?
                                                To są dwaj producencji ogrzewań postojowych. Linia produktów piecy ogrzewań tzw. mokrych nosi odpowiednio nazwę:
                                                Webasto - Thermo Top
                                                Eberspaecher - Hydronic
                                                Poszczególne typy piecy różnią się między sobą m.in mocą, sposobem sterowania (analogowa lub cyfrowo z możliwością wpięcia do CAN), osprzętem i sposobem działania (dogrzewacz lub pełne ogrzewanie)

To co znalazłem to, że Eberspaecher można wykorzystać latem. Czyli wygląda na ciekawszą opcję.
                                                Ogrzewania Webasto też mają tzw. tryb letni, kiedy to sterownik nie uruchamia pieca tylko samą dmuchawę wnętrza

Komentarz

• gebek
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1214

Ale jako komplety laik mam pytanie jaka jest różnica między Webasto a Eberspaecher?
                                                  Mysle,ze sa to porownywalne firmy...aczkolwiek spotkalem sie z opiniami,ze Eberspaecher,to taki ''Mercedes''wsrod ogrzewan postojowych.
                                                  Co moge osobiscie powiedziec o jakosci Ebera...w 2002 roku kupilem pierwsze ogrzewanie i dziala do dzisiaj,bez problemow w taksowce u znajomego.
                                                  pozdrawiam

ps.drugie ogrzewanie tez smiga od 3 lat,bez problemow w moim aktualnym autku

Komentarz

• rogoz
                                                    Rider
                                                    • 2006
                                                    • 397

Należy jednak pamiętać, że i Mercedes nieodpowiednio eksploatowany może szybko odmówić posługi.
                                                    Trzeba pamiętać m.in o tym, aby:
                                                    - raz na miesiąc uruchamiać piec także w sezonie letnim (tak zaleca producent)
                                                    - nie zasilać biodieslem piecy nie dostosowanych do tego typu paliwa

Mam Webasto Thermo Top z 2003r. W moim przypadku, prawdopodobnie z uwagi na zaniedbania poprzedniego właściciela musiałem czyścić komorę spalania.
                                                    Od tej pory piec nie sprawia żadnych problemów.

Komentarz

Pracuję...