Zamieszczone przez kmink
Webasto w Octavii
Zwiń
X
-
na ..elektrodzie'' ktos mi właśnie napisał że to co mam nie chodzi na CANie...
widziałem ten temat co link podałeś - niestety nie mam mnie w PL i nie mam jek tego spradzić(teraz zdobywam info - jak wróce to tylko zainstalowanie mi zostanie)Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Mam pytanie do posiadaczy O1 z Webasto. Konkretniej rozchodzi mi się o nagrzewanie kabiny. U mnie wygląda to tak, że po po osiągnięciu przez piec (Thermo Top E) zadanej temperatury rozpoczyna się nagrzewanie wnętrza. Widzę wtedy na wyświetlaczu Climatronica napis "HE" a wentylator pracuje z max. wydajnością.
Moje więc pytanie - czy istnieje możliwość zmniejszenia prędkości wentylatora? Ręczna zmiana prędkości nie działa w tym trybie, a solidny szum w kabinie jest wtedy nieco uciążliwy.
Komentarz
-
-
rogoz,z tego co sie orientuje,to klimatyzacje automatyczne potrzebuja modul
wysterowujacy miedzy innymi sile nadmuchu.
Jesli taki modul posiadasz,to moim zdaniem powinien ustawic nadmuch na min.a nie
max.aby zmniejszyc pobor pradu z aku.
pozdrawiamTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
Hanz2k, dzięki za info
Analiza podłączeń elektryki wykazała, że mam zrobione obejście powodujące pracę wentylatora z maksymalną mocą. Prawdopodobnie intencją montażysty było przyśpieszanie nagrzewania się wnętrza.
Przy okazji rozbebeszania elektryki Webasto podłączyłem sterowanie po GSM. Rano, przed wyjściem z domu wysyłam SMS i wsiadam do nagrzanego do samochodu z bananem na twarzy :-)
Komentarz
-
-
ogrzewanie postojowe
Chciałbym przymierzyć się do zamontowania ogrzewania postojowego do O1, 110 KM tdi 99r. może ktoś ma zdemontowane.Znalazłem w archiwum dość konkretny post od Piotrus , który oferował przesłanie dokumentacji , pisałem do niego, ale post chyba zbyt stary. Chodzi o wyłożenie szczegółów .W katalogu skody octavii widziałem, że było montowanewebasto i miało symbol: trzy litery z przodu BHE? 300 001 z zegarem sterującym. Przydałoby się aby była możliwość zegar+ pilot lub sms, czyli chyba dodatkowo sterownik.Jednak webasto oryginalnie wymontowane w całości + instrukcja montażu wielce by pomogły.Ma ktoś jakieś konkretne doświadczenia lub zamontowane oryginalnie/ dokładane/fotostory żeby coś podpowiedzieć od podstaw?sabakuto
Komentarz
-
-
sabakuto,
Po co dublujesz posty? W dziale giełda napisałeś posta o tej samej treści.
Na temat montażu ogrzewań postojowych w Octavii jest już założony wątek, gdzie znajdziesz info o sposobach montażu, łącznie ze schematami montażowymi.
Tam powinieneś kierować pytania: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2303
Komentarz
-
-
połączyłemTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
bo chodziło mi a) o jakąś poradę, najlepiej foto, wcześniej czytałem te posty zanim napisałem ale część info jest już w archiwum lub są kłopoty z ich ściągnięciem, konkretną dokumentację oferował kiedyś piotrus ale już się nie loguje
b)dałem drugi w kupno sprzedaż licząc, że ktoś będzie miał zdemontowaną kompletną używkę do sprzedania
Zamieszczone przez rogozsabakuto,
Po co dublujesz posty? W dziale giełda napisałeś posta o tej samej treści.
Na temat montażu ogrzewań postojowych w Octavii jest już założony wątek, gdzie znajdziesz info o sposobach montażu, łącznie ze schematami montażowymi.
Tam powinieneś kierować pytania: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2303sabakuto
Komentarz
-
-
Rzeczywiście, serwer ww2.webasto.de nie działa. Wystawiam zatem instrukcję z mojego archiwum: http://www.tech2.republika.pl/webasto/1301402A.pdfZamieszczone przez obibokibo chodziło mi a) o jakąś poradę, najlepiej foto, wcześniej czytałem te posty zanim napisałem ale część info jest już w archiwum lub są kłopoty z ich ściągnięciem,
W między czasie odsyłam do forum elektrody, m.in do tej dyskusji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=383619
Prędzej znajdziesz na Allegro.Zamieszczone przez sabakutodałem drugi w kupno sprzedaż licząc, że ktoś będzie miał zdemontowaną kompletną używkę do sprzedania
Komentarz
-
-
witam, ja moze wypowiem się jak to jest z fabrycznie zamontowanymogrzewanie, poniewaz zakupiłem autko od razu z nagrzewnicą, według mnie jest ona zainstalowana po stronie pasażera, wszystko ustawia sie na MAXI DOT-cie, temperature na climatronicu, mozna wybrac ogrzewanie lub przewietrzanie auta, wiatrak sam dopasowuje siłe , mozemy ustawic 3 albo 4 programy juz nie pamietam taraz oraz godzine właczenia date , czas jak długo ma działać, ,lub sekwencje ze np. każdego dnia o okreśłonej godzinie , działa tak długo dopoki nie właczy sie rezerwa paliwa , wtedy komputer wyłacza ustrojstwo, to samo kiedy akumulator bedzie słaby
Komentarz
-
-
Jesli nie musi byc Webasto,a moze byc Eberspaecher...to polece serwis w ktorym montowalem i kupowalem juz drugie ogrzewanie postojowe.Jestem bardzo zadowolony.Zamieszczone przez PiterNZMam pytanie czy wiecie gdzie w Warszawie można założyć (kupić) webasto?
Mam Skodę Octavię II 1,9 TDI.
pozdrawiamTato,tato...czy to auto jest chore?
Komentarz
-
-
Auto Zam przy okazji serwisowania pieca zmasakrował mnie cenowo i brakiem kompetencji. Miałem problem z wyłączającym się piecem. Najpierw stwierdzili, że układ się zapowietrza i naciągnęli mnie na zmianę sposobu zasilania paliwem (ssakiem do zbiornika zamiast bezpośrednio z przed filtra paliwa). Ponieważ problem nadal występował zasugerowali wymianę komory spalania (ok. 1000zł z robocizną). W akcie determinacji rozebrałem piec i okazało się, że przyczyną jest zwęglony osad w komorze spalania. Wystarczyło wyczyścić i od tej pory jest spokój.Zamieszczone przez PiterNZDzięki za podanie firm montujących webasto ale chodziło mi o to, którą ktoś może polecić?
Bardziej pozytywnie oceniam serwis Skylark. Jeden z jego pracowników wypowiada się bardzo kompetentnie w temacie ogrzewać postojowych na forum elektrody (nick: Skylark).
Komentarz
-
-
Nie musi być webasto
Znalazłem link:Zamieszczone przez gebekJesli nie musi byc Webasto,a moze byc Eberspaecher...to polece serwis w ktorym montowalem i kupowalem juz drugie ogrzewanie postojowe.Jestem bardzo zadowolony.pozdrawiam
Od samochodów osobowych do samochodów specjalnych: Eberspächer to Twój partner w zakresie rozwiązań klimatyzacji, instalacji klimatyzacyjnych oraz nagrzewnic – jako oryginalne wyposażenie lub doposażenie.
Ale jako komplety laik mam pytanie jaka jest różnica między Webasto a Eberspaecher?
To co znalazłem to, że Eberspaecher można wykorzystać latem. Czyli wygląda na ciekawszą opcję.
Komentarz
-
-
To są dwaj producencji ogrzewań postojowych. Linia produktów piecy ogrzewań tzw. mokrych nosi odpowiednio nazwę:Zamieszczone przez PiterNZle jako komplety laik mam pytanie jaka jest różnica między Webasto a Eberspaecher?
Webasto - Thermo Top
Eberspaecher - Hydronic
Poszczególne typy piecy różnią się między sobą m.in mocą, sposobem sterowania (analogowa lub cyfrowo z możliwością wpięcia do CAN), osprzętem i sposobem działania (dogrzewacz lub pełne ogrzewanie)
Ogrzewania Webasto też mają tzw. tryb letni, kiedy to sterownik nie uruchamia pieca tylko samą dmuchawę wnętrzaTo co znalazłem to, że Eberspaecher można wykorzystać latem. Czyli wygląda na ciekawszą opcję.
Komentarz
-
-
Mysle,ze sa to porownywalne firmy...aczkolwiek spotkalem sie z opiniami,ze Eberspaecher,to taki ''Mercedes''wsrod ogrzewan postojowych.Zamieszczone przez PiterNZAle jako komplety laik mam pytanie jaka jest różnica między Webasto a Eberspaecher?
Co moge osobiscie powiedziec o jakosci Ebera...w 2002 roku kupilem pierwsze ogrzewanie i dziala do dzisiaj,bez problemow w taksowce u znajomego.
pozdrawiam
ps.drugie ogrzewanie tez smiga od 3 lat,bez problemow w moim aktualnym autkuTato,tato...czy to auto jest chore?
Komentarz
-
-
Należy jednak pamiętać, że i Mercedes nieodpowiednio eksploatowany może szybko odmówić posługi.
Trzeba pamiętać m.in o tym, aby:
- raz na miesiąc uruchamiać piec także w sezonie letnim (tak zaleca producent)
- nie zasilać biodieslem piecy nie dostosowanych do tego typu paliwa
Mam Webasto Thermo Top z 2003r. W moim przypadku, prawdopodobnie z uwagi na zaniedbania poprzedniego właściciela musiałem czyścić komorę spalania.
Od tej pory piec nie sprawia żadnych problemów.
Komentarz
-

Komentarz