wymiana żarówek-regulatory klimy manualnej, popielniczki,OI,

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ignac
    Classic
    • 2006
    • 19

pozdro dla Howarda namierzonego i powitanego ok 17h w Ursusie na Spisaka :spoko
  • TDi-2002
    Ambiente
    • 2006
    • 108

Witam wszystkich serdecznie,

czy ktoś ma jakies doświadczenia z wymianą żarówek w regulatorach klimy manualnej w OI. Padła również żarówka w popielniczce i nie wiem jak się do nich dostać. Rozebrałem tę pierwszą ramkę otaczającą całą konsolę ale potem ani rusz.... bałem sie cos połamać. nie wiedziałem jak wyciągnąc gałki (regulatory) itd....

Jeżeli ktoś wie, jakie tam są potrzebne żarówki, będę również wdzięczny, żeby sie wcześniej w nie zaopatrzyć i nie jeździć z rozebraną konsolą po sklepach w poszukiwaniu nowej....
    z góry dziękuję!
    raf

Dodano: na ostatniej stronie fotoreportaż z udanej wymiany!! Może to nie wymiana turbiny, czy wachaczy, ale zawsze coś ;o)

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

TDi-2002, było jest jedna musisz mocno pociagnac srodkowe pokretło najlapiej kombinerkami przez szmatke przegladnij topic o zegarach i podswietleniu oraz uzyj opcji szukaj ale w skrucie tak sie robi jak napisałem

Komentarz

• nico21
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 2640
        • Volkswagen

TDi-2002, Do zaróweczki dobierzesz sie tak jak napisałstaszek - kombinerkami przes szmatek - energicznie pociągnac do siebie pokrętko redulacji siły nawiewu ( środkowe) Zaróweczka tam jest kata malutka z "wasikami" chyba ma 5W.

Jeśli chodzi o podswietlenia popielniczkiu to musisz ja wymontowac - cały srodkowy panel, ale nie jestem na 100% pewien.
        DACAR.team

Komentarz

• TDi-2002
          Ambiente
          • 2006
          • 108

wszystkim BARDZO dziekuję, jutro zabieram się do wymiany! zrobię małą "fotorelację" dla wszystkich innych na przyszłość.... albo ku przestridze, gdy coś rozwalę hehe

Komentarz

• adik_s
            Rider
            • 2005
            • 259

Zamieszczone przez nico21
            kombinerkami przes szmatek
            a nawet palcami pójdzie :P ja miałem jeszcze problem zeby tą żarówke wyjąć, kombinerki nie wchodzą, pensetą kombinowałem ale też guzik :P troche mnie to wnerwiało ale poradziłem takim cudem jak cążki, ale co sie nawkurzałem to moje :P i zdejmowanie tej ramki jest bezcelowe, zaroweczka
            Zamieszczone przez nico21
            ma 5W.
            , z reszta mozesz ja wyjąc i podjechać, roboty wlasciwie jest na 20sekund :P
            w popielniczce sie jeszcze nie bawiłem

Komentarz

• salvado
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 314

adik_s,
              Zamieszczone przez adik_s
              pensetą kombinowałem ale też guzik
              wystarczy, a przynajmniej tak było w moim przypadku, założyć na pensetę gumowe rowerowe wentylki.
              Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• BioBogon
                Elegance
                • 2005
                • 921

W wersji po lifcie popielniczka jest przykręcona na 4 torxy 20stki. Dwa w środku, dwa na dole widoczne po ściągnięciu plastiku dookoła gałki zmiany biegów. Po odkręceniu popielniczki trzeba zdjąć plastki z konsoli (wersja bez climatronica) i dopiero da się wyjąć całość bez problemu. Żarówka na dole.
                Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• TDi-2002
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 108

FOTOREPORTAŻ - wymiana żarówki w pokrętłach nawiewu/klimy

Niedziela, więc jest trochę czasu, aby podłubać w tym, co od jakiegoś czasu denerwowało, szczególnie w nocy, kiedy ciągle trzeba było włączać oświetlenie kabinowe, żeby odpowiednio ustawić nawiew (rozpoczęła się zima, więc zaczynamy parować).....

Do wymiany żaróweczki niezbędne są następujące narzędzia specjalistyczne:
                  penseta (dziękuję za pomysł koledze adik_s, naprawdę sie przydała) oraz coś, co pomoże "pewnie chwycić żaróweczkę". Kolega salvado polecił wentyli do roweru, niestety mam już m"kulkowe", więc musiałem wymyśleć coś innego. postanowiłem więc użyć kawałka "maty antypoślizgowej", takiej jakiej się używa np. do ustabilizowania GPSu na podszybiu, czy kluczy lub komórki w schowku. Sprawdziła się świetnie.

Ważna uwaga: im szersza penseta, tym lepiej.
                  Ważniejsza uwaga: nie stępić pensety - mimo udanego efektu końcowego całkowity brak uznania i uśmiechu na obliczu żony!!!!

A więc do dzieła!:

PS DALEJ CZYTAJCIE OD KOŃCA, NIE WIEM CZEMU ZDJĘCIA SIĘ POPRZESTAWIAŁY, JAK TWORZYŁAM OPIS, MUSIAŁEM ROBIĆ WSZYSTKO OD KOŃCA, BO NA PODGLĄDZIE SIĘ WSZYSTKO MIESZAŁO, PO WSTAWIENIU POSTA NA FORUM ZNÓW SIĘ WSZYSTKO ODWRÓCIŁO..... trzeci raz nie bedę pisał.... nic z tego nie rozumiem....

a więc startujemy od ostatniej fotki!!!!!!
                  Załączone pliki

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

TDi-2002, jjesli bylismy pomocni uzyj funkcji pomógł pod nickami tych którzy byli pomocni

Komentarz

• TDi-2002
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 108

racja.... wydory sie zbliżają, więc tym bardziej trzeba pamietać o głosach.... obywatelski obowiązek wykonany, punkty rozdane.... (choc nie wiem jaka to partia) :lol:

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

TDi-2002, powiem ci jaka partia partia OCP :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech najlepsza z najlepszych

Komentarz

• ZYBI68
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 697
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

TDi-2002 super opis i zdjecia mnie tez to dopadlo ale znajac moja cierpliwosc cos bym wyrwal
                          Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• TDi-2002
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 108

ZYBI68, też tak myslałem.... ale było SPOKO, naprawdę nie ma się co bać.

Przy wymianie żarówki w popielniczce udało mi sie jednak posiać trochę zagłady! Ale o tym za jakiś czas, jak znajdę części na wymiane i wkleję fotoreportaż z przestrogami!

Pozdrawiam i ODWAGI, tę żarówkę można pokonać
                            (do oświetlenia tablicy nie mogę sie jednak dostac od tyłu.... może ktoś na spocie mi pomoze).

raf

Komentarz

• nico21
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 2640
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez TDi-2002
                              (do oświetlenia tablicy nie mogę sie jednak dostac od tyłu.... może ktoś na spocie mi pomoze).
                              masz na mysli zarówke oswietlenia tablicy rejestracyjnej :?: Kapowato jest to zrobione- gdyz czesto podczas wymiany w/w zarweczki wpada ona z oprawka do srodka klapy :/ wtedy pozostaje tylko zdejcie tej plastikowej osłony od wewnatrz samochodu. Na wiosne planuje jakos to popracic zeby mi nie wpadały do srodka te zarówki :? :!:
                              DACAR.team

Komentarz

• TDi-2002
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 108

właśnie mi wpadła dosrodka, a tylnej plastykowej osłony jakos nie mogę oderwać! trzyma jak szalona..... nic nie mogę z nia zrobić, a połamac nie chcę.... jedna żarówa się jeszcze świeci, więc spoko, ale siarzasto to wygląda.....

Komentarz

• nico21
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 2640
                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez TDi-2002
                                  nie mogę oderwać! trzyma jak szalona
                                  Moze dlatego ze teraz jest zimno i plastik mało elastyczny. Ja ta osłoze zacząłem demontowac od strony szyby tal sa chyba z zatrzaski i potem jeszcze kilka na dole ( ale nie pamietam)
                                  DACAR.team

Komentarz

• tomki2
                                    Classic
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4

Bardzo pomocne wiadomości przy wymianie zaróki podświetlenia konsoli. Dzięki

Komentarz

• aciu
                                      Rider
                                      • 2005
                                      • 685

zamiast maty antypoślizgowej i pensety można użyć kawałka wężyka gumowego o dobranej średnicy do żarowki
                                      Fotorelacja

Komentarz

• Ukanio
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 15

I stało się najgorsze.
                                        Próbowałem wyciągnąć żarówkę i za mocno ją złapałem. Żarówka mi pękła w drobny mak.
                                        Czy trafiło się tak już komuś i jak sobie z tym fantem poradzić??

Komentarz

• zgucio
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 691

najlepiej wyjąć reszte pensetą

Jak nie da rady to należy zdjąć ramke a potem odjąć ten czarny platik od nawiewów trzyma sie na pięciu zatrzaskach trzeba podwarzyć tylko pamiętaj żeby wyjąć wszystki 3 gałki. Jak zdejmiesz ten czrny plastik wtedy na pewno uda Ci się wyjąc reszte tej żarówki
                                          ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• JanuszSz
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 2835
                                            • Superb II combi (3T5)

I dobrze by było odkurzyć pozostałości żarówki.
                                            Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Ukanio
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 15

Udało mi się resztkę tej żarówki wyciągnąć. Chwyciłem za te druciki, które pozostały z żarówki. Odziwo wyszło bez problemu, druciki nie urwały się

Zastanawiam się tylko czemu środkowe pokrętło (to od regulacji mocy nawiewu) świeci mi na biało?? Pokrętła tego nie wcisnąłem jeszcze do końca, gdyż ciężko mi je wcisnąć, a nie chce mocno dociskać, bo boję się by znowu czegoś nie urwać.
                                              Załączone pliki

Komentarz

• cezar
                                                Classic
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 37

Witam i pozdrawiam serdecznie,jestem nowy na Forum,od wczoraj oswajam się ze skodą.(OCT TDI 2003rok).I niestety od razu mam pytanie,czy dostęp do żarówek pozostałych gałek jest analogiczny jak do reg.nawiewu?A jak można się dostać do podświetlenia obu przycików poniżej?U mnie na tym panelu nic nie świeci!!!

Komentarz

• aciu
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 685

cezar, pozostałe pokrętła oświetla żarówka od środkowego pokrętła Przyciski od klimy i nawiewu wew. maja osobną żarówke. Podaję linka do poczytania http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=nawiewu bo zaraz usłyszysz, tekst o szukajce od innych.

Komentarz

Pracuję...