wymiana czujnika otwartych drzwi (fotorelacja) za 12zł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ketome
    Drive
    • 2007
    • 61

Re: wymiana czujnika otwartych drzwi (fotorelacja) za 12zł

Zamieszczone przez edi
    Witam
    postanowiłem podzielić się wiedzą na temat awarii włącznika odpowiedzialnego za włączanie się lampki oświetlenia wnętrza,powiązanego z alarmem i zamykającymi się drzwiami.Z pewnością w serwisie usłyszycie "wymiana zamka w drzwiach koszt około 600zł).Na załączonych zdjęciach jest instrukcja jak wymienić ów mikrowłącznik-przełącznik mniejsza o nazwę ważne że,łączny koszt wymiany to......od 10zł do 50zł zł

linki gdzie można to kupić

Distrelec (trading as Distrelec, Elfa and Elfa Distrelec), is a leading distributor of electronics, electronic parts, measuring devices, tools & electronic components across Europe. We operate worldwide and stock hundreds of thousands of electronic parts & components from the greatest worldwide suppliers adding around 4.000 new & innovative electronic products every month.

nie są to w 100% takie same ale producent tak.I przy odrobinie chęci można to bez trudu wymienić

w razie czego chętnie pomogę
    Mam pytanie - jak wyglądała u Ciebie ta część co dotyka do mikroprzełącznika? Rozmawiałem z elektrykiem w serwisie - powiedział że powodem uszkodzeń mikrowyłacznika często jest uszkodzenie teflonowego / chyba jednak plastikowego/ślizu od
    zęba zamka. Drugie pytanie - czy po sklejeniu po jakimś czasie nie odpadł mikrowyłązcnik

Komentarz

• poc
      Classic
      • 2007
      • 24

Witam kolegów.
      Oczywiście padło i na mnie -wyłącznik w drzwiach. Mam tylko jedno pytanie, u mnie objaw jest trochę dziwny, a mianowicie przy leciutkim uchyleniu drzwi lampka + wskaźnik na desce się zapalają, a przy szerszym gasną, tak, jakby drzwi były zamknięte. Czy to rzeczywiście winien jest sam mikrowłącznik, czy raczej jakiś element machaniczny (krzywka, zapadka itp)?
      Pozdrawiam.

Komentarz

• Damianjg
        Rider
        • 2008
        • 621

Tak objaw jest prawidłowy do uszkodzonego mikrowłacznika.

Komentarz

• lukaszp1981
          Ambiente
          • 2009
          • 139
          • Octavia III combi (5E5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja właśnie jestem po zabiegu wymiany mikroprzełącznika.
          Koszt 1.5zł i pól dnia roboty.
          Wszytko działa

Komentarz

• blackrs
            RS
            • 2008
            • 4826
            • Superb II combi (3T5)
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

witam no ja kupiłem mikrostyk na allegro 9 zl za sztuke taki bez kabelków kolor zielony mam nadzieje ze ebdzie pasował i pytanie jak lampka w podsufitce zapala sie tylko po otwraciu tylnych lewych drzwi tzn ze w 3 pozostalych mikrostyk do wymiany no i to tylko mikrostyk? czy np po złej wymianie mikrostyku nic sie nie spieprzy chodzi mi np o centralny
            BYŁA o1 rs
            BYŁA o2 1.6
            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• poc
              Classic
              • 2007
              • 24

Trochę szkoda, żę Skoda, a tyle problemu z małym switchem

Komentarz

• Evil
                Rider
                • 2009
                • 721

No i prawdopodobnie dopadło i mnie, tzn. chyba początkujący etap awarii.
                Sytuacja wygląda tak jak opisał ją kolega poc, z tym, że dzieje się tak, może raz na 10 otwarć drzwi, tzn. często mi świeci lampa w drzwiach od kierowcy, ale czasem jest tak że jak drzwi są dłużej otwarte, to lampka się nie świeci (nie spoglądałem nigdy na deskę, czy w tym momencie świeci kontrolka - zauważyłem to niedawno i nie zdążyłem temu się dokładnie przyjrzeć a wolałem najpierw poczytać).
                Z tym że mam jedno pytanie, już gdzieś na forum spotkałem się z tekstem, że podczas tej awarii czujnika, czasem zamykają się zamki/ blokują się drzwi. Prawda?
                Jakie ma skutki uboczne ta awaria, oprócz tego że nie świeci lampka?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Arek
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 3143

Evil, czasem jak np włączysz alarm i jednak się rozmyślisz wyłączając go i w tym momencie otworzysz akurat te popsute dzwi to mimo to za chwile uzbroi ci sie alarm,ja tak miałem u siebie raz nawet za trzasłem sobie kluczyki,dobrze ze niedaleko od domu :diabelski_usmiech co jeszcze...alarm bedzie wył z opóźnieniem w momencie włamu do auta jesli zlodziej zacznie od tych rozwalonych drzwi ale tym to bym się nie stresował bo jak maja zwędzić to z podwórka a zwędzą ...tfutfu i to chyba tyle co idzie z ta usterką
                  -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4826
                    • Superb II combi (3T5)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

czy ktoś kto wymieniał moze mi pomóc w jednej kwesti? mianowicie rozebrałem dzwrzi odkreciłem zamek mam tytlko jeden problem jak odłączyc zamek od tej linki która łaczy się z klamką. próbowałem i jakoś nie moge znaleźc suystemu i praca stoi. pilne!!
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6
                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• tomekgolas
                      Classic
                      • 2010
                      • 18

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=255090 W temacie wymiany mikroprzełącznika POLECAM!!!!
                      tom

Komentarz

• laurin
                        Rider
                        • 2009
                        • 727

Witam,

Kupował ktoś taki mikroprzełącznik??

Proszę o pilną odpowiedz czy pasuje do naszych zamków.

Komentarz

• Krzycho-63
                          Rider
                          • 2007
                          • 628
                          • Superb II (3T4)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez laurin
                          Kupował ktoś taki mikroprzełącznik??

Proszę o pilną odpowiedz czy pasuje do naszych zamków.
                          Tak naprawdę to są stosowane całkiem inne mikrostyki firmy CHERRY(bardzo trudno osiągalne).Ten jest innych gabarytów ale daje się zastosować.Jak rozbierzesz zamek musisz zaznaczyć położenie przycisku na starym styku i tak samo ustawić ten nowy(ma krótszy trzpień).
                          Skoda Superb II Ambition
                          2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• Evil
                            Rider
                            • 2009
                            • 721

Jednak ostatecznie trafiła mnie ta dolegliwość. bo już za każdym otwarciem drzwi nie świeci się nic na szafie. Mam pytanie o możliwość obejścia problemu na moment do wymiany mikrostyka, czy da się tak skonfigurować alarm aby nie zamykał zamków jeżeli żadne z drzwi się nie otwarły? bo to by mi wykluczyło przynajmniej przypadkowe zatrzaśnięcie kluczyków.

Co do wymiany, dziś jadę do mechanika który bawi się elektryką, zobaczymy ile zaśpiewa, bo samemu nie podejmuje się tej roboty.

---edit

wpadło mi tylko jeszcze jedno teraz do głowy. Jako że wcześniej mi się to też działo już parę razy, potem było długo długo nic, i teraz znów objaw się pojawił, to czy jest jakakolwiek szansa aby to nie było spowodowane awarią mikrostyka, a tylko jakimiś problemami na kablach? tzn. jest teraz dużo wilgoci to zwariował ten mikrostyk, a jak troszkę się ociepli to wróci znowu do normy,tak jak to było wcześniej? mogę się łudzić? bo do drzwi zajrzę najwcześniej w weekend.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• laurin
                              Rider
                              • 2009
                              • 727

Może kabel się ułamał między drzwiami a słupkiem - spróbuj ruszać tą wiązką kabli i patrz czy pojawi się coś na szafie.

Komentarz

• Evil
                                Rider
                                • 2009
                                • 721

byłem u mechanika, zaśpiewał 260zł... za dużo moim zdaniem i chyba kurde zostanie kombinowanie w własnym zakresie. Jakby ten mikrostyk był taki jaki ma być bez żadnego szlifowania itd. to będę rozważał opcję zrobić to samemu, i tu pytanie czy już ktoś ma dokładne ten sam mikrostyk typu włożyć i będzie działać?
                                laurin, no jeszcze będę kombinować, ale nie chce mi się tapicerki zdejmować tylko dla prób kabla.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• phoneman
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3374
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Evil, Zaśpiewał kasę bo ten przełącznik masz razem z "zamkiem" . Zamiennik widziałem po 150 zł . Cholera taki bzdet za parę złotych a bez druciarstwa się nie obejdzie. :twisted:
                                  .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Evil
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 721

Zamieszczone przez phoneman
                                    Evil, Zaśpiewał kasę bo ten przełącznik masz razem z "zamkiem" . Zamiennik widziałem po 150 zł . Cholera taki bzdet za parę złotych a bez druciarstwa się nie obejdzie. :twisted:
                                    niestety, ale chyba jednak będzie trzeba drutować samemu.
                                    Dzisiaj udało mi się znaleźć na forum info niepotwierdzone tak do końca.. czy jak jest zwalony czujnik to komputer musi pokazać błąd ?? czyli jak nie ma błędu to jest opcja że mikrostyk może być ok, a kabelki po drodze gdzieś mogą nawalać? w której grupie szukać ew. błędu ?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Krzycho-63
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 628
                                      • Superb II (3T4)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Evil
                                      Dzisiaj udało mi się znaleźć na forum info niepotwierdzone tak do końca.. czy jak jest zwalony czujnik to komputer musi pokazać błąd ?? czyli jak nie ma błędu to jest opcja że mikrostyk może być ok, a kabelki po drodze gdzieś mogą nawalać? w której grupie szukać ew. błędu ?
                                      Jeżeli błąd sie pojawi,to tylko w module komfortu jeżeli jest.Z tego co pamietam wywala błędy z siłownika zamka,natomiast z włącznika lampki nie.Sama wymiana nie jest aż tak skomplikowana-cena jaką ci zaśpiewał za wymianę dość wysoka(chyba,że cały zamek).
                                      Skoda Superb II Ambition
                                      2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• laurin
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 727

Cena kosmiczna....

Błędu żadnego nie będzie jak padł mikrostyk.

Wymiana nie jest skompilowana.

Komentarz

• Evil
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 721

Zamieszczone przez Krzycho-63
                                          Z tego co pamietam wywala błędy z siłownika zamka,natomiast z włącznika lampki nie.
                                          no i taki błąd znalazłem, jak dobrze pamiętam 928 i coś z jednostką zamykającą.
                                          Co do ceny już się nie wypowiadam, bo szkoda gadać.
                                          Zobaczymy..np. teraz w ciągu ostatnich dwóch dni mikrostyk działa aż miło, potwierdza otwarcie drzwi, wszystko świeci ładnie...ale dziś jadąc do pracy znowu się wywalił i nie działa Powoli podejrzewam jeszcze wilgoć, bo jak nie padało to się poprawiało... nic ciągle nadal to obserwuje.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• phoneman
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 3374
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Evil, Ten czujnik to gdzie kupowałeś ?
                                            .

Komentarz

• Evil
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 721

Zamieszczone przez phoneman
                                              Evil, Ten czujnik to gdzie kupowałeś ?
                                              Jeszcze nie kupowałem, ciągle takie dziwactwa dzieją się z tym moim oryginalnym mikrostykiem. Raz se działa, a raz nie.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• phoneman
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3374
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Evil, Bo mnie się dzisiaj auto zamknęło i chyba się za to wezmę
                                                .

Komentarz

• Endri
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 4

Witam.Jestem tu nowy.I mam pytanie czy ma ktoś na zbyciu kolektor wydechowy do octavii 1.6.

Komentarz

• laurin
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 727

"Endri" - delikatnie nie na temat :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...