Od samego początku denerwowało mnie umieszczenie spryskiwacza w osi wycieraczki tylnej szyby. Jest to rozwiązanie bardzo nie funkcjonalne z punktu widzenia użytkownika (może z punktu widzenia producenta: tak), i postanowiłem spryskiwacz przenieść do dodatkowej lampy "stopu".
A robi się to tak:
Śrubę M6, o długości 35mm, mosiężną, aluminiową, albo ze stali nierdzewnej, (a nawet z plastyku) należy przewiercić wzdłuż osi wiertłem 2,5mm, oraz spiłować część gwintu, tam gdzie przyjdzie wężyk.
Po wykonaniu otworu w lampie, tak przygotowaną śrubę przykręca się za pomocą nakrętki, przez gumowe podkładki, w wywiercony otwór wkłada się wyjętą uprzednio dyszę, nakłada się przedłużony wężyk, i po problemie.
Sześciokątny łeb śruby można pozostawić taki, jaki jest, lub ładnie opiłować na półokrągło.
Problemem może być przewiercenie śruby np. za pomocą ręcznej wiertarki elektrycznej, i dlatego warto wiercenie zlecić komuś, kto ma pożądną wiertarkę stołową, lub tokarkę.
Można też z powodzeniem wykorzystać gwintowaną rurkę od linki rowerowej.
Przed rozpoczęciem działania warto zaopatrzyć się w nową dyszę (występuje jako część zamienna), gdyż starą można niechcący złamać przy wyciąganiu, a poza tym będzie zapas, gdy wystającym elementem zaopiekuje się Niewidzialna Ręka.
Panowie jak już jesteśmy na temat czystości tylnej szyby. Czy ktoś widział wycieraczkę w OI w liftback'u? bo ja nie mam i osobiście nie widziałem ale szlag mnie trafia jak nic przez nią nie widzę przy nawet małym deszczu. I czy wogóle dało by się coś takiego założyć??
:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Marian 2, kolego czy nie prosciej byloby kupic taka lampe stopu ze spryskiwaczem koszt ok 100 zl wystarczy wymienic .
Zamieszczone przez deespe
Panowie jak już jesteśmy na temat czystości tylnej szyby. Czy ktoś widział wycieraczkę w OI w liftback'u? bo ja nie mam i osobiście nie widziałem ale szlag mnie trafia jak nic przez nią nie widzę przy nawet małym deszczu. I czy wogóle dało by się coś takiego założyć??
kolego sa ale jezeli nie masz wycieraczki tzn ze masz szybe bez otworu (na wystajaca czesc silniczka wycieraczek) , i chcac zalozyc silniczek musialbys zmienic szybe , koszt szyby ok 400-500 zl
Oczywiście, że można kupić, tylko że na własnoręcznie zrobionym spryskiwaczu samochód ma dużo lepsze przyśpieszenie, bo satysfakcja przygniata pedał gazu. A jak ktoś nie potrafi zrobić, musi kupić, i jeżdzi dużo wolniej.
ja mam u Siebie w o1 tylnia wycieraczke i sprawdza sie Najlepiej byloby Ci poszukac chyba klapy z szyba i wycieraczka chyba po 500 widzialem ostatnio.
Garatuluje pomysłu ale wykonanie do bani, za dużo kombinacji i po co wystarczy kupić nową lampę w ASO za 100zł i kawałek wężyka, montaż bezproblemowy i wyglada jak trzeba
pozdro chudy
jakiej kombinacji; sam dziś zrobiłem patent podobny do Marian 2, ale nie wierciłem śruby, tylko wykorzystałem tzn komin z wentyla motorowerowego nie dość, że nie trzeba go wiercić, bo już ma otwór, to jeszcze ma płaską główkę i tak nie wystaje. Natomiast dyszę dałem taką jak w każdym maluchu czy żuku. Wiocha czy nie - patent pozwala oszczędzić kolejną setkę PLN... Jak ktoś lubi coś zrobić samemu to czemu nie...?
Była:
ASV + chip
HP: coś z <124.6, 138.6> [KM] - zależnie od hamowni
Teraz: S2C fiolet amethyst
Marian 2, Marian 2, Rapist, Marian 2, Marian 2,
hello! mam pytanko kupiłem co tylko octavie no i mam urwaną "końcówkę" spryskiwacza na stop tylne. Objawia się to tym że sika 2 metry do tyłu na wprost. Moje pytanko da rade dokupić taką końcóweczkę czy muszę całą lampę. Pozdrawiam gg 1434103
ja mam u Siebie w o1 tylnia wycieraczke i sprawdza sie Najlepiej byloby Ci poszukac chyba klapy z szyba i wycieraczka chyba po 500 widzialem ostatnio.
szyba szybą, wycieraczka wycieraczką, ale wg. mnie jeszcze zostaje kwestia dźwigni przy kierownicy i całej instalacji.
u mnie, jak zamówiłem wycieraczkę z tyłu, to musiałem czekać na samochód aż go z tą wycieraczką wyprodukują. bez wycieraczki miałbym prawie natychmiast. czyli, nie jest to taki banał, skoro salon nie mógł po prostu domontować jej do gotowego samochodu.
To ja sie podczepie to tego watku
Niestety tez mam ten "wspanialy" patent sikania pod wiatr :/
Czy u Was tez tak niemrawo leci plyn na szybe? dolatuje ledwo do polowy szyby, oczywiscie jak stoje :/
Komentarz