Auto kopci po remoncie silnika....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Ale czym kopci, my tego ciagle nie mozemy ustalic.

Do tego autor dalej nie wrzucil logow tego silnika itd. Wiec dalej stosujmy szklana kule do diagnostyki
    :diabelski_usmiech

Mam u siebie w benzynowej V-ce korekty na poziomie 2% na dwoch stronach V-ki... sondy smigaja znakomicie. Stane na swiatlach i kopci tak, ze szkoda gadac :lol: Wystarczy dodac lekko gazu i przestaje :diabelski_usmiech
    Spritmonitor.de

Komentarz

• Witek05
      Classic
      • 2014
      • 25

Zamieszczone przez Maicroft
      Czym to auto kopci ?? Dym jest olejowy, wodny czy jaki... innej opcji nie ma. Zostaje tylko para wodna ze spalonego paliwa, a zwlaszcza zaczyna "kopcic" para wodna na LPG gdy temp spadly.
      Jeszcze raz zamieszczę link do filmiku na którym widać jak auto kopci gdy nie chodzi klima, nadmienię że filmik kręcony w środku lata przy 30 stopniach na zewnatrz...
      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Czy to ci wygląda na parę wodną z LPG ?? Wiem jak wygląda kopcenie z parą wodną i to nie jest to...
      Byłem na analizie spalin i pisałem to już w postach wcześniej że bez właczonej klimy gdy auto kopci jest za duże stężenie CO %. Diagnosta powiedział że nie jest mi w stanie powiedzieć czego jest za dużo/ za mało czy paliwa czy powietrza.
      I nie wazne czy silnik cieply czy zimny, moze jak wlacza sie klima podnosi mu troche obroty i wtedy moze przestac wydobywac sie w takich ilosciach para wodna z wydechu.
      Jak podniosę obroty to wylatuje chmura dymu jak z parowozu widać to ładnie na filmiku..

Skoro klima się nie załącza poniżej 5 stopni to czemu jak rano jadę do pracy, jest około zera stopni odpalę klimę i nic się nie kopci ??

A dlaczego podejrzewam że to wina dawki powietrza ?? Przypomnę jeszcze raz że sprawdziłem pod komputerem dawkowanie powietrza na biegu jałowym bez obciązenia silnika powietrze 1,4 g/dm3 po właczeniu klimy 2,8 g/dm3 i oczywiście brak kopcenia.

Tylko problemem jest znaleźć przyczynę złego dawkowania powietrza... dlatego też pytałem was na jakiej zasadzie działa sprężarka...

Zamieszczone przez syndoktora
      Nie pamiętam czy w naszych autach adaptuje się przepływki, bo być może to jest powodem dymienia po mimo podmianki przepływki.
      Co to znaczy że adaptuje się przepływki ??

Podsumowując mój problem.. staram się zasięgnąć każdej cennej informacji od was bo jest to ciężka sprawa na której mechanicy mogą mnie skroić z dużych pięniędzy nic nie naprawiąc a nawet wymieniać niepotrzebne sprawne części..
      Jeśli ktoś rozwikła tą zagadkę to należy mu się nobel, z kim bym nie porozmawiał na ten temat to jest bardzo zdziwiony i mechanicy rozkładają ręce, niektórzy widzę że nawet nie chcą podejmować tematu bo jest zbyt problemowy...

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Sterownik bledow nie ma jak rozumiem ??

Praca sondy lambda w ktorym momencie zaczyna byc widoczna w VCDSie, po ilu sekundach od odpalenia zimnego silnika.

Dym z filmu normalny nie jest, ale taki dym to plyn albo olej uciekajacy w wydech, ale jak olej nie znika ??

Jak jedziesz i przyspieszasz albo hamujesz i przydlawisz silnik dym z tylu leci ??
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Witek05
          Classic
          • 2014
          • 25

Praca sondy lambda w ktorym momencie zaczyna byc widoczna w VCDSie, po ilu sekundach od odpalenia zimnego silnika.
          Nie wiem co to jest VCDS.... i o czym do mnie piszesz
          Jak jedziesz i przyspieszasz albo hamujesz i przydlawisz silnik dym z tylu leci ??
          Pisałem już kilkukrotnie że jak mam włączona klimę to samochód nie kopci w ogóle nie widać spalin !!!!!!
          Nie ma do rzeczy charakter jazdy podnoszenie obrotów, hamowanie silnikiem, rodzaj paliwa itd !!!

Komentarz

• Widmo86
            Drive
            • 2014
            • 68
            • Octavia III combi (5E5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ja mam pytanie czy wymieniane były popychacze hydrauliczne i może na firmę ina? dlaczego pytam. znam przypadek podobny tylko to było 2.5tdi tylko wtedy silnik kopcił wraz z temperaturą aż gasł. Może i to nie jest to samo, ale i silnik inny i moze sie inaczej zachowywać temat wyflądał tak że to popychacze były chyba o 1 mm czy 2mm za wyższe i wraz z temperaturą sztywniały popychacze i zaczynała sie zmieniać dawka powietrza bo zawory sie uchylały, po wymianie temat znikł. Ale jak mówiłem wcześniej inny silnik i nie wiem jak to sie może mieć do benzynki.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Ale jak uszczelniacze puszczaja to musi znikac olej, do tego bedzie kopcil dymem olejowym przy zduszeniu hamujac.

Ile km to auto przejechalo od remontu ?? I na jakim oleju ostatecznie jezdzi ??

Bo objawy popuszczania oleju, no ale ten musi znikac, chyba ze jezdzisz na krotkich odcinkach i ubytki oleju uzupelniane sa paliwem zmywanym z powierzchni cylindrow.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2009
                • 10917
                • Fiat

nic nie ubyło od pojawienia sie tego kopcenia, mi to też wygląda na uszczelniacze
                jak sprawdzałeś dawki powietrza etc...to zostaje rozgrzebanie silnika znowu
                jeszcze jedna opcja...może pada powoli uszczelnienie turbo? ale z drugiej strony co do tego ma klima :roll:

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Tak dzis wpadl mi w oko podobny temat:

Kopcil i smrodzil na wolnych obrotach - w trakcie jazdy igla.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...