SS, jest taka szansa :szeroki_usmiech
[O1] 16719 - Crankshaft Position Sensor (G28): Malfunction
Zwiń
X
-
[O1] 16719 - Crankshaft Position Sensor (G28): Malfunction
Witam,
Paliła mi się kontrolka engine check. Sprawdziłem VAG-iem i znalazłem taki błąd:
1 Fault Found:
16719 - Crankshaft Position Sensor (G28): Malfunction
P0335 - 35-10 - - - Intermittent
Wykasowałem błąd i kontrolka przestała się palić. Dzisiaj po przejechaniu około 30 km znowu podłączyłem VAG i widzę, że błąd znowu się pojawił, ale kontrolka już się nie zapaliła.
Pytania mam dwa:
1) Jakimi prawami rządzi się kontrolka engine check? Skoro jest problem to dlaczego nie zapaliła się ponownie?
2) Znalazłem kilka postów odnośnie tego błędu, ale może ktoś ostatnio borykał się z takim problemem i podpowie gdzie szukać przyczyny, ewentualnie gdzie jest ten czujnik położenia wału i czy wymiana jest bardzo skomplikowana.
Pozdrawiam
R.
-
-
Zamieszczone przez lookashECLG28 indukcyjny czujnik prędkości obrotowej silnika (czujnik Halla)
Zapytaj kolegi czernobyl chyba miał to samo.
Chyba w tym temacie:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rommanDzięki - zapytam - ciekawe tylko czemu kontrolka już się nie zapala.
BTW - podpowiedź, że instalka bierze obroty nie tam, gdzie powinna - po ok. 2 latach bujania się z ww. błędem - uzyskałem w ASO! raz jedyny się do czegoś naprawdę przydali
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobylZamieszczone przez rommanDzięki - zapytam - ciekawe tylko czemu kontrolka już się nie zapala.
BTW - podpowiedź, że instalka bierze obroty nie tam, gdzie powinna - po ok. 2 latach bujania się z ww. błędem - uzyskałem w ASO! raz jedyny się do czegoś naprawdę przydali
Komentarz
-
-
BTW - podpowiedź, że instalka bierze obroty nie tam, gdzie powinna - po ok. 2 latach bujania się z ww. błędem - uzyskałem w ASO! raz jedyny się do czegoś naprawdę przydaliByła Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobylpo ok. 2 latach bujania się z ww. błędem - uzyskałem w ASO! raz jedyny się do czegoś naprawdę przydali->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Ok,
Jako, że moja instalacja to fabryczne Landi Renzo (mam Twinpower'a), obstawiam, że przyczyna jest inna niż u kolegi czernobyl.
Miałem chwilkę i znalazłem czujnik (w 1.6 BFQ jest pod filtrem oleju). Błąd nadal wyskakuje po kilku uruchomieniach silnika. Wtyczkę i kabel koło czujnika sprawdziłem. Teraz mam problem ze zlokalizowaniem drugiego końca kabla. Wiem, że komputer jest na podszybiu - czy tam mam szukać wtyczki czujnika G28?
Dzięki
Komentarz
-
-
wszystkie czujniki silnika idą do sterownika silnika na podszybiu->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rommanCzy twoja instalacja to fabryczne Landi-Renzo czy instalowałeś we własnym zakresie?
Zamieszczone przez rommanJako, że moja instalacja to fabryczne Landi Renzo (mam Twinpower'a), obstawiam, że przyczyna jest inna niż u kolegi czernobyl.
Komentarz
-
Komentarz