misq, zwal pokrywę, wymień ukręconą śrubę dwustronną i nakrętkę, załóż komplet uszczelek nowych i będzie po sprawie k
Samopoziomowanie a raczej jego brak...
Zwiń
X
-
Samopoziomowanie a raczej jego brak...
Zamieszczone przez adaśorzus,
Jeżeli jest błąd w kompie, to xenony schodza do poziomu awaryjnego i świecą b. krótko. W ASO diagnostyka i ustawianie poziomu to wydatek raptem kilku dych (przynajmniej tak jest we Wrocku), a jezeli mają dobry dzień to potrafią to zrobić za darmo
No to szybko do domu studiować forum i zaciekawiła mnie owa cytowana wypowiedź.
Co jeszcze może być przyczyna? Dodam że to raczej nie silniczki bo 2 światła padły by naraz? Poza tym widać taki mały "dryg" jakby chciały się podnieść a nie mogły.
Czy są jakieś bezpieczniki odpowiedzialne za samo poziomowanie które mógłbym sprawdzić?
Gdzie ewentualnie mogę sprawdzić czy przewody nie obluzowały się na wtyczce ?(chociaz i tu nie wiem czy jest sens bo oba światła padły jednocześnie).
Czy jeżeli jest to faktycznie jakiś błąd w kompie to czy powinien się jakoś objawić na desce rozdzielczej czy może właśnie przejście xenonów do poziomu awaryjnego jest tego objawem?
Czekam na propozycje, sugestie, może któs miał podobną sytuację?
Dodam że są to ori xenony i stało się to od nowości po raz pierwszy.
[ Dodano: Czw 18 Kwi, 13 15:01 ]
Problem wciąż nie rozwiązany..
-
-
Czujniki są na lewych wahaczach ( przód i tył ), sprawdź czy nie są jakoś mechanicznie uszkodzone i przede wszystkim czy są przymocowane do wahaczy, bo w starszych autach mocowanie potrafi zardzewieć i przy podniesieniu auta ( mocne wychylenie wahacza w dół ) odpada od wahacza i pojawia się błąd poziomowania.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Ooo dzięki Panowie i tu może być przyczyna. Dodatkowo wymieniałem łożyska z przodu więc samochód był w ost 2 tyg dwa razy na podnośniku a to właśnie w tym czasie się to stało.
Czy można zobaczyć te czujniki po podniesieniu auta na lewarku czy trzeba wjechać na kanał?
Jakbyś miał ktoś jakiś schemat czy rysunek byłbym wdzięczny
Komentarz
-
-
przedni zobaczysz po zdjęciu koła przykręcony do wahacza->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
w O1 tył będzie inny, bo jest belka, sam czujnik podobny, ale kompletnie inaczej mocowany (moim zdaniem bez sensu)->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolw O1 tył będzie inny, bo jest belka, sam czujnik podobny, ale kompletnie inaczej mocowany (moim zdaniem bez sensu)
Zamieszczone przez dzajo198jutro wstawie zdjęcia jak to wygląda w O1
I tak wielkie dzięki wszystkim za pomoc, na dniach jak znajde chwilke czasu to pozdejmuje koła i przejże te czujniki.
Komentarz
-
-
Zrobiłem jak radziliście iiii... mieliście racje. Jeden z czujników przy przednim kole się zwyczajnie urwał. Poniżej zdjęcia:
Odkeciłem ten urwany element dlatego że nie widziałem żeby można było wymienić sam urwany przegub z śrubką (foto poniżej)
Mam nadzieje że można kupić sam element. Tylko gdzie i jak go nazwać
P.S.
Dla zainteresowanych podaje linki do zdjęć z tylnego zawieszenia w O1 4x4 bo przy okazji zrobiłem. Z drugiej strony ciekaw jest gdzie tam się znajdują te czujniki bo nie byłem pewien czy dobrze myślałem
Prawy tył:
Lewy tył:
Komentarz
-
-
Gość
zobaczylem temat i odrazu o tym pomyslalem bo mnie to w zeszlym roku spotkalo, najzwyczajniej ta metalowa czesc przegubu przegnila a dodatkowo w zimie przejechalem po grysie w sniegu i musial w to trafic, ulamalo sie. Tylko ze do dzis nie wymienilem, zdrutowalem to mialo byc na chwile az naprawie lepiej lub znajde nowe i jezdze tak do dzis, swiatla swieca i sie poziomuja dobrze, sprawdzane na diagnostyce przy przegladzie.
Komentarz
-
michal_op, a pomyślałeś o ASO? 170zł->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolmichal_op, a pomyślałeś o ASO? 170zł
Otrzymałem ceny jakby ktoś był zainteresowany:
Część dostępna tylko na zamówienie (w ASO również) i nie ma zamienników.
ASO Opole: 189 zł termin realizacji 2 dni
skodaczęści.pl : 169 zł
Edit:
Koniec końców postanowiłem zaoszczędzić 190 zł i zrobić prowizorkę sam. O dziwo wyszło bardzo dobrze, wybiłem starą kulkę i w jej miejsce wstawiłem śrubę z gumą, dzięki czemu działa podobnie.
Komentarz
-
Komentarz