Ach ta elektronika....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cox
    Drive
    • 2005
    • 52

Ach ta elektronika....

Zamieszczone przez Samiec
    A nie dlugo koncza mi sie klocki z tylu i przydalo by sie samemu zmienic :diabelski_usmiech
    Jeśli klocki, tak jak ja wymieniasz amatorsko, na swoje potrzeby, to szkoda kaski na specjalistyczny sprzęt wydawać. BARDZO pomocnym narzędziem jest ścisk stolarski. Troszkę trzeba się nagimnastykować żeby dokręcać ścisk i wkręcać tłoczek jednocześnie ale da radę. Przydatny jest do pomocy klient coby unieruchomił zwisający na przewodzie zacisk hamulcowy. W pierwszym kole trochę mi zeszło czasu w drugim już, po nabraniu wprawy poszło błyskawicznie
    OCTAVIA `03 ASZ

SLIJCIE DATKI SLIJCIE !!!
  • adam_was
    Drive
    • 2005
    • 63

Ach ta elektronika....

Dzwoniła mi szyba w prawych przednich drzwiach.
    Przyczyna urwany plastik trzymający szybke do prowadnicy.

Po wymianie podnosnika, na kompletny nowy, samochód zwariował, szyba otwiera się kiedy chce, centralny i alarm działaja jak chcą, prawe lusterko nie działa (znaczy światło odbija, tylko się nie porusza).

Wytczki sprawdzone 2 razy, wszystko podłaczone jak było przedtem, nic sie nie blokuje, kable siedzą na miejscach.

Co może byc przyczyną, co można z tym ustrojstwem zrobić?
    Blacharz, który mi to wymieniał nie jest w stanie więcej zrobić.

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

pytanie pierwsze czy podnośniki były orginalnie czy dokładane
      2 jaką wersje wyposażeniowa posiadasz
      3. czy podnośnik jest został sprawdzony

w ponośnikach szyb jest w każdym zainstalowana kostka z elektroniką która steruje
      także zamkiem i może być uszkodzona ewentualnie trzeba będzie przeprowadzić
      adaptacje elementu takie rady dał mi gostek w aso jak miałem problemy z zamkiem centralnym (ustąpiło po odłączeniu akumulatora i jego ponownym podłączeniu) tak było w moim przypadku

Komentarz

ale mogl tez pasc modul komfortu-jest w drzwiach kierowcy

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

faktycznie o nim nie pomyslałem
          ale jeszcze objawy wariactwa miałem jak padł regulator napięcia najpierw włączały sie spryskiwacze świateł jak były włączone światła i właczały się wycieraczki z przodu aby je wyłączyć musiałem włączyć tylną wycieraczke więc do wymiany regulatora wyjąłem
          bezpiecznik

Komentarz

• adam_was
            Drive
            • 2005
            • 63

Skodzina jest w wersji SLX z 99 roku wiec miała w standardzie 4xelektryczne szyby, teraz była tylko wymiana podnośnika, bo sie plasticzek połamał.
            Przed wymianą elektryka działała dobrze, tylko szyba dzwoniła w drzwiach i klinowała się w prowadnicach.
            Podnośnik nie był sprawdzany, bo mechanior załozył ,że skoro kupił nowy oryginalny to bedzie działał. Poza tym to on od czasu do czasu szybe podnosi i opuszcza, ale tylko z przełącznika w prawych drzwiach.

Jutro podpinam sie do KTS'a u drugiego mechanika, może cos sie wyjaśni.

Komentarz

• Radkow
              Rider
              • 2004
              • 299

Zamieszczone przez danielpoz

Gdzie jest modul komfortu dokladnie i jak mniej wiecej wyglada??
              Pozdrawiam
              Radek

Komentarz

• EŁ
                L&K
                • 2004
                • 1168
                • Octavia III (5E3)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

trza było nie wymieniac prowadnic tylko zrobić patent :wink: .....u mnie tez sie ten plastik wyłamał.....spieli mi na tyrtyrkie i juz poł roku działa...... k ..nic nie brzeczy a szyba chodzi jak złoto :roll:

Komentarz

Zamieszczone przez Radkow
                  Zamieszczone przez danielpoz

Gdzie jest modul komfortu dokladnie i jak mniej wiecej wyglada??
                  razem z silnikiem drzwi kierowcy

Komentarz

• Radkow
                    Rider
                    • 2004
                    • 299

Jakim silnikiem?? Od szyby??
                    Pozdrawiam
                    Radek

Komentarz

tak

Komentarz

• Dig Dug
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1306
                        • Seat

Modul komfortu ?? On odpowiada za zamykanie i otwieranie okien z panelu kierowcy w pozostalych drzwiach ??

U mnie nie mozna posterowac tylnym lewym oknem, z miejsca kierowcy, naciskajac przycisk na drzwiach tylnych lewych szyba chodzi. :shock:
                        Była O1 jest F2.

Komentarz

ten modul steruje lustrami,szybami,zamkiem,szybrem i czort wie czym jeszcze :wink:

Komentarz

• adam_was
                            Drive
                            • 2005
                            • 63

NO I WSZYSTKO JASNE!!!

Blacharz, który mi to robił jest zapewne dobrym blacharzem, ale pradu w końcu nie widać tak jak farby :wink:

Są 3 rodzaje podnośników elektrycznych, które róznią się głownie rodzajami umieszczonej w nich elektroniki (taka puszka przy silniku, do której dochodzi wtyczka tak na oko przynajmniej 20 pinów).

Blacharz chcąc się pokazac z najlepszej strony (powiedzmy, ze był to pewien rodzaj reklamacji, a blacharz jest solidnym człowiekiem) postanowił naprawić szybę najlepiej jak umiał, czyli pojechał do ASO kupił podnośnik, włozył mnóstwo pracy w wymianę podpiął wtyczkę i :diabelski_usmiech samochód zwariował.

Szczęściem mozna przełożyć silniczek z elektroniką nie rozbierając całych drzwi, co też zostało uczynione.

Komentarz

• Sanchos
                              Classic
                              • 2004
                              • 32

Można wymienić cały albo tylko tą część elektroniki która trzyma się na zaciskach choć wtedy trzeba wymontować cały podnośnik przerabiałem to swego czasu w swojej gdy wymieniłem dwa podnośniki kpl.

Komentarz

• Kris2003
                                Classic
                                • 2005
                                • 17

Zamieszczone przez
                                trza było nie wymieniac prowadnic tylko zrobić patent :wink: .....u mnie tez sie ten plastik wyłamał.....spieli mi na tyrtyrkie i juz poł roku działa...... k ..nic nie brzeczy a szyba chodzi jak złoto :roll:
                                Co zrobiłeś z tymi plastikami?Ja mam już z przodu i z tyłu uszkodzone.
                                Kris

Komentarz

• octavia
                                  Drive
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 52

Witam Kolegów,

Zdarzyło mi się coś, co pewnie przeżyło wielu użytkowników Octavii.
                                  W czasie zamykania szyby od kierowcy nagle coś trachnęło i szyba wpadła do drzwi.
                                  Znajomy mechanik, który tymczasowo zablokował szybę kołkiem polecił kupno całego zestawu podnoszącego szybę ale bez silniczka.
                                  Taki stelaż już kupiłem ale tu pojawia się pytanie do zorientowanych w temacie.

Czy ktoś, kto nie jest mechanikiem czyli ja jest w stanie samodzielnie wymienić taki podnośnik?
                                  Mechanikiem nie jestem ale dwóch lewych rąk też nie mam.
                                  Czy taka wymiana jest bardzo skomplikowana?
                                  Ile czasu zajmuje?

Czy potrzebna pomoc drugiej osoby?

Bardzo proszę Kolegów forumowiczów o wskazówki.
                                  Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
                                  mobile: 692 315 214

Komentarz

Pracuję...