Zamieszczone przez Samiec
Ach ta elektronika....
Zwiń
X
-
Ach ta elektronika....
OCTAVIA `03 ASZ
SLIJCIE DATKI SLIJCIE !!!Tagi: Brak
-
-
Ach ta elektronika....
Dzwoniła mi szyba w prawych przednich drzwiach.
Przyczyna urwany plastik trzymający szybke do prowadnicy.
Po wymianie podnosnika, na kompletny nowy, samochód zwariował, szyba otwiera się kiedy chce, centralny i alarm działaja jak chcą, prawe lusterko nie działa (znaczy światło odbija, tylko się nie porusza).
Wytczki sprawdzone 2 razy, wszystko podłaczone jak było przedtem, nic sie nie blokuje, kable siedzą na miejscach.
Co może byc przyczyną, co można z tym ustrojstwem zrobić?
Blacharz, który mi to wymieniał nie jest w stanie więcej zrobić.
-
-
pytanie pierwsze czy podnośniki były orginalnie czy dokładane
2 jaką wersje wyposażeniowa posiadasz
3. czy podnośnik jest został sprawdzony
w ponośnikach szyb jest w każdym zainstalowana kostka z elektroniką która steruje
także zamkiem i może być uszkodzona ewentualnie trzeba będzie przeprowadzić
adaptacje elementu takie rady dał mi gostek w aso jak miałem problemy z zamkiem centralnym (ustąpiło po odłączeniu akumulatora i jego ponownym podłączeniu) tak było w moim przypadku
Komentarz
-
-
danielpoz
-
faktycznie o nim nie pomyslałem
ale jeszcze objawy wariactwa miałem jak padł regulator napięcia najpierw włączały sie spryskiwacze świateł jak były włączone światła i właczały się wycieraczki z przodu aby je wyłączyć musiałem włączyć tylną wycieraczke więc do wymiany regulatora wyjąłem
bezpiecznik
Komentarz
-
-
Skodzina jest w wersji SLX z 99 roku wiec miała w standardzie 4xelektryczne szyby, teraz była tylko wymiana podnośnika, bo sie plasticzek połamał.
Przed wymianą elektryka działała dobrze, tylko szyba dzwoniła w drzwiach i klinowała się w prowadnicach.
Podnośnik nie był sprawdzany, bo mechanior załozył ,że skoro kupił nowy oryginalny to bedzie działał. Poza tym to on od czasu do czasu szybe podnosi i opuszcza, ale tylko z przełącznika w prawych drzwiach.
Jutro podpinam sie do KTS'a u drugiego mechanika, może cos sie wyjaśni.
Komentarz
-
-
danielpoz
Zamieszczone przez RadkowZamieszczone przez danielpozale mogl tez pasc modul komfortu-jest w drzwiach kierowcy
Gdzie jest modul komfortu dokladnie i jak mniej wiecej wyglada??
Komentarz
-
danielpoz
-
danielpoz
-
NO I WSZYSTKO JASNE!!!
Blacharz, który mi to robił jest zapewne dobrym blacharzem, ale pradu w końcu nie widać tak jak farby :wink:
Są 3 rodzaje podnośników elektrycznych, które róznią się głownie rodzajami umieszczonej w nich elektroniki (taka puszka przy silniku, do której dochodzi wtyczka tak na oko przynajmniej 20 pinów).
Blacharz chcąc się pokazac z najlepszej strony (powiedzmy, ze był to pewien rodzaj reklamacji, a blacharz jest solidnym człowiekiem) postanowił naprawić szybę najlepiej jak umiał, czyli pojechał do ASO kupił podnośnik, włozył mnóstwo pracy w wymianę podpiął wtyczkę i :diabelski_usmiech samochód zwariował.
Szczęściem mozna przełożyć silniczek z elektroniką nie rozbierając całych drzwi, co też zostało uczynione.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EŁtrza było nie wymieniac prowadnic tylko zrobić patent :wink: .....u mnie tez sie ten plastik wyłamał.....spieli mi na tyrtyrkie i juz poł roku działa...... k ..nic nie brzeczy a szyba chodzi jak złoto :roll:Kris
Komentarz
-
-
Witam Kolegów,
Zdarzyło mi się coś, co pewnie przeżyło wielu użytkowników Octavii.
W czasie zamykania szyby od kierowcy nagle coś trachnęło i szyba wpadła do drzwi.
Znajomy mechanik, który tymczasowo zablokował szybę kołkiem polecił kupno całego zestawu podnoszącego szybę ale bez silniczka.
Taki stelaż już kupiłem ale tu pojawia się pytanie do zorientowanych w temacie.
Czy ktoś, kto nie jest mechanikiem czyli ja jest w stanie samodzielnie wymienić taki podnośnik?
Mechanikiem nie jestem ale dwóch lewych rąk też nie mam.
Czy taka wymiana jest bardzo skomplikowana?
Ile czasu zajmuje?
Czy potrzebna pomoc drugiej osoby?
Bardzo proszę Kolegów forumowiczów o wskazówki.Octavia 1.9TDI AGR, 250.000km
mobile: 692 315 214
Komentarz
-
Komentarz