[O1] brak samopoziomowania w prawym ksenonie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ptakup
    Classic
    • 2008
    • 10

... dobra myśl! Myślę, że to dobry pomysł mirro,
    pozdrawiam, ptakup
  • jaura
    Drive
    • 2007
    • 58

Witam,

W ten weekend zauważyłem, że nie działa mi poziomowanie prawego reflektora ksenonowego.
    Nie byłoby to dużym problemem, gdyby nie fakt, że reflektor świeci praktycznie w asfalt tuż przed autem i jest w nocy poza miastem całkiem nieprzydatny, wręcz niebezpieczny.
    Gdy włączam lampy wyraźnie widać, jak lewy reflektor się ustawia a prawy stoi w miejscu.

Nie wiem od kiedy ten problem występuje, bo dawno nie wyjeżdżałem wieczorem za miasto.
    Ponad tydzień temu miałem totalny i nagły pad akumulatora (brak symptomów poprzedzających) -- do tego stopnia, że napięcie w instalacji spadło do 4V i wyzerowały się np. liczniki komputera (średnie spalanie, dystans dzienny itp.) i zegar.
    Po zainstalowaniu nowego akumulatora niby wszystko działało poprawnie.
    Nie wiem wiec, czy ten problem z reflektorem wiązać z tym padem akumulatora czy nie.
    Co mogło się zepsuć? Jakiś czujnik, silnik krokowy czy cały moduł poziomowania (ale lewy reflektor działa OK) czy p prostu układ się "rozjechał" w wyniku zaniku napięcia?

Obawiam sie wizyty w ASO, bo pewnie będą chcieli mnie naciągnąć na wymianę całego układu poziomowania za kupę pieniędzy.

Szukałem podobnego tematu na forum, ale nic nie znalazłem.

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

jeśli jeden reflektor nie działa nawet przy załavzeniu świateł to prawdopodobnie zeskoczyła z uchwytów soczewka . Niestety aby to sprawdzić musisz wyciągnąć reflektor. Xenony mają wpiętą inspekcję więc na Vagu powinno być wszysko czytelne .
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Tez tak kiedys mialem. Rozlozylem, zlozylem i nie dzialalo dalej :lol: Rozebralem dwie lampy zamienilem silniczki miejscami i dziala do dzis :P
        Spritmonitor.de

Komentarz

• jaura
          Drive
          • 2007
          • 58

Bylem u swojego mechanika, ten skierował mnie do magika od doprowadzania do użytku sprowadzanych aut. Ten ostatni rozebrał reflektor, złożył z powrotem i zadziałało. Na pytanie co było odparł "Trzeba było uważać" A poważnie, stwierdził, że w połowie przypadków, z którymi się spotkał, ksenony po takim rozłożeniu i złożeniu zaczęły działać poprawnie.
          Najwidoczniej coś nie stykało jak trzeba.

Komentarz

• herman
            Rider
            • 2005
            • 456

tez tak mialem.

Zmienilem zarowke i nie dzialalo poziomowanie..Ponowne rozebranie i zlozenie pomoglo

A podlaczajac sie do tematu o ksenonach,, cz y zeby zmienic postojowki tez musze cale lampy wyciagac bo nie pamietam jak tam z dostepem??
            --------------

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

herman, całe lampy trzeba wyciągnąć

Komentarz

• adaś
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2006
                • 876
                • Volkswagen

To ja też podłączę sie do tematu. Czy jest jakiś patent, żeby przy wyciąganiu reflektora nie trzeba było odkręcać zderzaka? Ostatnim razem probowałem i mi sie nie udało. No i oczywiście nie chodzi mi o wariant 'siłowy'
                Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• herman
                  Rider
                  • 2005
                  • 456

Zamieszczone przez adaś
                  To ja też podłączę sie do tematu. Czy jest jakiś patent, żeby przy wyciąganiu reflektora nie trzeba było odkręcać zderzaka? Ostatnim razem probowałem i mi sie nie udało. No i oczywiście nie chodzi mi o wariant 'siłowy'
                  zderza ka to jeszcze nie odkrecalem a lampy wyciagalem ze 3-4 razy:]

[ Dodano: Pon 26 Maj, 08 23:54 ]
                  Zamieszczone przez djczas
                  herman, całe lampy trzeba wyciągnąć
                  No wlasnie nie mam zadnej postojowki i nie pamietalem czy tzreba czy nie

BTW jakies postojowki do x enonu poleciacie? Zeby nie bylo zółto tylko naprawde bialo..Bo teraz jak nie mam to mam piekna ladna soczeweczke tylko..
                  Myslalem nad jakimis LED moze..
                  --------------

Komentarz

• adaś
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 876
                    • Volkswagen

herman,
                    zderza ka to jeszcze nie odkrecalem a lampy wyciagalem ze 3-4 razy:]
                    cholera, to będę musiał jeszcze raz spróbować

Jeśli chodzi o postojówki, to polecane były kiedyś na forum Blue Vision Philips'a
                    Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                    a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                    Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                    O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Trzeba odgiac ta blache z gory lekko do gory i wtedy wychodzi
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Krzycho-63
                        Rider
                        • 2007
                        • 628
                        • Superb II (3T4)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Bez rozwiązania siłowego.Odkręcić kierunkowskazy,odkręcić 4 wkręty reflektora i wyjąć.Lewy reflektor wychodzi bez problemu,z prawym trzeba się pogimnastykować ale jest jeden punkt i też wychodzi.Ja posiadam jako pozycje diody led w kolorze białym(dyfuzyjne).I jeszcze jedna uwaga:demontaż i montaż bez kluczyka w stacyjce.
                        Powodzenia.
                        Skoda Superb II Ambition
                        2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

Pracuję...