Witam. Mam pytanie jak w temacie. Montował ktoś felgi z offsetem 35 do OII? Oryginalne felgi mają ET54 także zastanawiam się czy felgi z ET35 będą pasować.
skrzynia biegow 1.6
Zwiń
X
-
Przepraszam, że sie wcinam, ale zastanowiło mnie stwierdzenieZamieszczone przez zgucioteraz skrzynia jest wzmocniona
Pytam, bo zastanawiam się czy warto sie "zabezpieczyć" jeszcze przed pojawieniem się kłopotów...
Komentarz
-
-
Viniu wzmocnieni polega ba tym że zostały wywalone nity i wsadzone grube śruby
przez pewien okres jak jeżdziłem na 2 biegu przy przyspieszaniu tak przy 2tys/obr silnik na chwile szarpnal i dalej sie wkręcał na innych biegach to nie wystepowało
i pewnego razu jadac zauważyłem że drązek od biegów przy niektórych obrotach szarpie, podjechałem do mechanika i ten stwierdził ze skrzynia pada
jak sie poxniej okazało jeden nit sie zerwał i latał po skrzyni jakbym jeszcze troche pojeździł mogła sie całkowicie rozsypać a tak skończyło sie na wymianie nitów i jednej czy dwóch zębatkach koszt takiej naprawy 1000 zł w firmie która zajmuje sie naprawami skrzyć
przy okazji wymienione kompletne sprzeglo , łapa skrzyni biegów, olej do szkrzyni i jakieś pierdoły jak klocki i wyszło razem ze robota skrzyni i zamontowaniem tego wszystkiego u mechanika 2500 zł
teraz jakbym kupował octe z silnikiem 1.6 tak pna przyszłośc dla pewności bym wymienil te nity co by mieć spokojna głowe a ponoć we wszystkich 1.6 był ten problem
Komentarz
-
-
Wymiana nitów na śruby to działanie na zewnątrz skrzyni czy w środku? Czy trzeba do tego demotować skrzynię? I jaki jest orientacyjny koszt?
Moja skrzynia była zmieniana w ASO na nową przy przebiegu 60kkm (2002 rok) - może wiecie czy wtedy skrzynie były nitowane, czy też wkładano odrazu śruby? Teraz na blacie mam 190kkm i nie wiem, czy prewencyjnie coś robić?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zgucioprzez pewien okres jak jeżdziłem na 2 biegu przy przyspieszaniu tak przy 2tys/obr silnik na chwile szarpnal i dalej sie wkręcał na innych biegach to nie wystepowało
Komentarz
-
-
Viniu, szczerze mówiąc to nie mam pojęcia ale wydaje mi sie że nie może po wymontowaniu sprzęgła ale pewny nie jestem, musisz podjechać do jakiegoś dobrego mechanika i sie spytać
z tego co wyczytałem kiedyś to skoda wie o tym problemie i jesli auto było u nich serwisowane to nie płacisz za nową skrzynie tylko za wymiane albo dzielą koszty pół na pół
Ja niestety nie miałem tej możliwości bo auta u nich nie robie
Komentarz
-
-
Janinho, na początku myslalem że tylko ja miałem ten problem potem znalazłem to forum poczytałem troche i ponoć jest to standardowa usterka w 1.6 z resztą potem pojechałem do ASO spytać sie jak jest ze zwrotem kosztów naprawy (o czym pisałem) i tam też mi powiedzieli że w model z silnikiem 1.6 jest problem ze skrzyniami
Nit może sie zerwać ale nie musi nie ma reuły tak jak jednemu olej zaczyna brać przy 150000 km a drugi jeździ 300000 i nic mu sie nie dzieje
Jak zauważysz że coś zaczyna sie dziać ze skrzynia wtedy możesz zacząć coś robić
Zamieszczone przez Janinhoczasem jedynka albo wsteczny nie chce wskoczyć ale poza tym w porządku .
Komentarz
-
Komentarz