Witam! Mam następujący problem gdy odpalam na zimnym silniku. Przekręcam kluczyk, zaświecają sie kontrolki, prubuje odpalić a tu silnik nie chce zaskoczyć od razu. Tak jak by zaskakiwał na 1 lub 2 cylindrach. Dopiero po dłuższym kręceniu (ok. 5-6 s.) odpala i szarpie całym autem przez 20 s. a później wszystko ok. Podpiąłem go pod VAG-a ale nie ma żadnych błędów. Podejrzewam świece żarowe ale przecież powinien być błąd. Pomóżcie!
Nie pokaże??? Kiedyś miałem problem z odpalaniem (na zimnym i cieplym) bo obroty skakały na początku do 1500 rpm i dymił. W tedy po podpięciu był błąd związany ze świecami żarowymi. Jak to wyjaśnisz?
Ja stawiam na świece żarowe. Od razu wszystkie 4 sztuki wymień, będzie poprawa. Normalna sprawa, że przy mroźnych dniach, jeżeli przy odpalaniu trzęsie całym autem - silnik nie zaskakuje - to świece do wymiany. Świece kolego.
Ok. A mam jeszcze pytanko bo ostatnio miałem błąd z czujnikiem temp cieczy chłodzącej. Kupiłem nowy ale był zły. Oddałem, założyłem stary i już nie ma błędu. Może to coś z tym czujnikiem. Przeciesz zaraz obok niego są jeszcze 3 świece żarowe od cieczy chłodzącej. Teraz sam już nie wiem co jest w końcu do wymiany
świece nie grzeją a jezeli nie swiece to czujnik bo ja tak mialem bo byl zepsuty i na goracy silnk dawal za duza dawke paliwa i on sie dusil a na zimny silnik dawal za małą dawke i trzeba bylo gazowac wiec poproboj.
korba, kiedy zmieniałeś rozrzad ? bo jeśli po zeszłej zimie i w lato było okeja teraz sa problemy to 99% kąt początku wtrysku. masz pewnie ponizej 50. Warto sprawdzić VAG-iem.
Data wymiany rozrządu - lato 2007 przy przebiegu 122000 km. Obecny przebieg 149000 km. Zeszłą zimę pali normanie. Dziś jeszcze sprawdziłem czy świece napewno nie działają (mirnikiem kleszczówką) i okazało się, że grzeją gdy podłączy się je na krótko. Po przekręceniu kluczyka kontrolka od świec zapala sie tylko na chwilę i zaraz gaśnie. Dawniej przy takim zimnie dłużej sie świeciła, czasem nawet 5 sekund.
P.S.
Dodam jeszcze że po odpaleniu świece normalnie grzeją.
To że kontrolka gaśnie to nie znaczy, że świece przestają grzać. U mnie czasami grzeją przez 2 -3 minuty aż słychać charakterystyczne "tyknięcie" przekaźnika.
Kliknij "POMÓGŁ" jeśli wkurzyłem Cię tak, że brakuje Ci bluzg
Kliknij "POMÓGŁ" jeśli wkurzyłem Cię tak, że brakuje Ci bluzg
Aku jest ok. Ale świece i tak grzeją za krótko i to ode mnie nie zależy. Sprawdzałem miernikiem przpływ prądu do świec żarowych zaraz po przekręceniu kluczyka i przpływ ten jest minimalny tak jakby prąd nie dochodził i juz po chwili tego przepływu nie ma w ogole ale po odpaleniu juz grzeją co jest normalne.
Witam! Mam następujący problem gdy odpalam na zimnym silniku. Przekręcam kluczyk, zaświecają sie kontrolki, prubuje odpalić a tu silnik nie chce zaskoczyć od razu. Tak jak by zaskakiwał na 1 lub 2 cylindrach. Dopiero po dłuższym kręceniu (ok. 5-6 s.) odpala i szarpie całym autem przez 20 s. a później wszystko ok. Podpiąłem go pod VAG-a ale nie ma żadnych błędów. Podejrzewam świece żarowe ale przecież powinien być błąd. Pomóżcie!
Mam tak samo. Obstawiam, że to coś nie tak z kątem wtrysku lub problem z układem paliwowym, może paliwo się cofa (trzyma się to kupy ? ). Na wiosnę rozrząd będe robił to się sprawdzi. Świece zmieniłem - nie pomogło. VAG też nie pokazuje nic.
Gripen, to tak jak ja (może u mnie pali nieco lepiej) . Jak rozwiążesz problem to daj znać :!: .
Ja jeszcze obstawiam wtryskiwacze - z tego co się orientuję to można regulować ciśnienie, przy jakim "puszczają" one paliwo. Jeśli sprężyny siadły to ciśnienie wtryskiwanego paliwa może być za małe i stąd te kłopoty. Może w sobotę zajrzę do mechanika i zasięgnę języka. Jak się czegoś konkretnego dowiem to napiszę.
90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?
Gripen, to tak jak ja (może u mnie pali nieco lepiej) . Jak rozwiążesz problem to daj znać :!: .
Ja jeszcze obstawiam wtryskiwacze - z tego co się orientuję to można regulować ciśnienie, przy jakim "puszczają" one paliwo. Jeśli sprężyny siadły to ciśnienie wtryskiwanego paliwa może być za małe i stąd te kłopoty. Może w sobotę zajrzę do mechanika i zasięgnę języka. Jak się czegoś konkretnego dowiem to napiszę.
Dzwoniłem dzisiaj do lokalnego ASO, upierają sie, że to czujnik temperatury musi być uwalony i nic innego. Auto na ciepłym pali dobrze, jak jest zimno jest problem. Odepnę wtyczkę i zobaczymy jak zapali.
powiedzcie mi...czy problem z odpalaniem tzn wiadomo ze straszny mroz i auto na dworze cala noc stalo ale rano kręce krece i dopiero po ok minucie zaskakuje...nie wiem czy to nie wina aku
moze mi ktos jakis dobry aku polecic bo kompletine nie mam pojecia
Sprzedam moja Octavie
1997r. klima elektryk i te sprawy info na priv
Gripen, też się brałem za odłanczanie wtyczki ale zniechęcił mie kiepski dostęp (auto mam w nieogrzewanym garażu "blaszaku"). Zanim znalazłem czujnik to już miałem skostniałe palce. W sobotę ma mróz odpuścić - może wtedy spróbuję. Jak uskutecznisz pomysł wcześniej to napisz proszę.
90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?
Gripen, też się brałem za odłanczanie wtyczki ale zniechęcił mie kiepski dostęp (auto mam w nieogrzewanym garażu "blaszaku"). Zanim znalazłem czujnik to już miałem skostniałe palce. W sobotę ma mróz odpuścić - może wtedy spróbuję. Jak uskutecznisz pomysł wcześniej to napisz proszę.
Chcę wykorzystać to, że jest mróz, to moim zdaniem dobry moment na taki test :zlosnik: Jutro dam z siebie wszystko, ale ona mnie, albo ja ją
Odpiąłem, odpaliłem auto i ... no cóż, odpalił, jakieś 2 sekundy kręcenia i odpalił, - 4 st C. na zewnątrz, w zasadzie nic nie udowodniłem :P Po odpaleniu pokaszlał trochę i wszedł na obroty. No może udowodniłem to, że umiem odpiąć wtyczkę.
Komentarz