Na komputerze wyskoczył błąd nr 17664 P1256 035 - CZUJNIK TEMPERATURY PŁYNU CHŁODZĄCEGO-G62 PRZERWA/ZWARCIE Z PLUSEM. Wymieniłem czujnik temperatury i teraz bardzo ciężko się rozgrzewa , po około 7-8 km przejechanych ma 70 stopni. Oczywiście przytrzymując samochód przez około 7 min na 2000 odrotów uzyskuje temperature 90 stopni ale w trakcie jazdy spada do 70 stopni i tak trzyma. Co dalej robić z tym problemem , wzrosło mi także spalanie.
To wygląda bardziej na uszkodzenie termostatu. Sprawdź, czy po uruchomieniu zimnego silnika na postoju, gdy trochę się już podgrzeje (50 -60 st C, w środku czuć już ciepłe powietrze ) chłodnica z przodu nie jest ciepła. Jeśli jest to znaczy, że termostat sie nie domyka i puszcza wodę na duży obieg zanim silnik dobrze się rozgrzeje ( termostat powinien otwierać się chyba dopiero w okolicach 90 st C ).
Według objawów jakie opisujesz to wygląłda na termostat. Sprawdź kolego czy w miarę nagrzewania się silnika nagrzewają się też przewody z cieczą idące do chłodnicy. Jeżeli tak to raczej termostat jest uszkodzony. Przewód za termostatem nie powienien być gorący do momentu jego otwarcia czyli temperatury około 87C. A wymiana termostatu to tak jak pisze carfan prosta robota tylko musisz mieć trochę płynu na uzupełnienie stanu.
Mi tez ostatnio wyskoczył ten błąd 17664. Auto rozgrzewa mi się normalnie po jeździe w korku po 5min(auto stoi 8godz w pełnym upalnym słońcu) mam 90C czy tak powinno być czy coś jest nie tak?
Z góry dziękuje
[ Dodano: Sro 14 Lip, 10 20:47 ]
dodam ze skasowałem błąd uruchomiłem na nowo vag-a i drugi raz błąd się nie pojawił
Komentarz