Kodowanie dodatkowego kluczyka do immo.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maniop
    Classic
    • 2010
    • 3

Zamieszczone przez Yarek
    Dobra, to ja poproszę taki model :szeroki_usmiech
    no dokładnie tak jak Piotrek pisze, widac to jest możliwe
  • guciek81
    Drive
    • 2009
    • 46

Witam szanowne grono.
    Mam problem z kodowaniem kluczyka do immo. Mam anglika po przekładce w którym był dokładany licznik z wersji kontynentalnej , przez jakiegoś znajomego , zaznajomego magika. Okazało się że ten licznik był uszkodzony więc go odesłałem i wsadziłem z powrotem stare zegary. Wszystko działało samochód odpalił i 2 kluczyki działały. Problem pojawił się natomiast kiedy chciałem zakodować kluczyk od alarmu(niestety kupiłem z dokładanym kluczykiem scyzoryk). Mam nacięty grot i włożyłem transponder cr48. Teraz cały czas muszę nośic 2 kluczyki: 1od alarmu 2do immo. Pomimo że posiadam PIN do anglieskiego licznika podczas logowania do szafy przerywa mi połączenie i na liczniku pojawia się napis FAIL. PIN dostałem od magika który zmieniał mi licznik i trochę mnie zgolił za to (wiedza to pieniądz). Jest poprawny bo potem sam go zczytałem VAG-TACHO. Proszę o koledzy powiecie mi o co chodzi. Posiadam Vaga i trochę wiedzy więc może ktoś ma jakiś pomysł jak mogę to zrobić.????

[ Dodano: Sob 12 Wrz, 09 20:12 ]
    :cry: mój Boshe . Znikąd pomocy...

Komentarz

• Krzycho-63
      Rider
      • 2007
      • 628
      • Superb II (3T4)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wkładamy prawidłowy-działający kluczyk do stacyjki i włączamy zapłon.
      VAG-COM
      [Immobilizer]
      [Logowanie],jako kod wpisujemy numer zaczynający się od 0 i następnych 4 cyfr(pin).Po przyjęciu kodu wybieramy opcję:
      [Adaptacje]
      kanał 21 i wciskamy przycisk [Przejdź do kanału-do it!],w polu ''Aktualna wartość'' pojawi się cyfra określająca ilość kluczyków obecnie obsługiwanych przez sterownik.Chcąc zmienić tą wartość, w polu nowa wartość wpisujemy cyfrę oznaczającą ilość wszystkich kluczyków,którymi będziemy mogli uruchomić samochód.Sprawdzamy poprawność wpisanej wartości przez wciśnięcie przycisku:
      [Test],jeśli po przeprowadzeniu testu, w polu aktualna wartość pojawi się nowa cyfra,oznacza to,że wartość jest poprawna i można ją na stałe zapisać w pamięci sterownika - przycisk:
      [Zapis], po zapisaniu nowej wartości w pamięci sterownika, kluczyk który znajduje się w stacyjce został już zarejestrowany w sterowniku.
      Następnie należy wyłączyć zapłon i zmienić kluczyk na następny, który ma być zarejestrowany w sterowniku.
      Kluczyk można wymienić na następny dopiero wtedy gdy lampka kontrolna immobilizera zgaśnie.
      Należy umieścić po kolei wszystkie kluczyki, które mają być zarejestrowane w sterowniku.Jest na to przewidziany czas ok.30 s.
      Przyciskiem:
      [Wyjdź]-kończymy komunikację ze sterownikiem.
      Procedura adaptacji kluczyków może być automatycznie przerwana gdy:
      przekroczony zostanie czas 30 s,zostanie osiągnięta ilość kluczyków wprowadzona w kanale 21 adaptacji,
      do stacyjki zostanie włożony ten sam kluczyk dwukrotnie.
      Uwagarzy podawaniu ilości kluczyków musisz podać ilość wszystkich programowanych kluczy -w twoim przypadku 3.Nie można dokodować np. 1 kluczyka.
      Myślę,że nic nie pomyliłem.
      Skoda Superb II Ambition
      2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• guciek81
        Drive
        • 2009
        • 46

Dzięki za info ale procedure znam, tylko niestety po wpisaniu Pinu wyświetla mi komunikat Fail. Myślałem że Pin jest błędny, lecz Pin zczytałem VAG-TACHO i jest taki sam. Myślę że trzeba może zrobić jakąś powrotną adaptacje licznika do sterownika Ecu. Tak jak pisałem poprzednio zmieniłem zegary z europejskiej na angielską. Imobilaizer działał. Z tego co wiem, podczas zmiany zegarów trzeba zrobić adaptacje. Może teraz sterownik silnika ma inny Pin niż zegary i dlatego wyświetla się taki błąd. Może ma ktoś jakiś pomysł??

Komentarz

• Jeżyk
          Rider
          • 2009
          • 691

Spróbuj zrobić tak, naciśnij przycisk w kluczyku i otwórz auto KLUCZEM. Może to coś da?
          Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• guciek81
            Drive
            • 2009
            • 46

Dziś spróbuje po pracy może uda mi się. Dam znać co i jak.

[ Dodano: Pią 18 Wrz, 09 21:19 ]
            Witam ponownie , dziś miałem troche czasu więc poszedłem zobaczyć czy się da zakodować kluczyk. Niestety robiłem różne "czary" z kluczykiem (zamykałem i otwierałem kluczykiem , próbowałem też z pilota) i nic nie pomaga. Wydaje mi się że problem tkwi w tym że jak zmieniałem zegary to nie adaptowałem ich w sterowniku silnika. Może wie ktoś jak wygląda procedura adaptacji licznika w sterowniku po jego zmianie??

[ Dodano: Pon 21 Wrz, 09 18:26 ]
            Widzę że temat umiera śmiercią naturalną ja naszczęście usnołem moją usterke. Gdzieś na innym forum znalałem info o tym że, jest możliwość sprawdzenia czy IMMO w zegarach jest zablokowane (tak jak fabryczne radio trzeba czekać po wpisaniu błędnego PINu). Sprawdziłem w [17], [08]measuring block, grup 24. Okazało się że musiałem poczekać 6 minut, i po tym bez problemu zalogowałem się do zegarów i adaptowałem klucze.

Komentarz

• wizjoners
              Drive
              • 2007
              • 42

Panowie, coś wiecie w temacie, podepnę się i proszę o pomoc w moim problemie opisanym w tym temecie:

z góry dzięki.
              Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...