Skrzynia biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 598

Skrzynia biegów

Zamieszczone przez Yarek
    cholera, co to za pedalski kolorek mi się włączył?
    Nie wiem czy zauważyłeś, ale mimo zmiany koloru nadal mamy ten pedalski kolorek w kolumnie "Ostatni post" na liście wątków .
  • wolt77
    Drive
    • 2006
    • 77

Skrzynia biegów

Od jakiegoś czasu mam problemy z wrzucaniem jedynki. Rano jak ruszam z domu jest OK, ale jak samochodzik trochę popracuje, to zdarza się, że nie mogę wrzucić jedynki. Jak pchnę na hama to potrafi zazgrzytać. Sprzęgło oczywiście wciśnięte do końca. Obecnie ratuje się dwójką, jak stoję na światłach to zanim ruszę wciskam sprzęgło, dwójka - słychać jak bieg wchodzi i potem wrzucenie jedynki to nie problem. Sytuacja najbardziej upierdliwa jest w korkach i niemoc wrzucenia jedynki irytuje. Gdzie w Wawie warto podjechać w sprawie regulacji/diagnostyki skrzyni? Niedawno zmieniane było sprzęgło, więc może coś namieszali przy zmianie.

Komentarz

• Angel
      Rider
      • 2008
      • 503
      • Octavia III combi (5E5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Podjedz na regulacje wodzikow.
      Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm

Komentarz

• lobito
        Classic
        • 2009
        • 25

Wrzucanie biegów

Witam
        Ja mam problem czasem z wrzuceniem 4 a rzadziej z 3. Pomaga w tedy jak wrzucę jeszcze raz. Co to może być???????? Wie ktoś może?????????
        Pierwsze TDI w rodzinie

Komentarz

• marto
          Classic
          • 2009
          • 10

witam
          też mam problem ze skrzynią w O1. jak zostawię na jedynce lub na wstecznym na parkingu to często nie mogę na drugi dzień wrzucić na luz. drążek zmiany biegów ani drgnie. pomaga jak odpalę silnik i podjadę z metr lub dwa. auto prawie nowe.
          zgłosiłem problem w aso. serwisantowi oczywiście wszystkie biegi wchodziły dobrze, wręcz stwierdził, że powinienem się cieszyć, bo w innych octaviach skrzynia działa jeszcze gorzej.
          Chyba będę musiał im zasugerować regulację wodzików, linki przy skrzyni.
          Sklep medyczny Gubin

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14885
            • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez wolt77
            Od jakiegoś czasu mam problemy z wrzucaniem jedynki. Rano jak ruszam z domu jest OK, ale jak samochodzik trochę popracuje, to zdarza się, że nie mogę wrzucić jedynki. Jak pchnę na hama to potrafi zazgrzytać. Sprzęgło oczywiście wciśnięte do końca. Obecnie ratuje się dwójką, jak stoję na światłach to zanim ruszę wciskam sprzęgło, dwójka - słychać jak bieg wchodzi i potem wrzucenie jedynki to nie problem. Sytuacja najbardziej upierdliwa jest w korkach i niemoc wrzucenia jedynki irytuje. Gdzie w Wawie warto podjechać w sprawie regulacji/diagnostyki skrzyni? Niedawno zmieniane było sprzęgło, więc może coś namieszali przy zmianie.
            Od pewnego czasu mam tak samo. Tylko nie jak pojeżdżę, a od pierwszego odpalenia. Też ratuje się dwójką i z dwójki od razu (bez luzu) na jedynkę. Nie pomaga nawet kilkukrotne wciśnięcie sprzęgła. A co dziwne nieraz są takie dni, że wszystko jest w porządku. Ostatnio zdarzało się to rzadziej.

Zamieszczone przez Angel
            Podjedz na regulacje wodzikow.
            A gdzie najlepiej koło Warszawy lub jeszcze lepiej Otwocka k. Warszawy???

Zamieszczone przez marto
            zgłosiłem problem w aso. serwisantowi oczywiście wszystkie biegi wchodziły dobrze, wręcz stwierdził, że powinienem się cieszyć, bo w innych octaviach skrzynia działa jeszcze gorzej
            To znaczy się najprawdziwsze ASO - norma. Jak by właził tylko jeden bieg, to by rzekli, że to nic takiego, bo na hali stoi furka co cała skrzynia poszła, a Ty masz przynajmniej jeden bieg - nie wydziwiaj

Zamieszczone przez marto
            Chyba będę musiał im zasugerować regulację wodzików, linki przy skrzyni.
            W ASO? Powiedzą "po co? pojeździj Pan jeszcze z 5 lat i przyjedź jak się nie poprawi" :szeroki_usmiech
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• marto
              Classic
              • 2009
              • 10

mam blokadę skrzyni biegów i zastanawiam się czy przy jej montażu czegoś nie uszkodzili i stąd te problemy ze skrzynią?
              Sklep medyczny Gubin

Komentarz

• wolt77
                Drive
                • 2006
                • 77

Ja już problemu nie mam, podjechałem na Syreny i chłopaki wyregulowali wodziki. Teraz jest OK, ale zasugerowali wymiane wodzików przy najbliższym przeglądzie okresowym (będzie to przy 160 tysiącach).

Komentarz

• marto
                  Classic
                  • 2009
                  • 10

Tylko, że ja mam przejechane niecałe 5000 km
                  Sklep medyczny Gubin

Komentarz

• Mach
                    Rider
                    • 2004
                    • 349

Zamieszczone przez ruwado
                    gdzie najlepiej koło Warszawy lub jeszcze lepiej Otwocka k. Warszawy???
                    Kwitnacej Akacji 53 - bedziesz mial blisko :wink:
                    A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• mandaryna5505
                      Classic
                      • 2009
                      • 13

witam wszystkich mam pytanie może ktoś spotkał się z taka usterką mianowicie na biegu jałowym co jakiś czas wydobywa się jakiś dziwne gruchotanie tak jakby cos obcierało i zaczyna szarpać samochodem tak delikatnie wrażenie takie jak by zaczynał załapywać bieg dodam że jest to skrzynia manualna ciężko wchodzi 1 bieg i czasami wsteczny czy to oznacza koniec skrzyni przebieg 210000 1.9tdi 2003 r
                      jasiek5505

Komentarz

• robekcool
                        RS
                        • 2009
                        • 2041
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

mandaryna, raczej koniec sprzęgła. no i być może dwumas się odzywa.210 tys. to i tak niezły wynik. pedał sprzęgła ciężko pracuje? nie jeździj zbyt długo, rozwalisz dodatkowo wysprzęglik. szkoda kosztów
                        www.k-mot.pl
                        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                        Autoholowanie.
                        Robert Kulma

Komentarz

• mandaryna5505
                          Classic
                          • 2009
                          • 13

sprzegło było wymieniane 40 tys temu na kole sztywnym ale fakt pedał sprzegła ciężko chodzi byłem u mechanika powiedział ze pierwszy raz widzi takie objawy ze to na pewno skrzynia chociaż podczas jazdy nic nie słychać oprucz 1 wszystkie biegi wchodza bez oporu najbardziej mie dziwi ten objaw ze na jałowym biegu zachowuje sie tak jak by miał zaraz zaskoczyc i pojechać tak jak by do konca go nie wysprzęglało dzieki za odpowiedz pozdrawiam
                          jasiek5505

Komentarz

• robekcool
                            RS
                            • 2009
                            • 2041
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

musisz wyjąć skrzynię, oblukać sprzęgło. jak nic nie będzie widać trza ją rozkręcić. bez przyczyny sie tak nie dzieje
                            www.k-mot.pl
                            Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                            Autoholowanie.
                            Robert Kulma

Komentarz

• marto
                              Classic
                              • 2009
                              • 10

w serwisie powiedzieli, że regulacja wodzików nie jest potrzebna, podobno przesmarowali skrzynię biegów. chodzi trochę lepiej, zobaczymy jak dłużej pojeżdżę.
                              Sklep medyczny Gubin

Komentarz

• mandaryna5505
                                Classic
                                • 2009
                                • 13

umnie pierwszy bieg padł jakas podkładka pomiedzy kołami zebatymi sie zmiekliła i łozysko sprzegła i docisk hahah koszt 2700
                                jasiek5505

Komentarz

• sebu
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1304
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez mandaryna5505
                                  umnie pierwszy bieg padł jakas podkładka pomiedzy kołami zebatymi sie zmiekliła i łozysko sprzegła i docisk hahah koszt 2700
                                  a powiedzieli od czego tak się stało , bo ja też zastanawiam się nad wymianą sprzęgła na koło sztywne od 1Z i na sprzęgło od G60 .Dzwoniłem na Syreny to powiedzieli mi ,że morze paść skrzynia.
                                  Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                                  jak pomogłem to daj punkcik
                                  sprzęgło od G 60

Komentarz

Pracuję...