[O1] Wyciek płynu spryskiwacza.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1wheler
    Classic
    • 2007
    • 18

Zamieszczone przez Arti_r1
    pisales już wcześniej!! Na wzór pierwszy może być max 6 znaków aby to bylo czytelne, więcej będzie już wyglądać nieciekawie bo będzie ściśnięte mocno.
    Także Zapata, ZASADZKA2, WINNI77,MARAS M, najlepiej będzie wzór drugi
    Czy wzór "drugi" to jest ten z trzeciej strony?
  • michal77
    Ambiente
    • 2006
    • 113

Cześć Wszystkim,

po około 1 tygodniu jazdy bez płynu w zbiorniczku spryskiwacza postanowiłem w końcu go uzupełnić. Niestety cały płyn jaki wlałem (5L) wyciekł w przeciągu kilkunastu minut gdzieś z okolic pompki. Pompka była jakby lekko wysunięta w górę ale po jej ponownym wciśnięciu niestety płyn dalej ucieka, mniej ale jednak sączy się.
    Moje pytanie jest takie: jak wyjać tę pompkę (wyciągnąc po prostu na siłę do góry?) i jak już to zrobie to czy można wymienić samo uszczelnienie (jest tam jakiś oring?)

pozdrawiam

Komentarz

• awiacek
      Ambiente
      • 2007
      • 152

Re: Wyciek płynu spryskiwacza.

Zamieszczone przez michal77
      Cześć Wszystkim,

po około 1 tygodniu jazdy bez płynu w zbiorniczku spryskiwacza postanowiłem w końcu go uzupełnić. Niestety cały płyn jaki wlałem (5L) wyciekł w przeciągu kilkunastu minut gdzieś z okolic pompki. Pompka była jakby lekko wysunięta w górę ale po jej ponownym wciśnięciu niestety płyn dalej ucieka, mniej ale jednak sączy się.
      Moje pytanie jest takie: jak wyjać tę pompkę (wyciągnąc po prostu na siłę do góry?) i jak już to zrobie to czy można wymienić samo uszczelnienie (jest tam jakiś oring?)

pozdrawiam
      Pompke wyciagasz poprostu do gory (powinna wyjsc dosc lekko), mozna wymienic sama uszczelke koszt w ASO pewnie pare zlotych.
      Numer uszczelki to 431 955 465 A

Komentarz

• cysterniarz
        RS
        • 2008
        • 1887
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Moje pytanie jest takie: jak wyjać tę pompkę
        wysuwa się swobodnie do góry
        jest tam jakiś oring?)
        o ile pamiętam ona włazi w plastikowo-gumowate wejście w zbiorniczku

przecieka bezpośrednio przy pompce ?
        może masz pęknięty zbiornik ? albo wężyk ?

Komentarz

• michal77
          Ambiente
          • 2006
          • 113

...wygląda na to, że wyciek jest przy pompce bo była podniesiona (wysunięta) do góry (nie wiem czemu) i z tamtą ciekło. Spróbuję całkiem wyciągnąć pompkę do góry i sprawdzić uszczelkę.

dzięki za podpowiedzi.

Komentarz

• cysterniarz
            RS
            • 2008
            • 1887
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Spróbuję całkiem wyciągnąć pompkę do góry i sprawdzić uszczelkę
            tylko żeby zbiornik był pusty bo będzie fontanna :wink:

Komentarz

• Evil
              Rider
              • 2009
              • 721

michal77, jak kiedyś wlewałem płyn do zbiornika, to słyszałem tj. w momencie się rozpadało po chwili zorientowało się, że to co wlewałem po chwili wypływało.
              Winny okazał się wężyk tłoczny z zbiornika spryskiwacze na dysze w przednim zderzaku.
              Znajduje się od od strony zderzaka, jest wkładany na wcisk (bynajmniej teraz tak u mnie się trzyma i jest ok). Zobacz może on ci się poluzował i wycieka płyn.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• michal77
                Ambiente
                • 2006
                • 113

...u mnie chyba jest coś jednak nie tak pod zbiornikiem (może pęknięty), pompka i uszczelnienie jest ok i przez nią nie cieknie tylko pod nią a tego już od góry nie widać :? . Trzeba go w każdym razie wyjąc i sprawdzić. Próbowałem to zrobić sam ale chyba trzeba dość dużo rozkręcić żeby się do niego dostać (silnik 1,9 AHF) a nie mam warunków żeby sie brać za takie rozkręcanie. Dlatego oddam go w przyszłym tygodniu do mechanika to zobaczą co jest.

Komentarz

• cysterniarz
                  RS
                  • 2008
                  • 1887
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

michal77, sam go wyjmiesz bez problemu:
                  - poluzuj obejmę filtra paliwa i wysuń go do góry i oprzyj z boku (nie trzeba rozłączać węży)
                  - po lewej masz dwie plastikowe nakrętki zbiorniczka i jedną na dole
                  - wężyki do pompki wchodzą na wcisk więc wystarczy je zsunąć

demontaż 10min.
                  zbiornik osusz, zalej wodą i patrz czy przecieka, najwyżej lutownicą można zgrzać jak puścił na spawie.

Komentarz

• Rafał 82
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 150
                    • Superb II (3T4)

Ja sam nie zdołałem wyjąć tego zbiorniczka, ciasno tam jest, jeżeli kolega michal77, ma xenony to też trzeba będzie wyjąć reflektor, no ale ja nie jestem zdolny w te klocki :lol:

Komentarz

• michal77
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 113

cysterniarz, nie wiem jaki jest ten zbiorniczek u Ciebie ale u mnie jeszcze przeszkadza dolot tak na pierwszy rzut oka. Rzeczy o których piszesz odkręciłem, ale jak pisze Rafał 82, . jest tam bardzo ciasno i trzeba jeszcze podemontować więcej rzeczy a na to niestety nie mam warunków (brak garażu, czasu itd.)

Komentarz

• cysterniarz
                        RS
                        • 2008
                        • 1887
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

No to pozostaje mechanik. U mnie wylazł bez problemu, dolot jest blisko ale nie wadził, xenów nie mam więc lamp też nie wyjmowałem :P

Komentarz

Pracuję...