Zamieszczone przez Arti_r1
[O1] Wyciek płynu spryskiwacza.
Zwiń
X
-
[O1] Wyciek płynu spryskiwacza.
Cześć Wszystkim,
po około 1 tygodniu jazdy bez płynu w zbiorniczku spryskiwacza postanowiłem w końcu go uzupełnić. Niestety cały płyn jaki wlałem (5L) wyciekł w przeciągu kilkunastu minut gdzieś z okolic pompki. Pompka była jakby lekko wysunięta w górę ale po jej ponownym wciśnięciu niestety płyn dalej ucieka, mniej ale jednak sączy się.
Moje pytanie jest takie: jak wyjać tę pompkę (wyciągnąc po prostu na siłę do góry?) i jak już to zrobie to czy można wymienić samo uszczelnienie (jest tam jakiś oring?)
pozdrawiam
-
-
Re: Wyciek płynu spryskiwacza.
Zamieszczone przez michal77Cześć Wszystkim,
po około 1 tygodniu jazdy bez płynu w zbiorniczku spryskiwacza postanowiłem w końcu go uzupełnić. Niestety cały płyn jaki wlałem (5L) wyciekł w przeciągu kilkunastu minut gdzieś z okolic pompki. Pompka była jakby lekko wysunięta w górę ale po jej ponownym wciśnięciu niestety płyn dalej ucieka, mniej ale jednak sączy się.
Moje pytanie jest takie: jak wyjać tę pompkę (wyciągnąc po prostu na siłę do góry?) i jak już to zrobie to czy można wymienić samo uszczelnienie (jest tam jakiś oring?)
pozdrawiam
Numer uszczelki to 431 955 465 A
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez michal77Moje pytanie jest takie: jak wyjać tę pompkę
Zamieszczone przez michal77jest tam jakiś oring?)
przecieka bezpośrednio przy pompce ?
może masz pęknięty zbiornik ? albo wężyk ?
Komentarz
-
-
michal77, jak kiedyś wlewałem płyn do zbiornika, to słyszałem tj. w momencie się rozpadało po chwili zorientowało się, że to co wlewałem po chwili wypływało.
Winny okazał się wężyk tłoczny z zbiornika spryskiwacze na dysze w przednim zderzaku.
Znajduje się od od strony zderzaka, jest wkładany na wcisk (bynajmniej teraz tak u mnie się trzyma i jest ok). Zobacz może on ci się poluzował i wycieka płyn.
Komentarz
-
-
...u mnie chyba jest coś jednak nie tak pod zbiornikiem (może pęknięty), pompka i uszczelnienie jest ok i przez nią nie cieknie tylko pod nią a tego już od góry nie widać :? . Trzeba go w każdym razie wyjąc i sprawdzić. Próbowałem to zrobić sam ale chyba trzeba dość dużo rozkręcić żeby się do niego dostać (silnik 1,9 AHF) a nie mam warunków żeby sie brać za takie rozkręcanie. Dlatego oddam go w przyszłym tygodniu do mechanika to zobaczą co jest.
Komentarz
-
-
michal77, sam go wyjmiesz bez problemu:
- poluzuj obejmę filtra paliwa i wysuń go do góry i oprzyj z boku (nie trzeba rozłączać węży)
- po lewej masz dwie plastikowe nakrętki zbiorniczka i jedną na dole
- wężyki do pompki wchodzą na wcisk więc wystarczy je zsunąć
demontaż 10min.
zbiornik osusz, zalej wodą i patrz czy przecieka, najwyżej lutownicą można zgrzać jak puścił na spawie.
Komentarz
-
-
cysterniarz, nie wiem jaki jest ten zbiorniczek u Ciebie ale u mnie jeszcze przeszkadza dolot tak na pierwszy rzut oka. Rzeczy o których piszesz odkręciłem, ale jak pisze Rafał 82, . jest tam bardzo ciasno i trzeba jeszcze podemontować więcej rzeczy a na to niestety nie mam warunków (brak garażu, czasu itd.)
Komentarz
-
Komentarz