Nowiutka O2 FL - niedoróbki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • raq01
    Classic
    • 2010
    • 2

średnicę drążka 23 mm

jaki koszt wysyłki :?:
  • translaticus
    Classic
    • 2009
    • 22

15 października odebrałem z salonu nowiutką efelkę. Ogólne wrażenia pozytywne, zwłaszcza jeśli chodzi o przekładnię DSG. Jest jednak jedno spore ALE: dziś rano przy ryglowaniu zamków drzwi od wewnątrz... wbiłem kciukiem przełącznik centralnego zamka do tunelu konsoli środkowej :!: Zdarzyło się to już komuś? Dodam, że żaden ze mnie atleta, a z samochodami zawsze staram się obchodzić delikatnie, jako że naturę mam pedantyczną. To, niestety, nie jedyny feler. Drzwi kierowcy już od pierwszego dnia skrzypiały (pomogło WD 40), a każde z czworga drzwi trzeba zamykać jak w stodole (tu może trochę się czepiam). Nie mówiąc już o pokrywie schowka w desce rozdzielczej (tego po stronie pasażera), który trzeba zamykać z hukiem, żeby zaskoczyła zapadka zamka. Wcześniej jeździłem oplem Merivą, w którym - choć to żadne cudo - takie rzeczy były nie do pomyślenia. Zamiast cieszyć się z zakupu nowego jeździdełka, chodzę wściekły :evil:
    Translaticus
    Skoda Octavia II FL, 1.4 TSI, DSG

Komentarz

• aniam111
      Rider
      • 2009
      • 436

Ja odebrałam autko niecałoe dwa tygodnie temu i jak na razie nie mam takich problemów. Odpukać. Nic nie skrzypi i wszystko na soim miejscu. Schowli zamykają się normalnie podobnie jak drzwi. Czasami mam problem z włączeniem biegu wstecznego ale może to kwestia przyzyczajenia i wyczucia.

PS. 15 listopada w tym roku jeszcze nie było )
      AniaM
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
      O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• TomaszW
        Ambiente
        • 2009
        • 221
        • Volkswagen

A ja mam pytanie dotyczące boczków drzwi, dokładniej górna cześć. Czy jak uderzycie lekko pięścią w obudowę to czuć ze plastyk nie trzyma się drzwi tylko jest jakby w powietrzu? Wkurza mnie to bo jak opieram łokieć to słychać klikanie plastiku o metal, a na nierównościach pukają całe boczki drzwi.
        Załączone pliki

Komentarz

• r2r
          RS
          • 2008
          • 4720
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

translaticus, odebrałeś 15 Listopada FL???? :shock:
          Jak żeś tego dokonał??? Bo rozumiem że chodzi o poprzedni rok. W tym 15 Listopada jeszcze nie było, a 15 Listopada 2008 to nie wiem czy nawet przyjmowali zamówienia na FL.
          Artur

Komentarz

• Trusek
            Rider
            • 2009
            • 520
            • Octavia III (5E3)
            • DADA 1.5 TSI 150 KM

translaticus, Mam autko od konca kwietnia - na szczesie nie zauwazylem podobnych usterek. Raczej wszystko git. Jedno co to kupilem sobie wysciolke pod klape silnika - tez mam podobna ceche charakteru co Ty - bo wygladalo to tragicznie.

Zamieszczone przez TomaszW
            A ja mam pytanie dotyczące boczków drzwi, dokładniej górna cześć. Czy jak uderzycie lekko pięścią w obudowę to czuć ze plastyk nie trzyma się drzwi tylko jest jakby w powietrzu? Wkurza mnie to bo jak opieram łokieć to słychać klikanie plastiku o metal, a na nierównościach pukają całe boczki drzwi.
            U mnie tez taj jest - rzeczywiscie dziwnie to jest zamocowane ale szczegolnie do bani nie biore.
            <<>> MACIEJ <<>>
            Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Ten przycisk demontuje sie w dol, jak widac byl nie docisniety i teraz wpadl. Trzeba sobie ustawic automatyczne zamykanie, wtedy nie trzeba co chwile recznie zamykac

Co do drzwi, to ze skrzypia, to jakis palant ich nie posmarowal pewnie, a z tym zamykaniem to nie bardzo wiem w czym rzecz. Chyba o to ze trzeba trzaskac i taka jest ich natura. W Oplcu drzwi sie same zamykaja a tu nie chca. Chyba wina uszczelek, ktore mialy dobrze tlumic i tlumia az za dobrze, tez mnie to czasem denerwuje, ale juz sie przyzwyczailem

Schowek moj dziala bez zarzutu, ale ja tez tam nie zagladam 5 razy dziennie :diabelski_usmiech

Tapicerka drzwi, tam nie styka sie z metalem, jest tam laczenie gory z dolem, moze juz puscilo mocowanie, jak sie tam trzyma lokiec. To nie jest miejsce do trzymania lokcia, od tego trzeba zaczac. Ponizej jest szeroko i tam swobodnie raczki mozna wesprzeć
              Spritmonitor.de

Komentarz

• baca10
                RS
                • 2009
                • 6225

Re: Nowiutka O2 FL - niedoróbki

[quote="translaticus"] a każde z czworga drzwi trzeba zamykać jak w stodole.
                Ja mam tak samo, z czasem sie przyzwyczaisz

Komentarz

• Sulli
                  Classic
                  • 2009
                  • 33

U mnnie jeszcze przed odbiorem auta drzwi od kierowcy ciezko sie zamykaly - w salonie w cigu 5 minut wyregulowali i jest gicior. Takze podjedz do ASO na regulacje

Komentarz

• pstryczek
                    RS
                    • 2009
                    • 10778
                    • Superb III (3V3)

chyba za mocno się czepiacie :wink:
                    takie niedoróbki w nowej skodzie ops:
                    Marek

Komentarz

• bzik13
                      Rider
                      • 2009
                      • 514

Mi z kolei na nierównościach "ćwierkają wróble" :| z okolic tylnych prawych drzwi, bądź prawej strony pokrywy bagażnika. Jak i moim przedmówcą, przeszkadzają mi wszelkie nieautoryzowane dźwięki. Miał ktoś podobny przypadek? Jak nie ustąpi będę jechał do dilera z prośba o odszukanie tych ptaszków, no chyba że jest na to jakiś prosty sposób :evil:
                      Mój liftback scout

Komentarz

• mobil
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 139

Je ciwierkajace plastyki jest silikon w spreju, nie brudzący, nic do niego się nie lepi. W norauto kupiłem, w poprzednim samochodzie primerze raz prysnąłem spokój przez dwa lata aż sprzedałem niedawno. Ale pomaga na 1000%. Pryska się oczywiście na łączenia tam gzie plastyk przywiera. Nie radzę stosować WD40 do smarowania zawiasów. WD40 wypłukuje smar, działa penetrująco do tego jest przeznaczony, pomaga na chwilę a wiecej szkód robi. To Tak jakbys napluł A propo łokcia też tam lubie trzymać. W primerce też to się odkształciło, E tam czepianie.
                        http://emmu.pl
                        ----------------------------------------------------------
                        W końcu robi się to, co się lubi.

Komentarz

• bzik13
                          Rider
                          • 2009
                          • 514

Zamieszczone przez mobil
                          Je ciwierkajace plastyki jest silikon w spreju, nie brudzący, nic do niego się nie lepi. W norauto kupiłem, w poprzednim samochodzie primerze raz prysnąłem spokój przez dwa lata aż sprzedałem niedawno. Ale pomaga na 1000%. Pryska się oczywiście na łączenia tam gzie plastyk przywiera.
                          Tak, tylko które to plastiki? No chyba że wszystkie łączenia typu plastik-plastik oraz guma-metal potraktować takim wynalazkiem....
                          Mój liftback scout

Komentarz

• mobil
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 139

Smarowałem wszystkie tak profilaktycznie. Napisałem że bezbarwny, nie brudzi itd. jakies tam molekuły. Srata.. tata... ale skuteczne.
                            http://emmu.pl
                            ----------------------------------------------------------
                            W końcu robi się to, co się lubi.

Komentarz

• Psycho Dad
                              Rider
                              • 2009
                              • 629

Może instalator alarmu nie dokładnie poskładał coś ?

Ja mam super kratę jej dźwięki przytłumiają wszystkie inne
                              Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• bzik13
                                Rider
                                • 2009
                                • 514

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                Może instalator alarmu nie dokładnie poskładał coś ?
                                Nie, alarm fabryczny.
                                Zamieszczone przez Psycho Dad
                                Ja mam super kratę jej dźwięki przytłumiają wszystkie inne
                                Jeśli nie znajdę przyczyny, to tez zainstaluje sobie kratę i skupie się na czym innym

A tak na serio to chyba zrobie tak jak mówi mobil i omiotę wszystko sprayem
                                Mój liftback scout

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Fabryczny alarm ma guzik w slupku masz taki ??
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• bzik13
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 514

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Oui monsieur, i bardzo to sobie cenie mając małe dziecko
                                    Mój liftback scout

Komentarz

• xekon
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 742

Zamieszczone przez bzik13
                                      Mi z kolei na nierównościach "ćwierkają wróble" :| z okolic tylnych prawych drzwi, bądź prawej strony pokrywy bagażnika. Jak i moim przedmówcą, przeszkadzają mi wszelkie nieautoryzowane dźwięki. Miał ktoś podobny przypadek? Jak nie ustąpi będę jechał do dilera z prośba o odszukanie tych ptaszków, no chyba że jest na to jakiś prosty sposób :evil:
                                      polecam przesmarować uszczelki drzwi - u mnie tylne drzwi dawały takie odgłosy że myślałem że fotel pasażera się telepie

fajny wynalazek jest do dostania na Statoil, kiedyś Szkoda o tym pisał i rzeczywiście daje rade.

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

:shock:
                                        uszczelka powiadasz.... To może być to, co mnie delikatnie mówiąc "irytuje" a mam wrażenie że to zamek tylnej kanapy.
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• translaticus
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 22

Do osób, które zauważyły moją "podróż w czasie": przejęzyczyłem się. Szkodnika odebrałem 15 października, czyli w ubiegły czwartek.

Dziś zrobiłem obdukcję i okazało się, że przełącznik ryglowania zamków drzwi od wewnątrz nie zapadł się z powodu luźnego mocowania, ale dlatego, że pękł jego boczny zaczep. W związku z tym mam pytanie o rękojmię z tytułu wad fizycznych. Orientuje się ktoś z Was, czy można pod nią podpiąć ten feler? W serwisie nie chcą mi powiedzić, czy naprawę wykonają nieodpłatnie - twierdzą, że muszą zobaczyć, co właściwie się stało. A sam przełącznik kosztuje 120-160 złotych

Dodam, że auto, choć bez kratki (liftback), kupiłem na firmę. Może dzięki temu łatwiej będzie mi wyegzekwować swoje prawa?
                                          Translaticus
                                          Skoda Octavia II FL, 1.4 TSI, DSG

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Powiedzą Ci, że uszkodzenie mechaniczne i Twoja wina. Ja tak miałem z kratką nawiewu z tyłu i skończyło się na tym, że musiałem kleić. Ale oczywiście spróbować warto. :szeroki_usmiech
                                            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Re: Nowiutka O2 FL - niedoróbki

[quote="baca10"]
                                              Zamieszczone przez translaticus
                                              a każde z czworga drzwi trzeba zamykać jak w stodole.
                                              Ja mam tak samo, z czasem sie przyzwyczaisz
                                              Do niczego sie nie przyzwyczajajcie tylko pojedzcie do ASO żeby wyregulowali wam zamki drzwi U mnie od nowości drzwi zamykaja sie bardzo delikatnie (popchnięte lekko drzwi bez problemu sie zamykają ).
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• arturas03
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1298
                                                • Toyota
                                                • AGN 1.8 20V 125 KM
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                                Ja mam alarm,mruga mi jakaś doklejona dioda przy zegarach, ale nie widzę guzika... :shock: O co biega??
                                                Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                                                Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Na slupku srodkowym gdzies w okolicach zwijacza pasa powinien byc guzik, ktory odlacza czujniki ruchu we wnetrzu. Taki bajer wystepuje jedynie przy alarmie z fabryki, a nie takim, ktory montuje diler na miejscu.
                                                  Załączone pliki
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...