[O1] klamka tylnej klapy ciezko chodzi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • drpol
    Classic
    • 2010
    • 5

Wybór drogi pozostawię męskiej części cZas dobry
  • pawel101
    Classic
    • 2009
    • 16

witam
    mam problem zwiazany z tylnia klapa...
    chodzi o to ze aby otworzyć tylnia klape musze bardzo mocno wdusic klamke.
    nie wiem czy jest zabrudzona. rozebralem plastiki na tynej klapie jednak nie wiedzialem jak sie do tego zabrac prosze o pomoc

Komentarz

• Ths
      Rider
      • 2007
      • 317

mam identycznie u siebie z tą tylko różnicą że trzeba naciskać jak najbliżej prawej strony. Na środku nic nie daje i czuć że zapadnięty jest mechanizm. W sumie się przyzwyczaiłem ale jeśli ktoś zna sposób jak to naprawić bez wymiany na nowy mechanizm to będę wdzięczny za informacje

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W sumie się przyzwyczaiłem ale jeśli ktoś zna sposób jak to naprawić
        Ja w mojej oci miałem tak przez 11 lat. Miesiąc temu rozebrałem plastik na klapie i przeanalizowałem jak ten zamek działa. W moim przypadku padła jedna sprężynka, a dokładniej wyciągneła sie i nie spełniala swojej funkcji. Klamka zamka nie odbijała i czasem ciężko było klape otworzyć. Po wymianie sprężyny ( na jakąś inna za 10 gr) wszystko działa idealnie. Wiem, że w kombi tą siłe nacisku reguluję się poprzez wyciągnięcie takiego cięgna ( drut z koncówka nagwintowaną) i dokręceniu/odkręceniu jej. Taka regulacja wpływa na moment w którym klamka otwiera zamek. ( z tym, że tak jest w kombi nie wiem jak to wyglada u was ale mysle ze bedzie podobnie.
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• oti
          Ambiente
          • 2009
          • 114

Podczepie sie z moim problemem. W O1 kombi mam 2 zamki - w drzwiach kierowcy i w klapie. Problem w tym ze tylni zamek ma zastaną zasówkę od zamka... Latem psikałem WD ale nawet nie drgneło. Czy dużo zabawy z dobraniem się do zamka ? Czy ta "zapadka" jest wymienna ? Czy jakoś da się ją rozruszać ?

Dzięki.

Komentarz

• rimtimtim
            Drive
            • 2007
            • 65

oti, zerknij sobie tutaj. Powinno pomóc. A tego WD to nie żałuj
            "It's not important to be better than someone else, but to be better than yesterday."
            Prof. Jigoro Kano

Komentarz

• oti
              Ambiente
              • 2009
              • 114

Zamieszczone przez rimtimtim
              Powinno pomóc.
              Dziekuję dobry człowieku. Poczekam na ciepłą sobotę i się pobawię.

Komentarz

• petras
                Ambiente
                • 2008
                • 171
                • Octavia I (1U2)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

jedna dobra rada, rozruszać wkładkę możesz za pomocą WD ale po tym procesie należało by wkładkę wyjąć i dobrze nasmarować - wd jest to środek penetrujący a nie smarujący.
                roboty dużo nie ma.
                ściągasz tapicerkę klapy, rozłączasz wtyczki od zamka i cięgna (1 albo 2), wykręcasz zamek i praktycznie wkładka trzyma się na 1 śrubce.

do kolegów powyżej,
                jeżeli musicie bardzo głęboko wcisnąć klamkę żeby klapa się otrzorzyła to po ściągnięciu tapicerki będziecie widzieli pionowe cięgno z nagwintowaną końcówką i plastikiem na końcu coś a'la przegób kulowy. należy trochę go wykręcić i będzie ok

Komentarz

• pawel101
                  Classic
                  • 2009
                  • 16

jeżeli musicie bardzo głęboko wcisnąć klamkę żeby klapa się otrzorzyła to po ściągnięciu tapicerki będziecie widzieli pionowe cięgno z nagwintowaną końcówką i plastikiem na końcu coś a'la przegób kulowy. należy trochę go wykręcić i będzie ok
                  przydalo by sie jakies foto bo nie chce rozgrzebać i nie zlozyc :P

Komentarz

Pracuję...