Zamieszczone przez Stoned
Koszt wymiany napinacza alternatora!
Zwiń
X
-
najlepiej naciągnąc go od dołu od strony koła kluczem jak na zdjęciu. Z drugiej strony rolki jest jakby przyspawana nakrętka na którą nakłada się klucz oczkowy (16mm), naciąga poprzez wytworzenie dźwigni napinacz i w pozycji napietej blokuje bolcem (nowy napinacz jest takim bolcem zablokowany) następnie odkręcasz 3 śruby wymieniasz. Zakładasz nowy też w pozycji naciągniętej przykręcasz i kluczem po wcześniejszym wyjęciu bolca amortyzujesz naciągnięcie sprężyny
[ Dodano: Pią 06 Lis, 09 20:25 ]
A i przeczytaj co napisałem w poście niżej o piszczeniu w silniku może Tobie sprzęgiełko alternatora też rozzwala napinacz? to to sprzęgiełko zazwyczaj grzechocze i wprawia w drgania napinacz. Wpisz w szukajkę "sprzęgiełko alternatora" i poczytajTomek
Komentarz
-
-
Ja też w pierwszej kolejności sprawdziłbym sprzęgiełko alternatora, ja jeszcze za czasów Sharana też mocno wykosztowałem się na napinacze(wymieniłem 3 sztuki, a zerwanych pasków klinowych to nie liczę) przyczyną tego wszystkiego było właśnie sprzęgiełko. Z wymianą zapłaciłem jakieś 200pln, (sprzęgiełko +montaż i demontaż alternatora)W zalewie Wiślanym pływał dziadek z babką,
Babka utonęła do góry kudłatką.
Oj nie żal mi babki jak tej jej kudłatki,
Bo bym sobie uszył pomponik do czapki!!!
Komentarz
-
-
MatioS51, ale jak masz walnięte sprzęgiełko alternatora, to wymiana napinacza nie pomoże,a tylko narazi cię na koszty,zacznij od sprzęgiełkaW zalewie Wiślanym pływał dziadek z babką,
Babka utonęła do góry kudłatką.
Oj nie żal mi babki jak tej jej kudłatki,
Bo bym sobie uszył pomponik do czapki!!!
Komentarz
-
-
Z tego co pamiętam nie ma. Puknij młotkiem poprzez jakiś bolec w nakrętki z takim kołnierzem w które wkręca się gwinty śrub aby kołnierz odsunął się. Wtedy zrobi sie luz i altek wyjdzie. Jak bedziesz go dokręcał śruby dociągną aby zlikwidowac luz.
Chodzi o tą zardzewiałą tulejkę w aluminiowym korpusie altka na górze zdjęcia. Psiknij WD40 potem stuknij młotkiem aby ją lekko przesunąćZałączone plikiTomek
Komentarz
-
Komentarz