Przyspieszenie [O1]

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pajczaki
    Rider
    • 2007
    • 316

tylko Racing 100 oktanow
    taka tam octavka kombi 1.8T 250 km.. byla... Corsa B V6 225 km.. jest... ale jeszcze wciąż w fazie ogarniania - teraz w fazie generalnego remontu..
    sponsored by HydroTransfer hydrografika Warszawa www.hydrotransfer.pl

Komentarz

• Edek89
      Ambiente
      • 2009
      • 109

Porobiłem logi statyczne i dynamiczne. Logi dynamiczne były robione na 2 biegu bo nie miałem dobrych warunków na testy. Proszę o Waszą diagnozę.

PS. przypomnę, że auto jest po Chipie na 117 KM.

TUTAJ wrzuciłem paczkę wszystkich logów, czyli dynamiczne + statyczne.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
      Załączone pliki

Komentarz

• bradley
        L&K
        • 2008
        • 1465

Fiu, fiu. Program na 1,3 bara na ori turbinie Kto robil? :P

Brakuje grupy 008, bo z tego co dales to nie widac nic niepokojacego oprocz peaku na 1,5bar no ale jest zbijany. Tylko, ze log na 2 bieg trwa 5 sekund. Za krotko.
        Btw. jak robiles ten dynamiczny log to kiedy wciskales gaz do oporu? I czy masz katalizator i jaki przebieg ogolnie.
        VW Vento 1.9TDI 1Z ++
        Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
        Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Edek89
          Ambiente
          • 2009
          • 109

Tylko, że przy tych logach to akurat ładnie się zbierał, muszę zrobić na tym 3 biegu wtedy idzie niezadowalająco. O co chodzi z "peaku na 1,5bar"? bo jestem "świeży" jeśli chodzi o diagnostykę silnika. Noga w podłogę była zaraz po rozpoczęciu logowania. Przebieg 177 tys. km, niestety nie wiem czy jest katalizator.

Komentarz

• bradley
            L&K
            • 2008
            • 1465

To tez wlasnie mowie, ze z tych logow co dales wszystko wyglada dobrze. Jak dasz wyzszy bieg to oceni sie czy turbo wczesnie wstaje (stad pytalem o katalizator bo moze byc troche przytkany wydech).
            A peak czyli gorka, skok doladowania.
            VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• Edek89
              Ambiente
              • 2009
              • 109

Niepokoi mnie też to, że turbo nagle zaczęło "gwizdać" i tak już mu zostało do dziś. Wcześniej jak samochód miał moc zawsze i to na każdym biegu to nic nie "gwizdało". A teraz "gwiżdże" cały czas.

Jeszcze mam pewne spostrzeżenie. Kiedyś jak na 3 biegu wciskałem przy 2k obrotów pedał do oporu to wciskało w fotel aż miło. Teraz ledwo się zbiera. Natomiast co ciekawe jak go trochę pod-pompuje gazem tak na około 2300obr-2000obr-2300obr i depnę to jest więcej mocy. Po pod-pompowaniu na każdym biegu lepiej się zbiera.

Komentarz

• bradley
                L&K
                • 2008
                • 1465

Na temat gwizdania mam swoja wlasna teorie, ale nie bede nikogo dyskredytowal
                Zrob logi 003,008,011 na 3 a jeszcze lepiej jakby na 4 biegu. I wciskaj gaz do deski od 1500obr bez zadnego pompowania.
                VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• Edek89
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 109

Zrobiłem logi na 3 biegu. Teraz auto przyspieszało w moim odczuciu słabo, czyli na logach jest to przyspieszenie na które narzekam.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
                  Załączone pliki

Komentarz

• bradley
                    L&K
                    • 2008
                    • 1465

A dalbys rade zlogowac wszystkie 3 grupy jednoczesnie?
                    Wg tego 2-go to od ok. 2800obr/min jest na granicy ciecia dawki paliwa a od 3800 powyzej to bedzie juz troche odczuwalne. Tylko, ze wg 1 loga jest wszystko ok do 4200obr/min

A co dokladnie jest z tym przyspieszeniem? Faluje, jest mulaste caly czas, muli na poczatku, pod koniec zakresu obrotow? Moze juz "koniow" za malo i czas na kolejne modyfikacje? :szeroki_usmiech
                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• Edek89
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 109

Jak go kupiłem to na 3 biegu wciskał aż miło. Teraz rozpędza się, ale powoli. Nie ma tego "kopa" co wcześniej. Wcześniej np. na 2 biegu to przy 2k obrotów jak wciskałem pedał gazu do oporu to samochód kołami zaczynał kręcić w miejscu takiego miał kopa. Strasznie wyczuwalny jest teraz brak reakcji na pedał gazu. Wcześniej jak naciskałem gaz do połowy a potem mocniej to było ładnie czuć, że samochód reaguje, a teraz to czy do połowy naciśnie czy do końca to prawie bez różnicy...

Komentarz

• jama89
                        L&K
                        • 2008
                        • 1214

Zamieszczone przez Edek89
                        Wcześniej np. na 2 biegu to przy 2k obrotów jak wciskałem pedał gazu do oporu to samochód kołami zaczynał kręcić w miejscu takiego miał kopa.
                        :shock: moj ASZ nawet tak nie robi, oczywiscie mowa o suchym asfalcie
                        Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• Edek89
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 109

Tzn. w związku z tym, że był to listopad to była to pora już dość, deszczowa. No, ale na suchej przynajmniej przykręcał kołami. Natomiast teraz na 1 biegu nie wiem czy na upartego by przykręcił, nie wspominając już nawet o 2 biegu...

Na 100% coś jest nie tak. Wkurza mnie też ten świst turbo który jest bardzo słyszalny a którego wcześniej nie było. Mam takie pytanie: Biorąc pod uwagę, że Turbina pracuje prawidłowo, bo dostarcza aż nadto potrzebnego ciśnienia co jednak nie przekłada się obecnie na osiągi. Czy jest możliwe, że są jakieś nieszczelności w wężykach podciśnienia itp.?
                          Czy ciśnienie mierzone przez komputer, jest ciśnieniem wytwarzanym przez turbinę, czy ciśnieniem dostarczanym do silnika?

Komentarz

• bradley
                            L&K
                            • 2008
                            • 1465

Mozesz zlogowac rownoczesnie 10 grupe z 11 i porownac czy cisnienia aktualne sie zgadzaja. Jakbys mial np. nieszczelny intercooler to by zaczelo przykapcac ostro no i swist tez jest. A turbo moze swiszczec np. od tego, ze juz lozyska lub/i lopatki wirnika dostaly po dupie.
                            VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• Edek89
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 109

A przepływomierz jak rozumiem działa prawidłowo?

Komentarz

• bradley
                                L&K
                                • 2008
                                • 1465

Tak jak pisalem w poprzednim poscie przydaloby sie zlogowac wszystkie grupy na raz w jednym pomiarze aby mozna bylo sie do tego jakos odniesc.
                                Bo wg grupy 003 do 4300obr jest ok, a wg 008 od 3650obr nie jest ok.
                                W opisie blokow wartosci mierzonych jest jeszcze napisane, ze oprocz zbyt malej ilosci masy powietrza zasysanego powodem dlaczego ostatnia rubryka w 008 jest zbyt mala jest za duza ilosc spalin w ukladzie recyrkulacji. Moze trzeba pozbyc sie EGRa?
                                VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• Edek89
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 109

Tylko, że samochód nie ma kopa też przy 2000obr, ja dalej nie odczuwam różnicy, czy jest to 2000 czy 4000 ciągnie tak samo jednostajnie, nie ma tego kopa. Btw. ciśnienie 2500mbar nie jest za duże? Nie wiem co jest przeprogramowane podczas chip tuningu, ale czy tak powinno być?

Komentarz

• DGW
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 2330

Edek89, moja rada jest taka. I tak, i tak musisz pojechać do tunera żeby wypiepszył Ci tą kupe ze sterownika i zrobił porządną modyfikacje. Podczas takiej wizyty ów tuner sprawdzi co się dzieje z autem , i tyle. Jeśli tego nie zrobisz to na 1000% wysrasz turbinę (która już ma dosyć) a w konsekwencji wysadzisz silnik

seryjne turbo > 4200obr/min i jeszcze 1.25bara :shock:
                                    1700obr/min i zadane 1.3bara :lol:
                                    poza tym strasznie niestabilne doładowanie
                                    itd.
                                    kto to robił?
                                    NFPNorth-West
                                    2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                    WARSZTAT www.dsize.pl
                                    ->
                                    CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                    spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Edek89
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 109

Taki kupiłem. Poprzedni właściciel mówił, że to fabryczny chip. A może przeładowuje bo ma uszkodzoną przepływkę, albo N75, czy na pewno coś z chipem jest nie tak?

Komentarz

• DGW
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 2330

Poprzedni właściciel mówił, że to fabryczny chip
                                        nie ma czegoś takiego :wink:
                                        A może przeładowuje bo ma uszkodzoną przepływkę, albo N75, czy na pewno coś z chipem jest nie tak?
                                        nie patrzyłem na wartości rzeczywiste tylko zadane w sofcie innymi słowy jak to sobie tjuner pofantazjował
                                        Jedyne szybkie i bezbolesne rozwiązanie napisałem wyżej w poście. Umów się do Roberta Rob555 z tune-up daleko nie masz, chwila i będzie po problemie
                                        NFPNorth-West
                                        2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                        WARSZTAT www.dsize.pl
                                        ->
                                        CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                        spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• rob555
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 748

Fabryczny chip ... pewnie jeszcze z gwarancja
                                          Na moje przeplywka siada...ta turbina by utrzymac 1.25 bara musi sporo zasysac a tutaj widac ze wartosci sa przycinane.
                                          Tak czy siak przy tych dawkach doladowanie zupelnie bez sensu i za duze. Tyle to sie na turbinie od ASZ ustawia :lol:
                                          Podjerzewam ze paliwa po nastawniku nalali za to
                                          No ale chip z salonu wiec napewno dobry :twisted:
                                          pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
                                          hybrydowe wtryski i turbiny
                                          programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
                                          www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• Edek89
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 109

Witam, po przerwie. Byłem u rob555 i auto śmiga . Jak się okazało wystarczyło poprawić chip, ale od poprzednich ustawień przepływomierz trochę dostał i nie wiadomo ile jeszcze pożyje. Dzięki wielkie rob555 i szczerze polecam warsztat Tune Up.

Komentarz

• oti
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 114

W moim wypadku co prawda się poprawiło, ale z racji że wykonałem wczoraj logi poproszę o spostrzeżenia.

Robiłem kanały 003, 008 oraz 011 w zakresie od ok 1400 - 4200 RPM,
                                              na biegu 3:

i biegu 4:

Zauważyłem taką rzecz, na jałowym aktualny (vag 003-3) MAF jest znacznie większy niż zadany (vag 003-2), jakieś 480 mg na 270 zadane. Po przygazowaniu wraca do normy na kilka minut i znowu hop. Nie ma tego na logach - zdechła mi bateria - ale coś takigo wystepuje, czy to normalne ?

Proszę o wypowiedzi.

p.s.

Jeżeli ktoś ma wiedzę proszę również o odpowiedź na poniższe tematy:

Pytanie odnośnie aku podtrzymującego zasilanie syreny alarmu fabrycznego:

Pytanie odnośnie modyfikacji komfortu, trybów pracy alarmu i machania wycieraczek:

Dzięki.

Komentarz

• bradley
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1465

Zamieszczone przez oti
                                                Zauważyłem taką rzecz, na jałowym aktualny (vag 003-3) MAF jest znacznie większy niż zadany (vag 003-2), jakieś 480 mg na 270 zadane. Po przygazowaniu wraca do normy na kilka minut i znowu hop. Nie ma tego na logach - zdechła mi bateria - ale coś takigo wystepuje, czy to normalne ?
                                                To przez prace EGR.
                                                VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• oti
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 114

Zamieszczone przez bradley
                                                  To przez prace EGR.
                                                  bradley rozumiem ze tak ma być ? to nie wina przeplywomierza czy tez samego EGR'a ?

Komentarz

• bradley
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1465

Tak jest i tak ma byc kiedy EGR dziala. Nie szukac dziury w
                                                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

Pracuję...