W XC70 przy mocniejszym traktowaniu tez smierdzi :wink:
O1 + problem z gazem ;)
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
O1 + problem z gazem
Witam !! Pisze bo mam problem z gazem a mianowicie jak jeszcze jest na paliwie to głośno pika (odgłos jakby było gdzieś przebicie - jest to słyszalne nawet dla laika) nawet dosyć często element od gazu zamontowany na przodzie przy zamku (domyślam się że to są elektrozawory - nie miałem nigdy samochodu z gazem wiec nie wiem) i jak wyłączę gaz w "kokpicie" to stukania nie ma. Kiedy gaz jest załączony- przełączony na gaz to pyka ale mniej. Jurto jadę zareklamować co się stało, Proszę o wasze sugestie czy to normalne czy nie bo moim zdaniem nie i ewentualnie co z tym zrobić.
-
Komentarz
-
Jest to w zupełności normalne. Pykają tak wtryskiwacze od gazu z tego co wiem to one wtedy się rozgrzewają czy coś takiego.
Zauważ jedną rzecz że jak samochód przełączy się na gaz to pykanie robi się dużo dużo szybsze i cichsze.
Nie ma się czym przejmować.
PozdrawiamRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
Dokładnie tak jak napisał mroko, landi renzo właśnie tak ma (coś takiego jak "rozgrzewanie" wtryskiwaczy - słychać takie cykanie) ja też tak mam, bez obaw :wink: .
Komentarz
-
u mnie jest tak samo z tym pykaniem przy rozgrzewaniu wtryskiwaczy.
wiec nie ma sie czym przejmowac
Komentarz
-
Komentarz
-
Maciejs, listwa wtryyskowa-powinno pytać :wink:
Komentarz
-
-
tam są takie a'la zaworki na sprężynkach które podcza zamykania-otwierania uderzają o kawałek blaszki i dlatego tak stuka- cyka :wink:
Komentarz
-
Maciejs, niczym się nie przejmuj. to ma tak pykać.Byłem z tym nawet w aso bo mnie też to mierziło.Powiedzieli że Landi tak ma i to pykanie na benzynie o częstotliwości 1/4 co LPG ma za zadanie wstępną synchronizację wtryskiwaczy z cyklem faz silnika i jednocześnie rozgrzewa elektromagnesy.
Jeszcze jedno co cykać może a nawet powinno to zawór recyrkulacji spalin na wolnych obrotach i elektrozawór w filtrze z węglem aktywnym(to czarne pudełko zamocowane do obudowy poduszki silnika).
[ Dodano: Czw 17 Gru, 09 17:39 ]
A tak btw to spróbuj silnik wkręcić (na LPG) na obroty np 4000-4500 RPM i puść pedał gazu. Zauważysz,że wtedy wtryskiwacze nie pracują(są odcięte) i ich nie słychać do momentu osiągnięcia silnika obrotów w okolicach 1200-1400 by utrzymać bieg jałowy.
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
Podobno normalne tak usłyszałem podczas przeglądu
gazu wiec nie ma się czym przejmować zamykam temat i dziękuję za odpowiedzi.
Komentarz
-
Cykanie to objaw prawidłowy. gazownik kazał mi się cieszyć jak pykaja głosno bo to oznacza że sa jeszcze nie zasyfione. jak bedą cicho cykać to wtedy trzeba się martwić, że coś je przybrudziło
Komentarz

Komentarz