W XC70 przy mocniejszym traktowaniu tez smierdzi :wink:
O1 + problem z gazem ;)
Zwiń
X
-
O1 + problem z gazem
Witam !! Pisze bo mam problem z gazem a mianowicie jak jeszcze jest na paliwie to głośno pika (odgłos jakby było gdzieś przebicie - jest to słyszalne nawet dla laika) nawet dosyć często element od gazu zamontowany na przodzie przy zamku (domyślam się że to są elektrozawory - nie miałem nigdy samochodu z gazem wiec nie wiem) i jak wyłączę gaz w "kokpicie" to stukania nie ma. Kiedy gaz jest załączony- przełączony na gaz to pyka ale mniej. Jurto jadę zareklamować co się stało, Proszę o wasze sugestie czy to normalne czy nie bo moim zdaniem nie i ewentualnie co z tym zrobić.
-
-
Jest to w zupełności normalne. Pykają tak wtryskiwacze od gazu z tego co wiem to one wtedy się rozgrzewają czy coś takiego.
Zauważ jedną rzecz że jak samochód przełączy się na gaz to pykanie robi się dużo dużo szybsze i cichsze.
Nie ma się czym przejmować.
PozdrawiamRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Maciejs, niczym się nie przejmuj. to ma tak pykać.Byłem z tym nawet w aso bo mnie też to mierziło.Powiedzieli że Landi tak ma i to pykanie na benzynie o częstotliwości 1/4 co LPG ma za zadanie wstępną synchronizację wtryskiwaczy z cyklem faz silnika i jednocześnie rozgrzewa elektromagnesy.
Jeszcze jedno co cykać może a nawet powinno to zawór recyrkulacji spalin na wolnych obrotach i elektrozawór w filtrze z węglem aktywnym(to czarne pudełko zamocowane do obudowy poduszki silnika).
[ Dodano: Czw 17 Gru, 09 17:39 ]
A tak btw to spróbuj silnik wkręcić (na LPG) na obroty np 4000-4500 RPM i puść pedał gazu. Zauważysz,że wtedy wtryskiwacze nie pracują(są odcięte) i ich nie słychać do momentu osiągnięcia silnika obrotów w okolicach 1200-1400 by utrzymać bieg jałowy.
Komentarz
-
Komentarz