[O1] brak ABS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kpawel17
    Drive
    • 2010
    • 43

[O1] brak ABS

Raczej niejest to wina przeplywki no ale wszystko mozliwe.
    Falujace obroty to najprawdopodobniej wina czujnika temperatury cieczy chlodzacej.
    A kopcenie to raczej dlatego, ze syf sie zebral w turbinie jesli dlugo jezdziles z odpieta przeplywka.
    Jak odpiales przeplywke to na bank masz blad w komputerze wiec musisz go wykasowac, a wiec przy okazji sprawdz czy niema bledu czujnika cieczy i sytuacja bedzie jasniejsza.
    Poszukaj na forum, a napewno znajdziesz cos na temat przeplywki i falujacych obrotow bo juz o tym bylo.
    kpawel17
  • delanopl
    Elegance
    • 2009
    • 831

[O1] brak ABS

witam Wczoraj będąc w komisie, oglądałem octavke 1,9 TDI z 99 roku, auto sprowadzone, więc postanowiłem poprosić sprzedawcę o pozwolenie przejechania się. Ku mojemu ździwieniu auto po zahamowaniu zaczęło się sunąć po śliskiej nawierzchni. Zdaje mi się że nie ma w nim wogóle systemu ABS, bo ani kontrolka na desce nie mignęła, ani pompy nie widać. Wiecie moze czy wypuszczali z fabryki szkodniki bez ABS? :diabelski_usmiech Czy to może jakieś rzemiosło z hamulcami? :twisted:

Komentarz

• Jeżyk
      Rider
      • 2009
      • 691

W bagażniku masz naklejkę z kodami wyposażenia samochodu, druga jest w książce serwisowej.
      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• kmicio
        Ambiente
        • 2008
        • 233

Ba ja widziałem SLX-a bez ABS. Po otwarciu maski zwykłe trójniki zero ABS. Więc to jest możliwe i nie dziwiłbym się zbytnio.
        *1B1B*1.8T*4x4
        *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• delanopl
          Elegance
          • 2009
          • 831

haha Jeżyk, właśnie w bagażniku śladu po naklejce nawet nie ma, myślałem że może moja 1998, to może i jaka różnica :twisted: ale to mi dało do myślenia że zdrowo w dupe dostała, nawet wyjąłem koło zapasowe, żeby się upewnić ale pan w komisie na koniec rzekł, zeby spie***lał bo mu klientów odstraszam

Komentarz

• Marx
            Elegance
            • 2009
            • 865

tak w temacie - gdzie znajduje sie kontrolka ABS?

Komentarz

• gomezf1
              Classic
              • 2009
              • 17

Ja w roczniku 2003 nie mam ABS-u. A że w Europie zachodniej obowiązek wyposażania auta w ten system jest od 1 lipca 2004 a w Polsce od 1 lipca 2006 to moje auto zostało pominięte. Choć przyznam szczerze że nie specjalnie mi to przeszkadza a kilka poprzednich aut miało ten system. Człowiek bardziej "czuje" czym hamuje.

Komentarz

• GreenArrow
                L&K
                • 2009
                • 1052

ja w moim 1.8 z roku 1997 ABS posiadam :roll:

Komentarz

• Jeżyk
                  Rider
                  • 2009
                  • 691

Zamieszczone przez delanopl
                  zeby spie***lał bo mu klientów odstraszam
                  Omijaj ten komis szerokim łukiem niech sam spier...! A cóż to za burak?!

Marx, Kontrolkę ABS masz na szafie wewnątrz prędkościomierza około 80 km/h, jest to kółko z napisem w środku ABS i dwoma szczękami po bokach Kontrolka świeci na żółto-pomarańczowo.

SYSTEM ABS EDS
                  Lampka sygnalizacyjna ABS + EBD świeci się kilka s, po włączeniu zapłonu lub uruchomieniu silnika.
                  Jeśli lampka nie zapala się lub nie gaśnie, to oznacza to, że system jest niesprawny.
                  Uszkodzenia:
                  *Jeśli świeci się tylko sama lampka ABS, to można nadal hamować, ale przy użyciu systemu bez ABS
                  *Świecenie się ABS + ukł.hamulcowy oznacza inne niż normalnie działanie systemu hamulcowego. Należy sprawdzić poziom płynu hamulcowego, jeżeli jest ok, to należy udać się do najbliższego warsztatu, który posiada VAG.
                  Informacja na wyświetlaczu: STOP!!!BREMSENFEHLER BETRIEBSANLEITUNG
                  *Blokada EDS współgra z system ABS i kiedy system EDS ulegnie uszkodzeniu, to lampka sygnalizująca system ABS zapala się.

Komentarz

• Marx
                    Elegance
                    • 2009
                    • 865

tak, juz doczytalem w instrukcji
                    chodzilo mi raczej o kontrolke ktora informuje ze ABS "wlasnie dziala" ale jak rozumiem takiej nie ma

Komentarz

• Jeżyk
                      Rider
                      • 2009
                      • 691

Marx, Jak zadziała to poczujesz pod stopą :wink:

Komentarz

• Marx
                        Elegance
                        • 2009
                        • 865

a tak przy okazji, zeby miec EDS lub ASR w O1 to trzeba zamawiac ESP?

Komentarz

• mikolaj93
                          Rider
                          • 2009
                          • 385
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja mam octawie 1 z 2003r imam tylko ABS i ASR .
                          Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
                          !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
                          Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• Marx
                            Elegance
                            • 2009
                            • 865

ja mam ABS MSR MBA, jestes pewien ze masz ASR a nie MSR? ASR jest od ruszania bez poslizgu, a MSR od rownomiernego hamowania silnikiem.

Komentarz

• delanopl
                              Elegance
                              • 2009
                              • 831

a że tak spytam kuriozalnie, da sie taki system dołożyć? :twisted:

Komentarz

Pracuję...