Witam.
Od kilku dni spostrzegłem dziwny szum w lewym kole przy skręcie w lewo kierownicą o 10 stopni lub więcej prędkośc musi byc około 60 km/h lub więcej. Jak wyprostuje jest cicho szum najbardziej jest słyszalny na łukach. W strone prawa jest wszystko ok. Czy to moze łożysko ??
Miał ktos taką sytuację ??
Napiszcie pzdr
auto na lewarek lub podnośnik i kręć tym podejrzanym kołem- będzie słychać delikatne buczenie.. każdy mechanik to usłyszy. warto porównać dla pewności z drugim "zdrowym" kołem
Witam
miałem podobny przypadek, szum w lewym przednim kole przy jeździe powyżej 60k/h. Podniosłem auto lewarkiem i zacząłem obracać kołem oraz sprawdziłem czy jest jakiś luz, moja kontrola łożyska nic nie wykazała, jednak nadal stawiałem na to że winne jest łożysko. Zakupiłem na własne ryzyko nowe i pojechałem do warsztatu. Tam wymieniono łożysko i sprawdzono stare rozbierając je, mechanik po oględzinach stwierdził że to raczej nie jest łożysko i tym zbił mnie z tropu. Po wizycie w warsztacie pojechałem sprawdzić czy nadal jest szum i okazało się że jednak winne było łożysko. Teraz wszystko jest ok.
jak lewe łożysko, to przy skręcie w prawo i na odwrót
Dokłądnie. Tydzień temu wymieniłem. kriss78mlody, uważaj też na to jakei łożysko kupujesz. JA kupiłem OPTIMAL za 170 złoty i kolega powiedział, zę to bardzo dobry wybór.
Zewnętrzne ściany łóżyska jak i rant sa bardzo grubę co przekłąda się na jego trwałość.
Dzięki wszystkim za dobre rady i pomoc.
Myśle o zakupie łożyska FAG z allegro co o tym myslicie bo ceny sa dośc konkurencyjne
w granicach 100-150 zł.
pzdr
[ Dodano: Pią 08 Sty, 10 08:18 ]
jeszcze jedno czy po wymianie trzeba ustawic geometrię??
Jeśli będziesz to robił sam, to raczej tak. Jeśli będzie to robił przygodny mechanik, to raczej też. Jak zrobi to solidny rutyniarz, to nie trzeba. Z tego, co kojarzę, żeby uniknąć ustawiania geometrii trzeba trzymać się paru zasad dotyczących demontażu. Popatrz na przykład na http://www.vwgolf.pl/porady/opis-wym...vw-golfpassat/
Jeśli będziesz robił sam, to bardzo uważaj na czujnik ABS.
Mnie też w przyszłym tygodniu czeka wymiana łożyska (w końcu nie wytrzymało konfrontacji z dziurą...). Koszt 60zł robocizna i 66zł łożysko (CX czy jakoś tak...)...
cx to "chińszczyzna"...lepiej tego nie zakładaj bo bardzo szybko będziesz je ponownie wymieniał i podwoisz sobie koszty...sam to przerabiałem w golfie kiedyś. lepiej od razu porządne i spokój- taka moja rada :-)
cx to "chińszczyzna"...lepiej tego nie zakładaj bo bardzo szybko będziesz je ponownie wymieniał i podwoisz sobie koszty...sam to przerabiałem w golfie kiedyś. lepiej od razu porządne i spokój- taka moja rada :-)
Ale ja będę chciał sprzedać za chwilę ten samochód . Poza tym ja również w Golfie założyłem łożysko CX, przejechałem 40.000km i sprzedałem auto z wciąż sprawnym łożyskiem...
Panowie na takich rzeczach jak łożyska nie ma co oszczędzać, w ogóle nie ma co kupować podrabianych tanich części bo wymiana jest częstsza o co najmniej 2-3 razy. Ja osobiście słucham co mają do powiedzenia bardziej doświadczeni użytkownicy, mi doradzili łożysko firmy FAG - koszt 120 zł w sklepie. Warto wydać troszkę więcej i zapomnieć na dłuższy czas bo później przychodzi wymiana innych rzeczy w czasie eksploatacji.
Wyminialem wszystkie łożyska w grudniu na fabryczne kupione w sklepie skody. Przod to koszt 91 zł. z zabezpieczeniami szt., tył z piastą 110 zł. Wymiana wszystkiego to 200 zł czyli 50 zł za strone.
Witam.
Awaria z szumem usunieta, wymieniłem dwa łożyska w kołach i po bólu.
Najdziwniejsze jest to ze ludzie piszą ze jak w lewo sie skreca to prawe łożysko do wymiany i odwrotnie u mnie było inaczej i dlatego mam kpl. nowych łozysk na przodzie
Koszt dla zainteresowanych 180 zł za dwa łożyska FAG i 140 zł za wymiane myślę ze to dobra cena
pzdr
Z tym szumem to faktycznie loteria. Jak miałem golfa, to awaria łożyska z lewej strony charkteryzowała się zwiększeniem szumu podczas skrętu w prawo. Natomiast w skodzie przy tym samym skręcie w prawo okazuje się (po podniesieniu i zakręceniu kołem), że szumi prawe łożysko...
Jak miałem golfa, to awaria łożyska z lewej strony charkteryzowała się zwiększeniem szumu
w feli mam cos podobnego..przy predkosci 80-100 km/h ,40-60km/h cos czasami zacznie buczec..jak wcisne hamulec to tego buczenia nie ma..dzwiek ten dochodzi jakby z przedniego lewego kola... mozliwe ze lozysko skonczylo swoj zywot :idea: :?: dodam ze przypadek ten czesto zdarza sie podczas dluzszej trasy (100km..)
U mnie zaczęło buczeć, a potem wyć tuż po powrocie z urlopu w Cro. Myślałem, że nowe opony założone tego lata po ogniu na autostradach szlag trafił. Ale okazało się, że to łożysko dostało w kość.
witam
mnie też czeka wymiana łożyska co sądzicie o firmie MEYLE
mam teżpytanie czy trzeba wymieniać komplet tzn. dwa łożyska czy jedno które jest walnięte
pozdrawiam
Komentarz